📨بازاریابی پیامکی چیست؟ مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ

اصول و مزایای اس‌ام‌اس مارکتینگ چیست؟ چطور از اس‌ام‌اس مارکتینگ استفاده کنیم؟

زیبایی بازاریابی دیجیتال در این است که کانال‌های مختلفی در آن وجود دارد تا بتوانید به‌واسطۀ آن‌ها با مخاطبان و مشتریانتان تعامل برقرار کنید. این شکل از بازاریابی دست شما را در انتخاب روش جذب و نگهداری مشتری، به‌شدت باز گذاشته است. در بین انواع روش‌های بازاریابی دیجیتال، بیشتر کسب‌وکارها به‌سمت گزینه‌های جدید متمایل شده‌اند، اما جالب اینجاست که روش‌های قدیمی‌تر مثل بازاریابی پیامکی (SMS Marketing) هنوز هم می‌توانند به‌خوبی به کسب‌وکار شما رونق دهند.

بازاریابی پیامکی یا همان اس‌‌ام‌‌اس مارکتینگ، روشی کم‌دردسر برای دستیابی به مشتریان جدید یا بازگرداندن مشتریان قدیمی است.

 براساس اطلاعات سایت VoiceSage، حدود ۷۰٪ مردم با این موضوع که SMS Marketing روش خیلی خوبی برای جلب توجه آن‌هاست، موافق هستند. به همین دلیل، در این مطلب قصد داریم این شیوۀ قدیمی ولی پرطرف‌دار را به شما معرفی کنیم. در ادامه به ۴ سؤال مهم دربارۀ اس‌ام‌اس مارکتینگ جواب می‌دهیم:

  1. بازاریابی پیامکی چیست؟
  2. مزایای SMS Marketing چیست؟
  3. چطور می‌توان از بازاریابی پیامکی استفاده کرد؟
  4. چه پیام‌هایی برای اس‌ام‌اس مارکتینگ مناسب است؟

بازاریابی پیامکی چیست و چه انواعی دارد؟

بازاریابی پیامکی نوعی از بازاریابی است که واسطۀ دیده‌شدن آن، تلفن همراه و قسمت پیام‌های آن است.

کسب‌و‌کارها از این نوع از بازاریابی متنی، برای اطلاع‌رسانی تبلیغات، تخفیف‌ها یا کمپین‌های مختلف به مشتریانشان استفاده می‌کنند.

متن‌های SMS Marketing به‌طور معمول خیلی کوتاه هستند. ۳ نوع از بازاریابی پیامکی بیشتر از انواع دیگر آن کاربرد دارد که عبارت‌اند از:

  1. پیامک تبلیغاتی: این نوع از پیامک برای فروش بیشتر و آگاهی‌رسانی راجع به یک کسب‌وکار فرستاده می‌شود و هدف اصلی و نهایی از ارسال آن، بهبود آوردۀ مالی برای کسب‌وکارهاست.
  2. پیامک تعاملی: گاهی‌اوقات کسب‌وکارها باید برای مشتریانشان اطلاعاتی بفرستند که به آن نیاز دارند؛ مثل پیامک تأیید خرید، ارسال کدپستی مرسوله، جواب آزمایش، نتیجۀ نظرسنجی یا قرعه‌کشی و… . هدف این نوع از پیامک‌ها اطلاع‌رسانی درخصوص مواردی است که دانستن نتیجۀ آن‌ها برای مخاطب اهمیت دارد.
  3. پیامک یادآوری: تمدید اشتراک، تمدید تخفیف و یادآوری دوبارۀ قرار ویزیت یا جلسه از انواع موضوعاتی هستند که در پیامک‌های یادآوری به آن‌ها اشاره می‌شود. این پیامک‌ها در اس‌ام‌اس مارکتینگ بیشتر با این هدف برای افراد ارسال می‌شود تا به آن‌ها یادآوری کند که برای یک کسب‌وکار اهمیت دارند و فراموش نشده‌اند.
مزایای بازاریابی پیامکی
برای دیدن سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید.

مزایای اس ام اس مارکتینگ چیست؟

استفاده از بازاریابی پیامکی ۴ مزیت مهم نسبت به دیگر به بازاریابی‌ها دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱) سرعت دارد

سرعت SMS Marketing به نسبت دیگر روش‌های بازاریابی مثل بازاریابی شبکه‌های اجتماعی یا بازاریابی ایمیلی، زیادتر است.

در این نوع از بازاریابی نیازی ندارید تا تصویری مطابق با متنی که نوشتید پیدا و یا طراحی کنید. همچنین اینکه تعداد کاراکترهای پیام متنی اس‌ام‌اس مارکتینگ محدود است، درنتیجه لازم نیست متن‌های طولانی با توصیفات زیاد برای بازاریابی‌تان استفاده کنید.

نکتۀ بعدی این است که پیامک‌ها سریع‌تر از دیگر انواع بازاریابی به چشم مخاطب دیده می‌شوند؛ با هر پیامک یک نوتیفیکیشن برای مخاطب می‌رود که بالای صفحۀ او ظاهر می‌شود و کل یا قسمتی از پیام را به او نشان می‌دهد. در بازاریابی‌های دیگر مثل شبکۀ اجتماعی یا بازاریابی ایمیلی، مخاطب باید حداقل یک قدم اضافه بردارد و وارد پلتفرم شود تا پیام و محتوای بازاریابی شما را ببیند.

۲) نرخ بازشدن زیادی دارد

اگر می‌خواهید مردم پیام‌های شما را باز کنند، باید بدانید که پیامک‌ها یا همان SMS Marketing مؤثرترین روش برای رسیدن به این هدف هستند. 

شاید از اینکه بفهمید بیش از ۹۸% پیامک‌ها باز و دیده می‌شوند تعجب کنید. 

این آمار را سایت Business 2 Community منتشر کرده است. در‌حالی‌که براساس اطلاعات Mailchimp، نرخ بازشدن ایمیل‌ها به‌طور میانگین کمی بالاتر از ۲۱% است.

برای آشنایی بیشتر با ابزار Mailchimp این مقاله را بخوانید: نگاهی به میل‌چیمپ

۳) نرخ پاسخ‌گویی زیادی دارد

از‌آنجایی‌که بازاریابی پیامکی نرخ بازشدن زیادی دارد، به همان نسبت نرخ پاسخ‌گویی مناسبی هم به دست می‌آورد.

به‌طور میانگین، نرخ پاسخ‌گویی در اس‌ام‌اس مارکتینگ ۴۵٪ است.

در این قسمت هم ایمیل مارکتینگ عقب‌تر از SMS Marketing عمل می‌کند: نرخ پاسخ‌گویی به ایمیل‌ها ۷٪ است. این آمار نشان می‌دهد که افراد ترجیح می‌دهند روی لینکی که از طریق پیامک برایشان ارسال شده است کلیک بکنند، نه لینکی که از طریق ایمیل دریافت کرده‌اند.

۴) به‌صرفه است

هرچقدر که واسطه‌ها برای انجام بازاریابی بیشتر باشند، هزینۀ آن بالاتر می‌رود. مزیت بازاریابی پیامکی به این است که برای اجرا، واسطه‌های کمی لازم دارد. مثلاً لازم نیست که طراحی تصویری خاصی برای آن انجام شود یا به کدنویسی خاصی احتیاج پیدا نمی‌کند. کم‌شدن همۀ این واسطه‌ها باعث می‌شود تا SMS Marketing به‌روشی به‌صرفه برای کسب‌وکارها تبدیل شود.

چطور از بازاریابی پیامکی استفاده کنیمچطور از اس ام اس مارکتینگ استفاده کنیم؟

اولین چیزی که دربارۀ بازاریابی پیامکی باید به خاطر بسپارید این است که لازم نیست به‌شکلی پیچیده فکر و عمل کنید. برای شروع یک بازاریابی پیامکی خوب، ۴ مرحلۀ زیر را به شما پیشنهاد می‌دهیم:

۱) فهرستی از مشتریانتان تهیه کنید

هنگامی که کسی از خدمات و یا محصول شما استفاده می‌کند از او شماره‌تماس بگیرید و حتماً بپرسید که آیا مایل است پیامک شما را دریافت کند یا خیر. در خیلی از کشورها اگر کسی به‌طور علنی به شما اجازۀ ارسال پیامک نداده باشد و شما برای او پیامک ارسال کنید، کاری خلاف قانون انجام داده‌اید. در ایران این کار خلاف قانون نیست، ولی از نظر اخلاقی درست نیست.

بهتر است که لیست‌های مختلفی درست کنید؛ مثلاً لیست‌هایی که براساس سن، منطقۀ زندگی، جنسیت، تحصیلات و… تهیه شده‌اند. به این شکل، درجهت بهبود استراتژی اس‌ام‌اس مارکتینگ راحت‌تر قدم برمی‌دارید و براساس مخاطب هدف، پیامک‌ها را ارسال می‌کنید. سعی کنید لیست خود را در برنامه‌ای ثبت کنید که قابلیت ویرایش لحظه‌ای داشته باشد تا هر زمانی که لازم شد آن را عوض کنید. بعد از اینکه لیستی از افرادی که مایل هستند تا پیامک‌های شما را دریافت کنند تهیه کردید، حالا نوبت قدم بعدی است: خودکارکردن سیستم SMS Marketing.

۲) از برنامه‌های ارسال خودکار پیامک استفاده کنید

همان‌طور که گفتیم، مزیت استفاده از بازاریابی پیامکی، سرعت آن است. اگر قرار باشد نوشتن پیامک وقت کمی بگیرد، ولی ارسال آن طول بکشد، بازاریابی شما به بن‌بست می‎‌خورد. با این حساب بهتر است از پلتفرمی استفاده کنید که پیامک‌های شما را به‌صورت خودکار برای جامعۀ مخاطبتان بفرستد. در ایران پلتفرم‌های مختلفی برای اس‌ام‌اس مارکتینگ وجود دارد که به ۳ تا از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. مدیانا
  2. رایکا. اس ام اس
  3. ملی پیامک

حتماً درمورد پلتفرم‌های ارسال پیامک رایگان تحقیق کنید و ببینید کدام‌یک از آن‌ها بیشتر به کار شما می‌آیند.

۳) پیام خود را بسازید

سعی کنید که پیام مختص به خود را بسازید و از دیگران تقلید نکنید. مهم است که مخاطب شما با دیدن پیامتان تصور نکند که با پیامکی مشابه هزاران پیامک دیگر رو‌به‌روست. 

هنر کپی‌رایت را در بازاریابی پیامکی اجرا کنید و اگر لازم شد از یک متخصص کمک بگیرید. پیامک شما نباید به اندازۀ طول متن یک ایمیل باشد؛ هرچقدر این پیام کوتاه‌تر باشد، به نفع شما و مخاطبتان است. تعداد استفاده از کاراکترهای مجاز در یک پیامک تبلیغاتی فارسی ۷۰ کاراکتر است؛ یعنی اندازۀ جملۀ قبل! این ۷۰ کاراکتر می‌تواند در ادامۀ پیام تا حدود ۲۰۰ کاراکتر هم زیادتر شود، ولی هزینۀ ارسال هم به‌تبع، زیادتر می‌شود.

box

وی‌پلاس


همین الان تبلیغات ویدئویی خود را شروع کنید
کلیک کنید

در اس‌ام‌اس مارکتینگ، فراخوان به اقدام را فراموش نکنید تا مخاطبتان بعد از خواندن پیام به آن واکنش نشان دهد. بازهم از نظر اخلاقی بهتر است راهی برای مخاطبتان بگذارید تا او در صورت نیاز، از دیدن دوبارۀ پیامک‌ها انصراف دهد.

۴) نتایج را پیگیری کنید

بعد از ارسال پیامک، واکنش مخاطبانتان به آن را پیگیری کنید؛ مثلاً اگر لینکی در پیامکتان گذاشته‌اید، چک کنید و ببینید که چند نفر روی آن کلیک کرده‌اند یا اگر کد تخفیف ویژه‌ای مختص کمپین تبلیغاتی پیامکی‌تان داشته‌اید، ببینید چند نفر از آن استفاده کرده‌اند و چقدر فروش داشته‌اید.

این آمار‌ها را ‌نسبت‌به تعداد پیامکی که فرستادید و هزینه‌ای که برای آن کرده‌اید به دست آورید تا متوجه شوید که پیامک شما چقدر روی معرفی و فروش محصولات یا خدماتتان تأثیر گذاشته و برایتان آورده داشته است.

چه پیام‌هایی برای بازاریابی پیامکی مناسب است

قوانین طلایی بازاریابی پیامکی

تا اینجا درباره مزایای بازاریابی پیامکی نکات زیادی را گفتیم و در ادامه قوانین طلایی بازاریابی پیامکی را برای شما آورده‌ایم:

اینفوگرافیک بازاریابی پیامکی

چه پیام‌هایی برای بازاریابی پیامکی مناسب است؟

مشخص است که در فرستادن پیام قانون خاصی وجود ندارد و بسته به اینکه چه هدفی دارید، انواع پیام‌هایی که استفاده می‌کنید متفاوت می‌شود؛ اما بهتر است حتماً ۶ مدل پیامک زیر را در SMS Marketing خود بگنجانید.

۱) متن خوشامد‌گویی

بعد از اینکه مشتری شما به خواست خودش در باشگاه مشتریان ثبت‌نام کرد، برای او متن خوشامدگویی بفرستید. این متن می‌تواند علاوه بر داشتن یک خوشامدگویی ساده، پیشنهاد ویژه‌ای نیز همراه خود داشته باشد؛ مثل پیشنهاد تخفیف، اضافه‌شدن اعتبار و یا هر چیزی که او را متمایل به استفادۀ دوباره از محصولات یا خدمات شما بکند.

۲) معرفی محصول جدید

اگر محصول یا خدمت جدیدی به سازمان شما اضافه شده است، حتماً به‌واسطۀ یک پیامک آن را به مشتریانتان اطلاع دهید. می‌توانید برای بازخورد بیشتر، لینک فروش محصول یا خدمت جدیدتان را هم در پیامک بگذارید.

حواستان باشد که این کار را به‌هیچ‌وجه به‌طور مداوم انجام ندهید.

مثلاً می‌توانید در هر سال حداکثر ۲ بار از این نوع پیامک‌ها برای مخاطبانتان بفرستید. بیشتر از این تعداد، پیامک شما را برای مخاطب خسته‌کننده و تکراری می‌کند و به آن حالتی اسپم‌گونه می‌دهد.

۳) فروش محدود

یک راه عالی برای مشتریانی که در باشگاه مشتریان وفادار شما ثبت‌نام کرده‌اند، فرستادن پیامک‌های فروش محدود یا تخفیف محدود برای آن‌هاست. حتماً در پیامتان به‌نحوی به این موضوع اشاره کنید که آن‌ها زودتر از بقیۀ افراد در جریان فروش و تخفیف محدود شما قرار گرفته‌اند. با این کار به آن‌ها نشان می‌دهید که برای شماره‌ای که در اختیارتان گذاشته‌اند، ارزش قائل شده‌اید.

۴) فروش آخر فصل و مناسبتی

داشتن لیست‌های طبقه‌بندی‌شده از مشتریان، مناسب استفاده از این نوع پیامک برای بازاریابی است. در آخر هر فصل چک کنید و ببینید کدام‌یک از محصولات یا خدماتتان فروش کمتری داشته است؛ جامعۀ مخاطب آن‌ها را پیدا کنید و برایشان دربارۀ فروش ویژۀ آخر فصل پیامک بفرستید.

نمی‌توانیم بگوییم که از فروش‌های مناسبتی و اعلام آن در پیامک نتیجۀ شگفت‌انگیزی حاصل می‌شود که در انواع دیگر بازاریابی وجود ندارد، اما به‌هر‌حال اعلام تخفیف‌های مربوط به مناسبت‌های ملی و مذهبی مختلف، استراتژی معروف و معتبری است که باید از آن در انواع بازاریابی‌ها استفاده کرد.

۵) نظرسنجی

نظرسنجی یک راه عالی برای فهمیدن نیازهای مخاطبانتان است.

 حتماً هر چند وقت یک بار از مشتریانتان بخواهید تا درمورد ابعاد مختلف کسب‌وکار شما نظر بدهند. برای اینکه سریع‌تر جواب بگیرید، حتماً در پیامک به این موضوع اشاره کنید که نظرسنجی چه میزان وقت از آن‌ها می‎گیرد و لینک نظرسنجی را برایشان بفرستید.

برای اینکه راحت‌تر نظرسنجی را انجام دهید، از پلتفرم‌هایی استفاده کنید که به‌طور خودکار برای شما فرم و لینک نظرسنجی ایجاد می‌کنند. استفاده از پلتفرم پرس‌لاین در ایران، پیشنهاد ما به شما برای انجام این کار است.

۶) تبلیغ شبکه‌های اجتماعی

برای بهبود بازاریابی شبکه‌های اجتماعی‌تان از بازاریابی پیامکی کمک بگیرید. لینک شبکه‌های اجتماعی به‌خصوص اینستاگرام را برای مخاطبانتان بفرستید و حتماً در ادامه پیامی با این مضمون داشته باشید که اگر از طریق این پیامک صفحۀ شما را فالو کنند، برای اولین خرید خود تخفیف یا اعتبار ویژه‌ای دریافت خواهند کرد.

اس‌ام‌اس مارکتینگ برای چه کسب‌وکارهایی مناسب است؟

وحی منزلی برای جواب به این سؤال وجود ندارد؛ انواع کسب‌وکارها می‌توانند از SMS Mrketing برای اهداف خود استفاده کنند. با‌این‌حال، استفاده از اس‌ام‌اس مارکتینگ برای کسب‌وکارهای زیر، فواید خود را بیشتر نشان می‌دهد:

  • مشاوران املاک؛
  • کسب‌وکارهای مرتبط با تجارت الکترونیک؛
  • کسب‌وکارهای مربوط به خدمات پزشکی، مراقبتی و زیبایی؛
  • کسب‌وکارهای خدمات مربوط به منزل و تعمیرات وسایل منزل؛
  • آژانس‌های مسافرتی؛
  • کسب‌وکارهای مربوط به مواد و وعده‌های غذایی؛
  • خرده‌فروشی‌ها.

نکات کلیدی ارسال پیامک در SMS Marketing

هرروز با حجم بالایی از پیامک‌ها مواجه می‌شوید که کسب‌وکارها به‌واسطۀ SMS Marketing به شما ارسال می‌کنند، اما آیا به همۀ آن‌ها توجه می‌کنید؟ نه! چرا؟ چون فقط تعداد کمی از آن‌ها نکات کلیدی مربوط به ارسال پیامک را رعایت کرده‌اند. حالا این نکات چه چیزهایی هستند؟

  • زمان مناسب: زمان ارسال پیامک در اس‌ام‌اس مارکتینگ برای هر کسب‌وکاری متفاوت است؛ باید ببینید مخاطب هدف شما در چه زمان‌هایی به خدماتتان احتیاج دارد. مثلاً اگر خدمات پزشکی دارید وسط هفته زمان مناسبی است، ولی اگر خدمات مسافرتی دارید، آخر هفته بهتر است.
  • کلمات اولیه: ۵۰ کاراکتر اول همان چیزی است در قسمت نوتیفیکیشن به چشم مخاطب می‌آید، پس باید در همان ۵۰ کاراکتر نظر مخاطب را جلب کنید.
  • لینک سایت: اگر قرار است در بازاریابی پیامکی‌تان از لینک استفاده کنید، آن را در انتهای پیامک قرار دهید.
  • فراخوان به اقدام: خیلی واضح به مخاطب القا کنید که بهتر است بعد از خواندن پیامک چه واکنشی داشته باشد. مثلاً تماس بگیرد، روی لینک کلیک کند، از کد تخفیف استفاده کند و… .
  • طول متن و لحن مناسب: در اس‌ام‌اس مارکتینگ، مخاطب را با پیام طولانی خسته نکنید و سعی کنید براساس پرسونای او لحن پیام را تنظیم کنید.

سخن پایانی

بازاریابی پیامکی یا اس‌ام‌اس مارکتینگ با اینکه روشی قدیمی در بین انواع روش‌های بازاریابی دیجیتال به نظر می‌رسد، ولی همچنان در بین مردم بازخورد و کاربرد زیادی دارد.

حتماً برای بهبود کسب‌وکارتان این روش‌ را هم در نظر بگیرید و به این فکر کنید که به چه شکلی می‌توانید با SMS Marketing نظر مشتریانتان را جلب کنید. یادتان باشد که هیچ‌وقت قدرت کلمات را دست‌کم نگیرید.

منابع

سؤالات متداول:

مزایای بازاریابی پیامکی چیست؟


سرعت بالا، نرخ بازشدن بالا، به‌صرفه‌بودن، دردسترس‌بودن برای همه و نرخ پاسخ‌گویی بالا از مزایای بازاریابی پیامکی به شمار می‌آیند.

هزینۀ اس‌ام‌اس مارکتینگ برای شروع چقدر است؟


جواب این سؤال بستگی به شرکت واسطه‌ای دارد که از آن خدماتSMS Marketing  می‌گیرید، ولی به‌طور میانگین هزینۀ ارسال پیامک از ۸۵۰ ریال شروع می‌شود.

۵/۵ | (۲ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.