برندینگ محصول چیست؟ مراحل برندسازی یک محصول

تفاوت برندینگ محصول و برندینگ کسب‌وکار چیست؟

چه چیزی پرفروش‌‌ترین محصولات جهان را تا این حد موفق می‌کند؟ البته کیفیت خود محصول بسیار اهمیت دارد، اما به‌تنهایی کافی نیست. بهترین محصولات جهان چیز دیگری نیز در کنار خود دارند: برندینگ محصول. برندینگ محصول عنصری ضروری است که باید به‌عنوان بخشی از استراتژی برندسازی کلی کسب‌وکار در نظر گرفته شود؛ زیرا به محصولات شما هویت و شخصیتی خاص می‌بخشد. برندسازی عالی محصول، در بازارهای رقابتی باعث جذب مشتریان و وفاداری آن‌ها می‌شود.

در این مطلب از وی‌پدیا به شما می‌گوییم که برندینگ محصول چیست، چه عناصری دارد، چگونه می‌تواند برای کسب‌وکارها مفید باشد و پیاده‌سازی آن به چه نحو انجام می‌شود.

برندینگ محصول چیست؟

برندینگ محصول (Product Branding) یا برندسازی محصول، در اصطلاح، استفاده از هویت برند برای یک محصول یا خدمت خاص، به‌جای کل شرکت یا کسب‌وکار است. استفاده از یک نام و لوگوی خاص و طراحی منحصربه‌فرد، به محصول هویتی متمایز می‌دهد که از برند کلی شرکت جداست.

در حوزۀ بازاریابی، ایجاد یا اصلاح یک برند یکی از چالش‌برانگیزترین و پرهزینه‌ترین کارهاست. یک برندسازی محصول موفق مستلزم ثبات رویه، برنامه‌ریزی مناسب و اجرای کارآمد است. بااین‌حال، زمانی که برندسازی محصول به‌‌روشی درست انجام شود، می‌تواند به‌گونه‌ای فروش شما را افزایش دهد که حتی برند کلی شرکت شما از پس آن برنمی‌آید.

برندسازی محصول در سطوح مختلفی انجام می‌شود، و اینکه چقدر زمان می‌برد، درنهایت بستگی به هدفی دارد که دنبال می‌کنید. در پایین‌ترین سطح، ارائۀ یک نام تجاری برای محصول و طراحی یک لوگوی جدید برای آن، می‌تواند به‌سادگی محقق شود، اما در سطوح بالا ممکن است به چندین نوبت تحقیق بازار و توسعۀ محصول نیاز داشته باشید.

درهرصورت، درک اینکه برندینگ محصول دقیقاً چیست، چه سودی برای کسب‌وکار شما دارد و چگونه می‌توانید یک برند محصول قوی خلق کنید، در رشد کسب‌وکارتان به شما کمک خواهد کرد.

شاید تصور کنید که برندسازی محصول شباهت‌های زیادی با برندسازی کلی شرکت دارد. برای تشخیص تفاوت‌های آن‌ها می‌توانید به مطلب «برندینگ چیست؟» ما نگاهی بیندازید و درعین‌حال ادامۀ همین مطلب را نیز دنبال کنید.

تفاوت برندینگ محصول و برندینگ کسب‌وکار چیست؟

اگرچه شباهت‌هایی بین این دو وجود دارد، اما برندسازی محصول (Product Branding) و برندسازی کسب‌وکار (Corporate Branding) تفاوت‌های مهمی با هم دارند.

همان‌طور که گفتیم، برندینگ محصول بر محصولات خاص یک شرکت تمرکز دارد. درواقع، در برندینگ محصول استراتژی برندسازی حول یک محصول خاص به‌جای کل شرکت ساخته می‌شود و تصویر برند محصول را از سایر محصولات ساخته‌شده توسط همان شرکت متمایز می‌کند.

درمقابل، برندینگ کسب‌وکار یا برندسازی سازمانی (شرکتی) نوعی استراتژی بازاریابی است که به‌جای اینکه صرفاً به برندسازی یک محصول یا خدمت بپردازد، کل برند را هویت‌بخشی و ترویج می‌کند.

به‌‌ عبارتی، برندسازی سازمانی یا شرکتی ذهنیت و تصور از کل شرکت شماست و همۀ شاخه‌های کسب‌وکارتان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، نه‌فقط محصولاتی که تولید می‌کنید یا می‌فروشید.

برای مثال، اگر در خدمات پس از فروش شهره باشید، این ذهنیت به تمام اقدامات شما تسری پیدا خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر یکی از محصولات شما ایراددار باشد یا باعث دردسر مشتریان شود، می‌تواند به کل استراتژی برندسازی شما و درنتیجه هویت شرکت شما آسیب بزند، حتی اگر ده‌ها محصول محبوب دیگر داشته باشید که مردم آن‌ها را دوست داشته باشند.

تفاوت بین برندینگ کسب‌وکار و برندینگ محصول از آنجایی اهمیت دارد که این دو اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند. با برندسازی محصول، شرکت‌ها می‌توانند برای مشتریانی که در دستۀ مخاطبان هدف معمولی آن‌ها قرار نمی‌گیرند، جذابیت پیدا کنند.

چند نمونه برندسازی محصول موفق

برای درک شفاف‌تر برندسازی محصول، از برندهای معروف دنیا چند مثال می‌زنیم.

۱) پپسی (Pepsi)

پپسی یکی از شناخته‌شده‌ترین‌ برندهای جهان است، اما شرکت مادر آن محصولات دیگری نیز تولید می‌کند که معمولاً ارتباط آن‌ها با پپسی قابل ‌تشخیص نیست؛ زیرا برندینگ محصول متمایزی دارند. چیپس Lays، آب پرتقال Tropicana و Quaker Oats از جملۀ این محصولات است.

برندسازی محصول پپسی

۲) کوکاکولا (Coca-Cola)

شرکت کوکاکولا که حتی از پپسی محبوب‌تر است نیز علاوه بر نوشابۀ معروف خود، چندین محصول دیگر دارد؛ از نوشیدنی‌های غیرالکلی گرفته تا آب، آبمیوه و نوشیدنی ورزشی ایزوتونیک. همان‌طور که می‌بینید، یکی از بزرگ‌ترین برندهای جهان از استراتژی برندینگ محصول به‌طور فراگیری استفاده می‌کند.

برندسازی محصول کوکاکولا۳) پروکتر اند گمبل (Procter and Gamble)

پروکتر اَند گَمبل یا به‌اختصار پی‌اندجی (P&G) یکی از بهترین نمونه‌ها برای برندسازی محصول است. این شرکت صاحب یکی از قدرتمندترین سبدهای محصول است که برای هر محصول برندینگ متمایزی انجام داده است؛ ازجمله براون در ماشین‌های تراش شخصی، ژیلت در تیغ، فولجرز در قهوه، دوراسل در باتری، داون در مایع ظرفشویی، تاید در پودر شوینده، کرست در خمیردندان، اورال-بی در مسواک و نخ دندان، داونی یا لنور در نرم‌کننده، پمپرز در پوشک بچه، اولی در کرم پوست صورت و ده‌ها محصول مختلف در حوزه‌های دستمال کاغذی، دستمال توالت، دستمال مرطوب، محصولات کاغذی، انواع صابون، مراقبت از پوست و مو، کالاهای بهداشتی، خوشبوکنندۀ هوا و… .

برندسازی محصول پروکتر اند گمبلبرندینگ محصول چه سودی برای کسب‌وکارها دارد؟

برندسازی موفق محصول به روش‌های مختلف به کسب‌وکار شما کمک می‌کند.

۱) تصمیمات خرید را برای مشتریان ساده می‌کند

مشتریان چه به هنگام حضور در فروشگاه‌های فیزیکی و چه در هنگام خرید آنلاین با حجم وسیعی از انتخاب‌های متنوع مواجه می‌شوند و این امر به دلایل روان‌شناختی، انتخاب را برای آن‌ها دشوار می‌کند. برندینگ محصول فرصتی طلایی برای شماست تا تصمیم خرید را برای آن‌ها ساده‌تر کنید و انتخاب اول آن‌ها باشید.

برندسازی محصول حتی اگر در حد دسته‌بندی‌ خاص محصولات شما باشد، می‌تواند فوراً به مشتریان اطلاع دهد که برند شما برای آن‌ها مناسب است. برای مثال، در بخش غذا و نوشیدنی، برندسازی محصولات خاص بدون قند که بر سلامت و تندرستی تمرکز دارند، آن محصولات را از نوشیدنی‌های قنددار جدا می‌کند.

۲) برای بخش خاصی از بازار جذابیت دارد

شرکت‌های بزرگ که طیف وسیعی از محصولات را ارائه می‌دهند، اغلب نیازهای گروه‌های جمعیتی گوناگون را برآورده می‌کنند. اما برندینگ سازمانی که برای انواع گروه‌ها جذاب باشد، کار فوق‌العاده دشواری است و در بسیاری از موارد امکان‌پذیر نیست.

شما به‌عنوان یک کسب‌وکار نوپا و کوچک می‌توانید از طریق برندسازی محصولاتی که برای بخش خاصی از بازار جذابیت دارند، از استراتژی متفاوتی برای ارتباط با زیربخش‌های بازار هدف خود استفاده کنید.

از سوی دیگر، اگر بخواهید وارد بازاری شوید که برند کلی شما با آن ارتباط مستقیمی ندارد، برندسازی محصول می‌تواند برای شما مفید باشد. برای مثال، شرکت‌هایی مانند کوکاکولا برای نوشیدنی‌های‌ ورزشی خود از استراتژی برندینگ محصول استفاده می‌کنند. چرا؟ چون معمولاً افراد ورزشکار علاقه‌ای به محصولات کوکاکولا ندارند، زیرا به‌طور ناخودآگاه آن را ناسالم فرض می‌کنند. اما یک نام تجاری جداگانه (برای مثال، Powerade) می‌تواند برای آن‌ها جذاب باشد، چون ارتباطش با کوکاکولا قابل ‌تشخیص نیست.

۳) بین شرکت مادر و محصول تمایز ایجاد می‌کند

همراهی با برندسازی کسب‌وکار دارای مزیت‌هایی است، اما ایجاد محصولی را که در نوع خود برجسته باشد دشوارتر می‌کند. برندسازی موفق محصول به شما این امکان را می‌دهد تا برای محصولات خاص خود شهرتی متمایز از بقیۀ شرکت ایجاد کنید.

۴) شرکت مادر را از شکست محصول مصون نگه می‌دارد

شکست هر محصول می‌تواند برای کسب‌وکارها ویرانگر باشد. وقتی محصولات شما انتظارات را برآورده نمی‌کنند، شهرت کسب‌وکار شما آسیب می‌بیند و فروش محصولات دیگر را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. با این اوصاف، اگر از استراتژی برندینگ محصول استفاده کنید و محصول جدید خود را تحت یک نام تجاری جداگانه ارائه دهید، می‌توانید با شرکت مادر فاصله و تمایز ایجاد کنید. بنابراین، تأثیر منفی شکست محصول در کل کسب‌وکار محسوس نخواهد بود.

۵) در بازار شفافیت ایجاد می‌کند

داشتن تعداد زیادی محصول تحت یک نام تجاری، برای مشتریان فوق‌العاده گیج‌کننده خواهد بود. برای مثال، همان‌طور که گفتیم، برند شناخته‌شده‌ای مانند پروکتر اند گمبل انواع محصولات از ماشین‌‌تراش گرفته تا مایع شوینده و پوشک را تولید می‌کند. مهم است که این محصولات همه با نام تجاری خودشان فروخته شوند تا مشتریان دقیقاً بدانند که چه چیزی می‌خرند و برند در چه منطقه‌ای از بازار حضور دارد.

نحوۀ پیاده‌سازی و مراحل برندینگ محصول

برای اینکه بتوانید یک برندینگ محصول را به بهترین نحو پیاده‌سازی کنید، باید مراحل زیر را طی کنید.

  1. هدف محصول خود را بشناسید: در اولین مرحله، برای پیاده‌سازی برندینگ محصول، مهم است که هدف محصول خود را شناسایی کنید. از خودتان بپرسید که محصول شما قرار است چه نیازهایی از مشتریان را رفع کند؟ آیا محصولات مشابهی در بازار وجود دارد؟ رقیب مستقیم محصول شما چیست؟ تا زمانی که درک عمیقی از محصول خود نداشته باشید، نمی‌توانید یک برندینگ محصول قوی ایجاد کنید.
  2. درمورد مخاطب هدف خود تحقیق کنید: هنگامی که به درک عمیقی از محصول خود رسیدید، لازم است تحقیقات بازار را انجام دهید تا ببینید مصرف‌کنندگان شما چه می‌خواهند، چه ترجیحاتی دارند و نظرات آن‌ها درمورد محصولات مشابه چیست. ببینید چه برندهای دیگری در این بخش موفق هستند و برای موفقیت خود چه‌ کار می‌کنند.
  3. یک هویت برند متناسب با محصول خود ایجاد کنید: هنگامی که به درک روشنی از محصول خود و مخاطبان هدفش رسیدید، می‌توانید شروع به تدوین استراتژی برندسازی محصول و توسعۀ عناصر برندینگ خود کنید که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

اصلی‌ترین عناصر برندینگ محصول

در این بخش، چند عنصر کلیدی مورد استفاده در برندسازی محصول را معرفی می‌کنیم. هرچند ممکن است این عناصر شبیه برندینگ کسب‌وکار به نظر برسند، اما عملکرد آن‌ها کاملاً متفاوت است.

  • نام و توضیحات: خلق یک نام و ارائۀ توضیحات منحصربه‌فرد برای یک محصول، بخشی از برندسازی خلاقانه است. شرکت‌هایی مانند پپسی تا حد زیادی از این جنبه استفاده می‌کنند. بدین ترتیب، مشتریان نمی‌توانند ارتباط بین محصولات متنوع آن‌ها را تشخیص دهند.
  • لوگوی محصول: لوگو نیز یک عنصر مهم است. بهترین لوگوها ساده‌اند و به‌وضوح نشان می‌دهند که محصول چه کاری انجام می‌دهد.
  • طیف رنگی و فونت‌ها: طیف رنگی و فونت دو عنصر اساسی در برندینگ محصول شما هستند. درمورد مشتریان بالقوۀ خود و اینکه چه نوع پالت رنگی‌ و فونت‌هایی را می‌پسندند تحقیق کنید.
  • بسته‌بندی محصول: بسته‌بندی یکی از حیاتی‌ترین اجزای برندسازی محصول است که تفاوت زیادی در هویت بصری محصول شما ایجاد می‌کند و باید از جذابیت، تأثیرگذاری و خلاقیت برخوردار باشد تا بتواند مشتریان را جذب کند. چیزهای ساده‌ای مانند شکل بطری یا مواد استفاده‌شده به برند شما هویت متمایزی می‌بخشند. پایداری و احترام به محیط‌زیست نیز بسیار حائز اهمیت است و استفاده از مواد قابل ‌بازیافت در بسته‌بندی محصولاتتان، می‌تواند ارزش‌های کسب‌وکارتان را به‌خوبی نشان دهد.
  • شعار: استراتژی‌های برندسازی محصول اغلب بر ایجاد یک شعار جذاب برای توصیف محصول تمرکز می‌کنند. هنگامی که مخاطب چیزی منحصربه‌فرد از یک برند شناخته‌شده می‌شنود، از نظر احساسی جذب می‌شود. برای مثال، شعار «آماده‌ در ۲ دقیقه» نودل مگی (Maggi) هنوز به اندازۀ خود محصول مشهور است.

سخن آخر: همین امروز برای برندسازی محصول خود اقدام کنید

کسب‌وکارهایی که درکی عمیق از برندسازی محصول دارند، فرصت‌های بی‌نظیری برای جذب مشتریان و فروش بیشتر خواهند داشت. اکنون که می‌دانید برندسازی محصول چیست، چه مزایایی برای کسب‌وکارتان دارد و چگونه پیاده‌سازی می‌شود، می‌توانید شروع به ایجاد استراتژی برندینگ محصول خود کنید.

آژانس تبلیغات آنلاین صباویژن برای برندینگ محصول و اجرای کمپین‌های تبلیغاتی موفق به شما کمک می‌کند.

سؤالات متداول

برندینگ محصول چیست؟


برندینگ محصول (Product Branding) یا برندسازی محصول، در اصطلاح، استفاده از هویت برند برای یک محصول یا خدمت خاص، به‌جای کل شرکت یا کسب‌وکار است. استفاده از یک نام و لوگوی خاص و طراحی منحصربه‌فرد، به محصول هویتی متمایز می‌دهد که از برند کلی شرکت جداست.

تفاوت برندینگ محصول و برندینگ کسب‌وکار چیست؟


در برندینگ محصول (Product Branding) استراتژی برندسازی به‌جای کل شرکت، حول محصولی خاص شکل می‌گیرد و تصویر برند محصول را از سایر محصولات ساخته‌شده توسط همان شرکت متمایز می‌کند. درمقابل، برندینگ کسب‌وکار (Corporate Branding) یا برندسازی سازمانی (شرکتی) به‌جای اینکه صرفاً به برندسازی یک محصول یا خدمت بپردازد، کل برند را هویت‌بخشی و ترویج می‌کند.

چه شرکت‌هایی بهترین برندسازی محصول را انجام می‌دهند؟


سه شرکت‌ بزرگ پپسی (Pepsi)، کوکاکولا (Coca-Cola) و پروکتر اند گمبل (Procter and Gamble) ازجمله کسب‌وکارهایی هستند که برندسازی محصول را به بهترین نحو انجام می‌دهند.

عناصر اصلی برندینگ محصول چیست؟


نام و توضیحات، لوگوی محصول، شعار، طیف رنگی و فونت‌ها و بسته‌بندی محصول، اصلی‌ترین عناصر برندینگ محصول محسوب می‌شوند.
۵/۵ | (۲ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.