دنیای بازاریابی دیجیتال روزبهروز گستردهتر و پیچیدهتر از قبل میشود. بهعنوان یک کسبوکار، اگر میخواهید در این دنیا به موفقیت برسید باید سعی کنید تا کمترین اشتباهات ممکن را مرتکب شوید؛ ولی صادقانه باید بگوییم که اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ کم نیستند و با گذر زمان هم یا زیادتر میشوند و یا چهره عوض میکنند.
بااینحال نگران نباشید؛ ما در صباویژن کنارتان هستیم تا در طیکردن موفق مسیر بازاریابی دیجیتال کمکتان کنیم. به همین خاطر، در این مطلب ۱۵ نمونه از متداولترین اشتباهات بازاریابی دیجیتال را توضیح را دادهایم تا اگر شما هم صاحب کسبوکاری هستید، از آنها آگاه باشید. همراهمان بمانید.
مهمترین اشتباهات بازاریابی دیجیتال
کتاب قانون مشخصی وجود ندارد که بگوید در بازاریابی دیجیتال چه اشتباهات مشخصی رخ میدهد، ولی ۱۵ اشتباه زیر از رایجترین اشتباهات دیجیتال مارکتینگ هستند که کسبوکارها مرتکب آن میشوند.
۱) نداشتن بلاگ
بهعنوان یک کسبوکار، داشتن سایت نباید فقط با این هدف باشد که محصول یا خدمتتان را در آن به فروش بگذارید. بازاریابی دیجیتال سایت شما وقتی به موفقیت میرسد که برند شما را بهعنوان رهبر صنعتی که در آن فعالیت دارید نشان دهد. مسیر این رهبربودن با نوشتن بلاگهای مفید، ارزشمند و آگاهیبخش هموارتر میشود.
علاوهبراین، هر بلاگ یک صفحۀ فهرستبندیشده (Index) به نقشۀ سایت شما اضافه میکند و همین اتفاق باعث میشود گوگل رتبۀ بهتری برای سایت شما قائل شود. دقت کنید که فقط ایجاد بلاگ مهم نیست و تعاملیبودن آن هم اهمیت دارد؛ درنتیجه حتماً بلاگهای خود را به این سمت ببرید که خوانندگان بتوانند در آخر، سؤالهای خودشان را از شما بپرسند. همچنین میتوانید از پست مهمان هم در قسمت بلاگ سایت خود استفاده کنید تا به سئوی خارجی خود بیشتر کمک کنید.
۲) دوری از شبکههای اجتماعی
اگر بهعنوان صاحب یک کسبوکار دیجیتال، شما هم جزو آن دست از افراد هستید که اعتقاد دارید بدون شبکههای اجتماعی هم میتوانید به قلۀ موفقیت برسید و در این قله بمانید، متأسفانه باید بگوییم که سخت در اشتباهید. امروزه پاککردن شبکههای اجتماعی از استراتژیهای بازاریابی دیجیتال، پاککردن مهمترین صورتمسئلۀ برند شماست.
انتشار و تولید محتوا در شبکههای اجتماعی به کسبوکار شما کمک میکند که با مخاطبانتان تعامل بیشتری داشته باشید، با آنها از نزدیک در ارتباط باشید و درک عمیقتری نسبت به نیازهای آنان پیدا کنید. نکتۀ جالبی که درمورد این نوع از انواع اشتباهات دیجیتال مارکتینگ وجود دارد این است که بیشتر افراد هیچ گاردی نسبت به استفاده از شبکههای اجتماعی برای کسبوکار دیجیتالشان ندارند، ولی از آن طرف حاضر نیستند تا فرد متخصص و بودجۀ مخصوصی را به مدیریت شبکههای اجتماعی در سازمانشان اختصاص دهند.
اگر مدیریت و تحلیل شبکههای اجتماعی در دست افراد متخصص و آشنا به ادارهکردن این شبکهها نیفتد، هزینه و وقت زیادی در کسبوکار صرف میشود، ولی مشتری تازهای به مجموعه اضافه نمیشود.
۳) فراموشکردن کاربران موبایل
یکی از رایجترین اشتباهات دیجیتال مارکتینگ، توجهنکردن به مناسبسازی سایت برای کاربران موبایل است. اهمیت این موضوع وقتی بیشتر روشن میشود که بدانید نیمی از ترافیک وب در کل دنیا به کاربرانی اختصاص مییابد که از طریق تلفنهای همراهشان به جستوجوی محصول یا خدمت موردنظرشان میپردازند.
با توجه به آماری که گفتیم، سعی کنید طراحی سایت مخصوص دسکتاپ و تلفنهای همراه را بهصورت موازی پیش ببرید تا به خاطر این اشتباه قابل پیشگیری و رایج دیجیتال مارکتینگ، مشتریان بالقوۀ خود را از دست ندهید.
۴) عدم پیشنهاد تخفیف
طبق آمار بهدستآمده از یک نظرسنجی، افراد به دلیل دیدن پیشنهاد تخفیف در صفحۀ یک سایت، خریدی خارج از برنامه انجام دادهاند. بااینحال، یکی از اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ این است که سایتها هیچگونه تخفیفی برای محصولات و خدمات خود قائل نمیشوند.
برای جلوگیری از این اشتباه و جلبکردن توجه افرادی که به سایت شما سر میزنند، میتوانید کدهای تخفیف، پیشنهادهای اقتصادی با مدتزمان محدود و… را در صفحاتی مثل صفحات لندینگ سایت خود قرار دهید. همچنین، برای گرفتن نتیجۀ بهتر، حتما در صفحات مختلف سایتتان فراخوان به اقدامهای جذابی در راستای تخفیف در نظر بگیرید.
۵) عدم تحقیق برای کلمات کلیدی
اگر میخواهید فروش بیشتری داشته باشید، باید در فضای وب بهراحتی پیدا شوید. به بیان دیگر، مشتریان بالقوۀ شما باید بتوانند با جستوجوی عبارتهای کلیدیای که مربوط به حوزۀ کسبوکار شماست، برندتان را پیدا کنند؛ درنتیجه تمرکز روی سئوی سایتتان بسیار ضروری است. بااینحال، یکی از اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ این است که کسبوکارها بهشکلی سطحی و غیرواقعی به سئوی سایتشان توجه میکنند.
بهطور کامل تحقیق کنید و ببینید کدام کلمات کلیدی با کسبوکار شما مرتبط هستند، رقبایتان از این کلمات چگونه در سایت خود استفاده میکنند، چطور میتوانید در هرکدام از این کلمات رتبۀ بهتری کسب کنید و کدامیک از کلمات، ظرفیت این را دارند که مشتریان بالقوۀ شما را به مشتریان بالفعل تبدیل کنند.
۶) داشتن مخاطب گسترده
به قول سث گودین، نویسندۀ معروف:
«زمانی که با همه حرف میزنید، درواقع با هیچکس حرف نمیزنید».
معنی این جمله این است که حرف شما زمانی تأثیرگذار است که مخاطب مخصوص خود را داشته باشد. پس اگر بودجۀ بازاریابی دیجیتالتان را صرف این میکنید که مخاطب گستردهای داشته باشید، باید بدانید که درنهایت به سودآوری دلخواهتان نمیرسید.
برای جلوگیری از این نوع از انواع اشتباهات دیجیتال مارکتینگ، قبل از اختصاص بودجۀ بازاریابی تعیین کنید که صدای برند و پرسونای مخاطب شما چیست و چگونه میتوانید این پرسونا را وادار کنید که از محصولات یا خدمات شما خرید کند. بعد از جواب به این سؤالات، زمان و بودجۀ تیم بازاریابی دیجیتال برندتان را صرف این کنید که توجه پرسونای هدفتان را جلب کنید.
۷) نداشتن خدمات مشتری
افراد مدام در حال ریسککردن و اعتماد به برندهای مختلف هستند تا محصول و خدمت موردنظرشان را با مناسبترین قیمت و بهترین کیفیت به دست آورند. یکی از مهمترین معیارها برای آنان، داشتن خدمات مشتری آن هم به شکلهای مختلف است. بااینحال، یکی از رایجترین اشتباهات دیجیتال مارکتینگ، بهخصوص برای کسبوکارهای کوچک و متوسط، بیتوجهی به این نکته است.
سعی کنید در مکانی مشخص و واضح از سایتتان به مشتریان نشان دهید که برای دادن خدمات به آنها ارزش قائلید. بهطور مثال، یک صفحۀ تماس با ما، پرسشهای متداول، خدمات مشتریان و چتباکسهای ۲۴ساعته در سایتتان قرار دهید تا افراد بدانند هر موقع که احتیاج پیدا کنند، این برند شماست که به کمک آنها میآید.
۸) نادیدهگرفتن رقبا
یکی از متداولترین اشتباهات بازاریابی دیجیتال که باعث میشود برند شما از رقبایتان عقب بیفتد، نادیدهگرفتن همین رقباست؛ اینکه وانمود کنید رقبای شما وجود ندارند و بخشی از بازار یا کل آن را در صنعت شما به دست نگرفتهاند.
در هر زمان و مکانی این احتمال وجود دارد که کسبوکار دیگری همان خدمت یا محصولی را ارائه دهد که شما ارائه میدهید. بهجای اینکه کسبوکار مشابهتان را نادیده بگیرید، روی این تمرکز کنید که کسبوکار شما چه ارزش ویژهای برای ارائه دارد که کسبوکار رقیبتان ندارد. با سرمایهگذاری روی همین ارزش ویژه، مشتریانتان را قانع میکنید که از بین انبوه برندهای مشابه، شما را انتخاب کنند.
۹) نشانندادن رضایت مشتری
چه در شبکههای اجتماعی و چه در سایت، افراد احتیاج دارند تا نمونههای رضایت مشتری را با چشم خود ببینند. دیدن رضایت مشتری توسط مشتریان بالقوه باعث میشود که آنها راحتتر به خرید خدمات و محصولات شما اعتماد پیدا کنند.
برای نشاندادن رضایت مشتری در شبکههای اجتماعی، علاوه بر استفاده از پیامهای متنی سعی کنید از پیامهای تصویری و صوتی هم با اجازۀ خود مشتریان استفاده کنید. در سایتتان هم حتماً قسمتی را به نوشتن پیامهای رضایت اختصاص دهید تا مشتریانتان ببینند که افراد از کدام ویژگی محصول یا خدمات شما احساس رضایت داشتهاند.
۱۰) نبود یک استراتژی روشن
بدون مشخصکردن برنامه، تحقیق و چشمانداز، هیچ هدف قابل دسترسیای برای کسبوکار شما وجود ندارد. نداشتن استراتژی روشن شاید در بین اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ بزرگترین آنها باشد. بدون داشتن استراتژی، شما وقت، پول و منابع انسانیتان را تلف میکنید.
میدانیم و حق میدهیم که ممکن است در اوایل راه همهچیز واضح و روشن نباشد که براساس آن استراتژیتان را بنا کنید. پیشنهاد ما این است که با چیزهایی که میدانید شروع کنید و این انعطاف را داشته باشید که با گذر زمان، استراتژیتان را بهبود ببخشید.
۱۱) عدم تبدیلشدن بازدیدکنندگان سایت به مشتری
هدف اول از داشتن سایت، بهدستآوردن بازدیدکنندگانی است که از خدمات و محصولات شما مطلع شوند. ولی این فقط قدم اول است؛ بازدیدکنندگان وقتی ارزش واقعی پیدا میکنند که به مشتری هم تبدیل شوند.
از اشتباهات رایج دیجیتال مارکتینگ این است که صاحبان کسبوکار فقط به تعداد بازدید سایت و رتبهشان در موتورهای جستوجو توجه میکنند، درحالیکه نرخ تبدیل مشتری هم اهمیت ویژهای دارد. شما درنهایت قصد دارید فروش بیشتری داشته باشید، نه اینکه فقط سایتتان را به ویترینی زیبا تبدیل کنید.
۱۲) داشتن طراحی سایت ضعیف
جالب است بدانید که افراد با گذراندن چند ثانیه در سایت شما تصمیم میگیرند که میخواهند به کندوکاو در سایتتان ادامه بدهند یا نه. درواقع با طراحی بصری ضعیف و نداشتن متن قوی در تکتک صفحات، با دستهای خودتان افراد را به خارج از سایت راهنمایی میکنید.
به همین دلیل است که تخصصهای UI و UX این روزها بسیار طرفدار پیدا کرده است و افراد با اهمیت نویسندگی تجربۀ کاربری آشنا شدهاند. کسبوکارها میدانند بدون استفاده از تخصصهایی که گفتیم، آن هم بهشکلی چشمنواز و تأثیرگذار، مشتری بالقوهشان هیچگاه به مشتری بالفعل تبدیل نمیشود.
۱۳) عدم پیگیری سرنخ
یکی از اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ این است که کسبوکارها فقط روی یکی از منابع جذب سرنخ تمرکز میکنند و منابع دیگر را بهطور کلی کنار میگذارند و به این ترتیب مشتری بالقوهشان را از دست میدهند. سرنخهای آنلاین میتوانند از منابع مختلفی مانند کلمات کلیدی، بازاریابی ایمیلی، شبکههای اجتماعی و… به دست آیند. یکی از این منابع ممکن است سرنخهایی را جذب کند که بهندرت به مشتری تبدیل میشوند، درحالیکه منبع دیگری ممکن است بهطور مداوم سرنخها را به مشتری تبدیل کند.
گاهیاوقات میزان جذب مشتری در پلتفرمهای مختلف حرکتی سینوسی دارد؛ به همین علت پیشنهاد میکنیم از تمام پلتفرمهایی که قابلیت فعالیت در آن را دارید برای تولید سرنخ استفاده کنید تا شانس خودتان را در فروش افزایش دهید.
۱۴) غفلت از اتوماسیون
اشتباه دیگری که کسبوکارها مرتکب میشوند، بیتوجهی به خودکارکردن امور مربوط به بازاریابی دیجیتال است. برای بسیاری از کارها در حوزۀ دیجیتال مارکتینگ ابزارهایی پدید آمده است که روند این نوع از بازاریابی را بهبود میبخشد. استفاده از این ابزارها از صرف هزینه و وقت بیش از حد در سازمانتان جلوگیری میکند.
برای مثال، برای بازاریابی ایمیلی ابزارهایی مثل سندر و میلچیمپ درست شدهاند تا به بهترین شکل ایمیلها را در شکلهای مختلف برای مخاطبان یک کسبوکار ارسال کنند. علاوهبراین، داشتن تقویم شبکههای اجتماعی هم باعث میشود بهشکلی منظمتر و بهینهتر اهداف بازاریابی دیجیتال خود ازجمله برگزاری کمپینهای تبلیغاتی را دنبال کنید.
۱۵) عجولبودن
متأسفانه این نوع از انواع اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ بسیار شایع است. افراد انتظار دارند تا با گذاشتن اولین محتوا در شبکههای اجتماعیشان مخاطب میلیونی پیدا کنند یا اینکه ترافیک سایتشان از هفتۀ اول بالا برود و مشتریها در سایتشان صف بکشند؛ اما مسیر موفقشدن در دیجیتال مارکتینگ مسیری یکشبه نیست و احتیاج به صبر و استفادهکردن از استراتژیهای مختلف دارد.
نتیجهگیری
بازاریابی در فضای دیجیتال روزبهروز به کاری تخصصیتر تبدیل میشود و کسبوکارها برای اینکه بتوانند در این فضا خودی نشان دهند، باید بتوانند تا جای ممکن از اشتباهاتی که رقیبانشان با بیدقتی مرتکب آنها میشوند دوری کنند. بیشتر اشتباهات رایج در دیجیتال مارکتینگ با صرف کمی حوصله و چیدن استراتژی قابل پیشگیری هستند؛ ولی متأسفانه گاهی کسبوکارها بیش از حد برای رسیدن به موفقیت عجله دارند و وقت کافی را برای مشخصکردن هدف و مسیر رسیدن به هدفشان صرف نمیکنند.
پیشنهاد ما به شما این است که عجله نکنید و تا جای ممکن برای رسیدن به اهداف بازاریابی دیجیتالتان برنامه بریزید. مطمئن باشید با برنامۀ مشخص، قدمهایتان را محکمتر برمیدارید و اگر هم زمین بخورید میدانید که چطور دوباره قویتر پا در مسیر موفقیت کسبوکارتان بگذارید.