دنبال جواب سؤالی هستیم و موضوع را در گوگل جستوجو میکنیم. لینکهای اول صفحۀ نتایج (SERP) را که باز میکنیم، همگی حرفهای یکسانی زدهاند. با اسکرول صفحه بهسمت پایین، به مطلبی میرسیم که علاوه بر چیزهایی که تاکنون متوجه شدهایم، اطلاعات بیشتری در اختیارمان میگذارد، به پرسش ما پاسخ میدهد، مثالهای بهتری دارد و به محتواهای مفیدی لینک شده است.
این مطلب محتوای ۱۰برابری (۱۰X content) نامیده میشود. در ادامه دربارۀ این نوع از محتوا و معیارهای تشخیص آن صحبت میکنیم و توضیح میدهیم که چگونه باید چنین محتوایی تولید کرد.
محتوای ۱۰X چیست؟
اولین بار رند فیشکین (Rand Fishkin)، از بنیانگذاران شرکت Moz، از اصطلاح محتوای ۱۰برابری در صحبتهای خود استفاده کرد. به گفتۀ او باید محتوایی تولید کنیم که ۱۰برابر بهتر از بهترین نتایج موتورهای جستوجو باشد؛ چون لینکهایی که در جایگاههای اول صفحۀ نتایج میبینیم، بهنوعی مرده و بیروح هستند.
وقتی کلمۀ کلیدی یا موضوعی را در گوگل و پلتفرمهای دیگر جستوجو میکنیم. در اغلب مواقع محتواهایی که در جایگاههای اول نمایش داده میشوند، درونمایۀ مشابهی دارند و بهواسطۀ قوانین سئو مثل کلمات کلیدی، اعتبار سایت و بکلینکها به این رتبهها دست پیدا کردهاند. ما باید چیزی بسازیم که ۱۰ برابر بهتر از این محتواها باشد تا برجسته شود و ترافیک بالایی دریافت کند. هیچ محدودیتی برای نوع محتوا نداریم و میتواند بلاگپست، ویدئو، پادکست، بنر، ایبوک و هر چیز دیگری باشد.
۶ معیار تشخیص محتوای ۱۰برابری
از نظر فیشر یک محتوای x10 این ۶ معیار مهم را پوشش میدهد:
- در همۀ دستگاههای هوشمند UI و UX عالی دارد؛
- از کیفیت بالایی برخوردار بوده و قابل اعتماد، مفید و جذاب است؛
- منحصربهفرد است و از نظر درونمایه و جزئیات، با سایر آثار مشابه تفاوت دارد؛
- واکنش احساسی مثل ترس، شگفتی یا شادی در افراد ایجاد میکند؛
- با ارائۀ اطلاعات از منابع جامع و دقیق، مشکلی را حل میکند یا به سؤالی پاسخ میدهد؛
- به شیوهای جالب، غیرمنتظره و خاص به مخاطب ارائه میشود.
برای تولید محتوای ۱۰برابری باید تلاش کنیم که همۀ این معیارها یا حداقل تعداد قابل قبولی از آنها را رعایت کنیم. ممکن است خلق چنین چیزی سخت به نظر برسد، در ادامه از نکاتی میگوییم که در این مسیر به ما کمک خواهند کرد.
۵ نکته برای تولید محتوای ۱۰برابری
حال که با تعریف محتوای x10 و ویژگیهای آن آشنا شدهایم، میتوانیم به سراغ این برویم که چگونه میتوان چنین محتوایی تولید کرد:
۱) موضوع را عمیقاً بشناسیم و درک کنیم
اولین و مهمترین قدم این است که دربارۀ موضوع موردنظر خود بینش و درک عمیقی پیدا کنیم؛ به شیوههای مختلف داده جمعآوری کنیم، سؤال و دغدغۀ اصلی مخاطب را تشخیص دهیم و سپس محتوایی متمایز، کامل و بهتر از آثار رقبا خلق کنیم.
- لینکهای اول صفحۀ نتایج پلتفرمهایی مثل گوگل را چک کنیم؛ به چه مواردی پرداختهاند؟
- محتواهایی را که امتیاز و اینگیجمنت (لایک، کامنت و بهاشتراکگذاری) خوبی دریافت کردهاند بررسی کنیم؛ چرا مردم به آنها علاقه نشان دادهاند؟
- رقبای ما در سایت یا شبکههای اجتماعی خود از چه زاویهای به موضوع نگاه کردهاند؟ آیا اصلاً دربارۀ آن محتوایی به اشتراک گذاشتهاند؟
- سؤال اصلی چیست و چه راهحل یا اطلاعات مفیدی را باید در پاسخ به آن آورد؟
- برای ارتباط با مخاطب از چه لحنی استفاده کنیم؟
۲) هر چه خواننده و بینندۀ مشتاقتری باشیم، زودتر به آنچه باید، میرسیم
مارک گیلروی (Mark Gilroy)، نویسندۀ آمریکایی، میگوید: «اگر میخواهید نویسندۀ بزرگی شوید باید در درجۀ اول خوانندۀ خوبی باشید». این حرف برای نوشتن محتوای ۱۰برابری هم صدق میکند. هنگام جمعآوری اطلاعات و خواندن یا تماشای محتواهای مشابه دقت به خرج دهیم و علت عملکرد خوب و بد آنها را کشف کنیم. یادداشت برداریم و دربارۀ آن فکر کنیم؛ با بهکاربردن این نکات میتوانیم محتوای خود را برجسته و منحصربهفرد سازیم.
۳) تجربۀ کاربری عالی برای مخاطب بسازیم
نحوۀ ارائۀ محتوا باید برای مخاطب جذاب باشد و در ذهن او با حس خوب گره بخورد. برای این اتفاق آیا لازم است که تعداد بیشتری تصویر در مقالۀ خود درج کنیم؟ در قالب ویدئو اطلاعات را در اختیار او بگذاریم؟ یا بهتر است در اینفوگرافیک بهصورت ساده و مختصر موارد مهم را بیان کنیم؟ بهتر است به دنبال تکنیکهای جدید، قابل توجه و مؤثر برای سبک نمایش و ارائۀ اثر خود باشیم.
در کنار آن، به این نکته هم توجه کنیم که هرچه محتوا را دسترسپذیرتر بسازیم، تعداد بیشتری از مخاطبان (در قشرها و گروههای مختلف) را نیز جذب خواهیم کرد. در مطلب «چگونه محتوای دسترسپذیر تولید کنیم؟» بهطور کامل نحوۀ انجام آن را توضیح دادهایم. فقط باید بگوییم که از مهمترین کارها این است که محتوا را برای همۀ دستگاههای هوشمند بهینهسازی کنیم تا همۀ کاربران بتوانند بهراحتی آن را ببینند و به اشتراک بگذارند.
۴) به فکر وایرالشدن نباشیم و کیفیت را در اولویت قرار دهیم
سادهترین راه برای تولید محتوا این است که برای ویروسیشدن آن تلاش کنیم. همانطور که میبینیم، برخی برندها اصرار به ساخت محتوای طنز یا سبک خاص تبلیغ (مثل فیزیومری یا عنیمیشن) دارند، با اینکه تناسبی با محصول یا هویت آنها ندارد.
با این کار بهجای ارزشمندی، کیفیت، جذابیت و همسویی محتوا با برند، بر نتیجه متمرکز میشویم. درحالیکه اگر توجه مخاطبان واقعیمان جلب شود، شانس بیشتری برای بهاشتراکگذاری و وایرالشدن خواهیم داشت.
۵) تجزیهوتحلیل آماری، تولید محتوای ۱۰برابری را راحتتر میسازد
با تجزیهوتحلیل نتایج بهدستآمده از محتواهای خود در رسانههای شرکت و تبلیغاتی که در کانالهای مختلف منتشر کردهایم، به اطلاعات و الگوهای خوبی دست پیدا میکنیم. با کمک آنها میتوانیم نکات و روشهایی که موضوع ما را بهتر میکند کشف کنیم و به کار ببریم. ابزارهای زیادی برای اندازهگیری و تحلیل دادهها وجود دارند؛ مثل گوگل آنالیتیکس، دیتا استودیو یا هوتسوئیت.
۶) صبور باشیم
با وجود دادهها، تجربیات یا تحقیقاتمان بازهم امکان دارد که شکست بخوریم. باید تمرین کنیم و آزمونوخطا انجام دهیم تا بالاخره موفق به تولید محتوای ۱۰برابری با نتایج عالی شویم. هرچه بیشتر خلق و تمرین کنیم، به درک بهتری از این میرسیم که چه چیزی واقعاً جواب میدهد و حتی ممکن است روشها و استراتژیهای جدیدی در صنعت خود کشف کنیم.
۷ نمونۀ محتوای ۱۰ برابری از دیدگاه رند فیشکین
فیشکین در نوشتههای خود از محتواهای ۱۰برابری تولیدشده در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ هم مثال میزند که در اینجا برخی از آنها را میآوریم. بررسی این نمونهها و معیارهای بهکاررفته در آنها، در تولید چنین محتواهایی به ما کمک میکنند:
- NomadList در معرفی بهترین مکانهای جهان برای زندگی و کار؛
- جنگ و صلح در سایت Our World in Data؛
- کوید ۱۹: بحران جهانی در دیتا از Financial Times؛
- نقشۀ پیشبینی شاخوبرگهای پاییزی از Smoky Mountains؛
- چگونه پیتزای دومینو ارزش سهام خود را تا ۹۰ برابر افزایش داد در سایت Product Habits؛
- راهنمای تهیۀ استیک گریلشده از سایت Serious Eats؛
- پیشبینیهای NFL در ۲۰۱۵ از FiveThirtyEight.
آیا محتوای ۱۰ برابری نوعی بازی با کلمات است؟
همۀ اینها را گفتیم، اما آیا ما به این مسئله که باید محتوایی باکیفیت تولید کنیم واقف نیستیم؟ آیا الگوریتمهای گوگل و دیگر پلتفرمهای جستوجو هر روز بیشتر از قبل به ارزشمندی محتوا و تجربۀ کاربری مردم توجه نمیکنند؟ در کنار تمام ترفندها و قوانین سئو، البته از نوع کلاه سفید آن، همیشه از توجه به مخاطب و مفیدبودن اثر هم حرف زده میشود.
پس تولید محتوای ۱۰برابری همیشه و همیشه مطرح بوده و به نظر میرسد که رند فیشکین فقط اصطلاحی جدید به آن اختصاص داده است. این موضوع در مطالب سایتها و شرکتهای مختلف هم مشهود است. آنها وقتی به چگونگی تولید محتوای ۱۰برابری میرسند، از قوانین دیگر سئو هم میگویند؛ با این تفاوت که بر کیفیت اجرای آنها بیشتر تأکید میکنند. برای مثال، لینکدهی، هدفمند و به سایتهای معتبر صورت گیرد یا برای تصاویر از متن جایگزین استفاده شود. تنها نکتۀ مهم این است که ارزش و کیفیت محتوا را نباید فدای این قوانین کرد.
نظر شما دراینباره چیست؟ آیا با آن موافق هستید؟
سلام و وقت بخیر
اطلاعات مختصر اما در عین حال مفید بود موفق و تندرست باشید