نسل زد (Gen Z) چه کسانی هستند و چه نقشی در بازاریابی دیجیتال دارد؟

همه‌چیز دربارۀ بازاریابی برای نسل زد

همان‌طور که تفاوت‌های فرهنگی اجتناب‌ناپذیر است، تفاوت‌های نسلی نیز اجتناب‌ناپذیر است. نسل‌های امروز، حتی زمانی که از کلمات مشابهی استفاده می‌کنند، متفاوت حرف می‌زنند و درک متفاوتی هم از مسائل مختلف دارند. نسل زد (Gen Z) به‌عنوان اولین نسلی که با تلفن‌های هوشمند و اینترنت بزرگ شد، رابطۀ منحصر‌به‌فردی با فناوری دیجیتال و ارتباطات دارد که نسل‌های قبل از آن‌ها چنین رابطه‌ای نداشتند.

شاید برات جالب باشه:

اگر کسب‌وکار شما ارتباط نزدیک‌تری با این نسل دارد، لازم است بدانید که بازاریابی برای نسل زد، نوع خاصی از هوشمندی را می‌طلبد. در ادامۀ این مطلب از وی‌پدیا به شما می‌گویم که نسل زد چه کسانی هستند و چه تأثیری بر بازاریابی دیجیتال دارند. درنهایت نیز ۱۰ نکتۀ بازاریابی برای نسل زد را با شما در میان می‌گذارم.

نسل زد چیست؟

نسل Z تحصیل‌کرده‌ترین نسلی است که از دنیای قبل از اینترنت هیچ خاطره‌ای ندارد. آن‌ها که بومی‌های دیجیتال (Digital Natives) نیز نامیده می‌شوند، نسل بعد از هزاره هستند و بین سال‌های ۱۳۷۹-۱۳۶۹ (اواسط دهۀ ۱۹۹۰ و اوایل دهۀ ۲۰۰۰) متولد شده‌اند. این نسل شامل آخرین افرادی می‌شود که وارد بازار کار شده‌اند، از طریق رسانه‌های اجتماعی راحت‌تر ارتباط برقرار می‌کنند و زمان بیشتری را در تلفن‌های همراه خود، در مقایسه با تماشای تلویزیون می‌گذرانند.

نسل زد در حال جمع‌آوری سهم قابل‌ توجهی از بازار مصرف جهانی است و انتظار می‌رود که در چند سال آینده، از هزاره‌ها پیشی بگیرد. طبق آمار گوگل در سال ۲۰۲۱، نسل زد ۳۲٪ از جمعیت جهان و ۴۰٪ از مصرف‌کنندگان جهانی را تشکیل می‌دهند.

 

چرا بازاریابی سنتی برای نسل Z کارساز نیست؟

ظهور گوشی‌های هوشمند به این معناست که نسل زد به تلویزیون وابسته نیست. آن‌ها می‌توانند هر چیزی را در هر زمان که بخواهند، تماشا کنند و از میان طیف وسیعی از محتواها، تنها با کشیدن انگشت، محتوای دلخواه خود را انتخاب کنند. برای ایجاد ارتباط معنادار با این نسل، برندها باید درک عمیق‌تری از نحوۀ استفادۀ مخاطبان هدف از هر پلتفرم داشته باشند. تبلیغاتی که انجام می‌شود، هم باید توجه آن‌ها را جلب کند و هم متناسب با نوع محتوایی باشد که آن‌ها استفاده می‌کنند.

ویژگی‌های مثبت نسل زد
برای دیدن سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید.

۱۰ نکتۀ بازاریابی برای نسل زد

بازاریابی موفق مستلزم درک عمیق مشتریان است؛ اینکه چه کاری انجام می‌دهند، چه چیزی دوست دارند و چه انتظاری از شما دارند. بازاریابی زمانی بیشترین تأثیر را دارد که بازار خود را تقسیم‌بندی کنید و پیام‌های خود را به‌گونه‌ای شخصی‌سازی کنید که مخاطبان با آن‌ها ارتباط بگیرند.

هنگام بازاریابی برای نسل زد، باید نکاتی را مدنظر قرار دهید تا بتوانید بهتر و سریع‌تر مخاطبان خود را جذب و آن‌ها را به خود وفادار کنید. در ادامه به بررسی ۱۰ نکتۀ کلیدی در‌این‌باره می‌پردازم:

۱) محتوای چشم‌نواز تولید کنید

برای بازاریابی نسل Z، تولید محتوای بصری چشم‌نواز ضروری است. نسل زد بازۀ توجه بسیار کوتاهی در حدود ۸ ثانیه دارد. این بدان معناست که ممکن است برندها محتوایی را تولید کنند که در کمتر از ۸ ثانیه توجه آن‌ها را جلب کند یا برای همیشه آن‌ها را از دست بدهند.

نسل زد متوجه محتوایی می‌شود که پیامی را به‌طور خلاصه ارسال می‌کند. میم (Meme)‌های سرگرم‌کننده و ویدئوهای کوتاه، نمونه‌های مناسبی برای این سبک تولید محتوا هستند. عموماً محتوایی که در قالب تصویر و با متن کمتر تولید می‌شود، بیشتر توجه آن‌ها را جلب می‌کند. هنگام بازاریابی برای نسل Z، همیشه از محتوای کوتاه استفاده کنید. فرقی نمی‌کند محتوای شما به‌صورت ویدئو باشد یا متن و یا تصویر، هر‌چه سریع‌تر بتوانید پیام خود را منتقل کنید، بهتر است. اگر بین ویدئو و عکس قادر به انتخاب نیستید، پیشنهاد می‌کنم مطلب ویدئو یا عکس؛ کدام تبلیغات عملکرد بهتری دارند؟ را بخوانید.

در نظر داشته باشید که اکثریت نسل Z از تلفن‌های هوشمند خود بیشتر از لپ‌تاپ، کامپیوتر یا تبلت استفاده می‌کنند؛ بنابراین مهم است که محتوای خود را برای تلفن همراه بهینه‌سازی کنید.

۲) با مخاطبان خود تعامل داشته باشید

تعامل برای نسل Z بسیار مهم است. آن‌ها نمی‌خواهند که فقط محصول یا خدمتی بهشان فروخته شود. آن‌ها می‌خواهند با محتوای شما درگیر شوند و احساس کنند که بخشی از جامعه هستند. تولید محتوای مفید و کاربردی یکی از بهترین راه‌های برقراری ارتباط و اینتراکشن با مخاطبان است. همچنین مشارکت آن‌ها را با پشت صحنه فراموش نکنید؛ به آن‌ها نشان دهید که در پشت صحنه، محتوای شما یا محصولتان چگونه تولید می‌شود.

به‌علاوه، با محتوای تعاملی مثل نظرسنجی و مسابقات، راه‌هایی بیابید تا مخاطبان و دنبال‌کنندگان خود را بخشی از توسعه و بازاریابی محصولات یا خدمات خود کنید. ایده‌هایی که خلاقیت بیشتری دارند و به مشارکت تشویق می‌کنند، شانس موفقیت بیشتری دارند. درنهایت، راه‌های تعامل با مخاطبان خود را آسان کنید. موانع را بردارید، بر مشارکت تأکید کنید و اطمینان حاصل کنید که سایت و صفحات اجتماعی شما بهینه شده‌اند.

۳) از هشتگ‌های مناسب استفاده کنید

استفاده از هشتگ‌های مناسب، نقشی حیاتی در بازاریابی نسل زد دارد. هشتگ‌ها کاربردهای زیادی دارند؛ ازجمله:

  • جمع‌آوری تمام پست‌های مرتبط توسط یک هشتگ؛
  • تشویق مخاطبان به مشارکت در تولید محتوای خاص؛
  • افزایش و گسترش آگاهی دربارۀ یک موضوع؛
  • امکان به‌اشتراک‌گذاشتن عکس‌ها و ویدئوهای مخاطبان.

ایجاد یک هشتگ برای برند، خصوصاً در کمپین‌ها، دسترسی به شما را افزایش می‌دهد و در‌عین‌حال فضایی انحصاری برای محتوای شما ایجاد می‌کند و مخاطبانتان را به مشارکت دعوت می‌کند.

۴) روی تبلیغات ویدئویی سرمایه‌گذاری کنید

سرمایه‌گذاری روی محتوای ویدئویی، یکی از سودمندترین استراتژی‌های بازاریابی نسل Z است. این نسل عاشق محتوای ویدیوئی است؛ چه ویدئوهای کوتاه در پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام باشد، چه ویدئوهای طولانی‌تر در یوتیوب و آپارات. اگر در حال بازاریابی برای نسل Z هستید، روی کیفیت و ارزش سرمایه‌گذاری کنید. از جلوه‌های بصری و موسیقی استفاده کنید تا محتوای خود را جذاب‌تر کنید. همچنین، بیشتر روی چند ثانیۀ اول ویدئوی خود تمرکز کنید. در این خصوص، محتوای ۵ دلیل اهمیت ویدئومارکتینگ در بازاریابی و فروش را بخوانید.

اصالت یک انگیزۀ مهم برای نسل زد است؛ بنابراین، ویدئوهایی تولید کنید که در آن‌ها افراد واقعی با زندگی واقعی را به تصویر می‌کشید تا آن‌ها را علاقه‌مند نگه دارید.

۵) پاسخ‌گوی اشتباهات باشید

هیچ‌کس نمی‌تواند بدون اشتباه به چیزی برسد. نسل Z این را می‌داند و قدردان برندهایی است که با نحوۀ پیشرفت خود آشنا هستند. به‌جای سرپوش‌گذاشتن و انکار اشتباهات برندتان، به‌خصوص اشتباهات بزرگ، بهتر است به آن‌ها پایبند ودربارۀ آن‌ها پاسخ‌گو باشید.

احتمال اینکه نسل Z برندهایی را که صادقانه دربارۀ اینکه کجا شکست خورده‌اند و چگونه می‌خواهند اشتباهات را جبران کنند ببخشد، و حتی از آن‌ها حمایت کند بیشتر است. برای این نسل، برندهایی که کمال را به تصویر می‌کشند، اما بی‌عدالتی‌ها و شکست‌ها را پنهان می‌کنند، ارزشی ندارد. در دنیایی که به‌سرعت در حال تغییر است، نسل جوان مشتاق پاسخ‌های صادقانه و عمل‌گرایانه است که نشان می‌دهند برندها برای بهبود اوضاع چه می‌کنند، نه اینکه وانمود کنند همه‌چیز خوب است.

۶) به مسئولیت‌ اجتماعی توجه کنید

امروزه فست‌فشن‌ها (Fast Fashion) بازار را به دست گرفته‌اند و در میان جوانان بسیار پرطرف‌دارند. اما واقعیت این است که در حال ‌حاضر نسل زد بیش از هر نسل دیگری، دغدغه‌هایی فراتر از غرق‌شدن در فست‌فشن‌ها و معاملات ارزان‌قیمت دارد. دغدغه‌هایی مثل استفاده از لباس‌های دست دوم در راستای حفظ محیط‌زیست، اخلاق حرفه‌ای برندها و موضع‌گیری آن‌ها در قبال مسائل اجتماعی.

طبق تحقیقی که HubSpot روی بیش از ۱۰۰ نفر از نسل زد‌ انجام داد، این نتیجه حاصل شد که نحوۀ برخورد یک برند با مسئولیت‌های اجتماعی، تأثیر زیادی بر تصمیمات خرید نسل Z دارد. همچنین، وقتی از آن‌ها پرسیده شد که آیا شرکت‌ها باید دربارۀ مسائل اجتماعی موضعی داشته باشند، پاسخ ۵۰٪ آن‌ها مثبت بود. بنابراین، اگر به‌عنوان یک کسب‌وکار قبلاً این کار را انجام نداده‌اید، وقت آن است که دغدغه‌های نسل زد را در اولویت خود قرار دهید.

۷) حافظ حریم خصوصی کاربران باشید

ازآنجایی‌که نسل زد به گوشی‌های همراه خود وابسته است، این‌طور به نظر می‌رسد که حریم خصوصی و امنیت داده‌ها برای آن‌ها مفهومی ندارد. این در حالی است که نسل زد، به‌عنوان اولین نسلی که در دنیای مبتنی بر فناوری متولد شده‌اند، واقعیت‌های فضای دیجیتال را بیش از هر نسل دیگری دیده‌اند. بنابراین، امنیت داده‌ها طبیعتاً در اولویت آن‌ها قرار دارد. تصمیمات خرید نسل زد، به‌شدت تحت‌تأثیر این است که آیا آن‌ها می‌توانند به یک شرکت برای به‌اشتراک‌گذاشتن داده‌های خود اعتماد کنند یا نه.

ازهمین‌رو، یک کسب‌وکار باید برای نسل زد این اطمینان را ایجاد کند که حریم خصوصی و اطلاعات او امن و محفوظ باقی می‌ماند و خیال او را جمع کند که مورد کلاهبرداری یا سوءاستفاده قرار نمی‌گیرد؛ زیرا اگر این اتفاق برای یکی از افراد نسلZ بیفتد، به احتمال زیاد آن کسب‌وکار را راحت نمی‌گذارد!

۸) شبکه‌های اجتماعی مناسب را پیدا کنید

TikTok یک فضای عالی برای نسل زد است؛ بااین‌حال، پس از اینستاگرام و یوتیوب، در ردیف سوم علاقه‌مندی‌های آن‌ها قرار می‌گیرد. بنابراین اگر به‌عنوان یک کسب‌وکار، قصد فروش محصولات و خدمات خود را دارید، می‌توان گفت که در میان شبکه‌های اجتماعی، اینستاگرام گزینۀ بهتری است.

نسل Z عاشق برندهایی هستند که از شبکه‌های اجتماعی به‌روش درست استفاده می‌کنند و از برندها نیز انتظار دارند همین کار را انجام دهند. بنابراین بهتر است که در استفاده از اینستاگرام، این ۵ نکته را مدنظر قرار دهید:

  1. محتوای متناسب با زندگی واقعی تولید کنید.
  2. اینفلوئنسرهای مناسب را پیدا کنید و با آن‌ها کار کنید.
  3. روی استوری اینستاگرام خود سرمایه‌گذاری کنید.
  4. کاربران را به تولید محتوا (UGC: محتوای تولید‌شده توسط کاربر) تشویق کنید.
  5. محتوای ویدئویی کوتاه را در اولویت قرار دهید.

۹) پیش از فروش محصول، آن‌ها را علاقه‌مند کنید

نسل زد قبل از خرید از طریق شبکه‌های اجتماعی، باید این احساس را داشته باشند که محصول خودشان را پیدا کرده‌اند. آن‌‌‌ها به‌ویژه زمانی که با تبلیغ واضحی روبه‌رو می‌شوند، اغلب نمی‌خواهند که مجبور به تصمیم‌گیری شوند. برای متقاعد‌کردن نسل زد، برندها باید تولید محتوای سرگرم‌کننده را در اولویت خود قرار دهند تا توجه آن‌ها را جلب کنند. سپس هنگامی که علاقۀ واقعی نسل زد را پیدا کردند، می‌توانند محصولات خود را به آن‌ها معرفی کنند.

استفاده از ویدئوهای کوتاهی که محصول و خدمات را نشان می‌دهند، اما تحمیل نمی‌کنند، انتخاب مناسبی برای جذب این دسته از مخاطبان است.

۱۰) از اینفلوئنسرها کمک بگیرید

نسل زد رسانه‌های اجتماعی آنلاین را به نسخۀ امروزی تبلیغات دهان‌به‌دهان تبدیل کرده‌اند. بنابراین، حتی به توصیه‌های اینفلوئنسرها بیش از توصیه‌های دوستان و خانوادۀ خود اعتماد دارند. احتمالاً اگر آنچه را در ذهنشان می‌گذرد به زبان می‌آوردند، می‌گفتند:

«ببخشید مامان و بابا، اما شما دیگر تأثیر زیادی روی ما ندارید!»

کارکردن با اینفلوئنسرهایی که متناسب با مخاطبانتان هستند، گزینۀ مناسبی خواهد بود. اینفلوئنسرها حتی جذابیت بیشتری نسبت به سلبریتی‌های دیروز دارند و باعث می‌شوند که تبلیغاتشان بیشتر شبیه دوستی باشد که به شما توصیه می‌کند. پس در بازاریابی‌های خود، اینفلوئنسر مارکتینگ را فراموش نکنید.

اینفلوئنسرها می‌توانند به برندها کمک کنند که پیام خود را بهتر منتشر کنند و فروش را در مخاطب هدف خود افزایش دهند. آن‌ها می‌دانند که مخاطبانشان چه چیزی را دوست دارند و دانش و تجربۀ خود را به اشتراک می‌گذارند تا به آن‌ها کمک کنند که تصمیم بگیرند چه چیزی بخرند. نسل باهوش دیجیتالی، بیشتر با اینفلوئنسرها ارتباط دارد نه افراد مشهور سنتی؛ پس به ‌دنبال کسانی باشید که با برند، محصولات و علایق اجتماعی شما همسو هستند.

کلام آخر

اگر بخش گسترده‌ای از مخاطبان شما را نسل زد تشکیل می‌دهند، باید آن‌ها را به‌خوبی بشناسید و مطابق با خواست و میل آن‌ها استراتژی‌ بازاریابی خود را بچینید. نسل باهوش امروزی، از بدو تولد پا به دنیای دیجیتال گذاشته و با این دنیا اُخت گرفته است. بنابراین ابتدا سعی کنید پرسونای مخاطب خود را به‌خوبی بشناسید و با دغدغه‌های آن‌ها آشنا شوید، سپس براساس داده‌ها، استراتژی خود را بچینید.

۵/۵ | (۴ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:
1 نظر
  1. zara می گوید

    مطالب بسیار جامع و کارآمدی نوشته بودید .مچکرم از شما

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.