استراتژی محتوا چیست + مراحل نوشتن استراتژی محتوا

اگر به‌تازگی به فکر تدوین استراتژی محتوایی افتاده‌اید یا مدت‌هاست که از این رویکرد استفاده می‌کنید، بازنگری در سند استراتژی‌تان نه‌تنها اتلاف وقت نیست، بلکه برای دستیابی به اهداف کسب‌وکارتان بسیار ضروری است. به بیان دیگر، اطمینان از به‌روزبودن، نوآوری و جذاب‌بودن محتواهایتان می‌تواند مشتریان بالقوۀ شما را به‌درستی جذب کند و آنان را به مرحلۀ خرید برساند.

در این مطلب از بلاگ صباویژن به جواب سؤالات مهمی ازجمله «استراتژی محتوا چیست؟»، «تفاوت آن با بازاریابی محتوایی چیست؟» و «چه مراحلی را برای ایجاد استراتژی خود باید در نظر بگیرید؟» می‌پردازیم.

منظور از استراتژی محتوا چیست؟

استراتژی محتوا فرایندی مستمر برای ایجاد، ارائه و مدیریت محتواهایی است که مفید، قابل‌ استفاده و مؤثر هستند و حول یک موضوع یا مجموعه‌ای از موضوعات خاص تولید می‌شوند. ناگفته نماند که محتوا فقط شامل کلمات نیست و تصاویر و محتواهای چندرسانه‌ای را نیز در بر می‌گیرد.

تفاوت استراتژی محتوا با بازاریابی محتوایی چیست؟

استراتژی‌ محتوایی برنامه‌ای جامع برای دستیابی به اهداف کسب‌وکارتان به‌وسیلۀ محتواست.

درحقیقت، استراتژی محتوا با تمرکز بر تصویر بزرگ‌تر، به شما کمک می‌کند تا نیازهای مشتریان خود را متوجه شوید و به اهداف کسب‌وکار خود دست یابید. اما بازاریابی محتوایی گروهی از تاکتیک‌ها و فعالیت‌هایی است که برای تبلیغ و ترویج محتوا از آن‌ها استفاده می‌شود. به بیان دیگر، ما در بازاریابی محتوایی به دنبال استفاده از محتوا برای بهبود آگاهی از برند، تبدیل سرنخ‌ها یا افزایش فروش هستیم.

دلایل اهمیت استراتژی محتوا

هر کسب‌وکاری که از محتوا برای دستیابی به اهدافش بهره می‌برد، باید یک نقشۀ ‌راه داشته باشد، که استراتژی‌های محتوا این کارکرد را بر عهده دارند. در ادامه به‌طور مفصل درمورد دلایل اهمیت استراتژی محتوا صحبت خواهیم کرد.

۱) برنامه‌ریزی برای دستیابی به اهداف را آسان‌تر می‌کند

به‌طور ایدئال، هر تلاش بازاریابی باید شما را یک قدم به اهدافتان نزدیک‌تر کند. با‌این‌حال، تلاش‌های نادرست فقط به اتلاف وقت، پول و انرژی منجر می‌شود. به بیان دیگر، استراتژی‌ محتوا به شما کمک می‌کند تا اهداف کسب‌وکار خود را به‌شکلی درست تعریف کرده و اولویت‌هایتان را مشخص کنید. درحقیقت، به‌وسیلۀ یک استراتژی محتوایی ثبت‌شده، شما اطمینان حاصل خواهید کرد که هر قدمی که برمی‌دارید، به نتیجه‌ای قابل ‌لمس دست خواهد یافت.

۲) پیشرفت شما را ردیابی می‌کند

به گفتۀ Rebecca Lieb، استراتژیست محتوا:

هیچ استراتژی محتوایی بدون استراتژی‌ای برای اندازه‌گیری آن وجود ندارد. قبل از شروع این نوع استراتژی، صرف‌نظر از رسانه یا پلتفرم آن، باید اهداف و شاخص‌های خود را مشخص کنید.

به عبارت دیگر، اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت شما در سند محتوایی‌تان، به‌عنوان معیاری برای سنجش اثربخشی آن عمل می‌کند. یک استراتژی محتوایی قوی، معیارهایی را که باید پیگیری و تجزیه‌وتحلیل کنید در خود جای داده و میزان دستیابی به نتایج را به شما نشان می‌دهد.

۳) در یافتن فرصت‌های جدید مؤثر عمل می‌کند

یک سند محتوایی موفق دائماً تمام راه‌هایی را که یک بازاریاب می‌تواند برای دنبال‌کردن اخبار و روندها و یافتن ایده‌های جدید استفاده کند، مشخص می‌کند. درحقیقت، بدون این سند، تلاش‌ها برای کشف فرصت‌های جدید همسو نیست و این بی‌نظمی در نشریات و لحن برند منعکس خواهد شد.

۴) در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌کند

هنگامی که بازاریابان بدون استراتژی محتوا کار می‌کنند، اغلب تصویر بزرگ‌تر را از دست داده و روی پروژه‌ها هزینۀ بیشتری می‌کنند. استراتژی‌های محتوایی به شما کمک می‌کنند تا مقدار هزینۀ هر پروژه را دقیقاً مشخص کرده و چگونگی تخصیص آن در هر مرحله را تعیین کنید.

تأثیر استراتژی محتوا روی سئو

این نوع استراتژی نقش مهمی در بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو (SEO) دارد که شامل ایجاد و انتشار محتوای با کیفیت بالا، مرتبط و ارزشمند برای مخاطبان هدف شماست. درواقع، این سند محتوایی به بهبود رتبه‌بندی سایت شما در صفحات نتایج موتورهای جست‌وجو (SERP) کمک می‌کند. در ادامه تأثیر این استراتژی بر سئو را بیشتر توضیح می‌دهیم:

  • کلمات کلیدی: استراتژی محتوا شامل شناسایی کلمات کلیدی مرتبط و گنجاندن آن‌ها به‌صورت استراتژیک در محتواست که به موتورهای جست‌وجو کمک می‌کند تا موضوع محتوای شما را درک کرده و آن را برای جست‌وجوهای مرتبط رتبه‌بندی کنند.
  • کیفیت و ارتباط: موتورهای جست‌وجو محتوای باکیفیت و مرتبط را در الگوریتم‌های خود در اولویت قرار می‌دهند. یک استراتژی محتوای به‌دقت برنامه‌ریزی‌شده، تضمین می‌کند که محتوای شما برای مخاطب هدفتان آموزنده، جذاب و ارزشمند بوده و درنتیجه شانس آن را برای رتبه‌بندی بالاتر در SERPها افزایش می‌دهد.
  • تجربۀ کاربری: استراتژی‌های محتوایی همچنین بر ایجاد یک تجربۀ کاربری مثبت با ارائۀ محتوای ارزشمند و خوانا تمرکز دارد. به بیان دیگر، این سند محتوایی به کاهش نرخ پرش و افزایش تعامل کاربر که از عوامل مهم سئو هستند، کمک کند.
  • بک‌لینک: محتوای باکیفیت، بک‌لینک سایر سایت‌ها را جذب می‌کند که عامل مهمی در سئوی سایت است. هنگامی که سایت‌های دیگر به محتوای شما پیوند می‌دهند، به موتورهای جست‌وجو سیگنال می‌دهند که سایت شما منبع معتبری از اطلاعات است و به دنبال آن، اعتبار و رتبۀ سایت شما بهبود می‌یابد.

انواع استراتژی محتوا

حال که با چیستی این نوع استراتژی و دلایل اهمیت آن آشنا شدیم، بهتر است به سراغ انواع آن رفته و کم‌کم برای تدوین استراتژی محتوا، آستین بالا بزنیم:

۱) استراتژی بهینه‌سازی محتوا

استراتژی بهینه‌سازی محتوا بر بهبود کیفیت و ارتباط محتوای موجود تمرکز دارد تا آن را برای موتورهای جست‌وجو و کاربران جذاب‌تر کند. همچنین، این استراتژی شامل تجزیه‌وتحلیل و به‌روزرسانی کلمات کلیدی، بهبود خوانایی، افزودن لینک‌های مرتبط و ایجاد تغییرات دیگر برای اطمینان از بهینه‌سازی محتوا برای رتبه‌بندی موتورهای جست‌وجو و تعامل با کاربران است.

هدف از استراتژیِ بهینه‌سازی محتوا این است که محتوا را برای مخاطب هدف قابل‌ مشاهده‌تر و ارزشمندتر کند و درنهایت باعث افزایش ترافیک و تبدیل شود.

۲) استراتژی هدف‌گذاری ‌مجدد محتوا

استراتژی هدف‌گذاری مجدد رویکردی است که شامل بررسی محتواهای موجود و تبدیل آن‌ها به قالب‌های مختلف برای دستیابی به مخاطبان گسترده‌تر می‌شود.

این استراتژی می‌تواند شامل بازنشر پست‌های بلاگ به‌عنوان پست‌های رسانه‌های اجتماعی، ایجاد اینفوگرافیک یا ویدئو از محتوای نوشته‌شده یا تبدیل یک وبینار به پادکست باشد.

هدف از هدف‌گذاری مجدد محتوا، به‌حداکثررساندن ارزش و دسترسی محتوای موجود است که نه‌تنها به جذب مخاطبان جدید کمک می‌کند، بلکه امکان استفاده از محتوا در پلتفرم‌ها و کانال‌های مختلف را نیز فراهم کرده و اثربخشی کلی آن را افزایش می‌دهد.

۳) استراتژی محتوای کاربرمحور

در استراتژی محتوای کاربرمحور، نیازها و علایق مخاطبان هدف در اولویت قرار می‌گیرد. این استراتژی شامل درک دموگرافیک، علایق و نقاط درد مخاطب هدف بوده که به دنبال آن بر ایجاد محتوای ارزشمند برای آنان تمرکز می‌کند.

استراتژی محتوای متمرکز بر کاربر، همچنین شامل انجام تحقیقات روی کاربران و جمع‌آوری بازخورد برای بهبود مستمر و تنظیم محتوا برای پاسخ‌گویی به نیازهای مخاطبان است. هدف این رویکرد، ایجاد مخاطبان وفادار و درگیرکردن آنان از طریق ارائۀ مداوم محتوای ارزشمند و مرتبط است.

۴) استراتژی تجزیه‌وتحلیل شکاف محتوا

استراتژی تجزیه‌وتحلیل شکاف محتوا، فرایندی برای شناسایی و تجزیه‌وتحلیل شکاف‌ها در محتوای موجود یک شرکت است که به دنبال آن، برنامه‎‌ای برای پرکردن این شکاف‌ها تدارک دیده می‌شود.

درحقیقت، این استراتژی شامل انجام ممیزی کامل از محتوای فعلی، مقایسۀ آن با نیازها و علایق مخاطب هدف و نیز شناسایی مناطقی که در آن‌ها کمبود محتوا وجود دارد، می‌شود.

هدف این استراتژی آن است که از تولید محتوای مرتبط، ارزشمند و جذاب برای مخاطبان هدف اطمینان حاصل شود و درنهایت نتایج و بازگشت سرمایۀ بهتری را برای کسب‌وکار به ارمغان آورد.

استراتژی محتوا شامل چه مواردی است؟

استراتژی‌ محتوایی موفق باید شامل ۴ عنصر باشد که آنان را توضیح می‌دهیم:

۱) تمرکز بر برند

تمرکز بر برند یک دستورالعمل ضروری در تدوین استراتژی است. درواقع شما باید موضوعات تمامی محتواهای خود را مرتبط و هماهنگ با برند نگه دارید و تصویری ثابت از برند ایجاد کنید. همچنین، تمرکز بر برند به هنگام تدوین استراتژی موجب می‌شود که نتایج و دستاوردهای شما مطابق با اهدافتان باشند.

۲) تجربۀ کاربر

استراتژی‌ محتوایی شما باید مخاطبان را درگیر کند؛ بنابراین قبل از هر عملی باید به تجربه‌، انتظارات و نقاط دردشان توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین استراتژی را در پیش بگیرید. کافی است خود را جای مخاطبانتان بگذارید و به سؤالات این‌چنینی پاسخ دهید:

  • چه چیزی توجه مخاطبان هدف را جلب می‌کند؟
  • چه چیزی موجب تعامل آنان با برند می‌شود؟
  • آنان به دنبال چگونه محتوایی هستند؟
  • چقدر زمان می‌برد تا آنان وارد قیف بازاریابی شما شوند؟

۳) توزیع محتوا

محتوا برای هر استراتژی‌ای حیاتی است، اما انتخاب مناسب‌ترین پلتفرم برای توزیع آن می‌تواند استراتژی را به کمال برساند. به بیان دیگر، شما باید محتوا را در پلتفرمی توزیع کنید که مخاطبان هدفتان بیشترین زمان را در آنجا می‌گذرانند و از شما انتظار دارند در آن حضور داشته باشید. همچنین، باید توجه داشته باشید که این کانال‌‌های توزیع، با اهداف کسب‌وکارتان نیز هماهنگ باشند.

۴) ایجاد محتوا

مهم‌ترین عنصر سند استراتژی شما، نوع محتوایی است که ایجاد می‌کنید. درحقیقت، شما باید به موضوعاتی بپردازید که برای مخاطبانتان جذاب است و آنان را به تعامل تشویق می‌کند. به‌علاوه، محتواهای شما باید منسجم بوده و با توجه به یک برنامۀ محتوایی منظم، ایجاد و منتشر شوند.

مراحل نوشتن استراتژی محتوا (صفر تا صد)

در آخر باید مراحل زیر را قدم‌به‌قدم پیش بگیرید تا بتوانید یک استراتژی محتوایی تدوین کنید:

اهداف و مخاطبان هدف خود را مشخص کنید

اولین قدم برای ایجاد استراتژی‌ محتوایی مؤثر این است که با تیم خود جلسات منظمی ترتیب دهید و درمورد اولویت‎‌ها و اهدافی که دارید صحبت کنید تا درنهایت هدف اصلی خود از تدوین استراتژی را بیابید.

  • آیا مشتریان یا کاربران جدیدی در سایت می‌خواهید؟
  • آیا قصد دارید محصول یا خدمت جدیدی را تبلیغ کنید؟
  • آیا می‌خواهید کاربرانتان برای یک کتاب الکترونیکی رایگان ثبت‌نام کرده یا در وبینار شما شرکت کنند؟

هنگامی که درمورد اهداف خود تصمیم گرفتید، کافی است افرادی را که می‌خواهید با محتوای خود هدف قرار دهید، محدود کنید.

رقبایتان را زیر نظر بگیرید

شما باید قبل از آنکه برای محتواهایتان برنامه‌ریزی کنید، سری به سایت و شبکه‌های اجتماعی رقبایتان مانند اینستاگرام و توییتر بزنید. رقبای شما چگونه فعالیتی دارند؟ آیا آن‌ها توانسته‌اند به‌وسیلۀ محتوا مخاطبان خود را جذب کنند؟ مخاطبان هدف بیشتر با کدام بلاگ آن‌ها تعامل داشته‌اند؟ رقبایتان روی کدام رسانه تمرکز دارند؟ آنان چه کلمات کلیدی‌ای را هدف قرار داده‌اند؟

درنظرگرفتن سؤالاتی از این قبیل می‌تواند به شما دید جدیدی درمورد مخاطبانتان بدهد و الهام‌بخش ایده‌های جدید برای رسانه‌هایتان باشد.

تقویم محتوایی خود را تهیه کنید

هنگامی که درمورد اهداف، مخاطبان و کلمات کلیدی کسب‌وکارتان تصمیم گرفتید، زمان آن می‌رسد که تقویم محتوایی خود را آماده کرده و موضوعات، زمان انتشار و محل توزیع آن را مشخص کنید. درحقیقت، تقویم محتوایی وظیفۀ هر فرد از اعضای تیم را مکتوب کرده و اهداف کسب‌وکار را به‌طور منسجم دنبال می‌کند.

محتواها را ایجاد و توزیع کنید

در این مرحله کافی است طبق برنامه‌ریزی صورت‌گرفته در تقویم محتوایی، محتواهای هدفمند خود را ایجاد کرده و در پلتفرم مناسب آن منتشر کنید. به یاد داشته باشید که تمامی مراحل و تلاش‌های بازاریابی با ایجاد محتواهای باکیفیت به ثمر خواهد نشست.

نتایج خود را اندازه‌گیری و تجزیه‌وتحلیل کنید

درنهایت، ما باید بتوانیم با محتواهای تولیدشده‌مان به اهداف کسب‌وکارمان دست‌ یابیم؛ انجام این کار نیز فقط با اندازه‌گیری و تجزیه‌وتحلیل محتواها امکان‌پذیر است. بنابراین، در آخرین مرحله حتماً اندازه‌گیری و تجزیه‌وتحلیل را انجام دهید و در صورت نیاز، تغییراتی را در نوع محتواها، زمان انتشار آنان، پلتفرم توزیع یا کلمات کلیدی ایجاد کنید.

برای موفقیت برنامه‌ریزی کنید

گفته شده است که حتی یک برنامۀ بد بهتر از نداشتن برنامه است؛ بنابراین اهداف کسب‌وکارتان را مشخص کنید و برای به‌دست‌آوردن آن‌ها استراتژی مناسبی بچینید. درحقیقت، تدوین استراتژی مستلزم کمی کار است، اما حتی ساده‌ترین سازمان‌ها با کمترین بودجۀ بازاریابی، از وجود آن سود می‌برند. پس، مراحل ذکرشده در این محتوا را دنبال کرده و یک استراتژی محتوایی مناسب ایجاد کنید.

۵/۵ | (۲ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.