ریتارگتینگ (Retargeting) و ریمارکتینگ (Remarketing) دو مفهوم پرکاربرد در بازاریابی دیجیتال هستند. روبهروشدن با آنها نیز یکی از تجربههای مشترک کسانی است که بیشتر بهصورت آنلاین خرید میکنند یا خدمات آنلاین دریافت میکنند. به این صورت که مرتب با آگهیها و فراخوانهای متفاوت مرتبط با خریدهای قبلیشان در سایتهای مختلف، شبکههای اجتماعی یا ایمیل خود روبهرو میشوند؛ تلاش سایتهایی که مشتری یک بار از آنها خرید کرده است، برای برگرداندن او به سایت و خرید مجدد.
درواقع، تعریف سادۀ دو مفهوم ریمارکتینگ یا بازاریابی مجدد و ریتارگتینگ بهمعنی هدفگذاری مجدد همین است: دو مفهوم بازاریابی که هدف مشترکی دارند، اما به دو شکل متفاوت عمل میکنند. درواقع میتوان گفت ریمارکتینگ مفهوم کلیتری است که ریتارگتینگ را هم در بر میگیرد.
در این نوشته میخواهیم تعریف دقیقی از این دو مفهوم پرکاربرد در بازاریابی دیجیتال را ارائه کنیم و اهداف مشترک آنها و تفاوتهایشان را توضیح بدهیم. اگر شنیدهاید که این دو بهجای هم بهکار میروند و تعریف درستی از آنها در ذهن ندارید، پیشنهاد میکنیم این مطلب را بخوانید.
ریمارکتینگ چیست؟
ریمارکتینگ یا بازاریابی مجدد اصطلاحی با معنای گسترده است؛ بهمعنی تکنیکهایی برای هدفگیری و جذب دوبارۀ مشتری به سایت. گوگل به ابزارهای تبلیغاتی هدفمند مجدد خود، ابزارهای بازاریابی مجدد میگوید.
ریمارکتینگ یا بازاریابی مجدد راهی برای یادآوری برند شما به کسانی است که قبلاً سری به سایت شما زدهاند، از شما خرید کردهاند یا پروسۀ خریدی را نیمهتمام رها کردهاند.
با ریمارکتینگ بهصورت مستقیم و با ارسال ایمیل (بهعنوان مثال با استفاده از میلچیمپ و میلرلایت)، بیشتر جلوی چشم مشتری بالقوۀ خود خواهید بود و امکان مراجعۀ دوبارۀ او را بیشتر خواهید کرد و به او فرصت دوبارهای برای بررسی پیشنهادهایتان خواهید داد.
معمولاً درصد قابل توجهی از کاربرانی که به سایت شما مراجعه میکنند، کسانی هستند که دربارۀ خرید از سایت شما یا سایتهای رقبایتان مردد هستند. با ریمارکتینگ میتوانید آنها را قانع کنید که به گزینههای پیشنهادی شما فکر کنند.
ریتارگتینگ چیست؟
ریتارگتینگ بهوسیلۀ کوکیها (Cookies) و پیکسلهای (Pixels) ردیابیای انجام میشود که روی سایت قرار میگیرند و قابلیت پیگیری مشتری سایت را در سایتهای دیگر دارند. کوکیها اغلب به اختیار بازدیدکنندههای سایت و با پرسش از آنها فعال میشوند و این امکان را به صاحبان سایت میدهند که مخاطبان را در هنگام گشتوگذار در سایتهای دیگر شناسایی کنند و برای آنها در شبکههای اجتماعی یا جستوجوگر گوگل آگهیهایی برای بازگشت به سایت و خرید به نمایش بگذارند.
انتخاب مخاطبان و میزان نمایش آگهی، به رفتار آنها در سایت شما بستگی دارد؛ مثلاً با توجه به اینکه چه مدتزمانی در سایت بودهاند یا از چه صفحاتی بازدید کردهاند.
تفاوت ریمارکتینگ و ریتارگتینگ چیست؟
این دو اصطلاح در میان بازاریابان دیجیتال باهم یا بهجای هم استفاده میشوند؛ به این دلیل که موتور جستوجوی گوگل بازاریابی مجدد را برقرارکردن ارتباط دوباره با تمام کسانی میداند که بهنحوی با سایت شما در ارتباط بودهاند؛ چه از طریق خرید و اطلاعاتی که از آنها ثبت کردهاید و چه از طریق کوکیهایی که حضور آنها را در سایت شما ثبت کردهاند.
بهصورت دقیقتر، میتوان این تفاوت را به این صورت توضیح داد: ریمارکتینگ از طریق شبکههایی مانند گوگل و فیسبوک وارد عمل میشود و با ردیابی مشتریان شما در سایتهای دیگر، آنها را بهسمت سایت شما هدایت میکند. اما ریتارگتینگ به انواع تبلیغات آنلاین با قابلیت نمایش در سایتهای مختلف برای کسانی گفته میشود که یک بار به سایت شما آمدهاند و بدون اینکه کاری انجام بدهند، از آن خارج شدهاند.
تفاوتهای ریمارکتینگ و ریتارگتینگ بهصورت دقیقتر عبارت است از:
۱) ریمارکتینگ مفهومی کلی است که ریتارگتینگ را هم در بر میگیرد.
ریتارگتینگ یا هدفگذاری مجدد، از ابزارهای مختلفی مانند ایمیل، تلفن و… برای ارتباط مجدد با مخاطب استفاده میکند؛ ولی ریمارکتینگ با نمایش تبلیغات آنلاین در سایتهای مختلف اجرا میشود. همچنین، در ریمارکتینگ که مفهوم کلیتری در بازاریابی است، تبلیغات آفلاینی مانند تابلوها و بیلیوردهای تبلیغاتی شهری هم استفاده میشود و نیز با استفاده از اطلاعات تماس بهصورت مستقیم با افراد در ارتباط هستیم؛ درحالیکه ریتارگتینگ در فضای دیجیتال اجرا میشود و در آن از کوکیها و پلتفرمهای ریتارگتینگ استفاده میشود.
۲) ریمارکتینگ و ریتارگتینگ کاربردهای متفاوتی دارند.
همانطور که گفتیم، ریمارکتینگ مفهوم کلیتری است که با ابزارهای متنوعی انجام میشود، اما در ریتارگتینگ فقط میتوانید از طریق سایتهای دیگر مخاطب را بهسمت سایت بکشانید.
۳) با ریمارکتینگ میتوانید کالای جایگزین یا مکمل هم بفروشید.
در اجرای ریمارکتینگ، با اطلاعات تماس مستقیمی که از مخاطب در دست دارید میتوانید مرتباً محصولات دیگری شبیه به چیزی که به دنبال آن است، با قیمت بالاتر یا پایینتر، یا محصولاتی که مکمل خریدهای قبلی اوست، پیشنهاد کنید. اما در ریمارکتینگ مخاطب ممکن است در جستوجوهایش محصول مشابه سایت شما را در جای دیگری ببیند.
۴) ریمارکتینگ هزینۀ بیشتری دارد.
در بازاریابی مجدد، بهجز ریتارگتینگ که یکی از روشهای جذب مخاطب است، باید هزینۀ بازاریابی پیامکی، تلفنی، تبلیغات آفلاین یا تلویزیونی، فرستادن ایمیل، تبلیغات در شبکههای اجتماعی و… را هم در نظر بگیرید؛ اما در ریتارگتینگ فقط هزینۀ تبلیغات پولی در سایتها را پرداخت میکنید.
ریتارگتینگ یا ریمارکتینگ؟ کدام بهتر است؟
این دو مفهوم بازاریابی دیجیتال اهداف یکسانی دارند، اما به شکلهای مختلف انجام میشوند. اهداف مشترک ریمارکتینگ و ریتارگتینگ عبارت است از:
- بالابردن میزان آگاهی از برند شما برای مخاطبانی که با آن آشنا هستند؛
- جذب کاربرانی که احتمال خرید آنها بیشتر است؛
- کمک به ماندگارشدن برند شما در ذهن مخاطبان.
تفاوت ریمارکتینگ و ریتارگتینگ در شیوۀ پیادهسازی این اهداف است؛ به این صورت که ریتارگتینگ از تبلیغات پولی برای جذب مخاطب استفاده میکند و ریمارکتینگ از اطلاعات ثبتشدۀ کاربران؛ مانند ایمیل.
اینکه شما از کدامیک از این روشها برای بالابردن نرخ تبدیل استفاده کنید، به استراتژی بازاریابی شما بستگی دارد.
اگر فهرستی از مشتریان و اطلاعات آنها ندارید و میخواهید مشتریان جدیدی جذب کنید میتوانید از روش ریتارگتینگ استفاده کنید. اما اگر بودجۀ کافی برای تبلیغات پولی ندارید و میخواهید مشتریان فعلی یا کسانی را که قبلاً از شما خرید کردهاند برای ادامۀ خرید یا خرید مجدد تشویق کنید، میتوانید با استفاده از اطلاعاتی که از مخاطبان دارید، برای ریمارکتینگ اقدام کنید.
یا اینکه میتوانید از هر دو بهصورت همزمان استفاده کنید و نرخ تبدیل بیشتری داشته باشید.
نتیجهگیری
دیدید که این دو مفهوم بسیار به هم نزدیک هستند و درعینحال تفاوتهایی هم دارند. میتوان گفت ریتارگتینگ میتواند در زیرمجموعۀ ریمارکتینگ قرار بگیرد؛ چون یکی از ابزارهای جذب دوبارهی مشتری محسوب میشود. اما ریمارکتینگ که با ارسال مستقیم پیام به مخاطب برای جذب او تلاش میکند، بهعنوان یک مفهوم جداگانه جاافتاده است.