بهعنوان یک بازاریاب دیجیتال یا کسی که صفحهای تجاری در اینستاگرام دارد، باید نسبت به یک فرد معمولی شناخت عمیقتری از این شبکۀ اجتماعی داشته باشید. این شناخت به شما کمک میکند تا استراتژی بازایابی دیجیتال خود را بهتر پایهگذاری کنید. با توجه به این نکته، دانستن آمار مهم از اینستاگرام بسیار ضروری به نظر میرسد؛ زیرا به شما دید جامعتری نسبت به رقبایتان برای برنامهریزی میدهد و اجازه نمیدهد که کورکورانه فقط کارهایی را که افراد دیگر برای تولید محتوا در اینستاگرام انجام میدهند، دنبال کنید.
۳۰ آماری که در ادامۀ مطلب به آنها برخورد میکنید، فصل مشترک آمارهایی است که در دنیا و ایران وجود دارد. به این دلیل که گفتن بعضی از این آمارها، به خاطر دردسترسنبودن همۀ قابلیتهای اینستاگرام در ایران، معنا پیدا نمیکنند. همراه ما باشید.
۱) بیش از یک دهه از عمر اینستاگرام میگذرد
پلتفرم اینستاگرام در سال ۲۰۲۲ تولد ۱۲سالگی خود را جشن میگیرد. بنابراین، اگر هنوز بهدرستی از این پلتفرم برای اهداف بازاریابی برندتان استفاده نمیکنید باید بدانید که حداقل یک دهه نسبت به رقبایتان عقب هستید.
این پلتفرم از سال ۲۰۱۰ با انتشار اولین عکس که عکس ویرایششدۀ صاحبش بود، تکامل زیادی پیدا کرده است؛ مثل امکان برگزاری لایو اینستاگرام و ریلز. پس مطمئن باشید این تکامل در دهۀ دوم عمر اینستاگرام همچنان ادامه پیدا خواهد کرد و شما هم بهعنوان یک کسبوکار بهتر است از جریان این تکامل عقب نمانید.
۲) اینستاگرام هفتمین سایت پربازدید جهان است
به گزارش سمراش، براساس آمار کل ترافیک سایتها، سایت اینستاگرام با بازدید ماهانه ۲.۹میلیارد، هفتمین سایت پربازدید دنیاست. این آمار از این جهت اهمیت دارد که اصولاً اینستاگرام پلتفرمی است که بیشتر در گوشیهای هوشمند استفاده میشود؛ ولی با توجه به این آمار، کسبوکارها باید توجه کنند که محتوای خود را علاوه بر صفحههای گوشی هوشمند، برای مقیاسهای دیگر هم مناسبسازی کنند.
۳) اینستاگرام نهمین عبارت پرجستوجو در گوگل است
عبارتهای فیسبوک، یوتیوب و آبوهوا همگی بیشتر از عبارت اینستاگرام در پنجرۀ جستوجوی گوگل نوشته شدهاند؛ اما با توجه به اینکه بیشتر افراد از طریق نصب پلتفرم اینستاگرام به نیاز موردنظر خود میرسند، رتبۀ ۹ بودن در بین تمام عبارتهای جستوجو در دنیا اهمیت پیدا میکند.
این رتبه به کسبوکارها یادآوری میکند که افراد از طریق گوگل هم میتوانند به محتوای آنها دسترسی پیدا کنند، پس اهمیت نوشتن کپشن و استفاده از هشتگها را نباید دستکم بگیرند.
۴) اینستاگرام چهارمین شبکۀ اجتماعی پراستفاده است
تنها فیسبوک، یوتیوب و واتساپ هستند که از نظر تعداد کاربران فعال روزانه از اینستاگرام پیشی گرفتهاند. بااینحال، اینستاگرام هم با آمار ثبتشدۀ حدود ۲میلیارد ثابت کرده است که در دنیا چقدر طرفدار دارد.
این تعداد کاربر فعال، از تعداد کابران شبکههایی مثل پینترست (Pintrest)، تیکتاک (TikTok)، توییتر و اسنپچت (Snapchat) بیشتر است. با این حساب، اگر بهعنوان یک کسبوکار در پی کسب درآمد بیشتر بهواسطۀ بیشتردیدهشدن هستید، فعالبودن در اینستاگرام بیشتر از هر شبکۀ دیگری به نفع شماست.
۵) فقط ۰.۱% کاربران اینستاگرام فقط از شبکۀ اجتماعی اینستاگرام استفاده میکنند
احتمال اینکه یک کاربر اینستاگرام از شبکۀ اجتماعی دیگری هم استفاده کند، ۹۹.۹% است. برای مثال، ۸۳% از کاربران اینستاگرام عضو فیسبوک هم هستند یا ۵۵% از آنها از توییتر هم استفاده میکنند.
این آمار به بازاریابان فضای دیجیتال یادآوری میکند که به دلیل داشتن کاربران مشترک نباید استراتژیهای بازاریابی را بهشکلی طراحی کنند که برای کاربران تکراری به نظر برسند. درواقع، بهعنوان یک کسبوکار این آمار به شما میگوید که شبکههای اجتماعی مختلف برندتان باید محتوای مخصوص به خود را داشته باشند تا مخاطبتان دچار تکرار و دلزدگی نشود.
۶) اینستاگرام دومین نرمافزار پردانلود در جهان است
فقط تیکتاک در پاییز ۲۰۲۱ توانست پلتفرم اینستاگرام را در میزان دانلود شکست دهد. با توجه به اینکه همانطور که گفتیم، اینستاگرام عمری ۱۲ساله دارد، این میزان از دانلود همچنان بینظیر است.
۷) یکمیلیارد و ۲۲۰میلیون نفر هر ماه از اینستاگرام استفاده میکنند
اینستاگرام بسیار بسیار محبوب است؛ بااینحال تعداد افرادی که هر ماه از این پلتفرم استفاده میکنند، نصف افرادی است که هر ماه از پلتفرمهای یوتیوب و فیسبوک استفاده میکنند.
۸) افراد ۱۸ تا ۳۴ ساله بیشترین مخاطبان اینستاگرام را تشکیل میدهند
این آمار نشان میدهد که بیشترین مخاطب پلتفرم اینستاگرام را افرادی تشکیل میدهند که در سن جوانی تا قبل از میانسالی قرار دارند. کسبوکارها از این آمار برای ایدههای تولید محتوای مخاطبپسند خود در اینستاگرام استفاده میکنند. آنها میدانند باید محتوایی را تولید کنند که در چشم افراد ۱۸ تا ۳۴ ساله جذاب به نظر برسد.
۹) اینستاگرام شبکۀ اجتماعی محبوب نسل Z است
کاربران جهانی اینترنت که ۱۶ تا ۲۴ سال دارند، استفاده از شبکۀ اجتماعی اینستاگرام را نسبت به شبکههای اجتماعی دیگر ترجیح میدهند. بیشتر افراد بهاشتباه تصور میکنند که تیکتاک پلتفرم محبوب افرادی است که در عنفوان جوانی قرار گرفتهاند، ولی اینطور نیست؛ پس اگر مخاطبان برند شما این سن را دارند، استفادهنکردن حرفهای از اینستاگرام بهجز ضرر چیزی به کسبوکارتان نمیرساند.
۱۰) مردان نسل X سریعترین رشد را در بین مخاطبان اینستاگرام دارند
در سال ۲۰۲۱ تعداد مردان ۵۵ تا ۶۴ ساله که از اینستاگرام استفاده میکنند، ۶۳.۶% افزایش داشته است. این افزایش احتمالاً به این دلیل است که فرزندان آنها از این پلتفرم بهعنوان یک راه ارتباطی با والدینشان کمک میگیرند. از طرف دیگر، باید این نکته را هم به یاد داشت که اگر تعداد مخاطبان سنبالا در اینستاگرام زیاد شده است، پس شاید سرمایهگذاری روی تولید محتوای مناسب آنها بهمنظور کسب درآمد هم چندان فکر بدی نباشد.
۱۱) تعداد مخاطبان زن و مرد اینستاگرام تقریباً مساوی است
مخاطبان اینستاگرام را ۵۰.۸% زن و ۴۹.۲% مرد برآورد کردهاند. البته آمار مخاطبان زن و مرد حساب کاربری هر برند با برند دیگر متفاوت است. با این حساب، هنگام تولید محتوا علاوه بر اینکه باید توجه داشته باشید هم مردان و هم زنان محتوای شما را بازدید میکنند، باید به این نکته هم دقت کنید که از این تعداد بیشتر کدام جنسیت به محتوای شما واکنش نشان میدهند.
۱۲) ۵۰۰هزار اینفلوئنسر در اینستاگرام وجود دارد
از این آمار ۵۴% نانو اینفلوئنسر، ۳۳% میکرو اینفلوئنسر و بقیه ماکرو و مگا اینفلونسر هستند. در ایران بیشتر اینفلوئنسرهای معتبر جزو دستۀ ماکرو قرار میگیرند که بالای ۱۰۰هزار تا یک میلیون فالوئر دارند.
عدد ۵۰۰هزار نشانگر این است که هر موضوعی اینفلوئنسر مختص به خود را پیدا کرده است. بنابراین، شما هم برای فعالیت صفحۀ برندتان حتماً دنبال اینفلوئنسر مناسب بگردید، صفحهاش را تحلیل کنید و در صورت مناسببودن، برای اهداف تبلیغاتی خود از او استفاده کنید.
۱۳) ساعت ۱ تا ۵ بعدازظهر بیشترین توجه را میگیرد
بهطور میانگین، اگر محتوایی را بین ساعت ۱ تا ۵ بعدازظهر منتشر کنید، احتمال اینکه مخاطبان صفحهتان آن را ببینند و با آن تعامل داشته باشند بالاتر میرود. البته این آمار وحی منزل نیست و صرفاً میانگین جهانی را نشان میدهد؛ درنتیجه پیشنهاد میکنیم که با توجه به آمار اینسایت (Insight) صفحهتان تصمیم بگیرید که محتوا را در چه ساعتی منتشر کنید.
۱۴) اینستاگرام منبع محبوبی برای دریافت اخبار نیست
از هر ۱۰ بزرگسال، تنها ۱ نفر از اینستاگرام با هدف دنبالکردن اخبار روز استفاده میکند. ۴۲% افراد میگویند که به اینستاگرام به چشم یک منبع موثق اطلاعاتی نگاه نمیکنند.
این آمار نشان میدهد جنبۀ سرگرمی اینستاگرام همچنان از جنبۀ خبری و اطلاعرسانی آن بالاتر است؛ درنتیجه اگر در کسبوکار شما اخبار و اطلاعات جدی نقش پررنگی دارند، شاید بهتر باشد در یک پلتفرم مخصوص این کار مثل سایت، لینکدین یا توییتر محتوای خود را منتشر کنید.
۱۵) ۶۲% کاربران، روزانه یک بار به اینستاگرامشان سر میزنند
این در حالی است که ۴۲% کاربران اینستاگرام بیشتر از یک بار در روز حساب کاربریشان را چک میکنند. اگر این آمار را کنار این واقعیت بگذارید که اگر فعالیت منظمی در اینستاگرام نکنید، الگوریتم این پلتفرم شما را به مخاطبانتان نشان نمیدهد، بیشتر به اهمیت فعالیت مداوم در اینستاگرام پی میبرید.
درواقع، این آمار میگوید اینستاگرام فقط برای حسابهایی احترام قائل میشود که برای ۶۲% افرادی که روزانه به اینستاگرام سر میزنند، محتوای مناسب تولید کرده باشند.
۱۶) کاربران اینستاگرام روزانه نزدیک به ۳۰ دقیقه از آن استفاده میکنند
این آمار بهشکل میانگین جهانی گفته شده است، وگرنه بیشتر افراد اعتقاد دارند که وقت خود را بالای ۳۰ دقیقه در روز در اینستاگرام سپری میکنند. این دقایق شامل گشتوگذار در فید، صفحۀ کاوش، لایو اینستاگرام و ریلز میشود. برندهای باهوش از تمام توان خود برای جلبکردن توجه مخاطب بهواسطۀ تولید محتوا استفاده میکنند تا بخش بزرگی از ۳۰ دقیقه در روز را به برند خود اختصاص دهند.
۱۷) از هر ۱۰ کاربر ۹ نفر ویدئوهای اینستاگرام را تماشا میکنند
با این آمار احتمالاً بیشتر درک کردهاید که تصاویر بهتنهایی برند شما را در اینستاگرام نجات نمیدهند. بهعنوان یک برند باید بتوانید با استفاده از محتوای ویدئویی در هرکدام از قابلیتهای اینستاگرام، مخاطبان خود را شگفتزده کنید.
۱۸) محبوبترین محتوای ویدئویی، ویدئوهای آموزشی است
با اینکه این پلتفرم بیشتر به داشتن محتواهای سرگرمکننده شناخته میشود، ولی جالب است که محبوبترین نوع محتوای ویدئویی که کاربران آن دوست دارند، ویدئوهای آموزشی است.
این نشان میدهد افراد دیگر فقط از یک محتوا انتظار ندارند که آنها را سرگرم کند، بلکه همزمان میخواهند به شیوهای ساده و کوتاه آموزشهای مختلفی درخصوص موضوعهای موردعلاقهشان ببیند. به همین دلیل است که ویدئوهای کوتاه آموزشی یکدقیقهای همراه با زیرنویس، در صفحۀ کاوش همۀ حسابهای کاربری بهشکلی فراوان دیده میشود.
۱۹) روزانه ۵۰۰میلیون کاربر از استوری استفاده میکنند
قابلیت استوری اینستاگرام یکی از محبوبترین قابلیتهای این پلتفرم است. افراد از استوریهای حسابهای کاربری، بهخصوص حسابهای کاربری کاری و عمومی، چند برابر بیشتر از پستهای عادی بازدید میکنند.
با قابلیتهایی که اینستاگرام برای ساخت استوری خلاقانه در اختیار کاربران گذاشته است، جای تعجب نیست اگر برندی روی استفاده از این قابلیت برای بیشتردیدهشدن صفحهاش کار کند؛ همانطور که اینفلوئنسرها این کار را میکنند.
۲۰) ۵۸% از کاربران بعد از دیدن استوری، به نام یک برند علاقهمندتر میشوند
استوریها قدرت آهنربایی دارند! ۵۰% کاربران اینستاگرام گفتهاند که بعد از دیدن یک نام تجاری در استوریشان بیشتر تمایل پیدا کردهاند تا به سایتی که برند تجاری دارد سربزنند و از محصولات و خدمات آن استفاده کنند. فکر کنیم حالا میدانید که چرا برندها اصرار دارند تا اینفلوئنسرها در استوریهای روزانۀ خود آنها را تبلیغ کنند.
۲۱) ۸۵% از استوریها بهطور کامل دیده میشوند
این آمار نشان میدهد که قدرت استوری چقدر بالاست؛ یعنی تقریباً استوریای در اینستاگرام وجود ندارد که به اشتراک گذاشته شود و فردی آن را نبیند. جالبتر اینجاست که این درصد در صفحاتی که از استوریهای سرگرمی استفاده میکنند به ۸۸ و صفحاتی که استوریهای ورزشی استفاده میکنند، حتی تا ۹۰ هم میرسد.
۲۲) فعالترین برندها بهطور میانگین ۱۷ استوری در ماه منتشر میکنند
میانگین تعداد استوریهای بهاشتراکگذاشتهشده در طول ماه توسط برندهای معروف افزایش پیدا کرده است. بنابراین اگر شما هم میخواهید بهترین عملکرد را داشته باشید و مطمئن باشید که محتوایتان در بین هیاهوی اینستاگرام گم نمیشود، بهتر است حداقل هر یکروزدرمیان یک استوری در صفحۀ خود منتشر کنید.
نکتۀ مهم: بیشتر بازاریابان دیجیتال در ایران اعتقاد دارند که روزانه نباید کمتر از ۳ استوری در صفحۀ کاری خود منتشر کنید.
۲۳) #Love محبوبترین هشتگ است
شاید استفادۀ زیاد از هشتگ عشق این پیام را به بازاریابان و از طرف دیگر به مخاطبان برساند که افراد در اینستاگرام ترجیح میدهند محتواهایی با انرژی مثبت (با عمق نسبتاً کم) را نسبت به محتواهای دیگر ببینند. با این حساب، سعی کنید راجع به هر موضوعی که محتوا تولید میکنید، آن را تاحدامکان ساده، قابل فهم و به دور از احساسات منفی بسازید.
۲۴) ۹۰% از کاربران اینستاگرام حداقل صفحۀ یک برند تجاری را دنبال میکنند
از اینکه برند خود را وارد این شبکۀ اجتماعی کنید خجالت نکشید، چون تقریباً همه این کار را میکنند؛ پس سعی نکنید تا به ایدئالترین حالت برند خود برسید و بعد وارد این شبکۀ اجتماعی شوید.
سعی کنید با امکانات تجاریای که بهطور مداوم به این پلتفرم اضافه میشود برند خود را در ذهن مردم جا بیندازید. مثلاً قیمت اجناس را روی آن تگ کنید، از لایو برای معرفی خدمات، محصول و پشتصحنۀ کسبوکارتان استفاده کنید، ریلز را دستکم نگیرید و… . هر موقع در این مسیر خسته شدید، به خودتان یادآوری کنید که بیشتر کاربران اینستاگرام صفحات تجاری را بهشکل جدی دنبال میکنند.
۲۵) صفحههای تجاری اینستاگرام هر ماه بهطور میانگین ۱.۶۹% فالوئرهایشان را افزایش میدهند
با اینکه این عدد به عوامل مختلفی بستگی دارد، ولی اطلاعداشتن از آن باعث میشود تا تحلیل کنید که کسبوکار شما کجای نمودار رشد فالوئر ایستاده است. اگر از مقدار میانگین رشد فالوئر ماهانه بهشکل محسوسی پایینتر هستید، پس باید فکری به حال استراتژی تولید محتوای برندتان بکنید.
۲۶) صفحههای تجاری بهطور متوسط ۱.۶ بار در روز پست میگذارند
این آمار هم مثل آمار قبلی به شما کمک میکند که بهطور کلی بدانید چقدر باید در صفحۀ فید خود فعالیت داشته باشید. از بین تمام پستهای صفحههای اینستاگرام ۶۲.۷% تصویر تنها، ۱۶.۳% ویدئو و ۲۱% پستهای اسلایدی هستند. با توجه به این آمار، اگر فقط به یک مدل از انتشار پست بهعنوان برند عادت کردهاید، حالا وقت آن است که تجدیدنظر کنید و تنوع بیشتری به مدل پستهای خود بدهید.
۲۷) از هر ۲ نفر ۱ نفر از اینستاگرام برای کشف برند استفاده میکند
اگر بگوییم اینستاگرام گاهیاوقات مثل یک مرورگر کامل عمل میکند، دروغ نگفتهایم. قدرت هشتگها در این آمار بیشتر از هر چیز دیگری به چشم میخورد. افراد بسیار زیادی هر روز برای کشف خدمت یا محصول موردعلاقهشان در صفحۀ کاوش، از هشتگ مرتبط استفاده میکنند.
برای مثال، ممکن است فردی دنبال یک آموزش خوب برای بالابردن دانش سئو بگردد. بهجای گشتن در گوگل، #آموزش_سئو را در اینستا جستوجو میکند، با انواع و اقسام محتواهای مربوط به این آموزش مواجه میشود و درنهایت میتواند تصمیم بگیرد صفحۀ کدام برند را برای آموزش بهتر دنبال کند.
۲۸) ۵۷% مردم دوست دارند در نظرسنجیها و آزمونهای کوچک برندها مشارکت کنند
در مقایسه با سایر پلتفرمها، مخاطبان ترجیح میدهند آزمونها و نظرسنجیهای برندها را در اینستاگرام ببینند (اجرای آنها با استفاده از قابلیتهای استوری اینستاگرام آسان است)؛ بنابراین حتماً این شکل از تعامل را در صفحۀ برند خود بهشکلی مداوم به کار ببرید؛ مثلاً از مشتریانتان بپرسید که از برند شما چه میخواهند یا اینکه با آزمونهایی جذاب بسنجید چقدر نسبت با فعالیت شما آشنایی دارند.
استفاده از این روش باعث میشود تا مخاطبانتان احساس کنند که دیده میشوند. از طرف دیگر، این کار به شما کمک میکند شناخت بهتری نسبت به مخاطبانتان داشته باشید تا بتوانید استراتژی آیندۀ برند خود را بهتر بنا کنید.
۲۹) میانگین تعامل پستهای صفحههای تجاری ۰.۸۳% است
چه عدد پیشبینیناپذیری، نه؟ این عدد در پستهای اسلایدی، کمی بالاتر و در ویدئوها، کمی پایینتر است؛ بنابراین اگر تعامل پستهای صفحۀ برندتان چیزی در حوالی همین عدد است، به خودتان آفرین بگویید.
جالب است بدانید که معمولاً با افزایش فالوئر برندها، نرخ تعامل صفحات آنها پایین میآید؛ مثلاً صفحههای تجاریای که کمتر از ۱۰هزار فالوئر دارند، به نسبت صفحههای چند ده هزار فالوئری، از تعامل بیشتری برخوردار هستند. این نشان میدهد که گاهیاوقات «کمتر بهتر است» و این کیفیت و تعامل بالاست که باعث موفقیت یک صفحه میشود، نهفقط تعداد بالای دنبالکنندگان آن.
۳۰) ۴۴% مردم از اینستاگرام برای خریدهای هفتگیشان استفاده میکنند
چند سال پیش بود که اینستاگرام قابلیت تگهای قیمت و لینک خرید خود را معرفی کرد. این قابلیت بهسرعت محبوب شد. طبق یک نظرسنجی، ۴۴% از مردم برای خریدهای هفتگیشان از اینستاگرام استفاده میکنند.
با اینکه این قابلیت در ایران چندان نمیتواند مورد استفاده قرار بگیرد (به دلایل مختلف)، ولی بازهم واضح است که مردم اینستاگرام را بهعنوان پلتفرمی قابل اعتماد برای خریدکردن شناختهاند و روزانه از آن استفاده میکنند (استوری کدهای رهگیری مرسولۀ برندهای مختلف را به یاد بیاورید).