موضوع این مطلب آنقدر مهم است که بهتر است در همین ابتدا یادآور شوم که اگر برای رشد و بهبود شرایط سایت خود در گوگل، دنبال خریدن بکلینک هستید یا اینکه همین حالا هم چندین بکلینک خریدهاید، فوراً دست نگه دارید و ادامۀ این مقاله را مطالعه کنید.
در این مطلب میخواهم به این سؤال پاسخ بدهم که آیا شما حتماً باید بکلینک بخرید یا خیر؟ بعد از خواندن این مطلب از ویپدیا خواهید دانست که بکلینک چیست، تفاوت بکلینک معتبر و اسپم چیست، خریدن بکلینک چه خطراتی میتواند در پی داشته باشد و چه نکاتی را باید در هنگام واردشدن به این موضوع در نظر داشته باشید.
قدمت خرید بکلینک
خرید بکلینک برای سئو از زمانی رواج پیدا کرد که ماشینهای جستوجو، از لینکها بهعنوان فاکتوری جهت رتبهبندی سایتها استفاده کردند. بهخصوص وقتی پای الگوریتم PageRank گوگل در میان باشد، این موضوع بیش از پیش اهمیت پیدا میکند. اما گوگل همیشه گفته است که کاملاً مخالف خرید و فروش لینک بهمنظور رتبهگرفتن است و تلاش میکند در شناسایی اینگونه لینکها بهتر از این عمل کند.
باوجوداین، این کار یعنی خرید بکلینک همچنان یکی از اقداماتی است که توسط صاحبان کسبوکار انجام میشود؛ چون بسیاری از طریق همین استراتژی توانستهاند رتبۀ خود را بهبود ببخشند و همچنان یکی از راههایی محسوب میشود که سایت آتوریتی (اعتبار سایت) خود را بالا ببرند، اگرچه ریسکهایی را نیز به دنبال دارد!
حتماً توجه داشته باشید که این مطلب قرار نیست کسانی را که بکلینک خریدهاند سرزنش کند یا اینکه شما را تشویق به خرید یا دوری از بکلینک کند، بلکه در ادامه میخواهم بررسی کنم که مزایا و معایب خرید بکلینک چیست و درنهایت این شما هستید که تصمیم میگیرید این کار را انجام دهید یا خیر.
تفاوت لینکسازی داخلی و خارجی
قبل از اینکه سراغ این موضوع برویم که بک لینک چیست، بررسی میکنیم که تفاوت لینکسازی داخلی و خارجی چیست. منظور از لینکسازی داخلی همان هایپرلینککردن متن، عکس و… به صفحات مختلف سایت است؛ یعنی این لینکها به چیزی خارج از خودِ همان سایت اشاره نمیکنند. لینکسازی داخلی یکی از اصول اولیۀ سئو است و به گوگل میفهماند که کدام صفحات مهم هستند.
لینکسازی خارجی هم تعریفی مشابه دارد و منظور زمانی است که یک عکس یا متن به صفحهای از یک سایت دیگر لینک شود. این کار باعث میشود که صفحۀ مقصد از نگاه گوگل اعتبار بیشتری پیدا کند، به این معنا که محتوای آن صفحه معتبر، ارزشمند و کاربردی است.
بک لینک چیست؟
خرید لینک یا همان لینک پولی، روندی است که در طی آن با پرداخت پول، سایت دیگری در یکی از صفحاتش لینک شما را قرار میدهد.
معمولاً هدف افراد از این کار این است که تا میتوانند لینک بخرند تا درنهایت رتبۀ خود را در نتایج گوگل بهبود ببخشند. خرید بکلینک به شکلهای مختلفی اتفاق میافتد:
- دایرکتوری لیستهای پولی؛
- پستهای مهمان پولی؛
- قراردادن لینک پولی؛
- شبکۀ بلاگ خصوصی.
آیا گرفتن بک لینک سئوی کلاه سفید محسوب میشود؟
ذاتاً این کار یک تکنیک سئوی کلاه سیاه یا کلاه خاکستری محسوب میشود؛ چون ضد دستورالعملهای وبسمتر گوگل است. در این دستورالعملها آمده است که خرید و فروش لینکها نوعی Link Schemes (طرحهای لینکی) محسوب شده که هدف آن گولزدن الگوریتم PageRank است. همچنین، از نظر گوگل، این کار باعث گمراهشدن کاربران میشود.
تأثیر بک لینک در سئوی سایت
دو دلیل اصلی خرید بکلینک برای سئو این است که اولاً باعث صرفهجویی در زمان میشود و دوماً بهسرعت نتیجه میدهد؛ چون لینکسازیهای مرسوم (بدون خرید بکلینک)، زمان و تلاش زیادی میخواهد که برای این کار استراتژیهای مختلفی وجود دارد؛ اما رایجترین آنها لینکسازی مبتنی بر محتواست.
در ابتدا شما نیاز دارید که روی سایت خود محتوای باکیفیت و خوبی تولید کنید تا آن را قابل اطمینان و ارزشمند کند. سپس باید صبر کنید تا سایتهای دیگر متوجه شما شوند یا خود شما سراغ آنها بروید تا درنهایت بهعنوان یک منبع در نوشتۀ خود به شما لینک دهند. این روند که هیچگونه خرید بکلینکی در آن اتفاق نمیافتد، ممکن است ماهها طول بکشد و شما به آن تعداد لینک موردنظرتان هم دست پیدا نکنید.
این در حالی است که این روند برای کسانی که بکلینک میخرند، بسیار آسانتر است. فقط نیاز است که برای این کار بودجهای مدنظر قرار دهند و به آن سایتها پرداخت کنند و خود نیز محتوایی تولید کنند و تمام! هرچقدر بودجۀ بیشتری داشته باشید، بهمراتب میتوانید لینک بیشتری بخرید. بسیاری از سایتها امکانات مختلفی هم فراهم کردهاند که به شما اجازه میدهند که محتوای اختصاصی خودتان را در سایتشان تولید کنید، تصمیم بگیرید لینک در کجا قرار داده شود، انکرتکست چه باشد و… که باعث میشود این کار انعطافپذیری بیشتری هم پیدا کند.
پس در نگاه اول این کار بسیار ساده به نظر میرسد، اما معایب بسیاری نیز دارد!
خرید بکلینک هزینۀ زیادی در پی دارد و اگر بخواهید از سایتهای باکیفیتتر و با سایت آتوریتی بالاتر لینک بخرید، چهبسا این هزینه بسیار بیشتر هم شود.
اما پول تنها چیزی نیست که در ازای خرید بکلینک میپردازید. همانطور که در بالاتر به آن اشاره کردم، این کار یک تکنیک کلاه سیاه است که خلاف دستورالعملهای گوگل است و میتواند عواقبی در پی داشته باشد.
اگر گوگل مچ شما را بگیرد، چه اتفاقی میافتد؟
چه خرید بکلینک را برای بهبود سئوی خود انجام دهید و چه اقدام به فروش بکلینک کنید، درواقع دارید از این طریق برای سایت خود نوعی کسب درآمد میکنید؛ پس ریسک زیادی وجود دارد که توسط گوگل پنالتی شوید! اگر از این استراتژی استفاده کنید، پنالتیشدن توسط گوگل بالاترین جریمهای است که میتواند اتفاق بیفتد. اگر پنالتی شوید، تقریباً غیرممکن است که بتوانید دوباره سایت را برگردانید.
اگر گوگل متوجه این استراتژی شما شود، اعلانی در قسمت Manual Action در سرچ کنسول سایت شما میفرستد که معمولاً عنوانش Unnatural Links to Your Site است. هنگامی که دچار جریمۀ پنالتی گوگل شوید، تنها راهی که پیش روی شماست، استفاده از ابزار دیجیتال مارکتینگ Disavow است که بهوسیلۀ آن میتوانید این لینکها را بهنوعی انکار کنید و به گوگل بگویید که من از اثر این لینکها آگاهم و دیگر نمیخواهم این لینکها روی سایت من تأثیری داشته باشد. به این ترتیب، همۀ پولی که بابت خرید بکلینک داده بودید بر باد میرود و نکتۀ ناامیدکنندۀ ماجرا اینجاست که اگر حتی لینکها را Disavow کنید هم تضمینی بر برگشتن سایت شما نخواهد بود.
بکلینکها همیشه توسط شما ساخته نمیشوند!
همیشه قرار نیست بکلینکهای پولی توسط شما ایجاد شوند. اگر در صنعتی کار میکنید که رقابت شدیدی در آن وجود دارد، باید بسیار هوشیار باشید. یکی از کارهای ناجوانمردانۀ کسبوکارها این است که با پرداخت پول به شبکههای ساخت بکلینک اسپم در سایتهایی با سایت آتوریتی صفر و امتیاز اسپم ۱۰۰، لینک شما را در اختیار آنها میگذارند تا بهطور کاملاً ناگهانی تعداد بکلینکهای سایت شما در عرض چند روز به ۲۰۰ یا ۳۰۰ عدد برسد و اینجاست که سایت شما به لبۀ پرتگاه هل داده میشود.
گوگل توانسته است که در طی سالیان، این لینکسازیهای اسپم را تشخیص دهد و بهطور خودکار آنها را بیاثر کند؛ اما همچنان این خطر جدی در کمین شماست. شما میتوانید با ابزار چککردن بکلینکها مانند Moz و SEMRush، این لینکهای اسپم را شناسایی کنید تا قبل از هر اتفاقی آنها را Disavow کنید.
انواع لینک از نظر گوگل (فالو و نوفالو، اسپانسر و…)
بهطور کلی از نظر گوگل ۴ نوع لینک وجود دارد:
- لینک نوفالو (No-follow Link): سیگنالی برای موتورهای جستوجوست که آن لینک را نادیده بگیرند و به این ترتیب آن لینک مقصد قرار نیست اعتباری از سایت مبدأ کسب کند.
- لینک اسپانسری (Sponsored Link): از نگاه گوگل این لینکها جنبۀ تبلیغاتی دارند که باعث میشود گوگل متوجه شود این لینک یک لینک بیاعتبار و بیارزش نیست.
- لینک تولیدشده توسط کاربر (UGC Link): این لینک، از آن دست لینکهایی است که توسط خود کاربران در محتوایشان، مثلاً در بخش کامنتها، انجمنها و… تولید میشود.
- لینک فالو (Follow Link): تعریفی مخالف با لینک نوفالو دارد؛ به این معنا که اعتبار صفحۀ مبدأ به صفحۀ مقصد میرسد و این سیگنال را به گوش موتورهای جستوجو میرساند.
بک لینک بخریم یا نه؟
اگر تعریف گوگل از طرحهای لینکی را (در اینجا) بخوانید، میبینید که گوگل مشخصاً درمورد لینکهایی صحبت میکند که قصدشان گولزدن الگوریتم PageRank است. درواقع، در اینجا دارد دربارۀ لینکهای dofollow صحبت میکند. این نوع لینکها روی الگوریتم PageRank اثر گذاشته و میتوانند رتبه را در نتایج گوگل ارتقا دهند. اگر با این هدف لینک را خریداری میکنید، قطعاً خطراتی را در پی خواهد داشت.
بااینحال، گوگل مخالف کسب درآمد از این طریق نیست، فقط باید نحوۀ صحیح لیبلزدن لینکها تحت عناوین لینکهای «اسپانسری» یا «وابسته» رعایت شود.
در سال ۲۰۱۹، گوگل ویژگیهای (Attributes) جدید لینک را اعلام کرد که یکی از آنها تگ ”rel=”sponsored بود. گوگل بهشدت توصیه میکند که از این تگ روی تمامی لینکهای پولی روی سایت خود استفاده کنید تا از پنالتیشدن در امان بمانید. علاوهبراین، استفاده از تگ nofollow هم توصیه شده تا لینکها روی الگوریتم PageRank تأثیر نگذارند. استفاده از یکی از این تگها کفایت میکند.
سایت Search Engine Round Table مقالۀ کوتاهی پیرامون گفتوگویی که با جان مولر (John Muller)، تحلیلگر وبمستر گوگل در توییتر داشته، نوشته است. جان مولر بهطور آشکار بیان کرده که گوگل در صورت استفاده از تگ”rel=”sponsored، با این کار یعنی کسب درآمد از طریق فروش لینک) مخالف نیست و نیازی نیست که سعی کنید این کار را از چشم گوگل پنهان کنید و کافی است از لینک درست استفاده کنید.
تأثیر انکرتکست در بک لینک و سئو
در حال حاضر، طبق آزمایشی که SEOmoz انجام داده، با اینکه خود گوگل بهشکل رسمی از تأثیر انکرتکست حرف نزده، اما سیستمی که در این بین فعال است نشان میدهد که بهترین کار این است که برای انکرتکست از عبارات مرتبط و مختلف استفاده کنید تا در طولانیمدت نتیجه بگیرید.
بهطور مثال، اگر شما باکس هدیه میفروشید، بهتر است انکرتکستها را روی عباراتی مانند خرید باکس هدیه، باکس روز تولد، گیفت باکس و… بهطور رندوم و مختلف ست کنید تا در درازمدت نتیجۀ دلخواه را بگیرید.
عوامل مؤثر بر کیفیت بک لینک
- بهجای خرید بکلینک در قالب یک پکیج، بکلینک تکی خریداری کنید.
- بهطور مستقیم با صاحبان سایت معامله کنید و ترجیحاً از سایتهای واسطه استفاده نکنید.
- از سایتهایی که آشکارا اعلام میکنند که لینک میفروشند، بکلینک نخرید.
- از سایتهای مرتبط با سایت خودتان لینک بخرید.
- بهجای خرید بکلینک در هدر یا فوتر، بکلینک قراردادهشده در یک محتوا را خریداری کنید.
- سعی کنید تعداد لینکهای پولی سایت خود را کمتر از ۱۰درصد تعداد کل لینکهایتان نگه دارید.
رپورتاژ بهتر است یا بک لینک؟
هردو بهنوعی باعث بهبود شرایط سئو میشوند، اما شاید نتیجۀ ملموسی که از سمت کاربر دریافت میکنید متفاوت باشد.
مثلاً بکلینک شاید صرفاً در سئو کمک کند، اما رپورتاژ میتواند در ظاهرِ یک پست تبلیغاتی، بهعنوان یک خبر در سایت یا بلاگهای دیگر قرار بگیرد و به آگاهی از برند شما کمک کند. معمولاً در رپورتاژ مستقیماً به برند اشاره میکنند، ولی در بک لینک، همانطور که گفته شد، بیشتر موضوع سئو مطرح است.
حواستان را جمع کنید!
خرید بکلینک، درهرصورت تکنیک چندان سفیدی برای سئوی شما نیست و حتی در صورت رعایت قوانین و دستورالعملها، بازهم ممکن است خطراتی در پی داشته باشد. پس بهتر است در کنار تلاش برای تولید محتوای ارزشمندتر و کاربردیتر، لینکسازی داخلی بهتر، بهبود تجربۀ کاربری سایت با افزایش سرعت آن و…، بکلینک هم بخرید و آینده و رشد کسبوکار خود را به خرید بکلینک گره نزنید تا از گزندهای احتمالی آن دور بمانید.
سؤالات متداول
بک لینک چیست؟
بک لینک همان لینک پولی است که در طی آن با پرداخت هزینه، سایت دیگری در یکی از صفحاتش لینک شما را قرار میدهد.
عوامل مؤثر روی کیفیت بک لینک کداماند؟
خریدن از سایت مرتبط با حوزۀ کاری و استفاده از انکرتکست درست و سازگار، ازجمله عوامل تأثیرگذار روی کیفیت بک لینک هستند.