محتوای شما همان چیزی است که بازدیدکنندگان را بهسمت سایت شما میکشاند؛ بنابراین باید مطمئن شوید که محتواهای شما به اندازهای که باید درست عمل کردهاند. به بیان دیگر، شما باید انجام حسابرسی محتوا را در اولویت قرار دهید. حقیقتی که وجود دارد آن است که گاهیاوقات بهترین محتواهای شما نیز در صفحۀ نتایج موتورهای جستوجو رتبهبندی نشده و اساساً هیچ کمکی به دستیابی به اهدافتان نمیکنند. در چنین مواقعی شما نباید محتوایی را که برای آن زحمت کشیدهاید بهراحتی رها کنید، بلکه درعوض باید با اعمال تغییراتی، آن را به صفحۀ نتایج جستوجو بازگردانید.
درحقیقت، در این مسیر شما ابتدا محتواهایی را که عملکرد ضعیفی داشتهاند شناسایی کرده و دلیل آن را جستوجو میکنید، که به آن حسابرسی محتوا میگویند.
در ادامۀ این مطلب از بلاگ صباویژن تعریف دقیقتری از حسابرسی محتوا و نحوۀ انجام آن ارائه میکنیم.
درصورتی که فرصت خواندین این مطلب را ندارید؛ پیشنهاد میکنیم این فایل صوتی از بلاگ صباویژن را گوش دهید.
منظور از آنالیز محتوای سایت چیست؟
حسابرسی محتوا یا ممیزی محتوا، فرایند تجزیه، تحلیل و ارزیابی تمام محتواهای موجود در سایت شماست که میزان دستیابی به اهدافتان را بررسی میکند.
ممیزی محتوا مستقیماً با تلاشهای شما در راستای بهینهسازی برای موتورهای جستوجو ارتباط دارد. ممیزی در طیف وسیعی از قالبهای محتوایی اجرا میشود؛ برای مثال:
- لندینگپیج
- پستهای بلاگ
- توضیحات محصول
- ویدئوها
- Whitepapers
چرا باید محتوای سایت را آنالیز کنیم؟
درحقیقت شما با ممیزی محتوا میتوانید به سؤالات زیر پاسخ داده و محتوای خود را بهروز نگه دارید:
- آیا محتواهایتان ارزشمندند؟
- مردم چگونه میتوانند به این محتواها دست پیدا کنند؟
- عملکرد آنها چگونه است؟
- آیا اطلاعات درون آنها همچنان صحت دارد؟
پاسخ به این سؤالات به شما کمک میکند تا مطمئن شوید که محتوای شما از کیفیت خوبی برخوردار بوده و با استراتژی بازاریابی محتواییتان هماهنگ است.
چگونه محتوای سایت را آنالیز کنیم؟
حال که متوجه شدید چرا باید ممیزی محتوا انجام دهید، وقت آن است که به چگونگی انجام آن بپردازیم.
قدم اول: اهداف خود را تعیین کنید
برای حسابرسی محتوا اقدامات زیادی وجود دارد که میتوانید انجام دهید؛ بنابراین قبل از هر چیز باید اهداف خود را مشخص کرده و در راستای دستیابی به آن، اقدامات درست را اولویتبندی کنید. شما باید حداقل یک هدف را روی کاغذ بیاورید؛ سپس با توجه به آن، شاخصهای کلیدی عملکرد را مشخص کنید. اهداف شما میتواند یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- صفحات مشخصی را به نتایج بهتری در موتورهای جستوجو برسانید؛
- نرخ تعامل یا نرخ تبدیل را افزایش دهید؛
- محتواهای قدیمی یا اضافی را حذف کنید؛
- محتواهای موجود را گسترش دهید؛
- ساختار محتوایی سایتتان را تغییر دهید.
قدم دوم: محتواها را جمعآوری و مرتب کنید
زمانی که به این نتیجه رسیدید که چه هدفی را دنبال خواهید کرد، باید محتواهای خود را جمعآوری کنید. درحقیقت شما باید محتواهایی را که میخواهید بررسی کنید مشخص کرده و URL آنها را گردآوری کنید. در این قدم، شما میتوانید از صفحات گسترده یا ابزارهای آنلاین مانند HubSpot ،Semrush و Screaming Frog استفاده کنید. حال وقت آن است که محتواهایتان را دستهبندی کنید؛ شما میتوانید در دستهبندی خود از مشخصههای زیر استفاده کنید:
- URL
- عنوان
- نویسنده
- تیم تولیدکننده
- زمان تولید
- فرم محتوا
- تعداد کلمات
- نظرات
- میزان اشتراکگذاری
نحوۀ دستهبندی محتواهایتان به هدف شما بستگی دارد و به شما نشان میدهد که کدام محتوا به حسابرسی نیاز داشته و کدامیک به اعمال تغییر نیاز ندارد.
قدم سوم: شاخصهای کلیدی عملکرد را ردیابی کرده و دادهها را تجزیهوتحلیل کنید
در این قسمت باید شاخصهای موردنظر خود را به صفحۀ گستردۀ خود اضافه کنید و میزان دستیابی به آن را بسنجید. در ادامه شاخصهایی را که میتوانند در بررسی عملکرد محتواهایتان به شما کمک کنند توضیح میدهیم:
نظرات (Comments):
بخش نظرات میتواند محتواهای ارزشمندی را که توسط کاربر تولید شده به محتواهای شما اضافه کند و شما میتوانید با بررسی آنها محتواهای دیگری خلق کنید. همچنین، برای ایدهگرفتن میتوانید از قسمت نظرات در شبکههای اجتماعی خود نیز بهره ببرید.
اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی:
برخی بازاریابان میزان اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی را یکی از معیارهای موفقیت تلقی میکنند. درحقیقت، با بررسی این معیار میتوانید به موضوعات دلخواه مخاطبانتان دست یابید. برای مثال، اگر کسبوکاری متوجه شود بیشترین میزان تبدیل از طریق اینستگرام اتفاق میافتد، سعی میکند محتوای محبوب مخاطبان اینستاگرام را تولید کند.
ترافیک ارگانیک:
در حالت ایدئال، تمامی محتواهای شما باید میزان ترافیک ارگانیک قابل قبولی را به دست آورند؛ اگر اینگونه نیست، باید به دنبال کشف مشکل آن باشید. این مشکل میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- استراتژی محتوا
- نحوۀ توزیع محتوا
- نوع محتوا
- خود محتوا
- نرخ پرش (Bounce Rate)
آیا مخاطبان شما وارد سایتتان شده و بدون هیچ تعاملی از آن خارج میشوند؟ به این مشکل نرخ پرش بالا میگویند که با استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس قابل اندازهگیری است. درحقیقت، میزان نرخ پرش را باید در کنار دیگر ویژگیهای محتوایتان بررسی کنید تا متوجه شوید محتوایتان چه جایگاهی نزد مخاطبان دارد.
بکلینکها (Backlinks):
یکی از مهمترین شاخصهایی که در حسابرسی محتوا باید به آن بپردازید، بکلینکها هستند. درحقیقت، به مرور زمان و با افزایش تعداد محتواهایتان میزان بکلینکها افزایش خواهد یافت و شما باید کیفیت آنان را بررسی کنید. به بیان دیگر، همۀ بکلینکها خوب نبوده و ممکن است به اسپمشدن یا جریمۀ سایتتان توسط گوگل منجر شوند.
زمان حضور در صفحه (Time On Page):
اگر محتوای موردنظر شما ۲۵۰۰کلمهای باشد اما میانگین حضور در این صفحه ۱۸ ثانیه باشد، طبیعتاً مشکلی وجود دارد. این معیار به شما نشان میدهد که مخاطبان شما تا چه حد با محتوای شما ارتباط برقرار کردهاند.
بازدیدکنندگان منحصربهفرد (Unique Visitors):
یکی از معیارهای موفقیت محتوا میتواند تعداد بالای بازدیدکنندگان منحصربهفرد باشد. به بیان دیگر، با افزایش تعداد بازدیدها، شانس بازگشت سرمایه (ROI) از محتوا نیز به دنبال افزایش تبدیل، تعامل، اشتراکگذاری و بکلینک، بیشتر میشود.
تبدیل:
بعضی از محتواها با هدف افزایش تبدیل، تولید میشوند. برای این نوع از محتوا باید یک ستون به صفحۀ گسترده اضافه کرد و نرخ تبدیل هر صفحه را بررسی کرد.
قدم چهارم: استراتژی محتوایی جدید و برنامۀ عملیاتی تدارک ببینید
در این قدم باید براساس معیارهایی که گفته شد نتیجهگیری کنید که کدام محتواها شما را به اهدافتان رسانده و کدامیک به اعمال تغییرات نیاز دارند.
در این مرحله باید ستونی به صفحۀ گستردۀ خود اضافه کرده و برنامۀ عملیاتی مورد نیاز را در آن وارد کنید.
این برنامه میتواند شامل حذف، بهروزرسانی، بازنویسی یا استفادۀ مجدد باشد. حال اولویت انجام هرکدام از این برنامهها را تعیین کنید؛ برای مثال، معمولاً حذف محتوا زمان کمتری خواهد گرفت، بنابراین از محتواهایی که به حذفکردن نیاز دارند شروع به حسابرسی کنید.
همچنین، شما باید از محتواهایی که نتایج خوبی را برای شما به دنبال داشتهاند برای تدوین استراتژی محتوایی جدید کمک بگیرید. همانطور که گفته شد، این محتواها نشان میدهند که مخاطبان شما چه انتظاراتی از شما دارند و شما با تولید چگونه محتوایی میتوانید به نیازهای آنان پاسخ دهید.
در پست «محتوای ستونی pillar content چیست؟» محتوای پیلار را کامل بررسی کردهایم و در پست «یازده قدم تا نوشتن یک بلاگپست پیلار» دستورالعمل نوشتن بلاگپست پیلار را توضیح دادهایم؛ پس برای تولید یک محتوا غنی و با کیفیت مطالعه این دومقاله رو از دست ندهید.
آنالیز محتوا را به صورت مکرر انجام دهید
حسابرسی محتوا از ضروریترین فعالیتهای بازاریابان محتوایی است که میتواند سایت شما را به نقطهای که میخواهید برساند. به یاد داشته باشید که آنچه امروز کار میکند، ممکن است فردا کار نکند و محتواهای عالی شما میتوانند بهسرعت منسوخ شوند؛ بنابراین انجام ممیزی محتوا را در اولویت قرار داده و برای اجرای آن برنامۀ دقیقی داشته باشید.