یکی از مهمترین مؤلفههای کمپین بازاریابی، ارزیابی عملکرد و سود آن است تا مشخص شود که آیا تلاشهای بازاریابی واقعاً به شرکت کمک کرده است یا خیر. بزرگترین سؤالی که شرکتها درمورد کمپینهای بازاریابی خود دارند این است: «بابت پولی که خرج میکنند، چه بازگشت سرمایهای (ROI) دریافت میکنند؟»
نتایج به دستآمده از این فرایند میتواند برای هدایت استراتژیهای آیندۀ مبتنی بر دادهها، برای تصمیمگیری هوشمندانهتر استفاده شود. بیایید اول مفهوم بازگشت سرمایه را بررسی کنیم.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه (Return on Investment) معیار عملکردی است که برای ارزیابی کارایی یا سودآوری یک سرمایهگذاری یا مقایسۀ کارایی تعدادی از سرمایهگذاریهای مختلف استفاده میشود و سعی میکند مستقیماً میزان بازده یک سرمایهگذاری خاص را نسبت به هزینۀ سرمایهگذاری اندازهگیری کند.
درزمینۀ بازاریابی نیز خصوصاً در تبلیغات باید ببینیم نسبت سود بهدستآمده به هزینۀ پرداختی چقدر بوده و سرمایه چه زمانی برمیگردد. بنابراین، اندازهگیری نرخ بازگشت سرمایه (ROI) در بازاریابی بسیار مهم است. دلیل آن این است که نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی، عملکرد کمپینهای بازاریابی شما را چه آفلاین و چه آنلاین، اندازهگیری میکند، که میتواند بر هزینۀ بازاریابی، استراتژی و موارد دیگر تأثیر بگذارد.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) در بازاریابی چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی، بازدهیای است که از سرمایهگذاری در بازاریابی به دست میآورید. وقتی ROI را برای بازاریابی محاسبه میکنید، رشد سود و درآمد را به تاکتیکهای بازاریابی و تأثیر آنها نسبت میدهید و میتوانید ببینید که چگونه تاکتیکهای بازاریابی شما به رشد کسبوکارتان کمک میکند. به زبان سادهتر، میزان موفقیت یک کمپین تبلیغاتی را اندازهگیری میکند و سپس براساس آن میتوان استراتژی را تدوین کرد.
فرمول نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی
نرخ بازگشت سرمایه= کل هزینه – کل درآمد ÷ کل سرمایهگذاری
چرا ROI بازاریابی را اندازهگیری کنیم؟
احتمالاً از خود میپرسید که چرا باید ROI بازاریابی خود را اندازهگیری کنید. بیایید به سه مزیت محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی نگاه کنیم.
۱) محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه به شما کمک میکند ببینید چه چیزی کار میکند
زمانی که ROI بازاریابی خود را محاسبه میکنید، میتوانید ببینید چه استراتژیهای بازاریابی دیجیتالی برای کسبوکار شما مفید است و چه چیزی باعث فروش میشود. اگر این تاکتیکها را اندازهگیری نکنید که چگونه به شرکت شما کمک میکنند، سخت است بدانید که آیا این تاکتیکها کار میکنند یا خیر.
این اطلاعات میتواند به شما کمک کند کمپینها را اصلاح کنید تا نتایج بهتری کسب کنید. محاسبۀ ROI به شما این امکان را میدهد که ببینید چه چیزی کار میکند؛ بنابراین میتوانید تغییراتی را برای بهدستآوردن نتایج بهتر انجام دهید.
۲) محاسبۀ ROI بازاریابی به شما کمک میکند تا تعیین کنید بودجۀ خود را کجا سرمایهگذاری کنید
وقتی ROI بازاریابی خود را محاسبه میکنید، میآموزید که کدام استراتژیهای کارآمد هستند و کدامیک کارآمد نیستند. این اطلاعات به شما کمک میکند که تصمیم بگیرید بودجۀ خود را کجا سرمایهگذاری کنید.
برای مثال، ممکن است متوجه شوید که در کمپین تبلیغاتی در رسانههای اجتماعی، بازده بازگشت سرمایه نسبت ۲ به ۱ دارد، درحالیکه در کمپین PPC شما بازده بازگشت سرمایه نسبت ۸ به ۱ دارد. درنتیجه، متوجه میشوید که تبلیغات در رسانههای اجتماعی، بهخوبی برای استراتژی تبلیغات شما کار نمیکند.
بهطور کلی، دانستن نرخ بازگشت سرمایه (ROI) شما را قادر میسازد تا اطلاعات کاملی از آنچه در استراتژی بازاریابی شما کار میکند به دست آورید؛ بنابراین میتوانید تعیین کنید که چگونه بودجۀ خود را در هر کانال تبلیغاتی تغییر دهید و بهترین بازدهی ممکن را از آن دریافت کنید.
۳) با محاسبۀ ROI بازاریابی میتوانید کسبوکار خود را با رقبا مقایسه کنید
هنگامی که بازده بازاریابی خود را اندازهگیری میکنید، میتوانید از این اطلاعات برای سنجش نحوۀ انطباق خود با رقبا استفاده کنید. این اطلاعات به شما کمک میکند تا درک کنید که چگونه در صنعت خود عمل میکنید.
وقتی این اطلاعات را بدانید، میتوانید کسبوکار خود را با رقبایتان مقایسه کنید. این میتواند به شما کمک کند تا استراتژی خود را اصلاح کنید تا نتایج بهتری در کانالهای بازاریابی مثل شبکههای اجتماعی، بازاریابی کلیکی، بازاریابی ایمیلی، بازاریابی محتوایی و سایر کانالها کسب کنید.
نتیجه
هدف ROI این است که به ازای هر ۱۰۰۰ تومانی که در کمپین بازاریابی خرج میکنید، بیش از ۱۰۰۰ تومان درآمد کسب کنید. آنچه بهعنوان «نرخ بازگشت سرمایۀ خوب» در نظر گرفته میشود میتواند براساس نوع استراتژی بازاریابی، کانالهای توزیع و صنعت شما متفاوت باشد.
بنابراین، وقتی بدانید چگونه نرخ بازگشت سرمایه را در بازاریابی محاسبه کنید، میتوانید ببینید که آیا کمپینهای شما نتایج موردنظر شما را به ارمغان میآورند یا خیر. اگر کمپین شما بهترین نتایج را به همراه ندارد، لازم است استراتژیهای خود را برای بهبود نرخ بازگشت سرمایه اصلاح کنید.