📆 تقویم شبکه‌های اجتماعی چیست؟

مزایای داشتن تقویم شبکۀ اجتماعی چیست؟

از روزهایی که فقط کافی بود یک عکس، توییت، یا ویدئو در شبکه‌های اجتماعی بگذارید و تعداد زیادی فالوئر جمع کنید، زمان زیادی گذشته است. امروزه داشتن صفحه‌ای در شبکه‌های اجتماعی که به کسب‌وکار شما کمک کند کار چندان ساده‌ای نیست؛ در هر صنعتی که باشید، رقبای زیادی وجود دارند که دیده‌شدن شما را سخت‌تر می‌کنند.

با وجود این رقبا، برای انتشار محتوای خود حتماً به روش‌هایی احتیاج دارید تا بتوانید فعالیت خود را در شبکه‌های اجتماعی زیر ذره‌بین قرار دهید و به‌صورت مداوم کیفیت آن را بسنجید. یکی از راه‌هایی که به بهترشدن استراتژی بازاریابی محتوایی شما کمک می‌کند، داشتن تقویم‌ شبکه‌های اجتماعی است.

در حال حاضر هر کسب‌وکاری که از شبکه‌های اجتماعی به قصد فروش بیشتر، جذب مخاطب و یا آگاهی از برند استفاده می‌کند، بدون تقویم شبکه‌های اجتماعی نمی‌تواند به فعالیت مفید و پربازده خود ادامه دهد. در این مطلب تعریفی از تقویم شبکه‌های اجتماعی ارائه می‌دهیم، کاربرد و فواید آن را می‌گوییم و به انواع‌ مختلف آن اشاره می‌کنیم.

تقویم شبکه‌های اجتماعی چیست؟

تقویم شبکه‌های اجتماعی نوعی ابزار است که برای برنامه‌ریزی، ذخیره‌سازی، و سنجش بازخورد محتوایی که کسب‌وکارها در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنند استفاده می‌شود. مدیران شبکه‌های اجتماعی می‌توانند با استفاده از این تقویم، به یک ساختار از محتوایی که منتشر شده یا قرار است منتشر شود، دست پیدا کنند.

برنامه‌ریزی کوتاه، میان و بلندمدت در تنظیم تقویم شبکه‌های اجتماعی نقش مهمی را ایفا می‌کند. کسب‌وکارهای بزرگ برای این تقویم‌ها برنامۀ هفتگی، ماهانه و سالیانه می‌نویسند. این برنامه‌ها در تقویم شبکه‌های اجتماعی مثل یک نقشۀ راه عمل می‌کنند، نقشۀ راهی که باعث می‌شود محتوا به شکل هدفمند و سودمندتری منتشر شود.

تقویم‌های شبکه‌های اجتماعی یکسان نیستند و هر شبکۀ اجتماعی می‌تواند تقویم مخصوص به خود را داشته باشد. جامعۀ هدف، ساعات فعالیت، سطح فکری و… هر شبکۀ اجتماعی با دیگری متفاوت است؛ درنتیجه برای داشتن یک استراتژی مناسب در تولید محتوا بهتر است حتماً به این نکته توجه شود.

داشتن تقویم شبکۀ اجتماعی چه فایده‌ای دارد؟داشتن تقویم شبکۀ اجتماعی چه فایده‌ای دارد؟

به‌طور کلی داشتن تقویم شبکه‌های اجتماعی در کسب‌وکار باعث می‌شود که نحوۀ انتشار یک محتوا در تمام ابعاد شفافیت پیدا کند. اما داشتن تقویم شبکه‌های اجتماعی فواید دیگری نیز دارد که به ۶ مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

۱) منظم‌شدن

شاید بتوان گفت یکی از بارزترین نتایج داشتن تقویم شبکۀ اجتماعی، نظم‌دادن به محتوایی است که قرار است منتشر شود. در یک تقویم شبکۀ اجتماعی خوب، تمام جزئیات مربوط به یک محتوا به‌طور واضح مشخص شده است. مواردی همچون تاریخ انتشار، ساعت انتشار، نوع محتوا (اعم از عکس، ویدئو یا وویس)، کپشن، هشتگ‌ها، افراد دخیل، نیازمندی‌ها، میزان بازخورد و… جزئیاتی هستند که در تقویم شبکه‌های اجتماعی دیده می‌شوند.

گردآوری این موارد باعث می‌شود که در ذهن افرادی که با تقویم شبکه‌های اجتماعی سروکار دارند نوعی نظم برقرار شود. همچنین، سازمان‌دهی این موارد از بروز اشتباهات سهوی جلوگیری و استرس افراد را برای انتشار محتوا کمتر می‌کند.

۲) قابلیت رصد

هر محتوایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، به‌شکل متفاوتی بازخورد دریافت می‌کند. داشتن تقویم به شما کمک می‌کند که تشخیص دهید درنهایت کدام نوع از محتوایی که منتشر کرده‌اید توجه مخاطبتان را به شما جلب کرده و کدام نوع از محتوا برای پیشرفت کسب‌و‌کار شما مناسب نیست. با استفاده از ثبت بازخوردها در میان‌مدت یا طولانی‌مدت و تنظیم گزارش از آن‌ها می‌توانید استراتژی انتشار محتوایتان را ارتقا دهید و در شبکه‌های اجتماعی عملکرد بهتری داشته باشید.

۳) بهترشدن کار تیمی

با داشتن تقویم شبکۀ اجتماعی، افرادی که در یک سازمان یا تیم کار می‌کنند متوجه می‌شوند که چه وظایفی در به‌انتشار‌رساندن محتوا دارند. در گذشته که شبکه‌های اجتماعی رونق امروزه را نداشت، تنها یک یا دو نفر برای ادارۀ یک صفحه کافی بودند، اما الان اوضاع متفاوت شده است.

امروزه در یک تیم محتوای حرفه‌ای افراد مختلفی فعالیت می‌کنند. افرادی نظیر کپی‌رایترها، گرافیست‌ها، ویراستاران ویدئو، عکاسان و شاید حتی آرایشگران و استایلیست‌ها! هرکدام از آن‌ها برای خلق محتوا نقش تأثیرگذاری را ایفا می‌کنند. داشتن تقویم شبکه‌های اجتماعی به هرکدام از این افراد کمک می‌کند نقش خود را راحت‌تر و سریع‌تر پیدا کنند و با بقیۀ اعضای گروه برای انتشار محتوا هماهنگ شوند.

۴) مشخص‌شدن نمای کلی صفحه

جلوۀ بصری مناسب و جذاب، به‌خصوص در شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و یوتیوب، از اهمیت زیادی برخوردار است. با تقویم شبکه‌های اجتماعی می‌توانید تشخیص دهید که چطور برای پست‌ها و ویدئوهای خود برنامه‌ریزی کنید تا در کنار هم به بهترین شکل دیده شوند. «اگر برای شبکه‌هایی مثل اینستاگرام و یوتیوب تقویم شبکۀ اجتماعی نداشته باشید و به‌صورت مداوم به تولید محتوا بپردازید، بعد از مدت کوتاهی می‌بینید که صفحه‌تان به‌جز آشفتگی بصری هیچ‌چیز دیگری به مخاطبتان القا نمی‌کند.»

۵) مشخص‌شدن کمبودها

گاهی به دلیل حجم بالای محتوایی که قرار است منتشر شود، مشخص نمی‌شود که یک صفحه با چه کمبودهایی مواجه است. با داشتن تقویم شبکۀ اجتماعی و تنظیم نوع محتوایی که قرار است در صفحه‌تان منتشر کنید، متوجه می‌شوید که چه نوع مهمی از محتوا در شبکۀ اجتماعی‌تان وجود ندارد. همچنین، متوجه می‌شوید نوع ارائۀ محتوایتان چه ضعف‌هایی دارد.

مثلاً ممکن است بعد از تنظیم تقویم متوجه شوید که برای شبکۀ اجتماعی‌تان، محتوای ویدئویی به نسبت عکس و متن کم است، کپشن‌ها و هشتگ‌ها تکراری است و فرمی ربات‌گونه دارند یا کاورها منظور را نمی‌رسانند. همچنین، می‌توانید تشخیص دهید گروهتان برای تولید محتوا به چه افرادی بیشتر نیازمند است یا اینکه بهتر است کدام افراد حضور نداشته باشند. درنهایت اینکه راحت‌تر می‌توانید تعادل را در نوع و تعداد محتوایتان برقرار کنید.

۶) به جلو هل داده می‌شوید

فقط کافی است برای یک ماه تقویم شبکۀ اجتماعی تنظیم کنید و بازخورد آن را ببینید تا متوجه شوید چقدر احتیاج دارید برای کسب‌و‌کارتان به این کار ادامه دهید.

تنظیم تقویم شبکۀ اجتماعی به‌صورت خودکار شما را وادار می‌کند که بهتر عمل کنید. برای مثال، به‌محض شروع سعی ‌کنید مناسبت‌های مهم ملی و جهانی را پیدا کنید، محتوای صفحه‌هایی را که مشابه شما هستند زیر ذره‎بین قرار دهید و تحلیل کنید تا بهتر از آن‌ها دیده شوید، از ترندهای روز مربوط به کسب‌وکارتان مطلع ‌شوید تا از رقبایتان عقب نیفتید، مطلب‌های جدیدی را که شما را متمایز می‌کند پیدا کنید تا محتوای جدیدتری به نسبت بقیه برای ارائه داشته باشید و اینفلوئنسرهای مربوط به حوزۀ کاری خود را پیدا کنید تا با آن‌ها برنامۀ همکاری بچینید.

در یک جمله، تقویم شبکه‌های اجتماعی شما و تیم محتوایتان را به افراد جست‌وجوگر و بیداری تبدیل می‌کند. همین جست‌وجوگری در طولانی‌مدت باعث می‌شود محتوایتان ارتقا پیدا کند و باکیفیت‌تر شود.

چند نوع تقویم شبکۀ اجتماعی وجود داردچند نوع تقویم شبکۀ اجتماعی وجود دارد؟

به تعداد انسان‌های کرۀ زمین برای تنظیم تقویم‌های شبکه اجتماعی راه وجود دارد! البته این جمله اغراق‌آمیز بود. اگر بخواهیم ساده بگوییم، هیچ وحی منزلی وجود ندارد که به شما بگوید تقویم شبکۀ اجتماعی کسب‌وکارتان چطور باید تنظیم شود یا از چه نوعی باشد.

هر کسب‌وکاری، بسته به هدف و استراتژی‌ای که برای انتشار محتوای خود در نظر گرفته، می‌تواند تعیین کند که چه مواردی را داخل تقویم شبکۀ اجتماعی خود قرار دهد. مهم این است درنهایت تقویم طوری تنظیم شود که برای شما و گروهتان قابل استفادۀ مستمر باشد و افراد با آن راحت کنار بیایند. معمولاً چند مورد هست که بهتر است در تنظیم تمام تقویم‌ها آورده شود. به ۹ مورد از آن‌ها اشارۀ کوتاهی می‌کنیم:

  1. روز و ساعت انتشار؛
  2. کپشن و تگ‌ها؛
  3. نوع محتوا (اعم از صدا، عکس، متن، فیلم)؛
  4. دستۀ محتوایی (اعم از آموزشی، سرگرمی، معرفی محصول، مناسبتی، تخفیفات، کمپین‌ها و…)؛
  5. نیازمندی‌ها (توصیف مواردی که برای تولید محتوا لازم است، مثل استودیو یا اکسسوار)؛
  6. افراد دخیل (مثل گرافیست، عکاس، فیلم‌بردار و کپی‌رایتر تیم)؛
  7. عدد بازخورد؛
  8. نوع شبکۀ اجتماعی (یوتیوب، لینکدین، توییتر، اینستاگرام، ویرگول و…)؛
  9. لینک‌های مربوط به محتوا (مثلاً لینک محتوای مشابه که رقیبتان به اشتراک گذاشته).

چه برنامه‌هایی برای ساخت تقویم شبکه‌های اجتماعی موجود است؟

رایج‌ترین برنامه‌ای که برای درست‌کردن تقویم شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌شود اکسل است؛ اکسل قابلیت این را دارد که تمام موارد مهم، در آن دسته‌بندی شده و به‌صورت دلخواه تنظیم شود. گوگل شیتس (Google sheets) یا گوگل کلندر (Google calendar) هم برنامه‌هایی هستند که تنظیم تقویم شبکه‌های اجتماعی در آن‌ها زیاد دیده می‌شود. ترلو (Trello) و اسلک (Slack) هم به‌نوعی به مدیریت و تنظیم تقویم شبکه‌های اجتماعی کمک می‌کنند.

برنامه‌هایی نیز وجود دارند که به‌صورت خودکار محتوای شما را که در تقویم شبکه‌های اجتماعی تنظیم شده منتشر می‌کنند. اما به دلیل اینکه گاهی این برنامه‌ها در ایران، برای صفحه‌ها مشکلاتی اعم از بسته‌شدن، محدود‌شدن و… را ایجاد می‌کنند، آن‌ها را معرفی نمی‌کنیم.

۸ نکتۀ مهم برای بهبود تقویم شبکۀ اجتماعی

  1. بهتر است برای بهبود تقویم خود یک قسمت به نام بانک محتوا داشته باشید تا هر زمان که خواستید بتوانید از محتواهایی که از قبل تولید کرده‌اید، ولی فرصت انتشار آن‌ها را نداشته‌اید، استفاده کنید.
  2. در حین و بعد از تنظیم تقویم، حتماً از دیگر افراد تیم محتوایتان نظرسنجی کنید تا متوجه شوید نقاط قوت و ضعف تقویمتان چه چیزهایی هستند.
  3. حتماً محتوای همیشه‌سبز را در تقویمتان قرار دهید تا مخاطبان بیشتری پیدا کنید.
  4. برای تنظیم تقویم عجله نکنید! اول مخاطبانتان، نیاز و رفتار آن‌ها را کامل بررسی کنید و بعد شروع به تنظیم تقویم کنید.
  5. سعی کنید برای تقویم از کسی تقلید نکنید. درنهایت هر کسب‌وکاری باید محتوای منحصر‌به‌فرد خود را داشته باشد.
  6. خودتان را به‌روز نگه دارید و به یک نوع از تقویم برای همیشه بسنده نکنید. اگر می‌بینید مدل بهتری برای تنظیم تقویم وجود دارد، حتماً خود و تیم محتوایی‌تان را با استفاده از آن ارتقا دهید.
  7. لازم نیست برای همۀ مناسبت‌ها در تقویمتان محتوا پیش‌بینی کنید. به‌جز مناسبت‌های مهم ملی که به همه مربوط می‌شوند، فقط مناسبت‌هایی را در نظر بگیرید که به کسب‌وکار شما مستقیماً ارتباط داشته باشند.
  8. به کسب‌و‌کارتان دقیق نگاه کنید. آیا لازم است که برای همۀ شبکه‌های اجتماعی، تقویم محتوا تنظیم کنید؟

شاید بهتر باشد تمرکزتان را روی شبکه‌ای بگذارید که مخاطبان فعال‌تری برای کسب‌وکار شما دارد.

حرف آخر

بهتر است بدانید که بدون داشتن یک تقویم شبکۀ اجتماعی کارآمد، کسب‌وکارتان در شبکه‌های اجتماعی تأثیر مناسب را بر مخاطب نمی‌گذارد. این تقویم‌ها واسطه‌ای می‌شوند تا شما بتوانید به محتوایتان نظم دهید و آن را از همه نظر بهتر کنید. شاید تنظیم یک تقویم شبکۀ اجتماعی در اوایل کار چندان جذاب و ساده نباشد، ولی مطمئن باشید بعد از گذشت مدت‌زمانی کوتاه و دیدن نتایج خوب آن، حتماً با شوق بیشتری به درست‌کردن تقویمتان ادامه می‌دهید. مهم‌ترین نکته این است که سعی کنید به‌صورت مداوم تقویمتان را بهبود ببخشید و روی اجرای آن پایبند بمانید.

۵/۵ | (۱۰ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.