ChatGPT نوعی ربات چت هوش مصنوعی است که توسط OpenAI توسعه پیدا کرده است. این ابزار میتواند پاسخ سؤالاتی را که از او پرسیده میشود ارائه داده و از بازخوردهای انسانی برای یادگیری و پیشرفت استفاده کند. به بیان دیگر، ChatGPT به دستیاری پرفایده برای انجام وظایف کاری روزمره تبدیل شده است که میتواند نحوۀ انجام کارهای ما را بهطور مشخصی تغییر دهد. اگر بخواهیم کاربرد ChatGPT را در سئو و بازاریابی به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنیم، با موارد زیر روبهرو خواهیم شد:
- بهرهوری
- بازاریابی دیجیتال
- سئوی فنی
- سئوی داخلی
حال میخواهیم در این مطلب از بلاگ صباویژن، تکتک این موارد را توضیح دهیم. فقط قبل از آن لازم است به یاد داشته باشید که دادههای چتجیپیتی مربوط به سهماهۀ سوم سال ۲۰۲۱ است، بنابراین ممکن است حاوی اطلاعات نادرست یا قدیمی باشد.
کاربرد ChatGPT در بهرهوری
۱) پاسخ به ایمیلهای مشتریان
اکثر کسبوکارها برای همراهی مخاطبان خود در سفر مشتری از بازاریابی ایمیلی استفاده میکنند؛ اما گاهی نحوۀ پاسخ به ایمیلها یا ارسال ایمیلهای تبلیغاتی کار دشواری است و زمان زیادی را از ما میگیرد. در چنین مواردی شما میتوانید برای افزایش بهرهوری تیم فروش و بازاریابی خود از ChatGPT استفاده کنید.
ناگفته نماند که چتجیپیتی زبان فارسی را بهخوبیِ زبان انگلیسی پشتیبانی نمیکند، بنابراین شما میتوانید از یک ایمیل به زبان انگلیسی نیز ایده گرفته و خودتان آن را به زبان فارسی ترجمه کنید.
۲) تهیۀ پستهای شبکههای اجتماعی
تصور کنید مقالهای را در سایت خود منتشر کردهاید. حال میخواهید متنی ترغیبکننده مربوط به مقاله را در شبکههای اجتماعی خود گذاشته و کاربران را به خواندن آن تشویق کنید. برای تهیۀ چنین متنی حداقل به ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارید تا بتوانید مهمترین نکات مقالۀ خود را در قالب جملات کوتاه و جذاب دربیاورید؛ اما کافی است مسئولیت آن را به چتجیپیتی بسپارید تا ظرف کمتر از ۱ دقیقه این متن را به شما تحویل دهد.
تصویر زیر مثالی از یک متن ترغیبکنندۀ شبکۀ اجتماعی برای یک مقاله است:
۳) نوشتن کپی تبلیغاتی
اگر در کسبوکار خود از تبلیغات کلیکی استفاده میکنید، به احتمال زیاد تابهحال با چالش نوشتن یک متن تبلیغاتی جذاب که نرخ کلیک را بالا ببرد برخورد کردهاید. در چنین شرایطی نیز میتوانید از این ابزار استفاده کنید. درحقیقت، از دیگر کاربردهای ChatGPT میتوان به ارائۀ ایدههای بینهایت برای کپیرایتینگ شما در بخشهای مورد نیاز کمپینهای تبلیغاتیتان اشاره کرد.کلیکی
نکتۀ قابل ذکر دیگر آن است که حتماً در چتجیپیتی کپی مورد نیاز خود را بهطور مفصل توضیح دهید تا نتایج دقیقتری نیز به دست آورید.
تصویر زیر مثالی از یک متن تبلیغاتی برای Google ad با محدودیت عنوان ۳۰کاراکتری و دیسکریپشن ۹۰کاراکتری است:
کاربرد ChatGPT در بازاریابی دیجیتال
۴) تشکیل پرسونای مخاطبان
اگر شما کسبوکاری را راهاندازی کنید، در قدم اول باید مخاطبان هدف خود را شناخته و فهرستی از پرسونای کسبوکارتان تشکیل دهید. درحقیقت، شما فقط با شناختن مخاطبان هدفتان میتوانید تلاشهای بازاریابی خود را در مسیر درست و بهشکلی هدفمند پیش ببرید.
تشکیل پرسونای مخاطبانتان نیز از اقدامات زمانبر بوده و دیگر کاربرد ChatGPT است. به بیان دیگر، این ابزار میتواند در مسیر تشکیل پرسونا به شما کمک کند؛ فقط کافی است کسبوکار خود را بهشکلی واضح بیان کنید. اما ناگفته نماند که این بازاریابان هستند که با درنظرگرفتن شرایط مختلف و دانش خود میتوانند پرسونای یک کسبوکار را بهطور دقیق ایجاد کنند و کاربرد ChatGPT در اینجا، فقط شکلدادن ذهنیت شما دربارۀ پرسوناهای ممکن خواهد بود.
تصویر زیر مثالی از تشکیل پرسونا برای یک نرمافزار تشخیص تهدید فیزیکی است:
۵) ایدۀ مدل هدفگذاری Smart
مدل هدفگذاری Smart با درنظرگرفتن ۵ پارامتر مهم برای اهداف از قبیلِ مشخص، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و محدود به زمان، هدفهای یک کسبوکار را تعیین میکند. شما میتوانید با استفاده از ChatGPT اهداف Smart مناسب کسبوکار خودتان را مشاهده کنید و از آنها برای تنظیم اهداف خود ایده بگیرید. درحقیقت، کاربرد ChatGPT در این مورد، اشاره به اهداف اسمارتی است که به کسبوکار شما نزدیکتر خواهد بود. تصویر زیر مثالی از هدفگذاری Smart برای یک نرمافزار تشخیص تهدید فیزیکی است:
کاربرد ChatGPT در سئوی فنی
۶) ایجاد اسکیمای سؤالات متداول
اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده کنید، بهراحتی میتوانید برای ایجاد اسکیمای سؤالات متداول از افزونهها کمک بگیرید؛ اما این امکان در همۀ سیستمهای مدیریت محتوا مانند Wix وجود ندارد و شما چارهای جز استفاده از کد اسکیما ندارید. دیگر کاربرد ChatGPT در اینجا خود را نشان میدهد و شما میتوانید از این ابزار برای ایجاد کد اسکیمای سؤالات متداول استفاده کنید.
تصویر زیر مثالی از FAQ schema است:
۷) ایجاد قوانین Robots.txt
متخصصان سئو با robots.txt سروکار زیادی دارند که ایجاد آن دانش خاصی را میطلبد؛ اما ChatGPT بهراحتی و زیر یک دقیقه میتواند قوانین robots.txt را ایجاد کند. برای مثال، در زیر یک کمپین PPC داریم که میخواهیم از خزیدن Google در صفحات فرود کمپین، که در فهرست landing واقع شدهاند، جلوگیری کنیم، اما اجازه دهیم تبلیغات گوگل وارد ربات شود. فرمانی که میتوانید استفاده کنید، قانون Robots.txt است که دسترسی Google به فهرست landing را مسدود میکند، اما به ربات تبلیغات گوگل اجازه میدهد.
۸) قوانین ریدایرکت htaccess را ایجاد کنید
متخصصان سئو ممکن است با توجه به نوع سروری که دارند، به تغییر مسیر بعضی از آدرسها نیاز داشته باشند، که با ChatGPT میتوان قوانین ریدایرکت یا تغییر مسیر htaccess را ایجاد کرد. تصویر زیر مثالی برای تغییر مسیر folder1 به folder2 با قوانین nxig و htaccess redirect است:
کاربرد ChatGPT در سئوی داخلی
۹) تولید توضیحات متا
ازآنجاییکه توضیحات متا دارای محدودیت کاراکتر است، گاهی افراد برای نگارش آن با چالش روبهرو میشوند؛ اما شما با استفاده از ChatGPT بهراحتی میتوانید محتوای خود را جایگذاری کرده و از این ابزار بخواهید توضیحات متای مناسبی را برای شما بنویسد. تصویر زیر مثالی برای کاربرد ChatGPT در تولید توضیحات متای مختصر و قانعکننده با حداکثر ۲۰۰ کارکتر است:
۱۰) طراحی سؤالات متداول برای محصولات
اگر یک کسبوکار تجارت الکترونیک داشته باشید، بهتر است از سؤالات متداول در صفحۀ محصول استفاده کرده و به ابهامات کاربرانتان پاسخ دهید. درحقیقت، دیگر کاربرد ChatGPT اینجا به کمک شما آمده و میتوانید برای طراحی سؤالات مرتبط با محصولات، از آن استفاده کنید. تصویر زیر مثالی برای پرسش و پاسخ محصول Galaxy A23 5G است:
۱۱) پیشنهاد زیرعنوان برای محتواها
گاهی ممکن است شما قسمتی از محتوا را آماده کرده و به دنبال زیرعنوانی مناسب برای آن باشید. در چنین شرایطی میتوانید از ChatGPT بهراحتی استفاده کرده و محتوایتان را ساختارمندتر کنید. تصویر زیر مثالی برای پیشنهاد زیرعنوان، بدون تغییر متن است:
آیا ChatGPT جایگزین انسانها خواهد شد؟
ما در این محتوا به ۱۱ کاربرد ChatGPT اشاره کردیم که اگر به آنها نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد که این کاربردها همگی سعی در بهینه و کارآمدتر کردن تلاشهای ما دارند، اما همچنان نمیتوانند جای مهارتهای تجربی انسانها را بگیرند. بهطور مثال، این شما هستید که میتوانید با مخاطبان خود ارتباط برقرار کرده و ترجیحات آنان را بهعنوان یک انسان درک کنید تا درنهایت تلاشهای بازاریابی خود را مطابق آن پیش ببرید.