احتمالاً شما هم این اسم را زیاد شنیدهاید. کسبوکارها همیشه در تلاش هستند تا در بازاری که فعالیت میکنند، حرف اول را بزنند و بیشترین فروش را به دست آورند. اینکه برند را مختص کسبوکارهای بزرگ بدانیم، گزارۀ درستی نیست. کسبوکارهای کوچک هم درواقع برندهایی هستند که هنوز در مراحل شکلگیری قرار دارند و باید این برند را بهشکل درستی بسازند تا زمانی که یک کسبوکار بزرگ شدند، بتوان آنها را یک برند خوب و معتبر نامید.
برندینگ (Branding)، در سادهترین تعریف، بهمعنای وعدههایی است که یک برند میدهد و در راستای تحققبخشیدن به آنها تلاش میکند. کسبوکارهای کوچک و بزرگ با برندینگ میتوانند مزیت رقابتی خوبی برای خود ایجاد کنند و از سایرین متمایز شوند. برندینگ به کسبوکار شما کمک میکند تا در ذهن مخاطب جای داشته باشید و شما را با صفات مختلفی بشناسند.
برندینگ یا همان برندسازی فرایندی منظم است که برای ایجاد آگاهی و افزایش وفاداری مشتری استفاده میشود. با انجام این فرایند، میتوانید در مخاطبان درمورد محصولات یا خدماتی که ارائه میدهید، ذهنیت ایجاد کنید. برندسازی فرایندی است که به صبر و استراتژی نیاز دارد و نمیتوان یکشبه انتظار داشت که تصویر مناسبی در ذهن مخاطبان ایجاد شود.
جدای از این تعاریف، برندینگ یعنی مخاطب در هنگام خرید یک محصول، نامی آشنا را که قبلاً آن را بارها و بارها شنیده و با صفات خوب به خاطر میآورد، انتخاب میکند. در این مطلب قصد داریم که بیشتر درمورد این مفهوم و انواع آن صحبت کنیم و اصول آن را بیشتر بشناسیم. بنابراین، اگر شما هم به دنبال اطلاعات بیشتری در این زمینه هستید، تا انتها همراه ما باشید.
اصول برندینگ
همانطور که گفته شد، برندینگ یک پروسه است که نیاز به برنامهریزی و استمرار دارد. موارد زیادی هستند که میتوان آنها را زیرمجموعۀ این مفهوم و تکمیلکنندۀ آن در نظر گرفت؛ اما بهصورت کلی، اگر بنا باشد نکاتی را بهعنوان اصول برندینگ نام ببریم، به موارد زیر خواهیم رسید:
۱) تعیین مخاطب هدف
در اولین گام نیاز است که بدانید با چه کسانی طرف هستید و مخاطبان خود را خوب بشناسید. اگر بدون شناخت مخاطب برندینگ کنید، با احتمال خیلی کمی، ممکن است به نتیجه هم برسید، اما برای مخاطبانی که برای شما مناسب نیستند و نمیتوانند شما را به هدف خود نزدیک کنند.
برند شما باید با نیازها و تمایلات مخاطبان هدفتان همراستا باشد تا به اندازۀ کافی تأثیر بگذارد. قبل از اینکه شروع به کار کنید، باید تعیین کنید که مخاطبان برند شما قرار است چه کسانی باشند و استفاده از محصول شما برای چه افرادی سود دارد؟ هدف راهاندازی کسبوکار و یافتن مشتریان ایدئال یا ویژه هم میتواند در این بخش جای بگیرد. به این خاطر، تعیین جامعۀ هدف در اولین گام قرار دارد که اطلاعات بهدستآمده در این مرحله، میتواند روی نحوۀ تصمیمگیری شما در انتها تأثیر بگذارد.
۲) مشخصکردن اهداف و ارزشها
قبل از اینکه به سراغ مخاطبان بروید، باید تکلیف خود را معلوم کنید. کسبوکار شما دقیقاً چه اهدافی را دنبال میکند و چه ارزشهایی دارد؟ اگر اهداف و ارزشهایی که دارید برای شما روشن باشد، میتوانید وارد مراحل بعدی شوید.
تصویری که از برند خود ایجاد میکنید، لوگو، تگلاین و سایر اجزایی که در برندینگ شما نقش دارند هم باید در راستای اهداف و ارزشهای کسبوکار شما باشند، همۀ اجزا باید این اهداف را نشان دهند و برنامههای برندسازی که دارید، باید در همین مورد باشد تا چیزی که میخواهید، در ذهن مخاطبان شکل بگیرد.
۳) ایجاد مزایای منحصربهفرد
برند شما بهتنهایی میتواند باعث تمایز شما از رقبایتان شود. علاوه بر مزایای رقابتی که در محصولات و خدمات خود ایجاد میکنید، نیاز است که نام برندتان را با یک مورد منحصربهفرد نشان دهید. این ویژگی میتواند تا همیشه همراه برند شما باشد و هرجا اسمی از آن برده شود، مردم یاد برند شما بیفتند.
۴) ساخت هویت بصری
هویت بصری جایی است که شما را از لحاظ دیداری، از سایر کسبوکارها متمایز میکند. هویت بصری شامل لوگو، رنگ سازمانی، فونتها و سایر مواردی است که تصویر شما را شکل میدهند. سعی کنید از یک طراح حرفهای در این زمینه کمک بگیرید تا هویت بصری درستی را برای شما شکل دهد و آن را با حوزۀ کسبوکارتان متناسب کند.
هویت بصری آنقدر مهم است که میتواند در ذهن مخاطب ثبت شود و سبب شود شما را برای همیشه به خاطر داشته باشد. برای مثال، به هویت بصری برند کوکاکولا نگاهی بیندازید؛ کوکاکولا نهتنها در طراحی لوگو و فونت و رنگ سازمانی، بلکه در طراحی محصولات خود هم سعی کرده تا خاص باشد. هویت بصری کوکاکولا آنقدر تأثیرگذار است که فقط با دیدن سایۀ شیشهنوشابۀ آن هم یاد این برند خواهید افتاد.
در نمونههای ایرانی هم شبیه این مورد زیاد داریم که یک نمونه از آن شامپو تخممرغی یا صابون گلنار است که با دیدن این محصول، بدون اینکه اسم آن را نگاه کنید، میتوانید برند آن را به خاطر آورید.
۵) پیداکردن لحن برند
مهم است که در تمامی ارتباطات خود با مشتری، لحن یکسانی داشته باشید. تعیین این مورد میتواند به یکپارچگی بیشتر شما کمک کند و مخاطب هرجا ادبیات شما را دید، بتواند برندتان را تشخیص دهد. لحن فقط محدود بهشیوۀ گفتوگو با مخاطب نیست و نحوۀ پیامرسانی به آنها هم در این دسته قرار میگیرد.
ممکن است با آزمون و خطا بتوانید لحن برند خود را پیدا کنید، ولی نیاز است که حتماً از آن مطلع باشید و در مکالمات خود با مخاطب آن را رعایت کنید.
۶) استفاده از برند
حالا که برند خود را تا حد خوبی ساختید، نوبت آن است که از آن استفاده کنید. هرجایی از کسبوکار شما باید رنگ و بوی برندتان را بدهد. از داخل شرکت تا محصولات و خدماتی که به مشتریان ارائه میکنید، باید ردی از برند شما در آن باشد تا برندینگ بهخوبی انجام شود و در ذهن مخاطبان باقی بماند.
انواع برندینگ
زمانی که از برندینگ صحبت میکنیم، باید با انواع آن هم آشنا باشیم تا برای هرکدام که مدنظر ماست برنامهریزی کنیم و استراتژی خود را بچینیم. کارکردن روی تمامی جوانب برندینگ میتواند شما را از هدف خود دور کند. پس نیاز است که انواعی را که در ادامه از آنها نام برده شده بشناسید و از آنها بهدرستی استفاده کنید.
برندینگ محصول (Product Branding)
همانطور که از نام این برندسازی پیداست، بهمعنای اجرای اصول و استراتژی برندینگ روی یک محصول خاص است. برندینگ محصول با برندینگ سازمانی تفاوتهای بسیاری دارد و بهنوعی زیرمجموعۀ آن محسوب میشود. در برندسازی سازمانی شما برای تمام اجزای سازمان خود برنامهریزی میکنید، اما در برندینگ محصول فقط یکی از محصولات یا یک دستهبندی از آنها را هدف خود قرار میدهید.
برای مثال به برند چیتوز نگاه کنید. این برند محصولات متنوعی اعم از چیپس، پفک، پففیل و… دارد، اما چیتوز موتوری یکی از محصولات خاص آن است که در بسیاری از مواقع برای آن برندسازی میکند.
برندینگ شخصی (Personal Branding)
برندسازی شخصی که بیشتر آن را با نام پرسونال برندینگ میشناسید، برای سازمانها کاربرد چندانی ندارد و مربوط به اشخاص میشود. رشد و توسعه درزمینۀ کاری و ارائۀ آن در جامعۀ هدف را برندینگ شخصی میگویند. برند شخصی شما میتواند نشانگر افکار و باورهای شما باشد و جایگاه شما را در میان افراد دیگر آن جامعه مشخص میکند.
برای اینکه تصویر خوبی از خود بسازید، باید حواستان به شخصیت خود و حرفهایی که میزنید باشد؛ چون میتوانند در جایگاه شما تأثیر بگذارند و به ارتقا یا کاهش پرسونال برندینگتان کمک کنند.
دیجیتال برندینگ (Digital Branding)
دنیای برندینگ، گستردگی زیادی دارد. زمانی که این دنیا را به فضای آنلاین و دنیای مجازی محدود کنیم، دیجیتال برندینگ شکل میگیرد. هدف دیجیتال برندینگ مشخصاً برندسازی در فضای آنلاین و با استفاده از ابزار دیجیتال است و با استفاده از آن میتوانید در فضای آنلاین و بین کاربران اینترنت، بیشتر شناخته شوید.
کلام آخر
برندینگ مفهومی است که میتوان ساعتها درمورد آن مطلب نوشت و صحبت کرد؛ اما در این مطلب ما سعی کردیم که شما را با تعاریف و مباحث اولیۀ برندینگ بیشتر آشنا کنیم تا اگر قصد ورود به این حوزه را دارید یا میخواهید از آن استفاده کنید، دید مناسبی داشته باشید.
امیدواریم که این مطلب مورد استفادۀ شما قرار گرفته باشد. با بهاشتراکگذاری آن میتوانید افراد بیشتری را با این مفهوم آشنا کنید.