آیا بلاگ‌ها از رده خارج شده‌اند؟

بررسی کارایی بلاگ‌ها در سال 2023

وقتی صحبت از چیدن استراتژی محتوا می‌شود، کارایی هر شکلی از محتوا برای کسب‌وکارها اهمیت پیدا می‌کند. آیا محتواهای قدیمی کارکرد گذشته را دارند یا بهتر است تمام تمرکز و بودجه برای تولید محتوا با ابزارهای جدیدتر صرف شود؟ مثلاً آیا کارایی بلاگ هنوز هم برای کسب‌وکارها مانند سابق پاسخ‌گوست یا بهتر است به‌سمت محتواهای جدیدتری مثل محتوای ویدئویی برویم؟

در این مطلب از وی‌پدیا قصد داریم به این سؤالات مهم پاسخ دهیم: بالاخره تکلیف ما درخصوص بلاگ‌نویسی برای کسب‌وکارمان چیست؟ کارایی بلاگ تمام شده است یا خیر؟ آن‌ها را منتشر کنیم یا نکنیم؟ وقت و بودجۀ خود را صرف آن‌ها کنیم یا نه؟ پس همراهمان باشید.

آیا بلاگ‌ها از رده خارج شده‌اند؟

جواب کوتاه این است: خیر! به گفتۀ بازاریابان، بلاگ‌ها همچنان برای تولید سرنخ، آگاهی از برند و سئو بسیار ارزشمند و در بین مصرف‌کنندگان محبوب هستند. مطالعه‌ای در سایت HubSpot نشان داد که ۶۰٪ از مردم حداقل یک ‌بار در هفته یک بلاگ را مطالعه می‌کنند. با این حساب، بلاگ به این زودی‌ها از استراتژی بازاریابان محتوا خارج نخواهد شد. اما سؤال درمورد کاهش کارایی بلاگ‌ انصافاً بی‌دلیل نیست.

Google Trends نشان می‌دهد که در پنج سال گذشته، علاقه به بلاگ‌ها به‌طور پیوسته در سراسر جهان کاهش یافته و محتوای ویدئویی ارزش بیشتری پیدا کرده ‌است.

این آمار به ما نشان می‌دهد که امروزه داشتن یک بلاگ کافی نیست و باید در کنار بلاگ، از محتواهای دیگر هم کمک بگیرید تا برای مشتری بالقوه، در مقایسه با رقبایتان ارزش بیشتری ایجاد کنید.

کارایی بلاگمقایسۀ کارایی بلاگ با دیگر انواع محتوا

با پیشرفت تکنولوژی، محتوا هم پیشرفت می‌کند؛ پس طبیعی است که بخواهیم علاوه بر محتوای قدیمی و پرطرف‌داری مثل بلاگ، انواع محتواهای دیگر را هم به تقویم محتوایی کسب‌وکارمان اضافه کنیم. اما این کار همیشه لازم است؟ در ادامه بیشتر توضیح می‌دهیم.

  • اگر فکر می‌کنید محتوای ویدئویی یا پادکست بر بلاگ ارجحیت دارد، باید بگوییم که لزوماً حق با شما نیست. بسیاری از حوزه‌های تخصصی هستند که ویدئو یا پادکست به‌عنوان محتوا به کارشان نمی‌آید. مثلاً تصور کنید کسب‌وکاری در حوزۀ بتن‌های ساختمانی خاص فعالیت کند. این کسب‌وکار بیشتر به توضیح متن و فرمول برای تولید محتوا احتیاج دارد نه یک ویدئو.
  • اگر به تولید محتوا در شبکه‌های اجتماعی فکر می‌کنید، باید بگوییم که دیده‌شدن در این شبکه‌ها همیشه طبق انتظار پیش نمی‌رود. محتوای شما هرچقدر هم که خوب و کاربردی باشد، ممکن است توسط مخاطبتان دیده نشود.

این اتفاق برای بلاگ‌ها کمتر می‌افتد؛ بلاگ‌های خوب معمولاً طبق نیاز کاربر و براساس کلمات کلیدی‌ای که او جست‌وجو می‌کند نوشته می‌شوند؛ درنتیجه کاربر آن‌ها را راحت‌تر پیدا می‌کند. این را هم بگوییم که ما نقش هشتگ را دست‌کم نمی‌گیریم، فقط می‌گوییم رقیبان شما در شبکه‌های اجتماعی بسیار بیشتر از بلاگ‌ها هستند.

  • تولید محتواهای دیگر نسبت به بلاگ زمان و هزینۀ بیشتری از کسب‌وکار شما می‌گیرد؛ پس اگر بودجۀ محدودی دارید و می‌خواهید به بهتر‌شدن رتبۀ سایت خود فکر کنید، شاید کارایی بلاگ به نسبت دیگر محتواها برایتان بیشتر باشد.
  • اگر محدودیتی در بودجه ندارید، تصمیم منطقی این است که برای هر محتوا به اندازۀ پتانسیل رشدی که دارد سرمایه‌گذاری کنید و از هیچ شانسی برای تولید محتوا و جذب مشتری نگذرید. برای اینکه بهینه کار کنید، کلیدی‌ترین نکات بلاگ‌های سایتتان را جدا کنید و با استفاده از آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی تولید محتوا کنید یا حتی میکروبلاگ بنویسید.
  • ممکن است پرسونای مدنظر کسب‌وکار شما با محتواهای دیگر ارتباطی برقرار نکند و بیشتر با بلاگ، مقالۀ سفید و محتوای قفل‌دار سازگار باشد. این اتفاق در کسب‌وکارهای B2B زیاد می‌افتد. در این موارد، تولید محتوای ویدئویی، عکس یا پادکست در اولویت‌های بعدی قرار می‌گیرند.

چرا بیشتر بلاگ‌ها موفق نمی‌شوند؟

شاید سؤال بهتر این باشد که بپرسیم چرا کارایی بلاگ برای بیشتر سایت‌ها پایین آمده است؟ جواب در ۸ دلیل زیر خلاصه می‌شود:

۱) نوشتن دربارۀ همه‌چیز

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی که بلاگ‌نویس‌ها مرتکب می‌شوند این است که در سایت خود درمورد تمام موضوعات می‌نویسند.

این کار نه‌تنها اعتماد خوانندگانتان را جلب نمی‌کند، بلکه باعث می‌شود آن‌ها فکر کنند شما در هیچ تخصصی عمیق نیستید و فقط می‌خواهید بازدید سایتتان را بالا ببرید. برای همه نوشتن و درمورد همه‌چیز نوشتن در بحث سئو هم به ضرر شماست. گوگل به سایت‌هایی رتبۀ بهتر می‌دهد که تشخیص دهد به‌طور تخصصی روی موضوعی خاص تمرکز دارند و تولید محتوا می‌کنند.

با توجه به نکاتی که گفتیم، بهتر است قبل از تولید محتوا برای قسمت بلاگ سایتتان، درمورد نیچ‌ مارکتینگ مطالعه کنید. به‌طور کلی نیچ مارکتینگ یعنی اینکه تمام استراتژی بازاریابی‌تان را روی یک دسته از مشتریان که پرسونای مناسب مدل کسب‌وکار شما را دارند متمرکز کنید.

۲) علاقه‌نداشتن به موضوع سایت

شما از خواندن یک بلاگ به‌راحتی متوجه می‌شوید که نویسندۀ آن به مبحث بلاگ مسلط بوده و علاقه‌ای داشته است یا خیر. نوع نوشتار یک موضوع در کارایی بلاگ نقش مهمی دارد.

مخاطب به دلیل کسب آگاهی بیشتر در مورد موضوع موردنظرش، شروع به خواندن یک بلاگ می‌کند. اگر همین مخاطب احساس کند که بلاگی که می‌خواند کپی‌شده از بلاگ‌های دیگر است یا به‌طرز ناشیانه‌ای ترجمه شده ‌است، رغبت نمی‌کند که دوباره به سایتی که بلاگ در آن گذاشته شده است سر بزند.

پیشنهاد ما این است که اگر قرار است برای خودتان بلاگ داشته باشید، روی موضوعی سرمایه‌گذاری کنید که به آن علاقه دارید، چون در طولانی‌مدت خسته می‌شوید. اگر هم قرار است با نویسنده‌های دیگر در مبحث تولید محتوای بلاگ سایتتان همکاری کنید، آن‌هایی را به کار بگیرید که به حوزۀ تخصصی شما علاقه و اشراف کلی داشته باشند.

۳) ارجح‌بودن کمیت به کیفیت

هوش مصنوعی، به‌خصوص هوش مصنوعی گوگل، تشخیص می‌دهد که سایت شما فقط روی تعداد بلاگ‌ها تمرکز کرده است یا روی کیفیت آن‌ها هم وقت گذاشته است. مثلاً در موضوع رتبه‌بندی، برای گوگل اهمیت دارد که افراد چند دقیقه در صفحۀ بلاگ شما وقت گذرانده‌اند، چه تیترها و زیرتیتر‌هایی در بلاگ استفاده شده است، به سؤالات به چه شکل پاسخ داده شده ‌است، چه عکس‌هایی استفاده شده است، چه لینک‌های داخلی‌ و خارجی‌ای در بلاگ وجود دارد و… .

پس لطفاً دور محتوای بی‌کیفیت و به قول معروف کیلویی را برای بلاگ سایت خط بکشید و درعوض برای بهتر‌شدن کارایی بلاگ، به یک مرجع تبدیل شوید. مثلاً اگر در سئو تخصص دارید، لازم نیست راجع به شبکه‌های اجتماعی همان بلاگ‌هایی را داشته باشید که بقیه هم دارند، به‌جای آن روی تأثیر شبکه‌های اجتماعی بر سئوی بلاگ بنویسید.

۴) استفاده از مطالب قدیمی

وقتی افراد در موتورهای جست‌وجو دنبال اطلاعات خاصی می‌گردند، انتظار دارند که با به‌روز‌ترین مطالب آشنا شوند. تصور کنید که شما دنبال مطالبی راجع به شبکۀ اجتماعی اینستاگرام هستید و به بلاگی برمی‌خورید که از میان امکانات این شبکه، به لایو و ریلز اشاره نکرده است. راجع به به‌روز‌بودن آن بلاگ چه حدسی می‌زنید؟ درست حدس زدید! شما با یک بلاگ تاریخ‌مصرف‌گذشته طرف هستید.

اگر می‌خواهید درزمینۀ بلاگ‌نویسی موفق عمل کنید، باید بلاگ‌های به‌روزی داشته باشید؛ مثلاً اگر در حوزۀ تکنولوژی و هوش مصنوعی فعالیت دارید و هنوز راجع به ChatGPT مطلبی در بلاگ سایتتان ندارید، پس خیلی عقب هستید.

یکی دیگر از راه‌ها برای به‌روز‌بودن، استفاده از محتوای همیشه‌سبز است. این محتوا همیشه برای کاربران جذاب است و روزانه تعداد زیادی از افراد به آن مراجعه می‌کنند، که همین موضوع به بهبود رتبۀ سایتتان کمک می‌کند.

۵) استفاده از رویکردهای غیراخلاقی

متأسفانه هنوز هم هستند افرادی که با کپی مو‌به‌مو از مطالب دیگران، نام‌نبردن از منابع مورد استفاده و کمک‌گرفتن از سئوی کلاه‌سیاه، به دنبال بهتر‌کردن رتبۀ سایتشان به‌واسطۀ بلاگ هستند. این افراد معمولاً خبر ندارند که هوش مصنوعی گوگل از آن‌ها باهوش‌تر و چندپله جلوتر است و روی بلاگ برچسب Duplicate یا همان کپی می‌گذارد و آن را در صفحۀ موتورهای جست‌وجو نشان نمی‌دهد.

شاید اقداماتی که از آن‌ها نام بردیم در کوتاه‌مدت باعث بهتر‌شدن رتبۀ سایت شود، اما مسلماً در طولانی‌مدت به ضرر صاحب سایت تمام می‌شود. همان‌‌طور که گفتیم، کاربران با خواندن مطلب متوجه اصالت آن می‌شوند و مانند گذشته مطلب کپی و بدون منبع را باور نمی‌کنند.

box

آپارات


به صورت کاملا هدفمند تبلیغ کنید!
کلیک کنید

۶) توجه‌نکردن به سئو

بلاگ‌‌نویسانی که به سئو توجه نمی‌کنند، فرصت دسترسی به مخاطبان گسترده‌تر و ترافیک ارگانیک را از دست می‌دهند. سئو کمک می‌کند تا مطمئن شوید که بلاگ شما توسط موتورهای جست‌وجو قابل کشف است و خوانندگان با جست‌وجوی کلمۀ کلیدی موردنظرشان به آن دست پیدا می‌کنند. بدون کمک سئو، ممکن است در نتایج جست‌وجو ظاهر نشوید و ترافیک ارگانیک زیادی دریافت نکنید.

۷) خسته‌شدن، قبل از رسیدن به موفقیت

بسیاری از افرادی که در سایتشان از بلاگ استفاده می‌کنند، درست قبل از اینکه از کارایی بلاگ نتیجه بگیرند دست از کار می‌کشند. اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، با نوشتن یک یا چند بلاگ نمی‌توانید مسیر صدساله را یک‌شبه طی کنید.

افرادی از بلاگ بهترین نتیجه را می‌گیرند که ثابت‌قدم و هدفمند باشند. اگر در نوشتن بلاگ از این شاخه به آن شاخه بپرید، تحت‌تأثیر هر حرفی استراتژی محتوایتان را عوض کنید، طبق تقویم محتوایی پیش نروید، در این بین کمی استراحت نکنید و…، از روند کارتان خسته می‌شوید، تمام وقت و هزینه‌ای را که صرف کرده‌اید دور می‌ریزید و در آخر با ذهن و جسمی خسته، درست در چندقدمی موفقیت، زمین بازی را ترک می‌کنید.

۸) فقدان خلاقیت

یکی دیگر از دلایل کم‌شدن کارایی بلاگ، نبود خلاقیت در بلاگ‌هایی است که منتشر می‌کنید. درست است که بهتر است بلاگ‌هایتان سبک منحصر‌به‌فرد خود را داشته باشد، اما این بدان معنا نیست که نتوانید در نوشتن بلاگ خلاقیت به‌ خرج دهید.

مثلاً می‌توانید در کنار استفاده از کلمات کلیدی یا پاسخ به سؤال‌ها کمی هم شوخ باشید، از محتواهای دیگری مثل اینفوگرافیک‌ها، پادکست‌ها یا ویدئوها در بین بلاگتان استفاده کنید یا اینکه گاهی‌اوقات از تجربه‌های شخصی و کاری خودتان در بلاگ بنویسید و خلاصه هر کاری کنید که مخاطب احساس کند با یک انسان یا یک تیم باتجربه و دارای احساس و تخصص در ارتباط است، نه یک ربات هوشمند.

کارایی کدام بلاگ‌ها بهتر است؟

به‌طور کلی دسته‌بندی‌های زیر طرف‌داران بیشتری دارند، ولی این دلیل نمی‌شود که اگر تخصص شما در دسته‌بندی‌های زیر جا نمی‌گیرد، به‌سمت نوشتن بلاگ نروید. یادآوری می‌کنیم: بلاگ‌های شما زمانی طرف‌دار پیدا می‌کند که نقش یک مرجع را در تخصصتان بازی کنید؛ فرقی نمی‌کند آن تخصص چه باشد، چون مردم راجع به هرآنچه فکر بکنید جست‌وجو می‌کنند؛‌ ازجمله:

  • روش‌های کسب درآمد آنلاین؛
  • پزشکی، سلامتی و تندرستی؛
  • بازاریابی دیجیتال؛
  • بازارهای مالی؛
  • توسعۀ فردی؛
  • دستورالعمل‌ها؛
  • دستور پخت غذاها.

چطور کارایی بلاگ را بهتر کنیم؟

برای پربازدیدماندن و بهترشدن کارایی بلاگ کسب‌وکاری که دارید، بهتر است به نکات زیر توجه کنید:

  • براساس سئو پیش بروید و مطالبتان را با قصد و نیت کاربر از جست‌وجو، تنظیم کنید. هرچقدر مخاطب شما جواب سؤال‌هایی را که دارد بیشتر از سایت شما و به‌واسطۀ بلاگ پیدا کند، به نفعتان است.
  • بازاریابی ایمیلی را فراموش نکنید؛ براساس داده‌هایی که از مشتریانتان به دست آورده‌اید، ایمیل‌های شخصی‌سازی‌شده به آن‌ها بفرستید و از آن‌ها دعوت کنید که بلاگ‌هایتان را بخوانند.
  • از ابزارهای هوش مصنوعی برای نوشتن بلاگ استفاده کنید. البته منظور ما به‌هیچ‌وجه این نیست که بگذارید هوش مصنوعی برایتان بلاگ بنویسد، بلکه این است که با کمک هوش مصنوعی، برای موضوع نوشتن ایده بگیرید و خط کلی داستان بلاگتان را مشخص کنید.
  • مهارت نوشتاری‌تان را بهتر کنید و تا جای ممکن ساده بنویسید. در دنیای شلوغ امروز هیچ‌کس حوصلۀ خواندن متن‌های پیچیده را ندارد.
  • در نوشتن بلاگ، یک موضوع کلی را به موضوعات کوچک‌تر تقسیم کنید تا هم حوصلۀ خواننده از خواندن مطلبتان سر نرود و هم بتوانید به‌وسیلۀ لینک‌سازی داخلی او را کنجکاو کنید که به بلاگ‌های دیگر شما سر بزند.
  • عناصر تعاملی را برای بهترشدن کارایی بلاگ، به محتوایتان اضافه کنید. مثلاً در آخر بلاگ قسمت پرسش‌وپاسخ بگذارید یا اینکه فرم‌های نظرسنجی را در بلاگتان قرار دهید.

درنهایت

بلاگ‌ها هنوز هم نقش مهمی در دنیای محتوا بازی می‌کنند و نباید به خاطر محبوب‌ترشدن محتواهای دیگری ازجمله محتوای ویدئویی، به‌راحتی آن‌ها را کنار گذاشت. یکی از پایه‌های بهبود سئو در سایت‌های موفق از طریق بلاگ‌ها ساخته می‌شود؛ درنتیجه پیشنهاد می‌کنیم اگر در شروع کسب‌وکاری هستید یا اینکه شک دارید نوشتن بلاگ را ادامه دهید یا خیر، شک خود را کنار بگذارید و با قدرت به تولید محتوای ارزشمند متنی مشغول شوید.

سؤالات متداول

آیا بلاگ‌ها دیگر کارایی ندارند؟


خیر! تا زمانی که موضوع جدیدی پیدا شود که مردم در موتورهای جست‌وجو دنبال آن باشند و بخواهند راجع به آن آگاهی کسب کنند، بلاگ‌ها کارایی دارند.

آیا بلاگ‌هایی که به‌واسطۀ هوش مصنوعی نوشته می‌شوند قابل اعتمادند؟


هنوز نه! هوش مصنوعی به‌شدت پیشرفت کرده ‌است، ولی هنوز نه آن‌قدر که یک بلاگ کامل، دقیق و با استناد به منابع کاملاً معتبر بنویسد.

کدام پلتفرم برای بلاگ‌نویسی بهتر است؟


پاسخ به این سؤال به عوامل مختلفی ازجمله بودجه، ویژگی‌های موردنظر و مخاطب بستگی دارد. اگر به دنبال روشی کم‌هزینه با امکان سفارشی‌سازی هستید، سایت‌های وردپرسی کار شما را راه می‌اندازند. اگر می‌خواهید بدون هزینه شروع کنید، پلتفرم ویرگول نقطۀ شروع مناسبی است.

۵/۵ | (۲ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.