بهعنوان یک ایرانی در توییتر چه فعالیتی دارید؟ از آن برای خندیدن و هشتگزدن استفاده میکنید؟ دنبال برندسازی شخصی هستید؟ یا صرفاً مطالب بقیه را مطالعه میکنید؟ تمام این فعالیتها کموبیش در توییتر فارسی اتفاق میافتد؛ اما این همۀ استفادهای که از توییتر میتوان داشت نیست!
توییتر بدون شک یکی از قدرتمندترین شبکههای اجتماعی برای افزایش مخاطب آنلاین کسبوکارتان است. طبق آمار LoriRTaylor، بهطور میانگین هر کاربر توییتر ۵ کسبوکار را دنبال میکند و طبق اعلام خود توییتر، ۸۰% کاربران توییتر حداقل یک بار در توییتی یک برند را منشن کردهاند. اگر استراتژی مخصوص بازاریابی درونگرای (Inbound Marketing) خود را دنبال میکنید، باید بدانید که توییتر صرفاً جایی برای افزایش تعداد مشتریانتان بهوسیلۀ بازاریابی کلامی نیست، بلکه مکانی است که شما میتوانید بهطور کاملا مستقیم آنها را ملاقات کنید.
اگرچه لازمۀ موفقیت در توییتر این است که بهنحوی برجسته و شناخته شوید، اما آیا برای این برجستهشدن میتوان تعریف دقیق و یکسانی داشت؟ قطعاً خیر! برجسته و شناخته شدن برای هر کسبوکار، با توجه به حوزۀ فعالیتش میتواند کاملاً متفاوت و مختص خودش باشد.
تصور میکنید که به برداشتن چه قدمهایی برای مخاطبان آنلاین خود نیاز دارید تا بهجای اینکه صرفاً نقش چند توییت بیاثر را در این پلتفرم داشته باشید، کاری کنید که او، لحظهای هم که شده، توقف کند و به شما توجه کند؟ چگونه میتوانید محصولات یا خدماتی را که ارائه میکنید پروموت کنید تا افراد به خریدن آن تشویق شوند؟ چگونه میتوانید به برند خود روح انسانی ببخشید، آن هم در پلتفرمی که برای ارتباط آدمها ساخته شده است؟
برای اینکه پاسخ این سؤالات را پیدا کنید، با این مطلب از ویپدیا همراه باشید.
۴ تکنیک برای بازاریابی مؤثر در توییتر
اول از همه نیاز است که استراتژی بازاریابی توییتر خود را بچینید. استراتژی شما زیربنای موفقیت شماست و هرچقدر که برای ساخت و جستوجو برای آن وقت بگذارید، کاملاً ارزشش را دارد؛ پس کاملاً این قسمت را جدی بگیرید.
استراتژی بازاریابی توییتر درست مانند استراتژی سایر شبکههای اجتماعی است که مشخصاً مبتنی بر محتوایی است که شما تولید، منتشر و توزیع میکنید تا مخاطبانتان را به تعامل وادارید. این محتوا باید فالوئرهای جدیدی را به خود جذب کند، سرنخهای جدیدی را ایجاد کند، را ارتقا دهد و میزان شناخت از برندتان را افزایش دهد. در ادامه به ۴ تکنیکی که به شما کمک میکند تا استراژی قدرتمندی داشته باشید، اشاره میکنم:
۱) دربارۀ رقبای خود تحقیق کنید
توییتر ابزاری است که به شما اجازه میدهد دربارۀ رقبایتان تحقیق کنید تا ببینید از چه محتوا و تاکتیکهایی استفاده میکنند. جمعآوری اطلاعات دربارۀ اینکه رقیبان دارند چهکاری انجام میدهند باعث میشود که از نحوۀ چینش استراتژی خودتان آگاه شوید. آیا کاری هست که آنها دارند انجام میدهند و شما هم باید انجام دهید؟ خدمات مشتریشان در توییتر به چه شکل است؟ با پرسیدن سؤالهای اینچنینی دربارۀ رقبای خود، شما میتوانید یک استراتژی پیشرفته برای خود بچینید.
۲) توییتر خود را مورد حسابرسی قرار دهید
منظور از حسابرسی توییتر (Twitter Audit) درواقع همان عیبیابی آن است که به شما کمک میکند عملکرد حساب کاربری خود را تحلیل کنید. برای این کار لازم است به سؤالات زیر پاسخ دهید:
- مخاطبان ما چه کسانی هستند؟
- چه نوع محتوایی منتشر میکنیم؟
- مخاطبمان از چه نوع محتوایی لذت میبرد؟
- آیا بهطور پیوسته پست میگذاریم؟
- چه زمانی فالوئرهایمان فعال هستند؟
- آیا بازگشت سرمایهای (ROI) داریم؟
- چگونه میتوانیم حضورمان را در توییتر بهبود ببخشیم؟
- چه کسانی به حساب کاربری شما دسترسی دارند؟
۳) دربارۀ بهترین شیوۀ فعالیت تحقیق کنید
مانند حسابرسی، این هم کاری است که باید بهطور پیوسته انجام دهید. بهترین شیوۀ فعالیت، میتواند به نسبت تغییرات توییتر، در طی زمان تغییر کند و به این ترتیب نیاز است که دائماً دربارۀ اینکه چگونه میتوان در توییتر بهترین فعالیت را داشت، جستوجو کنید.
۴) مخاطبان خود را شناسایی کنید
پرسونای کسبوکارتان را باید در هر وجه از بازاریابی شامل بازاریابی شبکههای اجتماعی در نظر داشته باشید. چه هنگامِ ساخت استراتژی و چه هنگامِ تولید محتوا، باید توصیف پرسونا در ذهنتان باشد. دنبال رسیدن به چه کسانی هستید؟ آنها به چه چیزی علاقه دارند؟ آیا این محتوا توجه آنها را جلب خواهد کرد؟
۸ نکته پیرامون نحوۀ استفاده از توییتر برای کسبوکار
تا اینجای کار دربارۀ نحوۀ ساخت استراتژی بازاریابی توییتر صحبت کردیم، در ادامه به ۴ نکته دربارۀ نحوۀ استفاده از توییتر برای کسبوکار اشاره میکنیم که قدرت شما را در استفاده از آن افزایش میدهد:
۱) پروفایل برجستهای بسازید
اولین و مهمترین چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که یکی از لازمههای موفقیت در توییتر، داشتن یک پروفایل شخصیسازیشده است. قطعاً آخرین چیزی که میخواهید این است که فردی بهخاطر اینکه شما عکس نامربوطی برای پروفایل و کاور خود انتخاب کردهاید، از شما و برند و کسبوکارتان زده شود!
حتماً مطمئن شوید که هم برای کاور و هم برای عکس پروفایل از عکسهای مناسبی استفاده میکنید. اگرچه بهطور کلی برندها معمولا برای عکس پروفایل از لوگوی خود استفاده میکنند، اما دست شما برای کاور باز است و میتوانید بهوسیلۀ استفاده از رنگها و المانهای بصری، خلاقیت بیشتری به خرج دهید.
اگر تازه میخواهید فعالیت خود را برای کسبوکارتان در توییتر شروع کنید، قطعاً به دنبال نامی هستید که مشابه برندتان باشد یا حداقل بیشترین تشابه را داشته باشد. اما خب، در توییتر میلیونها حساب کاربری وجود دارد و شاید اسمی که بیشترین نزدیکی را با نام مدنظر شما دارد، از قبل انتخاب شده باشد؛ حالا تکلیف چیست؟
اگر اسم شما را قبلاً کسی انتخاب کرده باشد، شما میتوانید یک فراخوان به اقدام (CTA)به ابتدای نام خود اضافه کنید. برای مثال، اگر SabaVision انتخاب شده بود، میتوانید از @ChooseSabaVision یا مثلاً @GetSabaVision استفاده کنید که نام بهتری به نسبت سایر نامهای مشابه محسوب میشود و پیام نهفتهای همراه خود دارد که مخاطب را بهطور غیرمستقیم به انتخاب برند شما دعوت میکند.
مسئلۀ دیگری که باید دربارۀ پروفایل خود مدنظر داشته باشید، اگرچه در نگاه اول ساده است اما بسیار اهمیت دارد و آن توییت پینشده در پروفایلتان است. بهتر است هر چند وقت یک بار این توییت را آپدیت کنید. این توییت میتواند خبری از آیندۀ نزدیک دربارۀ برندتان باشد یا پِیرو کمپین بازاریابی جدیدتان. درهرصورت، این توییت مهم است؛ چون کاربر بهمحض ورود به پروفایلتان، اولین چیزی که احتمالاً با آن تعامل پیدا میکند همین توییت است.
همچنین به مواردی که در بایوی خود مانند توضیحات، آدرس سایت و لوکیشن ثبت میکنید باید توجه داشته باشید؛ چون فالوئرها بدون شک برای پیداکردن راه ارتباطی با شما، در اولین حرکت دنبال آدرس و… در بایوی شما میگردند. پس بهتر است از بهروزبودن این اطلاعات اطمینان حاصل کنید.
۲) با محتوای خود ارزشآفرینی کنید
ارزشآفرینی بهوسیلۀ محتوا در توییتر نیز مانند هر شبکۀ اجتماعی دیگری است. شما درهرحال باید پرسونای مشتریانتان را در ذهن داشته باشید؛ چون نکتۀ کلیدی موفقیت در بازاریابی محتوایی این است که کاری کنید که خوانندگان احساس کنند شما دارید مستقیماً با آنها حرف میزنید.
وقتی صحبت از ارزشآفرینی در شبکۀ اجتماعی میشود، باید از خود بپرسید که این محتوایی که من تولید میکنم، آیا ایدهای را مطرح میکند؟ مخاطب را سرگرم میکند؟ یا اینکه چیزی به او آموزش میدهد؟ شما باید حداقل برای یکی از این سؤالها پاسخ بله داشته باشید، در غیر این صورت محتوای شما کاملاً بیارزش است! علاوهبراین، باید همیشه در نظر داشته باشید که توییتر جایی برای برقراری ارتباط و ایجاد جرقهای برای گفتوگوست! اگر محتوا الهامبخش یک گفتوگو نباشد، ارزش انتشار ندارد!
موضوع محتوا دربارۀ توییتر شاید کمی چالشبرانگیزتر هم باشد؛ چون شما فقط ۲۸۰ کاراکتر در اختیار دارید! اما موضوع مهم اینجاست که توییتهای چندرسانهای (شامل عکس یا ویدئو) باعث تمایز کسبوکار از سایرین میشود و طبق آمار Agorapulse، توییتهایی که عکس دارند تا ۱۵۰% بیشتر ریتوییت شدهاند؛ پس سعی کنید که توییتهای تصویری و ویدئویی بیشتری بزنید. البته بهتر است بهصورت ترکیبی توییت بزنید. هیچکس دوست ندارد دائماً یک چیز تکراری با لینک و CTA و عکس یکسان را پشتسرهم در تایملاینش مشاهده کند. برای متفاوتشدن توییتهایتان از ایموجی و گیف هم استفاده کنید.
یکی از راههای ارزشآفرینی که بهطور اختصاصی برای توییتر است، داشتن چت توییتری (Twitter Chat) است که بسیاری از برندها برای آن بهصورت ماهانه برنامهریزی میکنند. در یک چت توییتری، میزبانی وجود دارد که از مخاطبان توییتر سؤالاتی را پیرامون یک موضوع داغ میپرسد، یا اینکه آنها را تشویق میکند که سؤالات خودشان را بپرسند. هنگامی که میزبان پاسخها را دریافت کرد، در جواب آنها توییت میزند تا به این واسطه بحث و گفتوگو شکل بگیرد. این گفتوگوها معمولاً در زمانی کوتاه و بهوسیلۀ یک هشتگ اختصاصی انجام میشود.
۳) محتوای خود را بهینه کنید
حالا که توانستهاید بهواسطۀ محتوای خود ارزشآفرینی کنید، باید کاری کنید که افراد آن را ببینند. شما برای بهینهکردن محتوای خود در توییتر از چند استراتژی مختلف میتوانید استفاده کنید. احتمالاً میدانید که استفاده از هشتگها یکی از راههای ساده و عمومی برای پخش محتواست؛ اما باید مراقب باشید که از چند هشتگ استفاده میکنید. استفادۀ زیاد از هشتگ ممکن است کاری کند که شما اسپم شناخته شوید یا به این متهم شوید که تحت هر شرایطی به دنبال جلب توجه هستید! به عبارت سادهتر: زیاده از حد از هشتگ استفاده نکنید. به ازای هر توییت از یک یا دو هشتگ مرتبط استفاده کنید.
همچنین، برای استفاده از هشتگ میتوانید دربارۀ آن تحقیق هم انجام دهید تا ببینید چگونه محتوایتان بیشتر دیده میشود. ببینید که مخاطبانتان بیشتر با استفاده از کدام هشتگ دربارۀ برند شما صحبت میکنند و شما هم از آن هشتگها استفاده کنید. آخرین مورد دربارۀ تعداد دفعاتی است که باید در یک روز توییت بزنید. طبق آمار Adweek، حدود ۹۲٪ از شرکتها روزانه بیشتر از یک توییت، ۴۵% یک تا ۵ توییت و ۱۹% هم بین ۶ تا ۱۰ توییت منتشر میکنند. اما این را هم در نظر بگیرید که مخاطبان شما به توییتر نمیآیند که فقط شما را ببیند! پس بهتر است که تایملاینشان را با محتواهای غیرضروری پر نکنید.
پیداکردن زمان مناسب برای توییتزدن هم از دیگر موضوعاتی است که میتوانید در نظر بگیرید تا محتوایتان را افراد بیشتری ببینند. بسیاری از کسبوکارها صبح، هنگام استراحت نهار و یا هنگام غروب توییت میزنند؛ چون احتمال میدهند مخاطبانشان در این مواقع بیشتر در توییتر حضور داشته باشند. اما شما این زمان را با مدتی فعالیت در توییتر، بهصورت تجربی میتوانید پیدا کنید؛ چون بهخاطر تفاوت حوزۀ فعالیت کسبوکارها، احتمال اینکه مخاطب شما در زمان متفاوتتری نسبت به برندهای دیگر در توییتر باشد، کاملاً وجود دارد.
۴) با مخاطبان خود تعامل داشته باشید
این یکی از حیاتیترین مسائلی است که هنگام فعالیت در توییتر باید در نظر داشته باشید. میتوانید این کار را با تگکردن آنها در پستها، پاسخ به کامنتهایشان و همچنین دادن هدیه بهواسطۀ یک مسابقۀ ساده انجام دهید.
۵) بر برند خود نظارت کنید
شنیدن شبکههای اجتماعی یا همان سوشال لیسنینگ به شما این اجازه را میدهد که دقیقاً محتوایی خلق کنید که فالوئرهایتان میخواهند، دنبال ایدههایی بروید که مبتنی بر ترندهای روز صنعتتان است، تجربۀ مشتری را با ارتباط مستقیم با او بهبود ببخشید و درنهایت استراتژیهایتان را متناسب با نیاز مخاطبان تغییر دهید.
۶) نتایج را بسنجید
در هر پلتفرم شبکۀ اجتماعی که شما هدفی را دنبال کنید، بهسادگی میتوانید نتایج عملکردتان را هم در آن بسنجید. داشتن هدف به شما همچنین در تعیین اینکه استراتژی شما دارد کار میکند یا خیر کمک میکند و درنهایت میتوانید به مسیر درست برگردید. برای سنجش نتایج در توییتر میتوانید سراغ آمارهای توییتر بروید. برای دسترسی به این قسمت باید به منوی کشویی واقع در پروفایلتان مراجعه کنید. با کلیک روی قسمت بالایی سمت راست، این منو در دسترس است.
نکتهای کلی که باید به آن اشاره کنم این است که هنگام بررسی این آمار، زیاد به معیارهای پوچی مانند ایمپرشن و تعداد فالوئر توجه نکنید. تعداد فالوئر یا ایمپرشن بالا درظاهر بسیار خوب است، اما میتواند با اهداف کسبوکار شما در یک مسیر نباشد؛ یعنی شاید شما به دنبال تعامل بیشتر در کامنتها بودهاید یا به دنبال ریتوییت بودهاید، اما ایمپرشن بالایی داشتهاید که این در تضاد با اهدافتان است که نشان میدهد باید در استراتژی خود تجدیدنظر کنید.
همچنین، بسیار مهم است که بدانید چه تعدادی روی لینکی که توییت کردهاید کلیک کردهاند یا میزان تعامل افراد چقدر بوده است تا به این ترتیب بتوانید محتواهای محبوبتر را بشناسید و متوجه شوید که چه نوع محتوایی بیشترین سرنخ را میسازد.
۷) از یک ابزار توییتری استفاده کنید
وقتی از توییتر برای کسبوکار خود استفاده میکنید، هر بار لاگینشدن در آن میتواند اذیتکننده باشد و وقت شما را تلف کند. برای این کار و البته بسیاری استفادههای دیگر، ابزارهای بسیاری وجود دارد که بهوسیلۀ آنها میتوانید برای پستگذاری برنامهریزی کنید تا مجبور نباشید هر هفته سی بار روی دکمۀ توییت کلیک کنید. در مطلب دیگری در ویپدیا به بررسی ۵ ابزار برای افزایش فالوئر در توییتر پرداختم که قابلیتهای بسیاری را در اختیار شما قرار میدهند. این مطلب را از اینجا میتوانید مطالعه کنید.
۸) استفاده از ابزار تبلیغات
این روش در ایران، بهخاطر تحریمها بهصورت رسمی کاربردی ندارد، ولی برای اطلاع بیشتر شما باید گفت که دو راه برای تبلیغ در توییتر وجود دارد:
- توییتهای پروموتشده
- تبلیغات توییتر
توییتهای پروموتشده در فید یا نتایج کاربرانی که فالوئر شما نیستند به نمایش درمیآید. این نوع توییت دقیقاً شبیه یک توییت معمولی عمل میکند؛ یعنی میتواند لایک و ریتوییت شود و برایش کامنت بگذارند. توییتر در این نوع تبلیغ، توییت پروموتشدۀ شما را در کمپینهای روزانۀ هدفگذاریشدهای که مطابق با مخاطبان دلخواه شماست قرار میدهد. نوع دوم، یعنی تبلیغات توییتر نیز زمانی که شما به دنبال پروموتکردن چندین نوع توییت (برای رسیدن به یک هدف مثلاً فروش بیشتر) هستید، گزینۀ ایدئالی محسوب میشود.
۳ دلیل استفاده از توییتر برای کسبوکار
ممکن است شما مدتی را در توییتر، بدون اینکه نتیجهای بگیرید بگذارنید و به همین خاطر خسته شوید؛ چون بههرحال وقت گذاشتهاید و تولید محتوا کردهاید و حالا تمام تلاشهایتان بدون پاسخ مانده است. اما صرفنظرکردن از توییتر باعث میشود که شما منبع بزرگی برای ایجاد آگاهی از برندتان را از دست بدهید و برای مشتری هم پیداکردن شما سخت میشود. اگرچه در ایران این موضوع شاید چندان صدق نکند، چون خود توییتر مسدود است و شاید بسیاری از آن استفاده نکنند.
اما شما در بین همان افرادی که حضور دارند نیز مشتریان و مخاطبان بالقوهای دارید که در ادامه به ۳ دلیل اصلی که شما را قانع میکند که حتی در بازار ایران در توییتر باقی بمانید، اشاره میکنم:
- رقبای شما آنجا هستند: شاید این مهمترین دلیلی باشد که شما نباید بیخیال توییتر شوید؛ چون رقبای شما هم کموبیش در حال تلاش در این پلتفرم هستند و اگر احساس میکنید که این کار شما تیری در تاریکی است، باز هم انجامش دهید، چون قطعاً مشتریان بالقوۀ شما آنجا حضور دارند. حتی میتوانید با زیرنظرگرفتن نحوۀ حضور رقبایتان در توییتر، از استراتژی آنها باخبر شوید. یکی از بهترین راهها برای اصلاحکردن استراتژی این است که با نگاهکردن از روی دست بقیه، ببینید که چه چیزی کار میکند و چه چیزی نه!
- منبعی عالی برای بازاریابی رایگان است: چه کسی به بازاریابی رایگان پشت میکند؟ توییتر بهترین مکان برای تعامل با مشتریان و ایجاد یک چرخۀ بازاریابی دهان به دهان است. اگر مشتریان دارند دربارۀ شما توییت میکنند، بهخصوص زمانی که در حال بهاشتراکگذاشتن تجربۀ منفیشان هستند، بدانید که راه درازی در پیش دارید!
- میتوانید از آن برای افزایش فروش استفاده کنید: اگر شما از آن دسته افرادی هستید که دست رد به سینۀ بازاریابی رایگان میزنید، شاید وعدۀ افزایش فروش بتواند شما را در توییتر نگه دارد! توییتر فقط برای بهنمایشگذاشتن برندتان نیست، بلکه جایی است که مشتریان هم بهسمت شما میآیند. طبق آمار Social Quick Starter، بیش از ۶۰% از فالوئرهای یک برند، بعد از دنبالکردن صفحۀ برند در توییتر، احتمالاً از محصولات آن برند خریداری کرده یا آن را به دیگران پیشنهاد میدهند.
۹ نکتۀ طلایی در استفاده از توییتر
تا اینجای کار تقریباً به همۀ موارد مرتبطی که به شما برای فعالیت در توییتر بهعنوان یک کسبوکار کمک میکند، بررسی کردیم؛ اما در انتهای این مطلب به ۹ نکتۀ طلایی که کموبیش به آن اشاره کردیم بهطور خلاصهتر اشاره میکنیم که به اهمیت آن بیشتر پی ببرید:
- اصل کوتاهی فراموش نشود! فقط ۲۸۰ کاراکتر دارید، پس پیام را ساده و روان نگه دارید.
- ارگانیک بنویسد! کاربران توییتر به برندهایی که شبیه یک برند حرف نمیزنند، جواب میدهند. طبق Hootsuite، پرتعاملترن توییتها آنهایی هستند که لینک ندارند. همچنین، دریافت تعامل روی توییتهای بدون CTA و لینک، به افزایش تعامل در توییتهایی که شامل اینها هستند هم کمک میکند.
- در گفتوگوها شرکت داشته باشید! اگر فقط در دنیای توییتریها سخنگو باشید، صدای شما را کسی نمیشنود و شما هم به مخاطب منفعل نیاز ندارید؛ هرچقدر تعامل بیشتر باشد، بیشتر دیده میشوید.
- CTA را هم در نظر بگیرید! مانند تولید محتوا در هر پلتفرم دیگر، داشتن فراخوان به اقدام بسیار مهم است.
- با ایموجی توییت بزنید! این کار باعث انتقال احساسات میشود، چیزی که کاربران توییتر دوست دارند.
- از هشتگهای ترند، بهاندازه استفاده کنید!
- از توییتهای چند رسانهای مانند تصویر و ویدئو حتماً استفاده کنید! توییتر فقط متن نیست.
- زمان مناسب برای توییتزدن را پیدا کنید! تا افراد بیشتری بتوانند شما را ببینند.
- تعداد دفعاتی را که باید توییت بزنید پیدا کنید! قرار نیست افراد را در توییتر، با حضور بیش از حد آزار دهید.
در انتها باید به این نکته اشاره کنم که نحوۀ استفاده از توییتر برای کسبوکارتان میتواند بسته به حوزۀ فعالیتتان متفاوت باشد و مطالبی که در اینجا به آن اشاره کردم، میتواند برای آغاز به کار شما بسیار مناسب باشد؛ اما در ادامه با آزمونوخطا قطعاً خواهید توانست استراتژی مخصوص به خودتان را بچینید.