این روزها بیشتر از هر موقع دیگری پلتفرمهایی وجود دارند که به ما اجازه میدهند از طریق ویدئو با مخاطبمان در ارتباط باشیم. هرچقدر این تنوع بیشتر شود، ما نیز باید در تهیه و ساخت ویدئوها سختگیرانهتر عمل کنیم و سعی در تولید محتوای ویدئویی باکیفیتتری داشته باشیم. جدا از خود ساخت ویدئو، پیشتولید، متن و…، چیزی که این روزها باعث میشود توجه به ویدئوها بیشتر شود، زیرنویسداربودن آنهاست. وقتی صحبت از زیرنویس میشود، اکثر آدمها یاد فیلمهای خارجی میافتند که باید برایشان چندین سایت را بالا و پایین کنیم تا یک زیرنویس همگام و سازگار با آن نسخه از فیلم پیدا کنیم. اما وقتی صحبت از بازاریابی ویدئویی میشود، زیرنویسدارکردن ویدئو داستان متفاوتی دارد.
بعضی از پلتفرمها مانند یوتیوب، اجازۀ اضافهکردن زیرنویس را بهطور خودکار دارند و اینستاگرام هنوز پیشرفتی در این زمینه نداشته است. در این مطلب سراغ این موضوع میرویم که چرا و چگونه باید از زیرنویس در بازاریابی ویدئویی استفاده کنیم و زیرنویسدارکردن ویدئو چه مزایایی دارد.
چند نوع زیرنویس داریم؟
اکثر آدمها بهصورت کلی میدانند که زیرنویس چیست و چه کاربردی دارند. اما حالا که قصد ما از نگارش این مطلب زیرنویسدارکردن ویدئوها درجهت جذب مخاطب است، بهتر است با انواع آن هم آشنا شویم؛ چون ممکن است بسته به نوع ویدئو، هدفی که دارد و پلتفرمی که در آن منتشر میشود، نوع زیرنویس استفادهشده در آن هم تغییر کند.
اگر میخواهید یک تبلیغات ویدئویی حرفهای و موفق داشته باشید؛ برای دریافت مشاوره رایگان به صفحه تبلیغات ویدئویی صباویژن مراجعه نمایید.
۱) زیرنویس بسته
زیرنویس بسته (Closed Caption) شاید متداولترین و آشناترین نوع زیرنویس باشد.
این زیرنویسها معمولاً اندازۀ کوچکی دارند و در بیشتر مواقع پسزمینهای مشکیرنگ هم دارند تا خواناتر شوند. زیرنویس بسته در جاهایی مانند یوتیوب، فیسبوک، تلویزیون و… استفاده میشود و میتوان آن را غیرفعال کرد.
شاید قابلیت غیرفعالکردن زیرنویس بسته نوعی مزیت به حساب بیاید، اما این نوع زیرنویس بدون محدودیت هم نیست. فقط زمانی از این نوع زیرنویس میتوان استفاده کرد که آن پلتفرم، زبان زیرنویس را پشتیبانی کند.
۲) زیرنویس باز
در طرف مقابل، زیرنویسهای باز (Open Caption) بهطور دائمی در فایل ویدئو جاسازی شدهاند و بیننده نمیتواند آنها را مانند زیرنویسهای بسته فعال و غیرفعال کند.
البته تا حدی توانایی کنترل آن را دارید؛ مثلاً میتوانید فونت و رنگ آن را انتخاب کنید. اما محدودیتهایی نیز دارند؛ مثلاً اگر بخواهید یک ویدئوی لنداسکیپ را که زیرنویس باز دارد برای استوری اینستاگرام ویرایش کنید، ممکن است بخشی از زیرنویس از صفحه بیرون بزند و دیگر خوانا نباشد.
تفاوت Caption و Subtitle
البته باید در زبان فارسی به این نکته اشاره کنیم که منظور از زیرنویس در اینجا Subtitle نیست. در زبان فارسی بهطور کلی از عبارت زیرنویس استفاده میکنیم. اما تفاوتی که Caption و Subtitle دارند این است که Subtitle زیرنویسی است که شامل ترجمۀ زبان ویدئوست که ممکن است همراه با نکات تاریخی و… باشد، اما Caption همان متنی است که در ویدئو گفته میشود، به همان زبان! پس توجه داشته باشید که منظور از زیرنویس در این مطلب، همان کپشن است نه سابتایتل!
زیرنویسدارکردن ویدئو چه مزایایی دارد؟
بهطور سنتی، زیرنویسدارکردن ویدئو باعث ارتقای دستیابیپذیری ویدئو میشود.
طبق آمار DemoDuck، حدود ۲۰% از آمریکاییها در سطوح مختلف شنوایی مشکلاتی دارند که همین موضوع زیرنویسدارکردن ویدئو باعث میشود آنها محتوا را بهتر بفهمند. بعضی از سازمانها مانند دفاتر فدرال آمریکا و دانشگاهها بهوسیلۀ قانون معلولیت آمریکا (ADA) ملزم شدهاند که تمام ویدئوهایشان را بهصورت زیرنویسدار منتشر میکنند.
اما در دنیای شبکههای اجتماعی امروز که بهطور پیشفرض همۀ ویدئوها بهشکل بیصدا پخش میشوند و بازکردن صدا دست خود کاربر است، وجود کپشن به آنها این امکان را میدهد که بدون شنیدن آن، ویدئو را تماشا کنند و از محتوای آن آگاه شوند. بسیاری از افراد در وسایل حملونقل عمومی مثل مترو یا در اداره و کتابخانه و… ممکن است هندزفری همراه خود نداشته باشند، اما میخواهند ویدئوی شما را ببینند و اینجا زیرنویس بسیار کاربردی خواهد بود.
نحوۀ زیرنویسدارکردن ویدئو
برای زیرنویسدارکردن ویدئوها شما دو راه دارید: راه اول استفاده از فایلهای SRT (زیرنویس بسته) است. این فایلها نوعی فایل متنی است که در آن زیرنویس بهشکل تایمبندیشده قرار گرفته و باید با ویدئو همگام باشد. هنگام آپلود ویدئو در پلتفرمهای مختلف مانند آپارات، شما باید این زیرنویس را نیز همراه با ویدئو آپلود کنید.
در یوتیوب هم شما امکانات بسیاری در اختیار دارید. مثلاً میتوانید از هر نوع فایل زیرنویسی اعم از SRT،SBV،SUB،MPSUB و همچنین Irc و Cap استفاده کنید؛ یا اینکه فایل کلی متنی را که در ویدئو گفته میشود آپلود کنید تا خود یوتیوب آن را با ویدئو همگام کند، که البته باید از آن زبان پشتیبانی کند. راه دیگر این است که کل متن را بهصورت دستی تایپ کنید و همگام کنید. البته راه دیگری نیز وجود دارد و آن این است که خود یوتیوب متن را شناسایی و زیرنویس را خلق کند.
اما راه دوم زیرنویسدارکردن ویدئو، ویرایش ویدئو با اضافهکردن دستی زیرنویس به آن و سپس انتشار آن (زیرنویس باز) است. هم برای گوشی و هم برای کامپیوتر ابزارهای مختلفی برای ویرایش ویدئو وجود دارد که برای مثال میتوان به Wondershare Filmora در کامپیوتر و InShot در گوشی اشاره کرد.