🧰 ابزارگشایی: نگاهی به گوگل دیتا استودیو (Google data studio)

گوگل دیتا استودیو چیست و چه مزایای دارد؟

مطمئناً می‌دانید که وجود داده‌ها برای بازاریابی دیجیتال بسیار ضروری است. داده‌ها به شما این امکان می‌دهند که استراتژی‌های کارآمدتری را طراحی کنید؛ زیرا اطلاعات ارزشمندی را دربارۀ وضعیت بازار، مشتریان، رقبا و وضعیت کسب‌وکار شما در اختیارتان قرار می‌دهند. با‌این‌حال، حجم زیاد داده‌ها، اغلب ما را با یک چالش روبه‌رو می‌کند: چگونه این حجم از داده‌ها را به گزارش و نتیجه‌گیری‌ای کاربردی تبدیل کنیم؟ قطعاً انجام این کار بسیار زمان‌بر و طاقت‌فرساست. اینجاست که گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) به کمک شما می‌آید!

گوگل دیتا استودیو ابزاری قدرتمند برای تهیۀ گزارش و داشبورد است که می‌توانید از آن برای تجزیه‌و‌تحلیل، بررسی نتایج بازاریابی و تصمیم‌گیری بهتر استفاده کنید. براساس داده‌های قابل اعتماد، می‌توان انتخاب‌های آگاهانه‌تری داشت. در این مطلب ابزارگشایی قصد دارم شما را با این ابزار کاربردی و امکانات آن بیشتر آشنا کنم. پس تا انتهای این مطلب همراه من باشید.

گوگل دیتا استودیو  چیست؟

Google Data Studio که با حروف اختصاری GDS هم شناخته می‌شود، یک ابزار رایگان گوگل است که برای ایجاد داشبوردها و گزارش‌های مورد نیاز هر کسب‌وکاری، استفاده می‌شود. گزارش نهایی تهیه‌شده، برای همۀ افراد به‌آسانی قابل درک است و امکان اشتراک‌گذاری و ویرایش در آن به‌راحتی وجود دارد. گوگل دیتا استودیو درواقع یک ابزار هوش تجاری  (BI)است که داده‌های خام را به اطلاعات استراتژیک تبدیل می‌کند. از این ابزار برای ردیابی KPI مشتری، پیش‌بینی ترندها و مقایسۀ عملکرد در طول زمان هم می‌توان استفاده کرد.

این ابزار، یک نسخۀ پیشرفته‌تر از نسخۀ قدیمی گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) است که به‌عنوان یک ابزار بسیار مفید تجزیه‌وتحلیل کسب‌وکار، در بازاریابی دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد. تمپلیت‌های این ابزار به شما کمک می‌کنند که گزارش‌گرفتن از داده‌ها، از یک کار خسته‌کننده و طولانی، به یک کار سریع و ساده تبدیل شود. همچنین به کسب‌وکارها کمک می‌کنند که ریسک کمتری را متحمل شوند و به بهترین شکل ممکن، به اهداف خود برسند.

چرا استفاده از گوگل دیتا استودیو مهم است؟

همان‌طور که اشاره شد، جمع‌بندی داده‌ها از منابع مختلف و متمرکزکردن آن‌ها در یک پلتفرم، برای تحلیل عملکرد و تصمیمات بعدی، ضروری است. ابزارهای هوش تجاری (BI) به شما این امکان را می‌دهند که دید گسترده‌ای دربارۀ عملکرد کلی بازاریابی و نه در کانال‌های جداگانه، داشته باشید. امکان دسترسی و ویراش گزارش‌ها برای تمامی اعضای تیم فراهم است و به این ترتیب، دیگر نیازی به ارسال گزارش‌های ثابت که ممکن است گم یا قدیمی شوند، نیست.

7 قابلیت‌ و کاربرد مهم گوگل دیتا استودیو۷ قابلیت‌ و کاربرد مهم گوگل دیتا استودیو

گوگل دیتا استودیو را می‌توان در حوزه‌های مختلفی از یک کسب‌وکار مورد استفاده قرار داد. به‌هر‌حال، هوش تجاری باید در همۀ زمینه‌ها نفوذ کند و حتی در زندگی روزمرۀ اعضای تیم نیز حضور داشته باشد. در این مطلب، بر زمینۀ بازاریابی تمرکز می‌کنیم؛ زیرا برای درک بهتر بازار، برنامه‌ریزی چیدن استراتژی‌های بهتر و همچنین بهینه‌سازی کمپین‌ها، همیشه به استفاده از داده‌ها نیاز است.

اما بخش‌های فروش، امور مالی، منابع انسانی و مدیریت کسب‌وکار نیز از این ابزار سود می‌برند؛ زیرا آن‌ها هم باید معیارهای عملکرد را برای مدیریت استراتژی‌های خود، زیر نظر داشته باشند. در ادامه، به بررسی ۷ قابلیت‌ و کاربرد اصلی گوگل دیتا استودیو، به‌ویژه درزمینۀ بازاریابی، می‎‌پردازم.

۱) به‌تصویرکشیدن و تحلیل داده‌ها

تهیۀ گزارش و داشبوردها در گوگل دیتا استودیو، عمدتاً با هدف تجزیه‌وتحلیل داده‌ها انجام می‌شود. در تجزیه‌وتحلیل بازاریابی، داشتن ابزاری که داده‌ها را از منابع مختلف جمع‌آوری و آن‌ها را با هم ادغام کند و امکان تجزیه‌وتحلیل عمیق‌تر را فراهم کند، بسیار مهم است. به‌ کمک این ابزار، شما می‌توانید داده‌های سایت خود، فروش تجارت الکترونیک، عملکرد در رسانه‌های پولی، مشارکت در شبکه‌های اجتماعی، رشد رقبای خود و سایر موارد را ارزیابی کنید.

تحلیل و به‌تصویرکشیدن این داده‌ها، به‌ کمک انواع نمودارها، ازجمله نمودارهای خطی، میله‌ای، دایره‌ای، نقشه‌های جغرافیایی، انواع جدول‌ها و… قابل انجام است. در کنار این قابلیت‌ها، همچنین می‌توانید تصویر، لینک‌، ویدئو و… را به گزارش خود اضافه کنید.

۲) گزارش‌های تعاملی

به کمک این ابزار، شما می‌توانید داده‌ها را به‌طور مستقیم و به‌سرعت، از گوگل‌ ادز، یوتیوب، گوگل ‌شیت و گوگل آنالیتیکس جمع‌آوری کنید. همچنین می‌توانید گزارش‌های آماده‌شده را برای افرادی که خودتان انتخاب می‌کنید ارسال کنید و امکان ویرایش اطلاعات را هم در اختیار آن‌ها قرار دهید.

۳) جمع‌آوری داده‌ها از ده‌ها منبع

گوگل دیتا استودیو به‌صورت پیش‌فرض، داده‌های شما را از گوگل ادز، یوتیوب، گوگل ‌شیت و گوگل آنالیتیکس جمع‌آوری می‌کند، اما به‌ کمک «اتصال‌دهنده‌ها» (Connectors) می‌توان از منابع دیگری هم اطلاعات و گزارش را استخراج کرد که این کار به شما کمک می‌کند چشم‌انداز بهتر و روشن‌تری از کمپین‌های بازاریابی خود داشته باشید.

۴) ادغام داده‎‌ها

از قابلیت New Data Blending در گوگل دیتا استودیو، برای ادغام داده‌های مختلف در یک نمودار واحد استفاده می‌شود. برای مثال، شما بازدیدهای مختلفی را از طریق نسخه‌های دسکتاپ و موبایل به سایت خود داشته‌اید. Google Data Studio این امکان را در اختیار شما قرار می‌دهد که همۀ این داده‌ها را در یک نمودار مشاهده کنید.

۵) قابلیت تنظیم

این ابزار به شما این امکان را می‌دهد که داشبوردهای کاملاً قابل تنظیم ایجاد کنید. برای شروع می‌توانید از یک تمپلیت خالی یا یک تمپلیت ازپیش‌برنامه‌ریزی‌شده استفاده کنید. از هرکدام که استفاده کنید، به‌سرعت و به‌راحتی می‌توانید داده‌های خود را وارد کنید و نمودارها را رسم کنید تا یک گزارش کاملاً منحصربه‌فرد داشته باشید. همچنین می‌توانید رنگ‌ها، فونت‌ها و گزینه‌های مختلفی را برای قالب‌بندی انتخاب کنید تا با برند شما مطابقت داشته باشد.

۶) مشاهدۀ چگونگی عملکرد

گوگل دیتا استودیو همچنین به شما این امکان را می‌دهد که چگونگی عملکرد استراتژی‌های خود را بررسی کنید. در طول دورۀ کمپین، کل تیم می‌توانند عملکرد بازاریابی را زیر نظر داشته باشند و جنبه‌های آن را برای رسیدن به نتایج بهتر بهینه‌سازی کنند. شما همچنین می‌توانید به‌صورت لحظه‌ای، با داده‌هایی که هر ثانیه به‌روز می‌شوند عملکرد خود را بررسی کنید و این قابلیت، به شما این امکان را می‌دهد که گام‌های سریعی برای بهینه‌سازی کمپین‌های خود بردارید.

۷) مشاهدۀ نتایج

گزارش‌های Google Data Studio کاملاً بصری، تعاملی و قابل درک هستند. به همین دلیل، می‌توانید از آن‌ها برای ارائۀ نتایج و گزارش کمپین‌ها و استراتژی‌های خود استفاده کنید. همچنین می‌توانید داشبوردها و گزارش‌های خود را با سایر اعضای تیم، مدیران و مشتریان به اشتراک بگذارید. آن‌ها می‌توانند نمودارها را ویرایش کنند، محدودۀ تاریخ‌ها را تغییر دهند، داده‌هایی را که می‌خواهند مشاهده کنند، فیلتر کنند، دانلود کنند و… .

10 مزیت شاخص استفاده از گوگل دیتا استودیو۱۰ مزیت شاخص استفاده از گوگل دیتا استودیو

حالا که با این ابزار دیجیتال مارکتینگ و کاربردهای آن بیشتر آشنا شدید، در یک نگاه کلی‌تر، به بررسی ۱۰ مزیت متمایز آن می‌پردازم:

  1. گوگل دیتا استودیو ابزاری رایگان و برای همه قابل دسترس است.
  2. این ابزار به کاربران امکان تهیۀ گزارش به ‌کمک تنوع بالایی از طرح‌ها، سبک‌ها، قالب‌بندی و نمودارها را ارائه می‌دهد و اگر تازه‌کار باشید، می‌توانید از تمپلیت‌های پیش‌فرض استفاده کنید.
  3. باعث صرفه‌جویی در وقت شما برای تهیۀ گزارش می‌شود.
  4. به ‌کمک این ابزار می‌توان گزارش‌ها را به‌صورت منظم و خودکار، به ساده‌ترین و سریع‌ترین شکل ممکن تهیه کرد.
  5. با به‌اشتراک‌گذاشتن گزارش‌ها با افراد دیگر، تعامل سازنده و کارآمدی بین افراد ایجاد می‌شود.
  6. گزارش‌های ایجادشده را می‌توان به ‌‌شکل‌های ایمیل، گوگل شیت، اکسل و PDF به دیگران ارسال کرد و گزارش نهایی، برای همۀ افراد قابل درک خواهد بود.
  7. قابلیت اتصال به چندین منابع اطلاعاتی را دارد.
  8. کارکردن با آن بسیار آسان است و همۀ افراد به‌راحتی قادر به یادگیری آن خواهند بود.
  9. به‌ کمک این ابزار می‌توان همۀ اطلاعات را در یک نمودار بررسی کرد.
  10. امکانات مختلف مرتبط با محاسبات ریاضی نظیر ریاضیات پایه و توابع، برای عملیات آماری وجود دارد.

نحوۀ استفاده از گوگل دیتا استودیو

حال بیایید ببینیم که این ابزار در عمل چگونه کار می‌کند. به‌طور کلی، کارکردن با آن به این صورت است که این ابزار، داده‌ها را از پلتفرم‌های مختلف جمع‌آوری می‌کند تا بتوانید نمودارها، جداول و سایر عناصر بصری را طراحی و ایجاد کنید. از این مرحله به بعد، شما می‌توانید با شاخص‌ها و اندازه‌های مختلف کار کنید تا داشبوردهایی را مطابق با اهداف خود ایجاد کنید. سپس امکان اشتراک‌گذاری آن‌ها با سایر افراد وجود دارد. گوگل دیتا استودیو در ۴ بخش بزرگ سازمان‌دهی شده است:

  1. یکپارچه‌سازی داده‌ها؛
  2. تبدیل داده‌ها؛
  3. به‌تصویرکشیدن داده‌ها؛
  4. به‌اشتراک‌گذاری داده‌ها.

حال، به بررسی کامل‌تر هریک از ۴ بخش‌ می‌پردازیم.

۱) یکپارچه‌سازی داده‌ها

گوگل دیتا استودیو از اتصال‌دهنده‌های داده برای جمع‌آوری اطلاعات از سایر پلتفرم‌ها و ادغام آن‌ها استفاده می‌کند (در ‌اینجا می‌توانید تمامی داده‌های قابل اتصال را ببینید). محبوب‌ترین پلتفرم‌های بازاریابی که شامل ابزارهای گوگل و سایر ابزارها می‌شوند، عبارت‌اند از:

  • Google Analytics
  • Google Ads
  • Google Search Console
  • Google My Business
  • Google Sheets
  • YouTube Analytics
  • Bing Ads
  • Facebook Ads
  • MailChimp
  • HubSpot
  • Ahrefs
  • SEMrush
  • Shopify

۲) تبدیل داده‌ها

گام دوم در گوگل دیتا استودیو، تبدیل داده‌های خام به اطلاعات کامل‌تر و معنادارتر است. تعداد بالای اعداد ممکن است بسیار خسته‌کننده و گیج‌کننده باشد؛ بنابراین این ابزار داده‌ها را به‌ نمودار و جدول تبدیل می‌کند تا مشاهده و بررسی آن‌ها بسیار ساده‌تر و چشم‌نوازتر باشد. برای کمک به شما در انجام این کار، یک Explorer را در اختیارتان قرار می‌دهد. این ویژگی به شما این امکان را می‌دهد که به‌راحتی با داده‌ها کار کنید، ابعاد اضافه کنید و توابع و عملگرهای ریاضی و همچنین فرمول‌های سفارشی را اعمال کنید تا آن‌ها را به مقادیر مفید تبدیل کند.

۳) به‌تصویرکشیدن داده‌ها

به‌تصویرکشیدن داده‌ها شامل تهیۀ گزارش و داشبورد است. اطلاعات به نمودارها، جداول، نقشه‌ها و سایر ابزار بصری تبدیل می‌شوند؛ بنابراین امکان نمایش اطلاعات به‌شیوه‌ای بهتر و قابل فهم‌تر وجود دارد. هنگام تهیۀ گزارش‌ها می‌توانید آن‌ها را مطابق با اهداف و برند خود، به دلخواه شخصی‌سازی کنید. می‌توانید آرم‌ها، نمادها، اشکال و تصاویر را اضافه کنید، رنگ‌ها را تغییر دهید، فونت‌های دلخواه را انتخاب کنید و ویرایش‌های مختلفی را انجام دهید تا به نتیجۀ موردنظر خود دست پیدا کنید.

این ابزار، تنوع بالایی از انواع نمودارها نظیر جداول، سری زمانی، نمودار میله‌ای، نمودار دایره‌ای، نقشه، مناطق، جداول محوری و… را برای گزارش‌های شما در اختیارتان قرار می‌دهد. به این ترتیب، لازم نیست چندین گزارش ایجاد کنید؛ همه‌چیز وجود دارد و فقط کافی است آن‌ها را انتخاب کنید. علاوه‌براین، به این شکل، گزارش‌ها برای کاربران تعاملی‌تر و جالب‌تر خواهد بود.

۴) به‌اشتراک‌گذاری داده‌ها

درنهایت، گوگل دیتا استودیو به شما این امکان را می‌دهد که داده‌ها و گزارش‌های خود را به ‌اشتراک بگذارید. با توجه به سطح دسترسی‌ای که تعریف کرده‌اید، می‌توانید برای سایر افراد، امکان مشاهده یا ویرایش داشبوردها را فراهم کنید. سایر اعضای تیم به‌طور مشترک می‌توانند روی همان گزارش‌ها کار کنند و تغییرات به‌طور خودکار ذخیره می‌شوند. این ویژگی، امکان همکاری در لحظه (Real Time) را فراهم می‌کند.

همچنین، می‌توانید از ویژگی اشتراک‌گذاری برای ارسال گزارش به مشتریان یا مدیران، برای ارائۀ نتایج یک استراتژی استفاده کنید. آن‌ها می‌توانند از طریق ایمیل و به ‌کمک لینکی که در اختیارشان قرار می‌گیرد، اطلاعات و داده‌هایی را که همیشه به‌روز هستند، مشاهده کنند.

جمع‌بندی

گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio) یکی از ابزارهای رایگان و بسیار کاربردی و مفید برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و تهیۀ داشبورد و گزارش است. قطعاً هر کسب‌وکاری برای بررسی عملکرد خود در استراتژی‌ها و کمپین‌های مختلف، نیاز به جمع‌آوری داده‌ها و تبدیل آن‌ها به یک گزارش کامل را دارد، که این ابزار به بهترین شکل ممکن این کار را انجام می‌دهد.

 

 

۵/۵ | (۱ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.