روزگاری که همهچیز بهصورت دستی انجام میشد گذشته است و اکنون در دورانی به سر میبریم که بسیاری از کارها توسط نرمافزارها، ماشینها و رویههای مختلف خودکار انجام میشوند. از این نظر، هوش مصنوعی (AI) جایگاه برجستهای در تمام پیشرفتهای امروزی دارد و حوزههای مختلف ازجمله بازاریابی دیجیتال را متأثر کرده است. بااینحال، AI نیز مانند هر فناوری جدیدی دارای خطرات و فرصتهایی است که نباید آنها را نادیده گرفت. پیش از این به موضوع خطر هوش مصنوعی برای مشاغل دیجیتال مارکتینگ پرداختهایم.
در این مطلب از ویپدیا میخواهیم کمی روی این سؤال تأمل کنیم: تأثیر هوش مصنوعی بر بازاریابی محتوایی و تولید محتوا چیست؟ سؤالی که این روزها همه از هم میپرسند.
تأثیر هوش مصنوعی بر بازاریابی محتوایی
صنعت بازاریابی دیجیتال با آغوشی باز از هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) استقبال کرده است. براساس مطالعهای که توسط Salesforce انجام شده، از هر ۱۰ بازاریاب دیجیتال ۸ نفر از راهحلهای مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای تلاشهای بازاریابی خود استفاده میکنند. برای مثال، تأثیری که تبلیغات برنامهریزیشده و بهینهسازی خلاق پویا (DCO) از قابلیتهای AI میگیرد، دنیای تبلیغات را بهتمامی دگرگون کرده است.
بازاریابی محتوایی نیز از بدو پیدایش با سرعتی خیرهکننده رو به تکامل میرود. برای بهدستآوردن مزیت رقابتی در چنین دنیای پرشتابی، باید همواره در رأس این تغییرات بمانید. اینجاست که تأثیر هوش مصنوعی بر بازاریابی محتوایی اهمیت پیدا میکند. بازاریابی محتوایی نوعی رویکرد بازاریابی است که از طریق تولید و توزیع محتوای مرتبط و مفید، به برقراری ارتباط یک کسبوکار با مشتریان یا مخاطبان فعلی و تعامل با مشتریان جدید میپردازد.
در حال حاضر، فناوری AI نقش مهمی در بازاریابی محتوایی ایفا میکند و به مؤثرترکردن فرایندها بهویژه درمورد کارهای تکراری کمک میکند. این فناوری به بازاریابان امکان میدهد با بررسی دادههای کاربران، به شناخت بیشتری از مخاطبان و خواستههای آنها برسند. تأثیر هوش مصنوعی بر بازاریابی محتوایی، از جمعآوری و تجزیهوتحلیل حجم عظیمی از دادهها تا شخصیسازی تجربیات کاربر و موارد دیگر، متفاوت است. طبق گزارش Salesforce، تیمهای بازاریابی با عملکرد بالا حداقل دو برابر بیشتر از تیمهای بازاریابی ضعیف از AI در کمپینهای بازاریابی خود استفاده میکنند.
ممکن است هوش مصنوعی برای مدیریت تمامی عناصر بازاریابی محتوایی هنوز آماده نباشد، اما یک یادگیرندۀ سریع است. روزهایی که ماشینها برای ما بازاریابی میکنند، کمپینها را نظارت میکنند، دادهها را تجزیهوتحلیل و از نتایج آن برای بهترشدن فرایندهای بازاریابی استفاده میکنند، بهسرعت نزدیک میشوند.
درک اینکه AI میتواند چه کارهایی برای بازاریابی محتوایی انجام دهد، برای بازاریابان بسیار مهم است. در ادامه به برخی از این روشها اشاره میکنیم.
هوش مصنوعی چگونه میتواند به تولید محتوا و بازاریابی محتوایی کمک کند؟
یک سیستم ماشینی هوشمند پیشرفته، زبان انسان را میخواند و یا مینویسد. هر بار که میخواند یا هر بار که مینویسد، کمی بیشتر درمورد چگونگی بهبود خود یاد میگیرد، سپس براساس آن مجدداً تنظیم میشود. این سیستم ماشینی ممکن است در ابتدا کامل نباشد، اما سریعاً بهتر و بهتر میشود. ناگهان، ابزارهایی عرضه میشوند که ممکن است قادر به خواندن، تجزیهوتحلیل، پیشنهاد و یا نوشتن محتوا آن هم بهمراتب بهتر از انسان باشند. امروز، ما شاهد اجرای این بازی در همۀ حوزههای هوش مصنوعی هستیم.
در اوایل سال ۲۰۱۹، OpenAI، یک شرکت تحقیقاتی غیرانتفاعی AI، با حمایت افرادی مانند ایلان ماسک، پیتر تیل و رید هافمن اعلام کرد که یک مدل هوش مصنوعی ساخته که پاراگرافهای منسجم متن را در هر مقیاسی که مدنظر باشد، مینویسد. این مدل GPT-2 نام داشت و با تجزیهوتحلیل ۸میلیون صفحۀ وب، نحوۀ نوشتن را بهخوبی یاد گرفت.
در سال ۲۰۲۰، OpenAI مدل قبلی را بهروز کرد و GPT-3 را منتشر کرد. در آزمایشهای اولیه، از GPT-3 برای تولید همهچیز، از پستهای وبلاگ گرفته تا انتشار خبر و کتابچههای راهنمای فنی، اغلب با دقت بالایی استفاده شد. برای انجام این کار، GPT-3 از ۱۷۵میلیارد پارامتر در مدل زبان خود استفاده میکند که در مقایسه با ۱.۵میلیارد پارامتر GPT-2 پیشرفت چشمگیری است.
نکته فقط این نیست که بگوییم AI جایگزین نویسندگان محتوا و بازاریابان محتوایی خواهد شد یا خیر؛ هرچند اگر فناوری بهاندازۀ کافی و سریع پیشرفت کند، ممکن است این اتفاق تا حد زیادی بیفتد. بلکه باید در نظر داشته باشیم که AI به بازاریابان محتوایی کمک میکند تا وظایف خود را بهتر و کارآمدتر انجام دهند. همچنین، به مشتریان امکان میدهد در هنگام تعامل با یک برند، تجربۀ بهتری داشته باشند.
امروز، هوش مصنوعی میتواند محتوا تولید کند، استراتژی محتوا بسازد، محتوا را شخصیسازی کند و خیلی چیزهای دیگر. این امر باعث شده است که بازاریابان آیندهنگر این فناوری را برای افزایش درآمد، کاهش هزینهها و ایجاد مزیتهای رقابتی گسترده اتخاذ کنند.
۱۲ مزیت هوش مصنوعی برای بازاریابی محتوایی
اما وقتی میگوییم مزیتهای رقابتی، از چه حرف میزنیم؟ قطعاً دامنۀ این مزیتها روزبهروز گستردهتر میشود، چراکه AI مرزهای جدیدی را درمینوردد. در حال حاضر میتوان ۱۲ مزیت مهم هوش مصنوعی برای بازاریابی محتوایی را به شرح زیر نام برد:
۱) شخصیسازی مبتنی بر داده
روشهای بازاریابی سنتی، با همۀ مشتریان یکسان رفتار میکنند، اما در دنیای بازاریابی مدرن، رویکرد متفاوتی مورد نیاز است تا به مشتریان ثابت شود که برندها برای آنها ارزش قائلاند. هوش مصنوعی به کسبوکارها کمک میکند تا دادههای مهم مشتریان را جمعآوری و تجریهوتحلیل کنند و از این طریق، به درک بهتری از دستهبندی مخاطبان خود برسند.
با کمک AI، برندها میتوانند نظرات، توصیهها و پیامهای مشتریان را بگیرند و بهمنظور خلق تجربۀ مشتری بهتر، محتوایی ارزشمندتر و شخصیسازیشده به آنان ارائه دهند. مشتریان امروزی از فناوری آگاهی دارند. آنها همهچیز را میدانند و یاد گرفتهاند که محتوای دیجیتال را ارزیابی کنند. بنابراین، دوست ندارند یک محتوای ۵۰۰کلمهای بیفایده را بخوانند. آنها محتوای شخصیسازیشده را طلب میکنند. AI به شما کمک میکند نیازهای فردی مشتریان را درک کنید و به آن نیازها پاسخ دهید.
۲) پردازش دادهها
اگر نتوانید مجموعه دادههای بزرگ را تجزیهوتحلیل و آنها را به بینش تبدیل کنید، تمام دادههای جهان هم به دردتان نمیخورد. AI به پردازش حجم عظیمی از دادهها که بهطور روزانه از اقدامات مشتریان شما جمعآوری و ذخیره میشوند کمک میکند.
۳) پیشبینی رفتار مشتری
تلاش برای درک رفتارهای مشتریان کار آسانی نیست. بازاریابان سالهاست برای پیشبینی اقدامات مخاطبان هدف خود تلاش میکنند. هوش مصنوعی میتواند رفتارهای گذشتۀ مشتریان را تجزیهوتحلیل کند و از آن اطلاعات برای شخصیسازی سفر مشتری استفاده کند. بدینترتیب، شما و تیمتان این امکان را خواهید داشت که مراحل بعدی سفر مشتری را درک کنید.
۴) تجربۀ مشتری بهبودیافته
رباتهای چت مجهز به فناوری AI، از یادگیری ماشینی و NLP برای تقلید از مکالمات انسانی استفاده میکنند. هماکنون، چتباتها بهعنوان یک کانال پشتیبانی کامل از مشتری عمل میکنند و درعینحال، اطلاعات مورد نیاز برای بازاریابی محتوایی شما را نیز ارائه میدهند. با کمک دادههای جمعآوریشده از طریق رباتهای گفتوگو، میتوان برای بازاریابی محتوایی مبتنی بر داده تصمیمگیری کرد.
وقتی مشتریان پیامهای شخصیسازیشده دریافت میکنند، با آنها بهعنوان یک فرد رفتار میشود و از تعامل با برند شما لذت میبرند، تجربۀ بهتری خواهند داشت. این امر باعث میشود که به مشتری وفادار یا طرفدار محصولات/خدمات شما در شبکههای اجتماعی تبدیل شوند. AI به شما کمک میکند تا نقاط تماس مشتریان با برند خود را بهینه کنید تا چیزی مغفول نماند. ضمن اینکه این فناوری میتواند یک دستیار مجازی بسازد که به مشتریان در کارهایی مانند رزرو قرار، سفارش محصولات جدید و یافتن اطلاعات کمک کند.
۵) انجام فرایندهای خودکار
برخی از فعالیتهای حوزۀ دیجیتال مارکتینگ، روزمره، تکراری و وقتگیر است. هوش مصنوعی، فرایندهای تکراری (مانند ارسال ایمیل یا تولید برخی گزارشهای آماری) را از وظایف تیم شما حذف میکند و به کارمندان اجازه میدهد روی کارهای مهمتر تمرکز کنند.
۶) مدیریت محتوا
یکی از کارهای خستهکننده که از بازاریابان زمان زیادی میگیرد، مدیریت محتواست. بررسی آخرین اخبار و دریافت بهروزرسانیهای نشریات و رسانهها بهمنظور الهامگرفتن از آنان در محتوای خود، مهم است. هوش مصنوعی کار جستوجو را انجام میدهد و میتواند روند را از ابتدا تا انتها سرعت بخشد. تمام پستهای وبلاگ و مقالات را براساس علایق و کلمات کلیدی جستوجو میکند تا منابع مناسب را به صندوق ورودی شما بیاورد.
۷) استانداردسازی محتوا و گردش کار
پلتفرمهای مدیریت محتوای هوشمند میتوانند به سادهسازی فرایندها از برنامهریزی تا تولید و توزیع محتوا، بهویژه در تیمهای بزرگتر کمک کنند. آنها همچنین میتوانند هویت برند و پیامرسانی را در قالبهای محتوا و رویکردهای بازاریابی مانند بازاریابی ایمیلی و بازاریابی شبکههای اجتماعی استاندارد کنند.
۸) تولید موضوع، تدوین عناوین و ایدههای محتوا
پیداکردن موضوع برای تولید محتوای تأثیرگذار، به زمان و تلاش زیادی نیاز دارد. با ابزارهای AI میتوانید بهسرعت موضوعاتی پیدا کنید که دارای امتیاز جستوجوی بالایی هستند یا محبوبیت آنها در میان مخاطبان شما بالاست. یافتن بهترین کلمات کلیدی و طراحی استراتژیهای سئو نیز ازجمله خدمات هوش مصنوعی است.
بدین ترتیب، تیم شما میتواند با فراغ بال روی پرداخت عمیق و منحصربهفرد هر موضوع تمرکز کند و وقت خود را به خلاقیت و عمقبخشیدن به رویکردها و برنامهریزی سطح بالا اختصاص دهد.
۹) بهبود عملکرد سئو
آنچه گفتیم، درنهایت به بهبود عملکرد سئو و بهینهسازی راحتتر و دقیقتر سایت برای موتورهای جستوجو میانجامد. بازاریابان میتوانند از فناوری AI برای کلمات کلیدی ایده بگیرند و از آن ایدهها برای خلق محتوای وبلاگ و شبکههای اجتماعی استفاده کنند.
۱۰) امتیازدهی محتوا
ابزارهای AI به شما کمک میکنند تا محتوای خود را رتبهبندی کنید و امتیاز دهید تا ببینید چگونه میتوان محتوای قبلی را بهبود بخشید و بهینهسازی کرد. طبق امتیاز محتوا، میتوانید روی بهبود همان جنبهای که بهعنوان یک مشکل شناسایی شده است تمرکز کنید و بدین ترتیب، در وقت شما صرفهجویی میشود.
۱۱) جنبههای گوناگون تولید محتوا
هوش مصنوعی بهطور تصاعدی در درک، نوشتن و صحبتکردن با زبانی شبیه انسان بهتر میشود و زبان محلی، گرامر، علائم نقطهگذاری، راهنمای سبک برند و سایر پارامترها را در خود جای میدهد. غولهایی مانند یاهو و فاکس از رباتها برای تولید محتوا استفاده میکنند. AI به آنها امکان میدهد تا بهسرعت آخرین بهروزرسانیها و اخبار را پوشش دهند. برخی از قابلیتهای هوش مصنوعی در این عرصه عبارتاند از:
- ارائۀ ساختار مقاله، جدول محتوا و اولین پیشنویسها بهمنظور توسعۀ آن توسط انسان برای دستیابی به محتوای طولانی؛ بدین ترتیب، میتوانید در زمان زیادی صرفهجویی کنید؛
- نوشتن محتوای کوتاه مانند پستهای شبکههای اجتماعی، جستوجوی پولی و تبلیغات نمایشی، ایمیل، آگهیهای فروش و محتوای قابل فرمولبندی، مانند اعلامیههای مطبوعاتی و…؛
- تولید کپشن و زیرنویس برای ویدئوها و محتوای صوتی؛
- استفادۀ مجدد از محتوا در مقیاس جدید، مانند تبدیل محتوای طولانی به مطالعات موردی، اینفوگرافیکها، توضیحات محصول یا حتی فیلمنامههای ویدئویی، ترجمۀ محتوا به چندین زبان و…؛
- تولید محتوای فنی طولانی مانند گزارشهای مالی و سالانه، دستورالعملهای فنی و… .
۱۲) تضمین کیفیت محتوا
اغلب ما Grammarly و کارهایی را که انجام میدهد میشناسیم. این نرمافزار نمونۀ کاملی از کاربرد هوش مصنوعی در بررسی محتوای نوشتهشده توسط انسان برای ارائۀ محتوای بدون خطاست. برنامههایی مانند Grammarly و Hemingway Editor بدون شک میتوانند با تصحیح اشتباهات نگارشی و گرامری، بهبود سبک و لحن نوشتار و… ارزش بیشتری به محتوای شما اضافه کنند. Grammarly همچنین به شما نشان میدهد که چگونه هر تغییری در نوشتارتان به خوانندگان کمک میکند تا پیام شما را بهتر درک کنند.
نقاط ضعف هوش مصنوعی برای تولید محتوا
با تمام مزیتهایی که برشمردیم، تأثیر هوش مصنوعی بر بازاریابی محتوایی، از بعد منفی هم قابل ارزیابی است. ضمن اینکه ضعفهایی هم دارد:
- هوش مصنوعی برای ارائۀ نتایج مورد انتظار همچنان به نظارت انسانی، سرپرستی و ویرایش نیاز دارد.
- محتوای تولیدشده توسط AI، کیفیت پایینتری نسبت به محتوای دستساز دارد و در متأثرکردن مخاطب، از جذابیت کمتری برخوردار است.
- محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی میتواند کیفیت کلی محتوای موجود در اینترنت را کاهش دهد و امکان انعکاس احساسات، صداها و دیدگاههای گوناگون در محتوا را پایین بیاورد. AI میتواند تعصب ایجاد کند و به کاهش امکان کشف سایتها، منابع خاص، صدای متخصصان و تنوع وب منجر شود.
- و درنهایت، محتوای مبتنی بر هوش مصنوعی بهراحتی قابل کشف و شناسایی نیست و حتی میتواند توسط موتورهای جستوجو جریمه شود.
آیا ChatGPT جایگزین تولیدکنندگان محتوا و کدنویسها میشود؟
هر زمان که یک فناوری جدید هوش مصنوعی معرفی میشود، این نگرانی وجود دارد که جایگزین مشاغل انسانی شود. در حال حاضر، صحبت از ChatGPT و تأثیر آن بر بازاریابی محتوایی است. واقعیت این است که ChatGPT وظایف را خودکار و بهرهوری کار تولیدکنندگان محتوا و کدنویسها را بیشتر میکند.
یک مثال عالی در این مورد، GitHub است که به توسعهدهندگان کمک میکند تا با بهرهگیری از دانش متنباز جهان، بهرهورتر شوند. اما کیفیت محتوای GPT-3 هنوز بهشدت متأثر از کیفیت دادههایی است که براساس آن آموزش داده شده و برای اطمینان از مناسببودن خروجی برای مخاطبان موردنظر، به نظارت و کنترل انسانی نیاز دارد.
به بیان دیگر، GPT-3 همچنان نیازمند دانش فنی توسعهدهندگان است تا بتواند از تمام ظرفیت خود استفاده کند. GPT-3 ابزاری نیست که توسط اشخاص بیتجربه در برنامهنویسی یا تجزیهوتحلیل داده استفاده شود، بهخصوص اگر میخواهید بهترین نتایج را از آن بگیرید. بنابراین، اگر کسبوکار شما قصد دارد از اصول اولیه فراتر برود، به تیمی از توسعهدهندگان نیاز دارید تا آن را برمبنای دادههای دنیای واقعی و اطلاعات مرتبط با مخاطبان آموزش دهند و همچنین آن دادهها را حفظ کنند و بهروز نگه دارند.
ChatGPT یک ابزار قدرتمند است و با درنظرگرفتن احتیاطهای لازم میتوان از آن در تلاشهای بازاریابی محتوایی خود استفاده کرد. هنگام استفاده از ChatGPT، ابتدا با مشورت کارشناسان مرتبط، استراتژیای را تدوین کنید تا بتوانید از این ابزار بهروشی طبیعی و درعینحال همسو با اهداف کلان و خُرد کسبوکار خود استفاده کنید. در استفاده از ChatGPT همواره به یاد داشته باشید که هدف ChatGPT و سایر ابزارهای مبتنی بر AI، افزایش قابلیتهای انسانی و کمک به ما برای کار مؤثرتر و بازدهی بیشتر است، نه اینکه جایگزین ما شوند.
تناقض هوش مصنوعی در تولید محتوا
رقابتیترین موارد استفاده از هوش مصنوعی آنجایی است که این فناوری با ارائۀ ابزارهای جدید، تولیدکنندگان محتوا را برای خلق محتوای خلاقانه کارآمدتر میکند. فناوری AI این قدرت را دارد که محتوای ماشینی و کمکیفیت را به کالا تبدیل کند و درعینحال پتانسیل و ارزش خلاقیت انسان را افزایش دهد.
هوش مصنوعی محتوای دستساز را ارزشمندتر میکند و مجال بیشتری برای بیان خلاقانه در اختیار تولیدکنندگان محتوا قرار میدهد. تفاوت میان ارزش صنایع دستی و محصولات کارخانهای را به یاد آورید. بله، با وجود AI، محتوای خلاقانۀ منحصربهفرد، حکم صنایع دستی را خواهد داشت.
هوش مصنوعی تولید محتوا را بهسمت کالاییشدن میبرد و درعینحال محتوای دستساز را ارزشمندتر میکند. این یک تناقض بزرگ هوش مصنوعی است. به همین دلیل، برندها و بازاریابان محتوایی باید با درنگ و دقت و با درنظرگرفتن خطرات و مزیتهای AI، به آن نزدیک شوند. بااینحال، تا این لحظه برای ما بدیهی است که هیچچیز جایگزین مهارتها، استعدادها، احساسات و ریزهکاریهای انسان نمیشود. انسانها در چندین زمینه بر هوش مصنوعی برتری دارند، ازجمله:
- خلاقیت: محتوای ایجادشده توسط انسان خلاقانهتر و منحصربهفردتر است. چنین محتوایی مبتنی بر تجربیات، دیدگاهها و احساسات شخصی است. درحالیکه محتوای هوش مصنوعی تنها براساس دادههای آموختهشده و برنامهنویسیشده است.
- کیفیت: اگرچه کیفیت محتوای تولیدشده توسط انسانهای مختلف متفاوت است، اما هر انسانی میتواند با کسب دانش، تجربه و تحقیق، محتوای باکیفیتتری نسبت به ابزارهای هوش مصنوعی ازجمله ChatGPT ایجاد کند.
- درک متنی: محتوای خلقشده توسط انسان، بیانگر درک عمیق او از زمینه و موضوع محتواست. هوش مصنوعی از چنین عمق ارتباطیای در تولید محتوا برخوردار نیست.
- احساسات، عقاید، اصالت: محتوای خلقشده توسط انسان، طبیعی است و طیف گستردهای از احساسات، عقاید و سبکها را منتقل میکند. محتوای تولیدشده توسط AI فاقد چنین تفاوتهای ظریفی است.
- هدف: محتوای تولیدشده توسط انسان هدفی مانند سرگرمی یا متقاعدسازی دارد. محتوای هوش مصنوعی بر حجم زیادی از دادهها متمرکز است که میتواند نتایج متوسطی را ارائه دهد.
سخن پایانی
برمبنای آنچه درمورد تأثیر هوش مصنوعی بر بازاریابی محتوایی گفتیم، درمجموع AI را نباید تهدیدی برای مشاغل خود در نظر بگیریم، بلکه باید از آن بهعنوان یک ابزار ارزشمند در ایجاد گردش کار بهتر و اجرای کمپینهای بازاریابی مؤثرتر استفاده کنیم. فراموش نکنیم که AI تلاشهای انسان را تکمیل میکند، گردش کارها را بهبود میبخشد و ما را با حرکت بهسمت آیندۀ بازاریابی و فناوری، خلاقتر میکند.
پس سعی کنیم در شغل خود بیوقفه رشد کنیم، همواره بهروز بمانیم و از AI برای شکوفایی خلاقیتهای خود بهره ببریم. همکاری با هوش مصنوعی میتواند لذتبخش باشد، لذتش را ببریم!