هوش مصنوعی هر روز مرزهای جدیدی را درمینوردد و این روزها استفاده از آن برای تولید محتوا وسوسهبرانگیز شده است؛ محتوایی که به احتمال زیاد در اینترنت (سایتها، شبکههای اجتماعی و سایر کانالهای دیجیتال) به اشتراک گذاشته میشود و حتی در بازاریابی دیجیتال به کار گرفته خواهد شد. محتوای هوش مصنوعی نیز مانند هر محتوای دیگری، باید توسط موتورهای جستوجو شناسایی و رتبهبندی شود.
اما گوگل چه تصمیمی دراینباره گرفته است؟ آیا محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی را به رسمیت میشناسد یا کاربرد آن را خطری برای سئوی سایتها در نظر میگیرد؟ این سؤال مدتها ذهن همه را به خود مشغول کرده بود، تا اینکه گوگل بهتازگی بیانیهای منتشر کرد و رویکرد خود دربارۀ محتوای هوش مصنوعی را تشریح کرد.
در این مطلب از ویپدیا به این بیانیه میپردازیم و به این سؤال پاسخ خواهیم داد که آیا محتوای هوش مصنوعی برخلاف دستورالعملهای گوگل است.
شروع ماجرا؛ همان سؤالات همیشگی
چندی پیش یک متخصص سئو با نام تونی هیل در توییتر خودش نام برندهای بزرگی را که از هوش مصنوعی (AI) بهعنوان ابزاری برای تولید محتوا استفاده میکنند، به اشتراک گذاشت. این توییت سؤالات آشنا درمورد استفاده از هوش مصنوعی در تولید محتوا و رویکرد گوگل نسبت به آن را مجدداً پررنگ کرد و به سردرگمیها دامن زد.
اما گوگل بالاخره وارد عمل شد و این بار دستورالعملهای خود را واضحتر توضیح داد. پاسخ گوگل میتواند آیندۀ بهینهسازی موتور جستوجو (SEO) و بازاریابی محتوایی را تغییر دهد.
آیا محتوای هوش مصنوعی مغایر با دستورالعملهای گوگل است؟
گوگل، مرجع نهایی اطلاعات در فضای اینترنت، همواره درمورد نحوۀ رتبهبندی نتایج جستوجو شفاف بوده است و با انتشار دستورالعملهایی، بر ارائۀ اطلاعات ارزشمند و قابل اعتماد به کاربران بهعنوان کلید دستیابی به نتایج برتر تأکید کرده است. بااینحال، برخی از تولیدکنندگان محتوا برای دستیابی به نتایج بهتر در موتور جستوجوی گوگل، از روشهای فریبکارانه استفاده میکنند و به تاکتیکهای بیکیفیت مانند خروجیهای تولیدشده توسط ماشین، چپاندن کلمات کلیدی و انواع روشهای سئوی کلاه سیاه متوسل میشوند.
این سیاست گوگل اگرچه در برخی مواقع مفید بود، نمیتوانست سردرگمی افراد درمورد محتوای هوش مصنوعی را برطرف کند. اما به لطف ابتکار بلر مک گرگور، یک استراتژیست بازاریابی باتجربه، بالاخره این موضوع حل شد. او توییت هیل را به اشتراک گذاشت و با کارشناسان Google SearchLiaison و جان مولر ارتباط گرفت. آنها وضوح مورد نیاز را ارائه کردند و به نظر میرسد که این موضوع -دستکم کلیاتش- یک بار برای همیشه حل شده باشد.
به گفتۀ دنی سالیوان (SearchLiaison)، محتوای هوش مصنوعی تا زمانی که از رویکرد «تولید محتوا برای کاربر» (People-first Approach) پیروی کند، مغایر با دستورالعملهای گوگل نیست.
او همچنین با برجستهکردن سیاست اسپم، تصریح کرد که این غول فناوری، تنها در صورت نادیدهگرفتن کیفیت، نوشتن خودکار را جریمه میکند. سالیوان همچنین اضافه میکند که استفاده از ابزار هوش مصنوعی برای نوشتن حجم عظیمی از محتوا، هرگز بر رتبهبندی نتایج جستوجوی گوگل تأثیر نمیگذارد، بهخصوص اگر هدف آن کمک به خوانندگان باشد. درواقع، اگر الگوریتم گوگل آن محتوا را دارای بالاترین ارزش بداند، حتی ممکن است به رتبههای برتر صفحۀ نتایج گوگل (SERP) نیز راه یابد.
اکنون که همهچیز روشن شده و گوگل در حال ترسیم مسیر است، برندهایی که مشتاق بهرهبرداری از قابلیتهای هوش مصنوعی در محتوای خود هستند، میتوانند با قطعیت و البته با رعایت ملاحظات مطرحشده توسط گوگل به کار خود ادامه دهند.
این احتمال وجود دارد که برخی مخاطبان اعتبار و کیفیت محتوای هوش مصنوعی را زیر سؤال ببرند. این سایتها به مخاطبان خود اطمینان میدهند که محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی تحت ویرایش و بررسی دقیق انسانی قرار میگیرد. درواقع، پس از بازدید از صفحات آن برندها، متوجه میشوید که مطالب نوشتهشده توسط هوش مصنوعی دارای توضیحات کوتاه بههمراه نام اعضای تیمی است که محتوا را اصلاح و بررسی کردهاند. برای نمونه میتوانید به محتوای دو سایت Bankrate و CNET مراجعه کنید.
گوگل درباره محتوای هوش مصنوعی چه میگوید؟
گوگل سیاست دیرینهای برای پاداشدادن به محتوای باکیفیت دارد، صرفنظر از اینکه آن محتوا توسط انسان یا ماشین تولید شده باشد. هدف سیستمهای رتبهبندی گوگل، پاداشدادن به محتوای اصیل و باکیفیت است که ۴ ویژگی مشخص دارد. گوگل این ۴ ویژگی را بهصورت مخفف، E-E-A-T مینامد:
- تخصص (Expertise)؛
- تجربه (Experience)؛
- معتبربودن (Authoritativeness)؛
- قابل اعتماد بودن (Trustworthiness).
گوگل به تولیدکنندگان محتوایی که به دنبال موفقیت در نتایج جستوجو هستند توصیه میکند که محتوای اصیل، باکیفیت و کاربرپسند (People-first Content) تولید کنند تا نظر آنان را درخصوص معیارهای E-E-A-T تأمین کند. محتوای People-first Content به محتوایی گفته میشود که برای کاربر نوشته شده باشد نه برای موتور جستوجو.
این شرکت، صفحۀ راهنمای «ایجاد محتوای مفید، قابل اعتماد، کاربرپسند» (Creating Helpful, Reliable, People-first Content) خود را با راهنمایی درمورد ارزیابی محتوا از نظر «چه کسی، چگونه و چرا» (Who, How, and Why) بهروز کرده و نحوۀ تطبیق محتوای هوش مصنوعی با رویکرد گوگل را در رتبهبندی محتوای نتایج جستوجو مشخص کرده است. صفحۀ راهنمای بهروزشده از ناشران میخواهد برای ارائۀ محتوای خود درمورد «چه کسی، چگونه و چرا» فکر کنند:
- «چه کسی»: به شخصی اشاره دارد که محتوا را تولید کرده است. مهم است که این موضوع را با ارائۀ اطلاعاتی دربارۀ نویسنده روشن کنید.
- «چگونه»: به روش استفادهشده برای تولید محتوا مربوط میشود. برای خوانندگان مفید است که بدانند آیا اتوماسیون یا هوش مصنوعی در تولید محتوا نقش داشته است یا خیر. اگر هوش مصنوعی در فرایند تولید محتوا نقش داشته باشد، گوگل از شما میخواهد که بهطور شفاف توضیح دهید چرا از آن استفاده شده است.
- «چرا»: به هدف ایجاد محتوا اشاره دارد که باید بهجای دستکاری در رتبهبندی جستوجو، کمک به مردم باشد.
ارزیابی محتوای خود به این روش، صرفنظر از آنکه توسط هوش مصنوعی تولید شده است یا خیر، به شما کمک میکند تا با معیارهای پاداشدهی سیستمهای گوگل هماهنگ باشید.
تمرکز گوگل بر کیفیت محتواست، نه روش تولید
تمرکز بر کیفیت محتوا بهجای روش تولید، سنگبنای رویکرد گوگل برای رتبهبندی نتایج جستوجو در طول این سالها بوده است. یک دهه پیش، نگرانیهایی درمورد افزایش تولید انبوه محتوا توسط انسان وجود داشت. سایتهای زیادی به تولید محتوای انبوه و اغلب بیکیفیت با افراط در کلمات کلیدی روی آورده بودند. آن موقع گوگل چه کرد؟ آیا کل محتوای تولیدشده توسط انسان را ممنوع کرد؟ خیر. گوگل بهجای ممنوعیت سراسری، سیستمهای خود را برای پاداشدادن به محتوای باکیفیت بهبود بخشید.
تمرکز گوگل بر پاداشدادن به محتوای باکیفیت، صرفنظر از روش تولید آن، تا به امروز از طریق سیستمهای رتبهبندی (Ranking Systems) و سیستم محتوای مفید (Helpful Content System) که سال گذشته آن را معرفی کرد، ادامه داشته است. گوگل سعی دارد دربارۀ محتوای هوش مصنوعی نیز همین رویکرد را در پیش بگیرد.
استفاده از اتوماسیون ازجمله هوش مصنوعی، برای تولید محتوا با هدف اصلی دستکاری رتبهبندی در نتایج جستوجو، خطمشیهای هرزنامۀ گوگل را نقض میکند. تلاشهای گوگل برای ممانعت از هرزنامهها، با استفاده از سیستمهایی همچون SpamBrain ادامه خواهد داشت.
بااینحال، گوگل متوجه شده است که تمام استفاده از اتوماسیون و محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی هرزنامه نیست. برای مثال، ناشران، محتواهای مفید مانند امتیازات ورزشی، پیشبینی آبوهوا و رونوشتها را خودکار میکنند. گوگل میگوید به رویکرد مسئولانه در قبال محتوای هوش مصنوعی ادامه میدهد و درعینحال، معیارهای سطح بالای خود را برای ارزیابی کیفیت اطلاعات و مفیدبودن آنها در نتایج جستوجو حفظ میکند.
سؤالات متداول
برای کمک بیشتر، گوگل به سؤالات متداولی که ممکن است کاربران درمورد محتوای هوش مصنوعی و جستوجوی گوگل داشته باشند پاسخ داده است:
آیا محتوای هوش مصنوعی، با دستورالعملهای جستوجوی گوگل مغایرت دارد؟
استفادۀ مناسب از هوش مصنوعی یا اتوماسیون برخلاف دستورالعملهای ما نیست. استفادۀ مناسب یعنی اینکه از هوش مصنوعی برای تولید محتوا با اولویت دستکاری رتبهبندی نتایج جستوجو -که مغایر با سیاستهای هرزنامۀ ماست- استفاده نشود.
چرا جستوجوی گوگل محتوای هوش مصنوعی را ممنوع نمیکند؟
اتوماسیون مدتهاست که برای تولید محتوای مفید در انتشارات استفاده میشود. هوش مصنوعی میتواند با روشهای نوین و هیجانانگیز به تولید محتوای مفید کمک کند.
جستوجوی گوگل چگونه میتواند از تسخیر نتایج جستوجو توسط محتوای بیکیفیت هوش مصنوعی جلوگیری کند؟
محتوای بیکیفیت چالش جدیدی برای جستوجوی گوگل نیست. ما سالهاست که با محتوای بیکیفیت تولیدشده توسط انسان و ماشین مقابله میکنیم. ما سیستمهایی برای تعیین مفیدبودن محتوا داریم و سیستمهای دیگرمان نیز برای ارتقای خبررسانی اخبار دستاول، کار میکنند. ما سیستمهای خود را بهطور مرتب ارتقا میدهیم.
گوگل چگونه به محتوای هوش مصنوعی که اطلاعات نادرستی منتشر میکند یا متضاد با اجماع دربارۀ موضوعات مهم است، رسیدگی میکند؟
این مسائل هم در محتوای تولیدشده توسط انسان و هم در محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی وجود دارد. بههرحال محتوا تولید میشود. سیستمهای ما به دنبال ارائۀ اطلاعات باکیفیت از منابع قابل اعتماد است، نه اطلاعاتی که با اجماعِ صورتگرفته درمورد موضوعات مهم در تضاد باشد.
در موضوعاتی که کیفیت اطلاعات بسیار مهم است -مانند اطلاعات بهداشتی، مدنی یا مالی- تأکید سیستمهای ما بر سیگنالهای معتبر، حتی بیشتر است.
اگر محتوای هوش مصنوعی برای هرزنامه استفاده شود، چگونه میتوانید آن را تشخیص دهید؟
ما سیستمهای مختلفی ازجمله SpamBrain داریم که الگوها و سیگنالها را تجزیهوتحلیل میکنند تا به ما در شناسایی محتوای هرزنامه کمک کنند، فارغ از اینکه این محتوا به چه روشی تولید شده باشد.
آیا محتوای هوش مصنوعی در نتایج جستوجو رتبۀ بالایی خواهد داشت؟
استفاده از هوش مصنوعی هیچ مزیت خاصی به محتوا نمیدهد. هر محتوایی میتواند در صورت برآوردهکردن جنبههای E-E-A-T، در نتایج جستوجو عملکرد خوبی داشته باشد. اگر اینطور نباشد، رتبۀ بالایی نخواهد آورد.
آیا باید از هوش مصنوعی برای تولید محتوا استفاده کنم؟
اگر هوش مصنوعی را راهی ضروری برای کمک به تولید محتوای مفید و اصیل میدانید، میتواند برایتان مفید باشد. اما اگر آن را راهی ارزان و آسان برای رتبهبندی موتورهای جستوجو میبینید، خیر.
آیا باید نام نویسنده را در زیرعنوان همۀ مطالبم اضافه کنم؟
هر جایی که این انتظار منطقی در خوانندگان وجود دارد که بدانند چه کسی مطلبی را نوشته است، باید نام نویسنده را بهطور دقیق در زیرعنوان مطلب اضافه کنید. بهطور مثال، طبق خطمشیهای Google News، ناشرانی که در Google News مطلبی منتشر میکنند، موظفاند اطلاعات نویسنده را ذکر کنند.
آیا باید اطلاعات هوش مصنوعی یا اتوماسیون را به محتوای خود اضافه کنم؟
افشای اطلاعات هوش مصنوعی یا اتوماسیون، برای محتوایی مفید است که احتمال داشته باشد مخاطب پس از مواجهه با آن از خودش بپرسد: «این محتوا چگونه تولید شده است؟» هر جایی که این احتمال منطقی وجود دارد، این موارد را اضافه کنید.
آیا میتوانم هوش مصنوعی را بهعنوان نویسندۀ محتوا ذکر کنم؟
زمانی که هوش مصنوعی بخشی از فرایند تولید محتواست، ذکرکردن آن بهعنوان نام نویسنده در زیرعنوان مطلب، احتمالاً بهترین راه برای پیروی از توصیۀ ما درجهت شفافسازی خوانندگان نیست.
حرف آخر
گوگل محتوای باکیفیت را بدون توجه به اینکه توسط انسان یا ماشین تولید شده است در اولویت قرار میدهد و به ناشران توصیه میکند محتوای مفیدی تولید کنند که نشاندهندۀ تخصص، تجربه، معتبربودن و قابل اعتماد بودن باشد (E-E-A-T). از سوی دیگر، استفادۀ صرف از اتوماسیون یا هوش مصنوعی بهمنظور دستکاری رتبهبندی نتایج جستوجو، نقض خطمشیهای هرزنامۀ گوگل در نظر گرفته میشود.
به نظر میرسد گوگل با دستورالعملهای جدیدش، راه کاربران را برای استفادۀ مناسب از هوش مصنوعی باز کرده است.