تبلیغات کلیکی
بعد از ورود اینترنت و گسترش آن، دنیای تبلیغات دچار تحولاتی عظیم شد. دنیای اینترنت فضای جدیدی را برای تبلیغات فراهم کرد و با توجه به نیاز کسبوکارها، امکانات تازهای به آن اضافه شد. امروزه چه در فضای آنلاین و چه در فضای سنتی و آفلاین، روشهای تبلیغاتی مختلفی وجود دارد که میتوانید از آنها برای توسعۀ کسبوکار خود استفاده کنید.
فضای آنلاین در زندگی مردم نقش ویژهای پیدا کرده است؛ همین دلیل کافی است تا تبلیغاتی که در این فضا انجام میشود، تأثیر بیشتری داشته باشد و احتمال توجه به آنها افزایش یابد. بهعلاوه، تبلیغات آفلاین قابل اندازهگیری نیست.
برای مثال، هنوز هم میتوانید برای تبلیغ کسبوکار خود تراکت پخش کنید؛ اما چند درصد از مردم به تراکتها اهمیت میدهند؟ چگونه میتوانید بررسی کنید که تراکتها چند مشتری برای شما جذب کرده یا هزینۀ جذب هر مشتری چقدر برای شما تمام شده است؟ وجود چنین مواردی باعث میشود که تبلیغات آنلاین اثربخشی بهتری برای کسبوکارها داشته باشد.
در این بلاگپست قصد داریم یکی از انواع تبلیغات آنلاین، یعنی تبلیغات کلیکی را موشکافانهتر بررسی کنیم و با اصطلاحات و انواع آن آشنایی بیشتری پیدا کنیم. پس، اگر قصد تبلیغات در فضای آنلاین را دارید، این مطلب را از دست ندهید.
تبلیغات کلیکی چیست؟
تبلیغات کلیکی (PPC)، همانطور که از نامش پیداست، نوعی از تبلیغات آنلاین است که تبلیغکنندگان فقط به ازای کلیک کاربران هزینه پرداخت میکنند (Pay-Per-Click). تبلیغات آنلاین دو طرف دارد. در طرفی سایتهای ناشر هستند که تبلیغات در آنها به نمایش درمیآید، در سمت دیگر هم سایتهایی هستند که قصد دارند تبلیغ کنند و بهاصطلاح تبلیغکننده هستند.
سایتهایی که بهعنوان ناشر فعالیت میکنند، جایگاههایی را در سایت خود تعریف میکنند که در آن تبلیغ سایر سایتها نشان داده شود. کسبوکارهایی که قصد تبلیغ دارند، میتوانند به چندین روش از جایگاههای سایتهای ناشر استفاده کنند. به عبارت دیگر، چندین روش برای پرداخت هزینه به سایت مقصد وجود دارد.
- اجارۀ ماهانه: در این روش یکی از جایگاههای سایت ناشر را برای یک ماه اجاره میکنید. برای سایت ناشر فرقی ندارد که تبلیغ شما به چه تعداد افرادی نشان داده میشود و چه تعدادی روی تبلیغ شما کلیک میکنند، بلکه فقط اجارۀ ماهانۀ خود را دریافت میکند.
- پرداخت به ازای نمایش تبلیغ: در این روش برای سایت ناشر مهم است که چند بار تبلیغ شما را به کاربران نمایش داده است. معمولاً به ازای هر هزار بار نمایش تبلیغ، مبلغی را تعیین میکنند که محاسبۀ هزینۀ نهایی آسانتر باشد.
- پرداخت به ازای هر کلیک: پرداخت به ازای کلیک متداولترین روشی است که استفاده میشود؛ چون برای کاربرانی هزینه میکنید که بهسمت سایت شما آمدهاند و درواقع برای کسانی که بیشترین احتمال را دارد مشتری شما شوند، پول پرداخت میکنید و از نظر اقتصادی کاملاً مقرونبهصرفه است.
هزینۀ هر کلیک (CPC) چیست؟
مفهوم پرکاربرد دیگری که در تبلیغات کلیکی وجود دارد و گاهی آن را با پرداخت به ازای هر کلیک (PPC) اشتباه میگیرند، هزینۀ هر کلیک (CPC) است. هزینۀ هر کلیک (Cost-Per-Click) یعنی مجموع هزینههایی که کردید، تقسیم بر تعداد کلیکی که دریافت کردید. به عبارت دیگر، میتوان گفت برای اینکه یک کلیک دریافت کنید، چه میزان هزینه کردید؟
برای مثال، شما 100هزار تومان برای تبلیغات کلیکی خود هزینه کردید و 1000 بار روی تبلیغ شما کلیک شده، هزینۀ هر کلیک (CPC) برای شما 100 تومان تمام شده است. محاسبۀ این مفهوم فرمولهای پیچیدهتری هم دارد و در آن عوامل مختلفی را میتوان دخیل کرد و در این بخش سادهترین نوع آن را توضیح دادیم.
انواع تبلیغات PPC
تبلیغات کلیکی فقط منحصر به یک نوع نیستند و در چندین نوع وجود دارند. البته چندین روش دیگر هم غیر از مواردی که در ادامه گفته میشود وجود دارد، که به دلیل تحریمهای ایران، در کشور ما قابل استفاده نیست. انواع تبلیغات کلیکی عبارتاند از:
تبلیغات در جستوجو (Search Ads)
تبلیغات در جستوجو که در سالهای اخیر جای خود را در میان کسبوکارهای ایرانی باز کرده است، یکی از انواع تبلیغات کلیکی است. موتورهای جستوجو سیستم تبلیغاتی دارند که معروفترین آنها متعلق به گوگل (Google Ads) است. با ثبت دامنۀ موردنظر خود در این سیستمهای تبلیغاتی و تعیین کلمۀ کلیدی خود، میتوانید در نتایج برتر حاضر شوید.
گوگل، سایتهایی را که بهوسیلۀ تبلیغ در نتایج حاضر هستند با علامت (Ad) مشخص میکند و برای رتبهبندی آنها هم فاکتورهای مختلفی را در نظر میگیرد. بهعلاوه، هزینهای که باید بابت هر کلیک پرداخت کنید هم توسط خود شما تعیین میشود. البته در برخی از کلمات کلیدی که رقابت زیاد است، گوگل یک مزایده برگزار میکند و به سایتی که بیشترین پرداخت را بابت هر کلیک داشته باشد، رتبۀ بهتری اختصاص میدهد.
تبلیغات در گوگل بدون انجام سئو معایب خود را به همراه دارد و میتواند باعث شکست کسبوکار شما هم بشود.
بررسی این معایب توضیحات مفصلی میخواهد؛ اما بهصورت خلاصه میتوان اشاره کرد که درصد قابل توجهی از کاربران بعد از دیدن صفحۀ نتایج جستوجو، سایتهایی را که با تبلیغ در رتبههای برتر هستند رد میکنند تا به نتایج ارگانیک برسند. همچنین، تا زمانی که پول بدهید، در دسترس کاربران هستید و بهمحض اینکه پول خرج نکنید، کاربری نخواهید داشت.
تبلیغات در جستوجو تنها به گوگل و سایر موتورهای جستوجو ختم نمیشود. برخی از اپلیکیشنها هم این امکان را دارند و تبلیغ در نتایج جستوجوی آنها هم در این دسته قرار میگیرد؛ چراکه به ازای هر کلیک باید هزینه پرداخت کنید.
تبلیغات همسان کلیکی (Native Ads)
تبلیغات همسان را میتوان یکی از محبوبترین انواع تبلیغات کلیکی دانست. این نوع تبلیغات هم برای تبلیغکنندگان و هم برای ناشران شرایط خوبی دارد. معمولاً در سایتهای ناشران قسمتی برای تبلیغات همسان در نظر گرفته میشود که معمولاً آن را با مطالب پیشنهادی میشناسیم.
اگر تاکنون این نوع تبلیغات کلیکی را مشاهده نکردهاید، کافی است تا سری به سایتهای خبری بزنید. بهراحتی میتوانید قسمت تبلیغات همسان را در آنها تشخیص دهید. تبلیغات همسان معمولاً بهصورت عکس و یک متن کوتاه به کاربران نشان داده میشود. در بخش تبلیغات همسان کلیکی، تبلیغ شما در کنار چندین تبلیغ دیگر قرار میگیرد و از این لحاظ ممکن است به سود شما باشد.
تبلیغات بنری (Banner Ads)
تبلیغات بنری بهوفور در سایتها دیده میشود. تبلیغات بنری یکی از باسابقهترین انواع تبلیغ آنلاین است که به تبلیغات کلیکی محدود نمیشود. سایتهای ناشر، علاوه بر قسمتی که برای تبلیغات همسان در نظر میگیرند، جایی را در بالا یا کنارههای سایت برای بنرهای تبلیغاتی اختصاص میدهند.
تبلیغات بنری جزو آن دسته از تبلیغات است که میتوان روی برنامههای دیگر آن مثل پرداخت اجارهای یا پرداخت به ازای هر هزار نمایش (CPM) فکر کرد. با اینکه در حال حاضر تعداد زیادی از ناشران بهسمت پرداخت به ازای هر کلیک روی آوردهاند، اما هنوز هم میتوان بر سر اجارۀ ماهیانه و پرداخت به ازای هر هزار نمایش (CPM) با برخی از آنها توافق کرد.
تبلیغات ریتارگتینگ کلیکی (Retargeting Ads)
تبلیغات ریتارگتینگ یکی از انواع جدید تبلیغات آنلاین است که اخیراً در میان کسبوکارها طرفداران زیادی پیدا کرده است و ناشران هم از آن بهخوبی استقبال کردند. در تبلیغات ریتارگتینگ کلیکی، تبلیغکنندگان میتوانند کاربرانی را که حداقل یک بار به سایت مقصد سر زدند در محیط اینترنت شناسایی کرده و تبلیغات مرتبط با هر کاربر را به او نمایش دهند. استفاده از این نوع تبلیغات به شما کمک میکند که دقیقتر هدفگیری کنید، تصویر خوبی از برند خود بهجا بگذارید و بهصورت پیشرفته تبلیغات خود را بهینهسازی کنید.
این نوع تبلیغات، بهخصوص برای صاحبان سایتهای فروشگاهی مناسب است؛ چراکه میتوانند محصولاتی را که قبلاً کاربر در محیط اینترنت دیده شناسایی و دوباره به او نشان دهند.
تبلیغات شبکههای اجتماعی (Social Ads)
تبلیغات در شبکههای اجتماعی به دلیل تحریمهای گسترده علیه ایران بسیار کم استفاده میشود؛ اما در دنیا یکی از تأثیرگذارترین انواع تبلیغات است که در شبکههای اجتماعی مثل توییتر، اینستاگرام، لینکدین و… به اشتراک گذاشته میشود و در میان پستهایی که کاربر میبیند، گنجانده میشود.
مزایای تبلیغات کلیکی
تا اینجا با تبلیغات کلیکی و انواع آن آشنا شدیم. اما حالا سؤال اصلی اینجاست که تبلیغات کلیکی چه مزیتی دارد که از آن استفاده کنیم و آن را به سایر روشهای تبلیغات، خصوصاً در فضای آنلاین ترجیح دهیم؟
قیمت مناسب
در روشهای دیگر تبلیغات، شما باید هزینۀ ثابتی را پرداخت میکردید و اگر تبلیغ شما به اندازۀ کافی بازخورد نداشت یا دیده نمیشد هم امکان بازگشت هزینه وجود نداشت. اما در تبلیغات کلیکی بهصورت بهینه هزینه پرداخت میکنید و دقیقاً برای کاربرانی که روی تبلیغ شما کلیک میکنند تا وارد سایت شما شوند، هزینه میکنید. بهعلاوه، قیمت این نوع تبلیغات نسبت به سایر روشهای تبلیغاتی مناسبتر است.
هدفمندبودن آن
امکان هدفمندکردن این نوع تبلیغات، مزیتی است که خیلی از کسبوکارها را بهسمت این نوع تبلیغات کشانده است. در کمپینهای مختلف تبلیغات کلیکی، میتوانید براساس اطلاعاتی که از مخاطبان خود دارید، کمپین را تنظیم کنید.
فاکتورهایی مثل موقعیت جغرافیایی، زمان نمایش، رسانههای نمایشدهنده، دستگاه کاربران و… از مواردی هستند که میتوانید آنها را تنظیم کنید. اگر شناخت خوبی از مخاطبان خود داشته باشید، این امکان به شما کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
قابل ارزیابی
هزینههایی که برای تبلیغات خود کردید، گزارشهای تبلیغات کلیکی شما در کمپینهای مختلف و اطلاعات دیگری که در گوگل آنالیتیکس و گوگل تگ منیجر قابل مشاهده و ارزیابی هستند، به شما کمک میکنند تا دید بهتری به کاربران و رفتارشان پیدا کنید و بتوانید برای کمپینهای بعدی، عملکرد بهتری داشته باشید.
سریع و آسان
در تبلیغات سنتی، باید روزها صبر میکردید تا هماهنگیهای لازم را با مسئول مربوطه انجام دهید، سپس منتظر نوبت خود میشدید. همین فرایند طولانی میتوانست بسیار طاقتفرسا باشد و تبلیغات شما زمانی انجام شود که سودی برای شما ندارد.
اما در تبلیغات آنلاین میتوانید در کمتر از یک ساعت کمپینهای تبلیغاتی خود را بسازید و سریع هم نتیجۀ آنها را ببینید. این اتفاق به کسبوکارها کمک میکند که از دنیای سریع امروزی جا نمانند.
کسب درآمد از تبلیغات PPC
سایتهایی هم هستند که روزانه حجم خوبی از ترافیک کاربران را روی سایت خود دارند. این سایتها هم میتوانند بهعنوان ناشر فعالیت کنند و از این طریق درآمد کسب کنند. هرچه ورودی سایت شما و ترافیک آن بیشتر باشد، درآمد بیشتری را میتوانید داشته باشید. برای فعالکردن این امکان هم نیازی به صرف زمان و هزینۀ زیاد نیست و میتوانید بهسرعت آن را در سایت خود ایجاد کنید.
کلام پایانی
تبلیغات کلیکی و بهصورت کلی تبلیغات در فضای آنلاین، در سالهای اخیر بسیار گسترده شده است. با توجه به مزایا و شرایط مطلوبی که این نوع تبلیغات دارند، منطقی است که بخشی از بودجۀ تبلیغاتی خود را صرف آن کنیم و نتایج حاصل از آن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. صباویژن یکی از پلتفرمهای تبلیغات است که در آن هم میتوانید بهعنوان ناشر فعالیت و درآمد کسب کنید، هم بهعنوان تبلیغکننده، تبلیغ خود را در سایر سایتهای تبلیغات کلیکی صباویژن قرار دهید.
شما تابهحال از تبلیغات کلیکی استفاده کردید؟ به نظر شما کدامیک از انواع تبلیغات کلیکی تأثیرگذاری بیشتری دارد؟ خوشحال میشویم اگر تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.