بلاگ‌پست تاپیک کلاستر چیست؟

همه‌چیز دربارۀ بلاگ‌پست خوشه‌ای یا همان Topic Cluster

تولید محتوای متنیِ باکیفیت سخت است و پای رقابت که در میان باشد، سخت‌تر هم می‌شود. از سویی باید به فکر تولید بلاگ‌پست‌هایی با کیفیت بالا باشید و از سوی دیگر با سئو دست‌و‌پنجه نرم کنید تا محتوایتان مورد پسند گوگل قرار بگیرد.

سخت است، اما شما تنها نیستید؛ با تغییر الگوی جست‌وجوی کاربران، هر بلاگری با مشکل دیده‌نشدن محتوایش رو‌به‌رو شده است و هرچه بیشتر با کلمات کلیدی کلنجار رفته، کمتر نتیجه گرفته است.

نگران نباشید، راه‌حل اینجاست: استراتژی تاپیک کلاستر (Topic Cluster) یا همان خوشه‌ای، در عین سادگی، استراتژی تولید محتوایتان را تغییر می‌دهد و کاری می‌کند که گوگل سایت و محتوای شما را دوست داشته باشد و راه رسیدن شما و مخاطبانِ هدفتان به یکدیگر را هموار سازد.

در این بلاگ‌پست مدل محتوایی تاپیک کلاستر و هدفی را که دنبال می‌کند بررسی می‌کنیم و از مزایا و معایبش می‌گوییم.

مدل تاپیک کلاستر

مدل تاپیک کلاستر برای اولین‌بار توسط هاب‌اسپات (Hubspot) و با توجه به تغییرات چشمگیر الگوی جست‌وجوی کاربران در موتورهای جست‌وجو استفاده شد.

دیگر کاربران به جست‌وجوی کلمات کلیدی ساده بسنده نمی‌کردند، بلکه سؤالاتی پیچیده‌تر، طولانی‌تر و با جزئیات بیشتر از گوگل می‌پرسیدند؛ درنتیجه پیداکردن جایگاهی مناسب برای شرکت‌ها و بلاگ‌ها در رتبه‌بندی گوگل، درمورد یک کلمۀ کلیدی خاص سخت‌تر شد.

شرکت‌ها و بلاگ‌ها تصمیم گرفتند پاسخ‌هایی عمیق‌تر و جزئی‌نگر آماده کنند تا در نتایج جست‌وجوی موتورهای جست‌وجو (Search Engine Results Pages) یا به‌اختصار SERP نمایش داده شوند.

مدل تاپیک کلاستر، به‌جای تمرکز بر یک کلمۀ کلید خاص، بر یک «موضوع» متمرکز می‌شود.

درواقع این مدل تأکید می‌کند که به‌جای تولید تعداد زیادی بلاگ‌پست متمرکز بر کلمات کلیدی متفاوت، بر یک موضوع گسترده (محتوا یا صفحۀ پیلار) که از طریق لینک‌های داخلی به چندین موضوع مرتبط (کلاسترها یا خوشه‌ها) وصل می‌شود، تمرکز کنید.

در پست «بلاگ‌پست پیلار (Pillar Content) چیست؟» محتوای پیلار را کامل بررسی کرده‌ایم و در پست «یازده قدم تا نوشتن یک بلاگ‌پست پیلار» دستورالعمل نوشتن بلاگ‌پست پیلار را توضیح داده‌ایم.

درواقع، در مدل تاپیک کلاستر، یک پست یا صفحۀ پیلار وجود دارد که به موضوعی گسترده، به‌طور کامل و از چندین زاویه پرداخته است؛ اما وارد جزئیات هر بخش نشده و صرفاً سرنخی به مخاطب داده است. درصورتی‌که مخاطب به مطالعه و یادگیری بیشتر دربارۀ هر بخش علاقه‌مند شود، از طریق هایپرلینک‌های پست پیلار به محتوای کلاستر آن موضوع هدایت خواهد شد.

کلاسترها موضوع فرعی را کاملاً می‌شکافند و هر سؤالی که در ذهن مخاطب حول آن موضوع بچرخد، پاسخ می‌دهند. در مدل تاپیک کلاستر اطلاعاتی کامل، جامع و همراه با ریزترین جزئیات به‌راحتی در دسترس مخاطب قرار می‌گیرد.

تصاویر زیر از هاب‌اسپات، به درک بهتر مدل تاپیک کلاستر کمک می‌کند.

topic-cluster-hubspot

در مرکز تصویر بالا محتوای پیلار مشاهده می‌شود که کلاسترها از طریق هایپرلینک‌ها به آن متصل شده‌اند.

اما در نمونه‌های سنتی بلاگ‌ها با چنین تصویری رو‌به‌رو خواهید شد:

topic-cluster-hubspot-2

تعداد زیادی بلاگ‌پست با هم‌پوشانی‌ها و تکرارهای زیاد دیده می‌شوند که بر تعداد کمی موضوع کلی تمرکز دارند.

درنهایت، در تصویر بعدی، ساختار بلاگی را که از مدل تاپیک کلاستر استفاده می‌کند مشاهده می‌کنید. چندین موضوع گسترده انتخاب شده است که تعداد زیادی محتوای کلاستر به آن‌ها مرتبط شده‌اند و بر عمق موضوع افزوده‌اند.

تاپیک-کلاستر-واکسن-کرونا

در نمونۀ بالا نیز واکسن کرونا به‌عنوان موضوعی گسترده و پایۀ تولید پیلارپست انتخاب شده است. در این پیلار به هرکدام از موضوعات فرعی به‌طور مختصر پرداخته شده است. در هرکدام از کلاسترها موضوعات به‌طور کامل توضیح داده شده‌اند و به کمک هایپرلینک‌ها به پیلارپست متصل شده‌اند.

مدل تاپیک کلاستر مناسب چه کسب‌وکارهایی است؟

تاپیک کلاستر برای تمامی کسب‌وکارها جواب نمی‌دهد. یک بار دیگر بخش قبلی را مرور کنید تا به درستیِ این جمله پی ببرید. پاسخ در نحوۀ کارکرد این مدل است. برای مثال، اگر درزمینۀ فناوری آموزشی (EdTech) فعال هستید، موضوعات قابل جست‌وجو در کسب‌وکار شما آن‌قدر گسترده نیستند که بتوان در کلاسترهای متفاوت به آن‌ها پرداخت.

مثلاً شما می‌توانید موضوع «بازخورد کلاس» را به‌عنوان پیلار انتخاب کنید؛ خب، در کلاسترها به چه موضوعاتی خواهید پرداخت؟

مزایای مدل تاپیک کلاستر

  • ایجاد جایگاهی معتبر درزمینۀ فعالیت‌ خود
    در مدل تاپیک کلاستر شما کاربر را در مواجهه با حجم عظیمی از اطلاعات کاربردی، دقیق و کامل قرار می‌دهید. شما با وقت و انرژی زیادی که برای تولید پیلار و کلاسترها هزینه کرده‌اید، مورد اعتماد مخاطب قرار می‌گیرید و تصویری متبحر و حرفه‌ای درزمینۀ موضوع موردنظر از خودتان برای او می‌سازید. به این ترتیب، جایگاهی معتبر و ارزشمند نزد آن‌ها خواهید داشت.
  • بهینه‌سازی سئو
    گوگل هزاران بهانه دارد تا هنگام کراول‌کردن (Crawl) سایت شما، رتبه‌ای به پست‌هایتان ندهد: کلمات کلیدی زیاد، لینک‌های اشتباه و یا نداشتن ساختاری مناسب برای بلاگتان که خواندن را برای مخاطب آسان کند، تعدادی از این بهانه‌هاست.
    اما وقتی از مدل تاپیک کلاستر استفاده می‌کنید، کار را برای Crawlerها ساده می‌کنید. آن‌ها به‌راحتی متوجه ارتباط ساختارمند پیلار و کلاسترها می‌شوند و پرچم سبز سئو را برای شما به اهتزاز درمی‌آورند.
  • هدف‌گذاری مجدد محتوا
    به دلیل اینکه در کلاسترها حجم انبوهی از اطلاعات ارائه می‌شود، فرصتی چندباره برای به‌روزرسانی و بهبود مطالب وجود دارد. می‌توانید اینفوگرافیکی مرتبط با پیلار برای انتشار در شبکه‌های اجتماعی طراحی کنید. مخاطبان ممکن است ویدئوها و پادکست‌هایی را که به بحث دربارۀ استراتژی‌های عنوان‌شده در کلاسترها پرداخته‌اند بازنشر کنند. یا اینکه شما با استفاده از پلاگین‌های توییتر، امکان انتشار بخشی از کلاسترها در توییتر را به کاربران بدهید. تمامی این روش‌ها کاربران جدیدی را برای سایتتان به ارمغان می‌آورد و محتوایتان همیشه سبز و مرتبط با صنعتتان باقی خواهد ماند.
  • بهبود KPIها
    با تاپیک کلاستر شما به اهداف کسب‌و‌کارتان خواهید رسید؛ چراکه نرخ درگیری‌تان با مخاطب از طریق تولید محتوای خوشه‌ای افزایش داشته است، نرخ ترافیک ارگانیکتان بالا رفته و حتی ثبت‌نام برای خبرنامه‌تان افزایش پیدا کرده است. چرا؟
    چون شما با ارائۀ اطلاعاتتان طبق مدل تاپیک کلاستر، به‌عنوان مرجعی معتبر در صنعت شناخته‌ شده‌اید و تعداد مخاطبانتان نیز افزایش پیدا کرده است.

مدل-تاپیک-کلاستر

نکات قابل توجه قبل از انتخاب مدل تاپیک کلاستر

قبل از انتخاب مدل تاپیک کلاستر نکات زیر را در نظر بگیرید، شاید این مدل مناسب کسب‌وکار شما نباشد.

  • هزینۀ زمانی بالا
    تولید محتوا براساس مدل تاپیک کلاستر آسان نیست. در کلام این‌طور به نظر می‌رسد که شما موضوعی گسترده انتخاب می‌کنید و به‌شکلی جزئی‌تر در کلاسترها به آن می‌پردازید؛ اما همان قدم اول، یعنی انتخاب موضوع اصلی، مرحله‌ای پیچیده است که به مطالعۀ زیادی نیاز دارد. پس برای سرمایه‌گذاری زمانی طولانی آماده باشید.
  • فراگیری موضوع
    تاپیک کلاستر یک موضوع را عمیقاً وارسی می‌کند؛ یعنی موضوع انتخابی شما باید آن‌قدر فراگیر باشد که حداقل ده تا بیست کلاستر را پوشش دهد.
  • گستردگی بیش از حد موضوع
    موضوع انتخابی نباید آن‌قدر گسترده باشد که نیاز باشد به فاکتورهای بیش از حدی بپردازید. در غیر این صورت در SERPها نمایش داده نخواهید شد. کلاسترهای شما باید همگی در ارتباطی منطقی با هم باشند و ایدۀ اصلی پیلار را تقویت کنند. با انتخاب موضوعی بیش از حد گسترده، از هدف اصلی خود دور می‌شوید.
  • رقابت با صفحات معرفی محصول
    اگر صفحات پیلار خوبی داشته باشید، گوگل به شما آفرین خواهد گفت؛ اما شاید این موفقیت به بهای ضعیف‌شدن و نادیده‌گرفته‌شدن صفحات معرفی محصولاتتان تمام شود.
    شما باید مطمئن شوید با انتخاب کلمات متفاوت در URL صفحات محصولات، به دیده‌شدنشان کمک می‌کنید. اگر هدف اصلی مخاطبانتان از جست‌وجو را بررسی کنید، بهتر می‌توانید ساختار صفحات محصول را تغییر دهید تا به‌خوبی دیده شوند.

جمع‌بندی و قدم بعدی

اکنون می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا مدل تاپیک کلاستر استراتژی مناسبی برای تولید محتوای بلاگ شماست یا خیر؟ اگر جوابتان مثبت است، منتظر بلاگ‌پستی که نحوۀ نوشتن تاپیک کلاستر را بررسی می‌کند باشید.

امتیاز می‌دم
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.