ممکن است وقتی به درآمد کسبوکار خود نگاه میکنید، متوجه شوید که نهتنها در چند ماه گذشته هیچ تغییری نکرده، بلکه حتی کمتر هم شده است؛ درنتیجه سریع به فکر رونق کسبوکارتان میافتید و سطح درآمد و فروشتان را بیشتر میکنید. این هدفِ تازه، نشدنی نیست، اما میتوان آن را قلهای مرتفع در نظر گرفت؛ قلهای که برای رسیدن به آن به قدمهای کوچک و بزرگی نیاز دارید. اما منظور از این قدمها چیست؟
در این مطلب از بلاگ صباویژن درمورد پیشرفت در کار صحبت میکنیم و به شما مشاورههایی برای رونق کسبوکارتان میدهیم؛ یعنی ایدههایی را با شما در میان میگذاریم که کسبوکارتان را بهسمت پیشرفت سوق میدهند و از راهکارهای عملیای صحبت میکنیم که با اجراکردنشان، کسبوکارتان از اینرو به آنرو میشود.
۱۵ ایدۀ رونق کسبوکار برای چیدن استراتژی کسبوکار
زمانیکه تصمیم میگیرید به یک هدف تازه در کسبوکارتان دست پیدا کنید، باید استراتژیای بچینید که در آن به همۀ جنبههای کارتان مانند بازاریابی دیجیتال و بازاریابی محتوایی، توجه شود. تفاوتی ندارد در کدام حوزه مشغول به فعالیت هستید، بهکارگرفتن ۱۵ ایدهای که در ادامه آوردهایم، به رونق کسبوکارتان سرعت بیشتری میبخشد.
۱) گره از کار مشتریان باز کنید
به هر صنعتی که نگاه کنید، چندین گروه کوچک و بزرگ در آن مشغول به کار هستند. اسم بعضی از آنها در مدتزمان کوتاهی بر سر زبان همه افتاده است و مشتریان اعتماد بیشتری به آنها دارند؛ به همین خاطر، ترجیح میدهند بیشتر به سراغ آنها بروند. برای اینکه از میان چندین رقیب بزرگ و خبره جان سالم به در ببرید، به مشتریانتان ارزش بدهید؛ اما منظور از ارزش چیست؟
شما و رقبایتان در حال ارائۀ محصولی هستید که اگر شما نباشید، مخاطبانتان آن را از رقبایتان میخرند؛ بنابراین بررسی کنید که نقاط درد مشتری کجاست و شما میتوانید کدامیک از آنها را حل کنید. با دادن پاسخ درست، آنها نمیتوانند به شما نه بگویند؛ پس رقبایتان را کنار میگذارند و به سراغ شما خواهند آمد. البته گاهیاوقات هیچ چالش یا مسئلهای نیست که حل نشده باشد. در این زمان، باید به سراغ خلاقیت بروید و با ایدهای جدید، رضایت مشتری را جلب کنید.
۲) مشکلات مسیر را ببینید
برای رونق کسبوکار خود، باید خودتان را آمادۀ روزهای بد هم بکنید. مسیری که در حال طیکردن آن هستید، صاف و بدون مشکل نیست. ممکن است در این جاده دچار مشکلات متنوعی شوید که روبهروشدن با بعضی از آنها روزهای بدی برای کسبوکارتان رقم بزند. برای جلوگیری از این اتفاقات، تحقیقات بازار را جدی بگیرید و درمورد مسیری که میخواهید طی کنید، آگاهی بیشتری کسب کنید.
گاهیاوقات رقبای غیرحرفهای به سراغ شما میآیند و همۀ تلاششان را به کار میبرند تا شما را زیر سؤال ببرند؛ بهطور مثال بعضیاوقات اجازۀ درخشیدن محصول را نمیدهند. ممکن است اجتناب از این مثالها و مواردی مانند آنها غیرممکن باشد، اما با پیشبینی مسیر پیش رویتان میتوانید خود را آمادهتر کنید و با انجام فعالیتهای مناسب، تا حدود زیادی جلوی رخدادنشان را بگیرید.
۳) بدانید به چه کسی محصول میفروشید
در همان قدمهای ابتدایی شروع کارتان یک پرسونای جامع تهیه کنید.
با این کار، میدانید مشتریان شما چه کسانی هستند و به دنبال افراد اشتباه در جای نامناسب نمیگردید. اما لازم است این پرسونا در طول زمان بهروزرسانی شود؛ چون در گذر زمان، نیاز افراد هم تغییر میکند و اگر میخواهید طول عمر مشتری را طولانیتر کنید، باید آن را بشناسید و در کارتان به کار بگیرید.
از رفتارها و بازخوردهای گذشتۀ مشتریانتان استفاده کنید تا بتوانید پرسونای واقعیتری را بهوجود بیاورید. ببینید چطور میتوانید به مخاطبانتان حس خوبی منتقل کنید که برای خرید دوباره به سراغ شما بیایند و شما را به دوستان، همکاران و خانوادۀ خود معرفی کنند. برای رسیدن به تجربۀ مشتری عالی، پرسونا را بهشکل اغراقگونه طراحی کنید تا هیچ جزئیاتی از زیر دستتان در نرود.
۴) بهروزرسانی خودتان را فراموش نکنید
بخشی از سرمایه را به تیزکردن ابزار کارتان اختصاص دهید. همیشه کسب درآمد از اینترنت و رسیدن به رونق کسبوکار جذاب است، اما در این مسیر یک نکتۀ مهم را نباید نادیده بگیرید؛ بدون داشتن امکانات و افراد فوقالعاده نمیتوانید نتیجهای خاص را رقم بزنید. بنابراین، با درآمدهایی که خواهید داشت، سرمایهگذاری روی خودتان را هم در برنامه بگنجانید.
برای سرمایهگذاری، اول نگاهی به کسبوکارتان بیندازید و بررسی کنید کدام بخش نیاز به تغییر دارد. تغییر از چه جنس باشد؟ آیا به کارمندان بیشتری نیاز دارید؟ آیا باید به سراغ تبلیغات بروید یا تجهیزات خود را ارتقا دهید؟ زمانی که جواب این سؤالات را بهطور واضح بدهید، متوجه میشوید تغییرات باید در کدام قسمت اعمال شود و بدین ترتیب در آن بخشها اقدام به سرمایهگذاری میکنید.
۵) از حال کارمندانتان غافل نشوید
چه کسانی تلاش میکنند تا نیازهای مشتری را حل کنید و استراتژی فروش جذابی بچینید که مشتریان به خرید از شما ترغیب شوند؟ کارمندانتان سرمایههای شما هستند که نباید آنها را نادیده بگیرید. رونق هر کسبوکار کوچک و بزرگی در گروی آگاهبودن از وضعیت کارمندان است. اگر از اخلاق و مهارتهای کارمندانتان آگاه باشید، میتوانید قدمهایی بردارید که آنها را هم، مشتاق تلاش برای پیشرفت کند.
بهتر است این موضوع را از همان ابتدای استخدام جدی بگیرید و به سراغ افرادی بروید که در درازمدت برای کسبوکارتان مفید خواهند بود. اگر در این هنگام، سختگیری بیشتری اعمال کنید، کارتان در ادامه راحتتر میشود. در طول همکاری، با تشکرکردن از تلاشهای کارمندانتان مانند تهیۀ ولکام پکیج و شنیدن و درنظرگرفتن پیشنهادهایشان، میتوانید جمع خوشحالی ایجاد کنید که به پیشرفت مجموعه اهمیت میدهند.
۶) گاهی پیشرفت به تغییر مسیر نیاز دارد
تعصب در هر کاری شما را به بیراهه میکشاند، اما ممکن است در کسبوکارتان زودتر از سایر موقعیتها شاهد آن باشید.
اگر همیشه در جریان اخبار و اوضاع رقبا قرار بگیرید، در کوتاه مدت و بدون پرداخت هزینۀ زیاد، میتوانید بهسمتی بروید که کسبوکارتان آسیبی نبیند.
البته انعطاف نشان دادن به این معنا نیست که جزو حزب باد هستید. اگر نگاهی عمیق به دنیای کسبوکار داشته باشید، میبینید که نکات و استراتژیهای زیادی هستند که شما را به موفقیت نزدیکتر میکنند. اما آیا تمام آنها برای کسبوکارتان مفید هستند؟ برای پاسخ به این سؤال باید به سراغ امتحانکردن هر یک از این راهکارها بروید که البته انجام آن عقلانی نیست. بهتر است از تجربۀ دیگران و وضعیت بازار استفاده کنید و مسیرهایی را انتخاب کنید که برای رشد کار شما، مفیدتر از بقیه است.
۷) با نظرات مشتریان رشد کنید
مشتریان راضی، همیشه افراد دیگری را هم به خرید از شما ترغیب میکنند. پس به حرفهایشان دقت کنید و به نظراتشان دربارۀ محصول یا خدمتی که ارائه میدهید، گوش دهید. بهتر است از پیشداوریکردن دست بردارید و با بیطرفی، از دل صحبتهایشان اطلاعات مفیدی برای پیشرفت خود بیرون بکشید.
برای مثال، ممکن است متوجه شوید مشتریتان از خرید خودش راضی نبوده است. با دنبالکردن این نظر میتوانید بررسی کنید که چرا این اتفاق افتاده است و حالا چطور میتوانید دوباره نظر مثبتش را به خود جلب کنید. اگر تعداد نظرات مثبت افراد نسبت به کسبوکارتان بیشتر شود، فروش بالاتری برایتان رقم میخورد و کسبوکارتان نیز رونق بیشتری را تجربه میکند.
۸) از دادۀ بهدردنخور اطلاعات مفید استخراج کنید
برای دردستگرفتن بازار، باید از تمام دادهها بهترین استفاده را ببرید. اما با زمان و منابع محدود، این کار شدنی نیست. بهتر است در اولین قدم هدف خود را بهصورت مشخص بدانید. کدام مسئله را میخواهید حل کنید؟ در صورت حل کدام مسئله، نتیجۀ بهتری میگیرید؟ بعد از پاسخ به این قبیل از سوالات، به سراغ دادههای مورد نیاز آن بروید. برای یافتن دادهها میتوانید از ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس، گوگل ترندز و سمراش استفاده کنید.
بعد از جمعآوری دادهها لازم است آنها را تحلیل کنید و از دلشان اطلاعات مفید و بهدردبخوری را استخراج کنید. این قدم در واقع مهمترین قدمی است که میتواند شما را از رفتن به مسیر اشتباه بازدارد. ابزارهای زیادی برای این کار وجود دارند که شما باید با توجه به هدفتان، یکی از آنها را انتخاب و استفاده کنید. بعد از آنکه مشکلات مسیر هدفتان را مشخص کردید و دانستید که چه کارهایی برای حلکردنشان لازم است، اقدامات لازم را انجام دهید.
۹) خدمات باکیفیت ارائه دهید
مشتریان وفادار کسانی هستند که از کسبوکارتان حمایت میکنند. علاوه بر مشتریان همیشگی، مشتریان جدید هم باعث رونق کسبوکارتان میشوند و میزان فروش را بالا میبرند. برای اینکه این افراد را راضی نگه دارید، ارائۀ خدمات با کیفیت بالا، نوعی ضرورت به حساب میآید. کارهایی مثل ارائۀ پاسخی جامع به سؤالات و پیگیری همیشگی، میتواند رابطۀ شما را با مشتریان حفظ و حتی تقویت کند.
۱۰) تصویر خوبی در ذهن مشتری بسازید
برندینگ، بهجای چندین تصویر درهم و مختلف در ذهن مشتری، یک تصویر مناسب برایتان میسازد. داشتن صدای برند واحد و یکپارچه، کاری هوشمندانه است که مسیر رونق کسبوکار را برایتان هموارتر میکند. البته برای اینکه این کار بینقص باشد، بهتر است از کارشناسان حوزۀ بازاریابی و فروش کمک بگیرید و با بررسی نظرات آنها، تصویری ایدئال و مطابق چشمانداز برندتان ارائه دهید.
زمانی که برندینگ کاملی بسازید، نقاط قوتتان بهتر دیده میشود و منابعتان در جای اشتباه به هدر نمیرود. علاوهبراین، این کار به پیشرفتتان سرعت بیشتری میدهد و جلوتربودن از رقبا، برایتان آسان میشود.
۱۱) رقبا را پشت سر بگذارید
در هر صنعتی که باشید، رقبا هم همراه شما هستند. برای اینکه مخاطب چشم خود را روی رقبا و محصولاتشان ببندد و ترغیب شود تا محصول شما را انتخاب کند، باید حلال بهتری برای مشکلات او باشید. این برتربودن به شکلهای مختلفی مانند کیفیت بالاتر، قیمت پایینتر، ارسال سریعتر یا اثرگذاری بیشتر باید اتفاق بیفتد. اگر بدانید مخاطب به دنبال کدام گزینه است، بهتر میتوانید او را بهسمت خود بکشانید.
۱۲) تلاش و صبر بسیار زیادی داشته باشید
حقیقت این است که رونق کسبوکارتان یکشبه رخ نمیدهد. هرکس چنین قولی بدهد، مطمئن باشید قصد گمراهکردن شما را دارد؛ اما اگر در این مسیر سخت و ناهموار قدم بردارید، میتوانید با استفاده از دادههایی که از مشتریان، بازار و رقبا به دست میآورید، مسیرتان را هموار کنید. شاید در ابتدا کارها سخت باشد و آن نتایجی را که میخواهید به دست نیاورید، اما داشتن استمرار در انجام کارهای مختلف بازاریابی مثل سئو سایت، موفقیت شما را در درازمدت تضمین میکند.
۱۳) در کانالهای مختلف آمادۀ فروش باشید
هر اندازه که بتوانید کار مشتریان خود را برای خرید سادهتر و راحتتر کنید، مطمئن باشید که آنها نیز بیشتر به سمت کسبوکار شما میآیند. یکی از راههای موفقیت در این مسیر، افزایش کانالهای فروش است. اگر فقط سایت دارید، به سراغ شبکههای اجتماعی مانند توییتر و اینستاگرام بروید یا اگر بهعنوان مثال تاکنون تنها یک فروشگاه در پایتخت داشتید، به اعطای نمایندگی در شهرهای دیگر هم فکر کنید.
۱۴) امتحانکردن بازار جدید را فراموش نکنید
گاهیاوقات همۀ تلاشتان برای یک ارائۀ بیعیبونقص محصول یا خدمت به ثمر رسیده است. در این زمان، برای رونق کسبوکار باید به سراغ بازار جدیدی بروید. ممکن است بازار جدید، در سطح بینالمللی باشد و بخواهید خدمات خود را به مشتریان خارجی ارائه کنید. برای اینکه در این مسیر دچار مشکل نشوید، تحقیقات فراوانی انجام دهید و با گروههای مختلف در ارتباط باشید. سپس، با بررسی کامل و آگاهانه، مسیری مناسب را از میان گزینهها انتخاب کنید.
۱۵) سرمایههای مصرفشده را برگردانید
هزینههایی که کردهاید باید در جایی خودشان را نشان دهند. نمیتوانید هزینه کنید و بدون بازگشت سرمایه، انتظار رونق کسبوکار خود را داشته باشید. ماهیت کار به این شکل است که از آن به درآمد برسید و نتیجۀ سرمایهگذاری خود را ببینید. هر اندازه این اتفاق زودتر رخ دهد و دورۀ کوتاهتری داشته باشد، رسیدن به رونق آسانتر میشود. این موضوع را جدی بگیرید و همیشه به آن بهعنوان یک شاخص مهم و اثرگذار در پیشرفت، نگاه کنید.
۱۰ راهکار عملی برای گذر از مسیر سخت کسبوکار
تا این بخش از مطلب، درمورد ایدههای رونق کسبوکار صحبت کردیم و گفتیم با انجام چه کارهایی میتوانید در مسیر شغلیتان پیشرفت کنید. در ادامه، چند تکنیک عملی رونق کسبوکار را به شما میگوییم که منجر به افزایش فروش و عملکرد تجاری بهتر میشود.
۱) بهکارگرفتن تکنولوژی
در چند سال گذشته، فقط شرکتهای پربازده و بزرگ توانایی پرداخت هزینه برای تبلیغات مختلف مانند تبلیغات تلویزیونی را داشتند. حتی اگر کسبوکارهای کوچک بهترین ایده و پاسخ را برای نیازهای مختلف به کار میگرفتند، افراد کمی از آن آگاه میشدند؛ اما این روزها، به لطف فضای تکنولوژی، حصار این انحصار شکسته شده است و همه میتوانند دیده شوند.
شما هم از این فرصتی که تکنولوژی در اختیارتان قرار داده است، برای رونق کسبوکارتان استفاده کنید. چرا که با انجام این کار، مشتریان بیشتری پیدا خواهید کرد و ارتباط بهتری میانتان شکل میگیرد؛ چیزی که در گذشته وجود نداشت یا کمرنگ بود.
علاوهبراین، با بهکارگیری تکنولوژی، بهراحتی در جریان عملکرد بقیۀ گروهها قرار میگیرید و لازم نیست همان راههایی را بروید که دیگران رفتهاند و شکست خوردهاند. شخصیسازی روابط با مشتریان، کار شما را برای فروش راحتتر میکند. فناوری این فرصت را با هزینۀ کمتر و کار آسانتر در اختیارتان قرار میدهد.
۲) داشتن مسئولیت اجتماعی
اگر به فکر پیشرفت هستید، علاوه بر کارتان به اطراف هم توجه داشته باشید. مسئولیت اجتماعی فعالیتی هوشمندانه است که اعتبار بسیاری به کارتان میبخشد. علاوه بر ساخت یک تصویر مناسب از کسبوکارتان، با انجام کارهای داوطلبانه، با افراد و گروههای بیشتری آشنا میشوید که فروش بالاتری هم برای شما به ارمغان میآورند؛ اما این کار را باید به چه شکلی انجام دهید؟
- از بیخانمانها حمایت کنید.
- میزبان پروژههای مختلف باشید.
- اسپانسر جوایز مسابقات مختلف شوید.
- توجه ویژهای به محیطزیست داشته باشید.
۳) حضور در شبکههای اجتماعی
گاهیاوقات بودجۀ شما برای انجام تبلیغات مختلف مانند تبلیغات ویدئویی کافی نیست. در این زمان، به سراغ شبکههای اجتماعی بروید و با فعالیت درست، مشتریان خود را در آنجا مورد هدف قرار دهید. با فعالیت مناسب، مشتریان تازهای پیدا میکنید و با سوشال لیسنینگ (Social Listening)، از بازخوردهای مثبت و منفی که پیرامون برندتان وجود دارد، مطلع میشوید.
۴) کمکگرفتن از اینفلوئنسرهای هممسیر
استفاده از اینفلوئنسرها یکی از راههای تبلیغاتی موثری است که مخاطب و مشتری زیادی را بهسمت کسبوکار شما روانه میکند. شما میتوانید از اعتبار و محبوبیتی که اینفلوئنسرها دارند، برای رونق کسبوکارتان استفاده کنید. بهتر است در این زمان به سراغ افرادی بروید که محتوایشان همجهت با کسبوکار شماست و کلامشان اثر بسیاری روی مخاطبانشان دارد.
۵) آسانکردن سفر مشتری
یک مشتری با مشاهدۀ تبلیغ کسبوکارتان در سطح وب،به لندینگ پیج شما میآید و متوجه میشود محصولتان همانی است که به آن نیاز داشته است؛ اما روند طولانی و خستهکنندۀ عضویت باعث میشود که از خریدکردن دست بکشد. بهتر است این موضوعات را در گوشۀ ذهنتان داشته باشید و تمام تلاش خود را به کار بگیرید که خرید از شما یک کارِ راحت برای مشتری باشد. حرف آخر اینکه، از سخت و طولانیکردن مسیر خرید مشتری بپرهیزید.
۶) خودکارسازی بخشهایی از کار
فرایندها را بهینه و اتوماتیک کنید تا بخش زیادی از انرژی خود را در جایی بگذارید که رشد بیشتری برایتان رقم میزند. بهطور مثال کارهای مختلف مانند بازاریابی را نمیتوانید کنار بگذارید؛ پس بهتر است در این زمان به سراغ خودکارسازی آنها بروید و کارهایی مانند بازاریابی ایمیلی و صفحات فرود برای جمعآوری سرنخ را بهصورت اتوماتیک انجام دهید.
۷) شرکت در رویدادها
برای رونق کسبوکارتان باید فرصتهای جدید را شناسایی کنید و خودتان را به آنها برسانید. برای دستیابی به این هدف، در رویدادهای مختلف شرکت کنید و با گروهها و افراد گوناگون در ارتباط باشید. زمانی که خودتان را به افراد بیشتری بشناسانید، مطمئن باشید که نام برندتان نیز بیشتر از گذشته شنیده میشود و روابط پررنگ و مفیدی شکل میگیرد که از دل آنها میزان فروش بالاتری هم برایتان رقم میخورد.
۸) ایجاد محتوای جذاب
تولید محتوای جذاب مخاطبان جدیدی برایتان میآورد و مشتریان بالقوۀ شما را وفادارتر از گذشته میکند؛ پس، بهتر است به تولید محتوا بهعنوان یک قدم مهم و الزامی نگاه کنید. برای موفقیت در این مسیر، محتوای جذابی تولید کنید که با نیاز کاربر و کانال انتخابشده هماهنگ باشد. برای این کار میتوانید از فرمتهای مختلف محتوا مانند اینفوگرافیک، عکس، متن و ویدئو استفاده کنید.
۹) مدیریت بهتر ارتباط با مشتری
از تیم پشتیبانی بخواهید بیتفاوت از سؤالات کوچک یا بزرگ تماسگیرندگان نگذرند؛ بلکه آنها را یادداشت کنند تا برایشان ویدئوهای آموزشی یا بلاگ بنویسید. اگر افراد را بهطور کامل راهنمایی کنید، بهترین تجربۀ خرید را برای آنها میسازید. علاوهبراین، اجازه دهید گروه پشتیبانی با محصول یا خدمت شما آشنا شوند و از جزئیات آن بیشتر بدانند. با این کار، آنها سؤالات مشتریان را بهتر درک میکنند و جوابهای مناسبتری در زمان کوتاهتر، به آنها میدهند.
۱۰) انجام خدمات تازه
یکی از کارهایی که میتوانید برای رونق کسبوکارتان انجام دهید، ارائۀ خدمات مکمل و بیشتر است. به صحبتهای مخاطبانتان گوش دهید یا از آنها بپرسید که جای چه خدمت یا محصولی را خالی احساس میکنند. بهعنوان مثال چه خدمتی باشد، کارشان راحتتر میشود؟ از جوابهای آنها استفاده کنید و کارتان را با ارائۀ سرویس یا محصول تازه گسترش دهید.
درنهایت
در این مطلب درمورد رونق کسبوکار صحبت کردیم. برایتان ۱۵ ایدهای را مطرح کردیم که توجه به آنها، فعالیتتان را از اینرو به آنرو میکند. علاوهبراین، ۱۰ راهکار عملی برای رونق کسبوکارتان را نیز عنوان کردیم. زمان بهکارگرفتن هرکدام از آنها، از مشاورهٔ افراد متخصص استفاده کنید تا متحمل ضرر نشوید.