«اینفلوئنسر (Influencer) بهمعنای تأثیرگذار است و دراصطلاح به شخصی گفته میشود که بتواند از طریق دانش، موقعیت اجتماعی یا ارتباط صمیمی با فالوئرهایش در یک رسانۀ اجتماعی، روی تصمیمگیری مخاطبانش تأثیر مستقیم بگذارد. درواقع، افراد تأثیرگذار با بهاشتراکگذاری محتوای باکیفیت، الهامبخش، سرگرمکننده و آگاهیدهنده، با فالوئرهای خود ارتباط برقرار میکنند.»
اینفلوئنسرها این توانایی را دارند که تعامل ارتباطی را به میزان زیادی قوت ببخشند. توجه به این نکته مهم است که این افراد تأثیرگذار صرفاً ابزار بازاریابی نیستند، بلکه داراییهایی ارزشمند در ساختن روابط اجتماعی هستند که کسبوکارها میتوانند برای دستیابی به اهداف بازاریابی خود با آنها همکاری کنند.
اینفلوئنسر معمولاً فردی باهوش است؛ زیرا به خاطر شناخت سلیقۀ مخاطبانش میداند چه زمانی، چه محتوایی را چطور به کاربران عرضه کند. طبق گزارش سایت اینفلوئنسرمارکتینگ هاب، در طول دهۀ گذشته شاهد رشد سریع اهمیت رسانههای اجتماعی بودهایم. درواقع، ما جزئی از جامعهای هستیم که ۳٫۴۸۴میلیارد نفر آن بهطور فعال از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند. این میزان ۴۵درصد از جمعیت جهان است. این افراد بهناچار به دنبال تأثیرگذاران در رسانههای اجتماعی میروند تا آنها را برای تصمیمگیری راهنمایی کنند.
اینفلوئنسر کیست؟
به زبان ساده، Influencer به فرد یا افرادی گفته میشود که دارای یکی از نشانههای زیر باشند:
- قدرت تأثیرگذاری از طریق اقتدار؛
- قدرت تأثیرگذاری از طریق دانش؛
- قدرت تأثیرگذاری بهواسطۀ موقعیت اجتماعی، مالی، کاری و…؛
- تأثیرگذاری بهواسطۀ تعامل نزدیک با مخاطبان.
با اینکه تعاریف مختلفی برای Influencer در اینترنت وجود دارد، اما ما در صباویژن معتقدیم هرکسی که بتواند حتی روی یک نفر تأثیر بگذارد، اینفلوئنسر است. با این تفاوت که Influencer براساس جامعۀ مخاطبانی که او را دنبال میکند و میتواند روی آنها تأثیر بگذارد، دستهبندی میشود.
تفاوت اینفلوئنسر با بلاگر چیست؟
بلاگرها و اینفلوئنسرها از چند جنبۀ اساسی با یکدیگر تفاوت دارند:
۱) رویکرد و نوع نفوذ
تفاوت اصلی بلاگرها و اینفلوئنسرها در رویکرد و نوع نفوذ آنهاست. افراد تأثیرگذار اغلب روی محتوای تبلیغی که انجام میدهند حساسیت ندارند. اما بلاگرها اگر قصد داشته باشند یک محصول را تبلیغ کنند، پس از انجام تحقیقات لازم یک بررسی محصول دقیق، منصفانه و بدون بزرگنمایی مینویسند.
اینفلوئنسرها مجبور نیستند دربارۀ یک محصول تحقیق و بررسیهای عمیق انجام دهند، زیرا راحتتر از بلاگرها میتوانند مخاطبان خود را به انجام یک کار خاص متقاعد کنند.
۲) طرز فکر، هدف و انگیزه
انگیزۀ یک بلاگر تمایل به نوشتن و تولید محتوا در زمینهای خاص است. یک بلاگر عاشق فعالیت و تخصص خود است و دوست دارد به قصد ارزشآفرینی و آموزش، تجربیاتش را با دیگران به اشتراک بگذارد. اما برای یک فرد تأثیرگذار، گرفتن بازخورد و پاداش (دیدهشدن، لایک، کامنت و…) در اولویت است. افراد تأثیرگذار از همان ابتدا فعالیت خود را با انگیزۀ افزایش تعداد مخاطبان، جذب فالوئر و کسب درآمد پیش میبرند.
۳) تعامل با مخاطب
میزان تعامل افراد تأثیرگذار با مخاطبانشان بیشتر از بلاگرهاست. فعالیت این افراد در راستایی است که مخاطبان را به تعامل (لایک، کامنت و…) ترغیب میکند. اما اولویت بلاگرها تولید محتوای دقیق و باکیفیت و اشتراک آن با مخاطبان است و از آن طریق تعامل برقرار میکنند.
۴) دامنه و بستر فعالیت
یک بلاگر در بسترهای مختلفی همچون سایت و شبکههای اجتماعی مختلف به فعالیت میپردازد، اما اینفلوئنسرها بیشترین تأثیرگذاری خود را در اینستاگرام دارند. آنها ممکن است در تبلیغات ویدئویی که در فضای مجازی یا حتی تلویزیون پخش میشود نیز شرکت کنند.
۵) نوع محتوا
اینفلوئنسرها محتواهای کوتاه، غیرتخصصی و تبلیغی تولید میکنند، اما طول محتوای بلاگرها بسته به نوع پلتفرم میتواند کوتاه و بلند باشد. آنها محتوای تخصصی، ارزشمند و آموزنده تولید میکنند و برای تولید محتوا به بررسی، تحقیق و تجربه در یک حوزۀ تخصصی نیاز دارند.
معرفی انواع اینفلوئنسرها
افراد تأثیرگذار در دستهبندیهای مختلفی جا میگیرند. این دستهبندیها شامل نوع شبکۀ اجتماعیای که در آن فعالیت دارند، نوع محتوا، علاقهمندی، رشتۀ تخصصیشان و… میشود.
انواع اینفلوئنسر براساس نوع محتوا
به تعداد علاقهمندیها و تخصصهای موجود، دستهبندیهای مختلفی برای تولید محتوا وجود دارد که در بسترهای مختلفی همچون یوتیوب و اینستاگرام قابل ارائه است. در اینجا، تعدادی از رایجترین انواع محتوا را نام میبریم که در حال حاضر با استقبال زیادی از سوی مخاطبان مواجه میشوند:
- سبک زندگی
- گردشگری و سفر
- زیبایی
- فشن و مد
- ورزش
- تغذیه و تناسباندام
- غذا و خوراکی
- آشپزی
- مراقبت از پوست و مو
- بازیهای ویدئویی
- فیلم و تلویزیون
- ویدئوهای سرگرمکننده (طنز، استندآپ کمدی و…)
- روانشناسی و مشاوره
- توسعۀ فردی
- مشاورۀ مالی
- تکنولوژی
- خودرو
- و…
انواع اینفلوئنسر براساس میزان تأثیرگذاری
اما افراد تأثیرگذار بسته به تعداد فالوئرهایشان به ۴ دستۀ کلی تقسیم میشوند:
- مگا اینفلوئنسر
- ماکرو اینفلوئنسر
- میکرو اینفلوئنسر
- نانو اینفلوئنسر
مگا اینفلوئنسر کیست؟
این نوع بیشتر از هر نوع دیگری مشهور است.
مگا اینفلوئنسر به افراد تأثیرگذاری گفته میشود که در شبکههای اجتماعی بیش از یکمیلیون فالوئر دارند.
درواقع، بیشتر این افراد همان سلبریتیها هستند و بازیگران، ورزشکاران، خوانندگان و اشخاصی را که در چند سال گذشته در دنیای اینترنت به شهرت رسیدهاند، شامل میشوند.
اگر هدف شما از برگزاری کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ آگاهی از برند گسترده باشد، در بین انواع تأثیرگذارانْ این مگا اینفلوئنسرها هستند که در این راه به شما کمک میکنند. آنها در شبکههای اجتماعی مختلفی فعالیت دارند؛ درنتیجه محتوای منتشرشده توسط آنها این ظرفیت را دارد که مخاطبان بسیار زیادی را بهسمت خود جذب کند.
مزایای همکاری با مگا اینفلوئنسرها
- تأثیرگذاری زیاد: مگا اینفلوئنسرها مخاطبان زیاد و پتانسیل دسترسی به میلیونها نفر را در بین انواع تأثیرگذاران دارند.
- حرفهایبودن: آنها تجربۀ فراوانی در کار با برندهای مختلف دارند. این تجربه باعث میشود مشارکت با آنها از نظر سطح انجام کار، حرفهایتر و در مدتزمان کوتاهتری انجام شود.
- معتبرشدن برند: تأییدشدن توسط یک مگا اینفلوئنسر، میزان مورد قبولی از اعتبار و انحصار را به برند شما اضافه میکند.
معایب همکاری با مگا اینفلوئنسرها
- دردسترسنبودن: درخواستهای کارکردن با آنها بهشدت زیاد است؛ بنابراین پیداکردن زمانی برای جلسه و مشارکت با آنها اصلاً کار سادهای نیست. برندها باید این موضوع را در برنامهریزی برای کمپینهای تبلیغاتیشان در نظر بگیرند و هرچه سریعتر با آژانسهای واسطۀ همکاری با مگا اینفلوئنسرها ارتباط برقرار کنند.
- هزینۀ بالا: بسته به تعداد فالوئر و شهرت، هزینۀ همکاری با آنها هم بالا میرود. همچنین، به دلیل اینکه این نوع از تأثیرگذاران بیشتر از همه زیر ذرهبین هستند، اگر به هر دلیلی اشتباهی در معرفی برندتان صورت بگیرد، هزینههای جبران این اشتباه، خیلی به ضرر برندتان تمام میشود.
- مرتبطنبودن: همهچیز فقط به تعداد فالوئر و شهرت برنمیگردد. محصول یا خدمت برند شما باید چیزی باشد که افراد باور کنند مگا اینفلوئنسر واقعاً از داشتن آن احساس رضایت میکند. بسیاری از فالوئرها میدانند که آنها بابت همکاری با برندهای مختلف پول زیادی میگیرند و ممکن است اصلاً به محصول یا خدمات آن برند تعلق خاصی نداشته باشند.
ماکرو اینفلوئنسر کیست؟
از بین انواع تأثیرگذاران، این گروه جایگاه دوم را به خود اختصاص میدهند و تعداد فالوئرهایی بین ۱۰۰هزار تا یکمیلیون نفر دارند.
برای بسیاری از برندها، در بین انواع افراد تأثیرگذار، این ماکرو اینفلوئنسرها هستند که نیازهایشان را برطرف میکنند؛ آنها از یک طرف مخاطبان زیادی در حوزههای تخصصی دارند و از طرف دیگر تجربۀ حرفهای و کافی را هم در همکاری با برندهای مختلف، در طول سالیان به دست آوردهاند.
برخلاف مگا اینفلوئنسرها، این دسته از تأثیرگذاران شهرت و فالوئرهای خود را بهواسطۀ ارتباط مدوام با مخاطبانشان و در مدتزمانی طولانی به دست آوردهاند (جدای از برخی افراد استثنا)؛ درنتیجه کاملاً به این آگاهی دارند که فالوئرهایشان چه چیزهایی را دوست دارند و چه چیزهای را دوست ندارند.
اولویت ماکرو اینفلوئنسرها حفظ ارتباط با مخاطبان و بالابردن نرخ تعامل است؛ به همین علت، معمولاً اعتماد مخاطبانشان را فدای تبلیغات و همکاری با محصول یا خدمتی که برند شخصی این نوع از انواع Influencer را به خطر میاندازد، نمیکنند.
مزایای همکاری با ماکرو اینفلوئنسرها
- مرتبطبودن: هرکدام از ماکرو اینفلوئنسرها جایگاهی خاص در یک حوزۀ تخصصی دارند و فالوئرهای آنها هم به دلیل علاقه به حوزۀ تخصصیشان رشد کردهاند. همین ویژگی باعث میشود که همکاری با تأثیرگذارانی که مرتبط با حوزۀ برند شما کار میکنند، موفقیتآمیز باشد.
- دردسترسبودن: ارتباطگرفتن با آنهابهنسبت مگا اینفلوئنسرها راحتتر است. همچنین، آنها بهواسطۀ نرخ تعامل بالایی که دارند، گزینۀ مناسبی برای همکاری برندها درجهت آگاهی از برند و جذب سرنخ هستند.
- حرفهایبودن: آنها به تولید محتوای مؤثری که روی مخاطب موردنظرشان تأثیر لازم را بگذارد تسلط دارند و این ویژگی، روال همکاری بین برندها و این نوع از تأثیرگذاران را بهسمت حرفهایترشدن میبرد.
معایب همکاری با ماکرو اینفلوئنسرها
- معتبرنبودن: این دسته از تأثیرگذاران گاهی ممکن است تعداد فالوئر بالایی داشته باشند، ولی نه تخصص کافی داشته باشند و نه فالوئرهایشان آنها را چندان جدی بگیرند. این اینفلوئنسرها بیشتر یک ویترین زیبا ساختهاند، تا اینکه درزمینۀ تبلیغ و همکاری حرفهای باشند. درنتیجه، بهعنوان یک برند، قبل از همکاری با آنها توجه کنید که واقعاً درزمینۀ تبلیغ، تأثیرگذار باشند.
- تعامل: درست است که ماکرو اینفلوئنسرها تعداد فالوئر بالایی دارند، ولی از آن طرف هم باید به این توجه کنید که هرچقدر تعداد فالوئرهایشان بالا میرود، نرخ تعاملشان کمتر میشود. این اتفاق بهخصوص در بین افراد تأثیرگذار با تعداد فالوئر ۷۰۰ هزار تا یکمیلیون نفر بیشتر است.
- هزینۀ بالا: در بین انواع افراد تأثیرگذار، مگا اینفلوئنسرها و ماکرو اینفلوئنسرها بالاترین هزینه را دارند. یکی از دلایل مهم این هزینۀ بالا، واسطههایی مثل آژانسهای دیجیتال مارکتینگ است که برای بستن قرارداد بین برند و Influencer، سهم بالایی را برای خود در نظر میگیرند.
میکرو اینفلوئنسر کیست؟
رایجترین نوع در بین انواع تأثیرگذاران، میکرو اینفلوئنسرها هستند. آنها بین ۱۰ تا ۱۰۰ هزار فالوئر دارند. چیزی که میکرو اینفلوئنسرها را از همتایان بزرگتر خود ازجمله ماکرو اینفلوئنسرها متمایز میکند، تعداد مخاطب کمتر است. بااینحال، میکرو اینفلوئنسرها بهنسبت ماکرو اینفلوئنسرها فالوئرهای دستچینشدهتر، وفادارتر، پیگیرتر و مرتبطتری دارند.
مزایای همکاری با میکرو اینفلوئنسرها
- معتبربودن: بسیاری از میکرو اینفلوئنسرها در یک حوزۀ خاص کاملاً متخصص هستند. فالوئرهایشان هم معمولاً یا در همان حوزه تخصص دارند یا اینکه به هر دلیلی به مباحث مربوط به حوزۀ کاری اینفلوئنسرشان علاقه دارند. این ویژگیها باعث میشود میکرو اینفلوئنسرها در بین فالوئرهایشان بسیار معتبر باشند.
- هزینۀ معقول: به نسبت انواع تأثیرگذاران، میکرو اینفلوئنسرها هزینۀ کمتری از برندها دریافت میکنند. این ویژگی برای کسبوکارهای کوچک و متوسطی که به یک تبلیغ مؤثر در فضای مجازی احتیاج دارند، بسیار کارساز است.
- تعامل بالا: برخلاف ۲ نوع اول تأثیرگذاران، میکرو اینفلوئنسرها این قابلیت را دارند که بهطور مستقیم با فالوئرهایشان ارتباط برقرار کنند. همین ارتباط نزدیک باعث میشود محتواهایی که از طرف آنها منتشر میشود، تعامل بالایی دریافت کند و افراد به آن واکنش نشان دهند.
- نرخ تبدیل خوب: این ویژگی درواقع مکمل ویژگی تعامل بالاست. هرچقدر واکنش افراد به یک محتوا در صفحۀ اینفلوئنسر واقعیتر و بیشتر باشد، احتمال تبدیلشدن آنها به سرنخهای جدید هم بیشتر میشود؛ درنتیجه برندهایی که به دنبال ایجاد سرنخ هستند، استفاده از میکرو اینفلوئنسرها را در استراتژی بازاریابی دیجیتال خود قرار میدهند.
- دردسترسبودن: برای ارتباط با این نوع تأثیرگذاران حتماً لازم نیست که از واسطههایی مثل آژانسهای تبلیغات استفاده کنید. اگر میکرو اینفلوئنسری که قصد همکاری با او را دارید حرفهای باشد، کافی است تا از طریق صفحه یا ایمیل او پیشنهاد همکاری را بیان کنید. مطمئن باشید خود او یا ادمینهای صفحه جواب لازم را به شما خواهند داد.
معایب همکاری با میکرو اینفلوئنسرها
- کیفیت ناکافی: برای برخی از میکرو اینفلوئسرها، اینفلوئنسربودن شغلی تماموقت نیست. به همین دلیل ممکن است در شرایطی وقت نداشته باشند تا به اندازۀ کافی برای ساخت محتوای مؤثر و باکیفیت وقت بگذارند. پیشنهاد ما این است که حتماً در زمان بستن قرارداد مشخص کنید که میخواهید محصول یا خدمت شما با چه شکل و سطح از محتوایی منتشر شود.
- مخاطب پایین: اگر قصد دارید با این گروه از تأثیرگذاران کار کنید، باید این را هم در نظر بگیرید که ممکن است نتوانید تبلیغ خود را برای تعداد زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی نشان دهید. درست است که درنهایت محتوای مناسب به اندازۀ کافی پخش میشود، ولی پیشنهاد میکنیم انتظارتان را بیش از حد بالا نبرید.
- خلاقیت: این ویژگی گاهیاوقات شبیه راهرفتن روی شمشیری دولبه است. میکرو اینفلوئنسرها دوست ندارند که حتماً از دستورالعمل خاصی برای تولید محتوای تبلیغاتیشان پیروی کنند. آنها ترجیح میدهند خلاقیت داشته باشند و همین ویژگی باعث میشود که محتوایشان برای مخاطب تکراری نشود. از طرفی، این خلاقیت ممکن است همیشه جواب ندهد و محتوا را بهسمت بیارتباطی با محصول یا خدمت ببرد. درنتیجه پیشنهاد میکنیم حتماً قبل از هر چیزی میکرو اینفلوئنسر را از صدای برند، پرسونا و اهدافتان مطلع کنید تا در قالب دستورالعملهای برند شما خلاقیت خود را به کار بیندازند.
نانو اینفلوئنسر کیست؟
جدیدترین نوع Influencer، نانو اینفلوئنسرها هستند.
این نوع از تأثیرگذاران کمتر از ۱۰هزار فالوئر دارند. آنها معتمدان یک جامعۀ کوچک هستند.
درواقع نانو اینفلوئنسر ممکن است همان دوست یا فامیل شما باشد که محتوای باکیفیت و مستمر و جذاب تولید میکند.
نکتۀ مهم درمورد نانو اینفلوئنسرها این است که اگرچه تعداد فالوئرهای آنها به دیگر انواع تأثیرگذاران نمیرسد، ولی تأثیرگذاریشان در بین همان جامعۀ کوچکی که جذب کردهاند بسیار بالاست. آنها بهشدت مستعد این هستند که مسبب تبلیغات دهان به دهان شوند؛ زیرا بیشتر از سایر افراد تأثیرگذار، ارتباط واقعی و صادقانه با مخاطبانشان برقرار میکنند.
مزایای همکاری با نانو اینفلوئنسرها
- تعامل بالا: نانو اینفلوئنسرها بیشترین تعامل را در بین انواع اینفلوئنسر دارند؛ زیرا مخاطبانشان میدانند که نانو اینفلوئنسرها به هر تعاملی واکنش نشان خواهند داد.
- هزینۀ پایین: برای کسبوکارهای کوچک یا استارتاپها، این گروه از تأثیرگذاران بهترین و اقتصادیترین گزینۀ تبلیغ هستند.
- اعتبار بالا: جامعۀ مخاطب نانو اینفلوئنسرها را بیشتر افراد دوست و آشنا تشکیل میدهند؛ به همین دلیل آنها بههیچوجه اعتبارشان را به خاطر یک تبلیغ، در بین این دوست و آشنایان به خطر نمیاندازند. از طرف دیگر، مخاطبان نانو اینفلوئنسرها هم با همین فرض به تبلیغاتشان نگاه میکنند و میدانند اگر آن فرد تأثیرگذار چیزی را تبلیغ کرده است، حتماً از تمام جوانب آن آگاهی دارد.
- نرخ تبدیل خوب: بسیاری از مردم به توصیههای دوستان و خانوادهشان بیشتر از افراد مشهور یا اینفلوئنسرهای بزرگ اعتماد دارند و به آنها عمل میکنند؛ این یعنی اینکه اگر شخصی تبلیغ خدمت یا محصولی را از طرف نانو اینفلوئنسر ببیند، احتمال اینکه به مشتری آن تبدیل شود بیشتر از وقتی است که تبلیغ را از طرف اینفلوئنسرهای بزرگ ببیند.
معایب همکاری با نانو اینفلوئنسرها
- مخاطب بسیار کم: اگر آگاهی از برند گسترده یکی از اهداف تبلیغات برای برند شماست، پیشنهاد میکنیم که نانو اینفلوئنسرها را از انتخابهایتان حذف کنید؛ زیرا به اندازهای مخاطب ندارند که نیاز شما را برطرف کنند.
- تجربۀ کم: آنها به اندازۀ دیگر انواع تأثیرگذاران، در کار با برندهای مختلف و تولید محتوا باتجربه نیستند. برای مثال، ممکن است با الگوریتم اینستاگرام و استفاده از ابزارهای مهم آن مثل لایو اینستاگرام و هشتگ آشنایی کافی نداشته باشند.
- کیفیت پایین: در ادامۀ ویژگی بالا باید بگوییم به دلیل تجربۀ کم نانو اینفلوئنسرها، درنهایت ممکن است نتوانند محتوایی با کیفیتِ دیگر انواع تأثیرگذاران ایجاد کنند؛ درنتیجه حتماً قبل از دادن تبلیغ از جزئیات نحوۀ تولید محتوا توسط آنان مطمئن شوید.
اینفلوئنسرمارکتینگ چیست؟
اینفلوئنسرمارکتینگ یا بازاریابی تأثیرگذار (Influencer Marketing) یکی از روشهای جدید تبلیغاتی است. در این روش، ما بهعنوان کسبوکارها با افراد تأثیرگذار همکاری میکنیم. این همکاری میتواند در قالب معرفی محصول، خدمات و… باشد. طبق آخرین آمار د در سایت Statcounter (۲۰۲۰)، در سال ۱۳۹۹، تعداد کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی به شرح زیر بوده است:
- اینستاگرام ۳۵میلیون نفر کاربر ایرانی از یک میلیارد کاربر؛
- توییتر در حدود ۱.۵میلیون نفر کاربر ایرانی از ۱۸۷میلیون نفر کاربر؛
- لینکدین ۷۰هزار نفرکاربر ایرانی از ۶۰۰میلیون نفر کاربر.
با توجه به آمار بالا، احتمالاً یکی از روشهای جذابی که میشود برای تبلیغات استفاده کرد، اینفلوئنسرمارکتینگ است. براساس آمار eMarketer، بیش از دوسوم کسبوکارهای کوچک آمریکای شمالی از اینفلوئنسرمارکتینگ استفاده میکنند. تقریباً نیمی از بازاریابان دیجیتال ایالاتمتحده و انگلیس، حداقل ۱۰درصد از بودجۀ ارتباطات بازاریابی خودشان را صرف اینفلوئنسرمارکتینگ میکنند. یک نظرسنجی نشان داده که ۳۴درصد از کاربران روزانۀ اینستاگرام ایالاتمتحده چیزی خریداری کردهاند که یک بلاگنویس یا اینفلوئنسر به آنها توصیه کرده است. براساس گزارشهای همین سایتها، این هزینهها سالبهسال در حال افزایش است که از کارکرد درست این روش حکایت میکند.
به گفتۀ سایت مدیوم Medium و گوگل ترندز، محبوبیت بازاریابی اینفلوئنسرمارکتینگ بین سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ تقریباً ۴۰درصد رشد کرده است. این به دلیل افزایش تأثیرگذارهای جعلی و حسابهای شبکههای اجتماعی است. از سال ۲۰۱۸ تا اواسط ۲۰۲۰، تعداد حسابهای جعلی در اینستاگرام از ۹۰میلیون به ۱۵۰میلیون افزایش یافته است.
با اینکه آمار دقیق و رسمی در ایران وجود ندارد، ولی با توجه به ضریب رشد اینترنت و کاربران شبکههای اجتماعی و همچنین بیشترشدن اهمیت شبکههای اجتماعی و تبلیغات در آنها برای کسبوکارها، انتظار میرود که همچین پیشرفتی در انتظار بازار ایران نیز باشد.
درآمد اینفلوئنسر چقدر است؟
میزان درآمد اینفلوئنسرها به عوامل مختلفی بستگی دارد، ازجمله:
- زمینۀ فعالیت
- میزان تخصص
- نوع پلتفرم
- تعداد دنبالکنندگان فعال
- میزان تعامل
- نوع محتوا
- کیفیت محتوا
- و… .
بر این اساس، افراد تأثیرگذار ایرانی از ماهی چندمیلیون تا چندمیلیارد درآمد دارند.
چگونه اینفلوئنسر شویم؟
اغلب اینفلوئنسرها بهواسطۀ شهرت و جایگاه خود بهعنوان بازیگر، ورزشکار، خواننده و… از همان ابتدا در دستۀ افراد تأثیرگذار قرار میگیرند.
اما اگر یک فرد عادی بخواهد مسیر اینفلوئنسرشدن را بپیماید، چه باید بکند؟ راه دشواری است اما میتوان با رعایت چند نکته این مسیر سخت را گامبهگام پیمود:
- علاقهمندی و زمینۀ فعالیت خود را پیدا کنید (آن صنعتی که میخواهید در آن فعالیت کنید)؛
- پلتفرم و بستر فعالیت خود را انتخاب کنید؛
- پروفایل شبکههای اجتماعی خود را بهینه کنید (اکانت تجاری، بایو مناسب، عکس پروفایل و…)؛
- مخاطب هدف خود را بشناسید؛
- رقبای خود را بررسی کنید؛
- متمایز و منحصربهفرد باشید؛ طنین صدای خود را خلق کنید؛
- محتوای باکیفیت، جذاب، خلاقانه و کاربردی تولید کنید؛
- با مخاطبان خود تعامل برقرار کنید؛
- برای تبلیغ و ترویج محتوای خود وقت بگذارید؛
- با اینفلوئنسرهای مطرح همکاری کنید؛
- به برندها نشان دهید که آمادۀ همکاری هستید؛
- با استفاده از ابزارهای تجزیهوتحلیل، دادههای آماری محتوای خود را تحلیل کنید و از نتایج آن برای تولید محتوای آتی کمک بگیرید؛
- در مسیر خود منظم و ثابتقدم باشید و نگذارید هیچچیز دلسردتان کند.
- پیشرفت خود را بهطور مداوم ارزیابی کنید و اشتباهات خود را اصلاح کنید.
کلام آخر
«اینفلوئنسر مارکتینگ» یا «بازاریابی افراد تأثیرگذار» نوعی بازاریابی رسانههای اجتماعی است که از اینفلوئنسرها برای پیشبرد کمپین و رساندن پیام برند به گروه مخاطبان استفاده میکند. اینفلوئنسر (Influencer) فردی است که دنبالکنندگان زیادی در شبکههای اجتماعی دارد. بدیهی است که شرط موفقیت چنین کمپینهایی، علاوه بر داشتن استراتژی درست و ایدۀ جذاب، انتخاب افراد مناسب بهعنوان اینفلوئنسر است.
در این مطلب سعی کردیم با معرفی و بررسی انواع افراد تأثیرگذار از جنبههای مختلف، به شما در انتخاب افراد درست برای تبلیغاتتان کمک کنیم.
اما با همۀ آنچه گفتیم، چقدر به اثربخشی اینفلوئنسر مارکتینگ در بازار ایران اعتقاد دارید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
منابع
سؤالات متداول
اینفلوئنسر کیست؟
اینفلوئنسر (Influencer) بهمعنای تأثیرگذار است و دراصطلاح به شخصی گفته میشود که بتواند از طریق دانش، موقعیت اجتماعی یا ارتباط صمیمی با فالوئرهایش در یک رسانۀ اجتماعی، روی تصمیمگیری مخاطبانش تأثیر مستقیم بگذارد.
تفاوت اینفلوئنسر با بلاگر چیست؟
بلاگرها و اینفلوئنسرها از چند جنبۀ اساسی با یکدیگر تفاوت دارند: رویکرد و نوع نفوذ، هدف و انگیزه، شیوه و میزان تعامل با مخاطب، دامنه و بستر فعالیت و نوع محتوا. یک بلاگر عاشق تخصص خود است و با قصد ارزشآفرینی و آموزش، تجربیاتش را با دیگران به اشتراک میگذارد. اما برای یک اینفوئنسر، گرفتن بازخورد و پاداش (دیدهشدن، لایک، کامنت و…) و کسب درآمد در اولویت است.