زمانی که صحبت از موفقیت در کسبوکار میشود، اولین قدمی که به ذهنمان میرسد جذب مخاطبان هدف است؛ اما اگر ما نتوانیم کاربران خود را همچنان مجذوب خود نگه داشته و نیازهای آنان را برطرف کنیم، آنان برند ما را ترک کرده و به دنبال رقبایمان میروند.
برای بررسی آنکه ما تا چه اندازه توانستهایم مخاطبان را با خود همراه کنیم شاخصهای متفاوتی وجود دارد، که بانس ریت (Bounce Rate) یکی از آنهاست. در ادامۀ این محتوای بلاگ صباویژن به تعریف آن، تأثیر آن بر سئو و عوامل بهوجودآورندۀ نرخ پرش صحبت میکنیم.
بانس ریت (bounce rate) چیست؟
نرخ پرش سایت نشان میدهد که چه تعداد بازدیدکننده وارد صفحهای از سایت شما شده و بدون انجام تعاملی مانند رفتن به صفحات دیگر یا کلیک بر عناصر موجود در سایت، از آن خارج شدهاند. نرخ پرش سایت، شاخصی برای اندازهگیری میزان مرتبط یا مفید بودن صفحات سایت برای بازدیدکنندگان بوده و معمولاً در بازاریابی دیجیتال و برای آنالیز کیفیت ترافیک سایت به کار میرود.
شما میتوانید این نرخ را بهراحتی در ابزارهای آنالیز سایت مانند گوگل آنالیتیکس پیدا کنید؛ همچنین گوگل آنالیتیکس تغییرات نرخ پرش را نشان داده و شما میتوانید تأثیر تغییرات سایت خود بر بازدیدکنندگان را بهخوبی ردیابی کرده و بسنجید. برای اندازهگیری دستی آن نیز کافی است تعداد بازدیدکنندگانی را که وارد سایت شده و بدون انجام عملی از آن خارج شدهاند، بر تعداد کل بازدیدکنندگان سایت تقسیم کنید.
بانس ریت مناسب چه عددی است؟
درحقیقت ما بازۀ عددی مشخصی برای بیان نرخ پرش مناسب نداشته و مقدار مناسب آن به سایت ما و کارکردش برای بازدیدکنندگان بستگی دارد. برای مثال، اگر سایتی مانند Wikipedia دارید که در صفحات آن به جواب یک سؤال مشخص پرداختهاید، نرخ پرش به بالای ۹۰٪ میرسد؛ در اینجا بالابودن نرخ پرش به این معنا نیست که سایت شما عملکرد خوبی نداشته و برای بازدیدکنندگان شما قابل قبول نبوده است. درواقع وقتی در نظر بگیرید که صفحات مختلف، اهداف متفاوتی دارند، تعریف نرخ پرشِ خوب، نسبی میشود.
آیا نرخ پرش سایت، یک فاکتور در سئوست؟
جواب این سؤال بهطور کلی و با توجه به اظهارات رؤسای گوگل، منفی است. اما تنها کافی است در مفهوم نرخ پرش کمی عمیقتر بشویم: نرخ پرش شاید بهطور مستقیم نتواند بر سئو سایت تأثیر بگذارد، ولی اثرات غیرمستقیمی بر آن دارد. برای مثال، ما معمولاً زمانی با نرخ پرش بالا یا غیرقابل قبول مواجه میشویم که سرعت بارگذاری سایتمان پایین یا طراحی سایتمان نامناسب بوده یا بین محتوا و کلمات کلیدی هماهنگی وجود نداشته باشد، که تمامی این شرایط بهطور مستقیم بر رتبهگیری سایت در موتورهای جستوجو تأثیرگذار است.
چه عواملی بر بانس ریت سایت تأثیرگذار است؟
اما حال تصور کنیم که با وجود نسبیبودن میزان نرخ پرش، شما به این نتیجه رسیدهاید که نرخ پرش سایتتان مناسب نبوده و باید دلایل بالابودن آن را کشف کنید؛ در ادامه به ۶ دلیل رایج آن میپردازیم:
- جذب ترافیک اشتباه: گاهی ممکن است با کلمات کلیدی که برای صفحهتان یا تبلیغات کلیکیتان مشخص کردهاید، بازدیدکنندگان اشتباهی را به سایت خود جذب کنید و آنان نیز پس از بازدید از سایتتان بلافاصله از آن خارج شوند.
- طراحی پیچیده یا ضعیف صفحه: دلایل زیادی وجود دارد که میتواند کاربرانتان را در پیمایش سایتتان دچار مشکل کند؛ برای مثال، اگر منوها یا گزینههای سایتتان نامشخص بوده و بازدیدکنندگان بهراحتی نتواند محصول یا محتوای موردنظر خود را پیدا کنند، از سایت شما خارج میشوند. همچنین، طراحی خستهکنندۀ صفحه و نبود تصاویر جذاب نیز موجب ترک زودهنگام کاربران خواهد شد.
- محتواهای نامرتبط: کافی است خود را بهجای کاربرانتان قرار داده و از منظر آنها به سایت خود نگاه بیندازید؛ هنگام ورود به سایت منتظر دیدن چه محتوایی هستید؟ هر قسمتی از محتوایتان باید به آنان در رسیدن به اهدافشان کمک کرده و آنان را در مسیر سفر مشتری هدایت کند. همچنین، ارتباط محتوا با عناوین و کلمات کلیدیِ تعریفشده از اهمیت ویژهای در نظر موتورهای جستجو و راهنمایی کاربران برخوردار است.
- فراخوان به اقدامهای غیرکاربردی: دکمههای فراخوان به اقدام، همانطور که از نامشان پیداست، میتوانند تعامل کاربران را با سایت شما بالا ببرند؛ اما گاهی ممکن است این فراخوانها به اندازۀ کافی مشخص نبوده و با عناصر دیگری در صفحه ترکیب شوند؛ بدین صورت شما به هدف خود از هدایت کاربران نرسیده و نرخ پرش بالا میرود. ترفندهای سادهای مانند بهروزرسانی رنگ، تصویر یا حروف چاپی میتواند فراخوان به اقدامهای شما را واضح و ساده، و تعامل بازدیدکنندگان را افزایش دهد. همچنین به عنوانهای آنها توجه لازم را بکنید؛ زیرا ممکن است عناوین فراخوان به اقدامها کاربر را به اقدامی تشویق نکرده و او را مجذوب نکند.
- سرعت بارگذاری پایین صفحه: سرعت بارگذاری پایین، همانطور که انتظار میرود، زمان کاربران را هدر داده و سرعت خروج از سایت را بهشدت افزایش میدهد. زمانی که فردی به یک سایت مراجعه میکند، انتظار دارد که نیازش فوری برطرف شود و نمیتواند برای بارگذاری سادهترین قسمتهای سایت نیز زمان بگذارد.
- خطاهای فنی: درنهایت، کاربران ممکن است با مراجعه به سایت شما با خطاهای مختلفی روبهرو شوند و نتوانند از سایت شما بازدید کنند؛ برای جلوگیری از چنین خطاهایی باید سایت خود را بهروز نگه داشته و ارورهای آن را برطرف کنید.
درنهایت چگونه بانس ریت سایت را کاهش دهیم؟
در ابتدا شما باید با استفاده از ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس، صفحاتی که با بانس ریت بالا روبهرو بودهاند کشف کنید و سپس به دنبال علت آن باشید؛ زیرا همانطور که پیشتر گفته شد، ممکن است بالابودن نرخ پرش صفحۀ موردنظر شما لزوماً نشانۀ بدی نباشد.
برای پیداکردن علت آن نیز میتوانید با استفاده از ابزارهایی مانند هاتجر، رفتار بازدیدکنندگان را در طول پیمایش آنان در صفحه زیر نظر گرفته و متوجه بشوید اکثر آنان تا چه قسمتی از صفحه را پیش رفته و چه المانهایی را لمس کردهاند. پس از پیداشدن علت بانس ریت بالا، دیگر کار سختی پیش رو ندارید؛ فقط کافی است با برنامهریزی، طراحی دوباره یا چیدن یک استراتژی بازاریابی بهسمت ازبینبردن آن دلایل قدم بردارید.