ویدئو مارکتینگ بدون شک یکی از راههای مؤثر ایجاد آگاهی از برند و دستیابی به مخاطب هدف است. طبق آماری که VidYard ارائه کرده است، ۸۳٪ از بازاریابها گفتهاند که ویدئو در حال حاضر بیشتر از تمام دوران اهمیت پیدا کرده است. در جایی دیگر، آماری توسط WYZOwl ارائه شد که نشان میداد ۸۷٪ از کسبوکارها از ویدئو بهعنوان ابزاری در بازاریابی استفاده میکنند.
در این مطلب از ویپدیا ابتدا به بررسی اینکه ویدئو مارکتینگ چیست میپردازیم، سپس سراغ مزایای ویدئو مارکتینگ در بازاریابی میرویم و درنهایت از انواع و کانالهای انتشار آن صحبت میکنیم. بعد از این مقاله متوجه معنای ویدئو مارکتینگ خواهید شد و تأثیرات آن را از چند منظر درک خواهید کرد.
تاریخچۀ بازاریابی ویدئویی
قبل از اینکه سراغ تعریف ویدئو مارکتینگ برویم، باید تاریخچۀ خلاصهای از آن را با هم بررسی کنیم؛ اینکه از کجا آمده است! در اول جولای ۱۹۴۱ برند Bulova که یک تولیدکنندۀ ساعت بود، اولین تبلیغ تلویزیونی را در شبکۀ WNBT، بین بازی بیسبال میان تیمهای بروکلین داجرز و فیلادلفیا فیلیز پخش کرد. هر دقیقه از این تبلیغ در آن زمان ۹ دلار هزینه داشت که به پول امروز ۱۵۰ دلار میشود.
در ادامه و با گذشت زمان و پس از جنگ دوم جهانی، هزینۀ تبلیغات ویدیویی از ۱۲.۳میلیون دلار به ۱۲۸میلیون دلار در اواخر دهۀ ۱۹۵۰ رسید. این دوران بهعنوان دوران طلایی در تبلیغات تلویزیونی شناخته میشود. در این دوران، برندها مأموریت خود را این میدانستند که از نظر روانی بتوانند با مخاطبان خود همساز شوند. کمپینهای ویدئو مارکتینگ معمولاً حولوحوش ارزشهای خانواده، سنتها و رؤیای آمریکایی (American Dream) پیادهسازی و اجرا میشد.
ویدیو مارکتینگ چیست؟
اگرچه به احتمال زیاد میدانید ویدئو مارکتینگ چیست، اما بهتر است که قبل از بیان اهمیت آن، تعریفی کلی از آن را ارائه کنیم.
ویدئو مارکتینگ نوعی محتوای ویدئویی است که برندها روی پلتفرمهای مختلف به اشتراک میگذارند.
جدا از شکل معمولی ویدئو که در پلتفرمهایی مانند یوتیوب و اینستاگرام آپلود میشود، انواع دیگری نیز از محتوای ویدئویی مانند وبینار، ویدئوهای زنده، کورسهای آموزشی و… نیز وجود دارند که بهوفور استفاده میشوند. وقتی این محتوای ویدئویی بهخوبی تولید شده باشد، میتواند ابزاری قدرتمند لقب بگیرد که میتواند پیامش را بهسادگی به طیف گستردهای از مخاطبان برساند که با استراتژی محتوایی کسبوکارهای B2B و B2C نیز سازگار است.
ویژگی بسیار مهم ویدئو مارکتینگ این است که هر نوع کسبوکاری با هر تجهیزاتی که دارد، میتواند با استفاده از آن ویدئو تولید کند و با وجود ابزارهای ویرایش فیلم که نیاز به تخصص خاصی هم ندارند، کیفیت ویدئوهای خود را افزایش دهد.
انواع بازاریابی ویدیویی
مشخصاً تمام ویدئوها یکسان نیستند و نمیتوان برای همۀ آنها صرفاً از لفظ ویدئو استفاده کرد. در مواقع مختلف این ویدئو جای خود را به نامهای رایجتر دیگر مانند وبینار، لایو و… میدهد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- ویدئوهای توضیحدهنده: در این نوع ویدئو سعی میشود برای مخاطبان، یک محصول یا خدمت یک شرکت و اینکه چه ارزشی برای آنها به ارمغان میآورد توضیح داده شود. در این نوع ویدئو دربارۀ مشکل خاص یک مشتری بحث میشود و توضیح داده میشود که چگونه این محصول یا خدمت به حل مشکل کمک میکند.
- ویدئوهای زنده: بیشتر شبکههای اجتماعی ابزار برگزاری یک لایو را در اختیار شما میگذارند. از این نوع ویدئو میتوان برای مصاحبه، اطلاعیه، رویدادها و… استفاده کرد.
- ویدئوهای رویداد: اگر یک شرکت میزبان یک کنفرانس یا یک رویداد باشد، ویدئو بهترین راه تبلیغ آن رویداد است.
- ویدئوهای How-to: این نوع ویدئوها به تماشاگران کمک میکند که مشکلی را حل کنند. بهطور مثال، کمک میکند که چگونه سرنخها را در یک کمپین بازاریابی ایمیلی به مشتری تبدیل کنیم. در این ویدئو روی چگونگی تأکید میشود.
- ویدئوهای رضایت مشتری: این نوع ویدئوها با احساسات آمیخته میشوند. در این ویدئوها یک مشتری نشان داده میشود که دارد از یک کسبوکار تعریف میکند و توضیح میدهد که چرا از محصولات آن برند استفاده میکند، چگونه استفاده میکند و مهمترین مزیت آن چیست.
- تبلیغات ویدئویی: یکی از محبوبترین انواع ویدئوهاست که در آن محصول یا خدمتی از یک برند تبلیغ میشود و هدفش معمولاً این است که چیزی به مخاطبان بفروشد.
- ویدئوهای فرهنگ سازمانی: این نوع ویدئوها چیزی فراتر از خود کسبوکار را به نمایش میگذارند و معمولاً دربارۀ افراد پشتصحنه هستند. این ویدئوها باعث میشوند که آن برند حس انسانی پیدا کند و باعث ایجاد حس ارتباط بین برند و مخاطبان میشوند.
- ویدئوهای آموزشی: این ویدئوها باید تعاملی و جالب باشند. هدف اصلی آن نیز شبیه به بلاگپست است: اینکه چیزی به مخاطب یاد بدهد. موضوعی مرتبط با حوزۀ فعالیت سازمان و سازگار با مخاطب هدف پیدا کنید و برای آن ویدئوی آموزشی بسازید.
- ویدئوهای شبکههای اجتماعی: در این پلتفرمها فرصت خوبی برای ساخت تبلیغات ویدئویی کوتاه خلاقانه فراهم است. این تبلیغات معمولاً کمتر از یک دقیقه، جالب و تعاملی هستند و در تایملاین مخاطبان به نمایش در میآیند.
۳۱ آمار جذاب درباره بازاریابی ویدیویی
در ادامه به ۳۱ آمار و ارقامی از بازاریابی ویدیویی اشاره میکنیم که دانستن آن به شما کمک میکند تا رویکرد هوشمندانهای را در قبال استفاده از این نوع شیوۀ بازاریابی، پیش بگیرید.
مزایای بازاریابی ویدیویی
اگرچه ویدیو مارکتینگ تأثیرات بسیاری روی بازاریابی و فروش دارد و بسته به نوع کسبوکار میتواند فواید بیشتر و خاصتری داشته باشد، اما در ادامه به ۵ دلیل بسیار مهم و اصلی که باعث میشوند شما متقاعد شوید که از ویدئو در استراتژی بازاریابی خود بهره ببرید، اشاره میکنم.
۱) بهترین راه برای معرفی محصول است
وقتی شما صاحب کسبوکاری هستید، قطعاً به دنبال ارائۀ خدمات یا محصولاتی به مشتریان خود هستید و فروش این چیزهایی که ارائه میکنید، شاید مهمترین هدف شما باشد. برای رسیدن به این هدف، استفاده از ویدئو که باعث میشود محصول شما به خریداران بالقوه نمایش داده شود، بسیار اهمیت پیدا میکند.
طبق آمار WYZOwl، حدود ۹۴٪ از بازاریابها گفتهاند که استفاده از ویدئو باعث شده است افراد بیشتری با محصول یا خدمت آنها آشنا شوند.
مشتریان زمانی از شما خرید میکنند که محصول شما را کاملاً درک کرده باشند، بدانند چهکاری انجام میدهد و چه نیازی از آنها را برطرف میکند. پس کاملاً مشخص است که چرا استفاده از ویدئو میتواند به شما کمک کند که محصول خود را به بهترین شکل به مشتری خود معرفی کنید. یکی از بهترین مثالها در حوزۀ معرفی محصول بهوسیلۀ ویدئو، ویدئویی است که Dropbox در یوتیوب منتشر کرد و میتوانید آن را در این لینک مشاهده کنید.
۲) بازگشت سرمایۀ خوبی دارد.
خوببودن بازگشت سرمایۀ ویدئو مارکتینگ به چند دلیل ازجمله اینکه چقدر خوب توانستهاید استراتژی محتوایی خود را سازماندهی کنید و کیفیت ویدئوی شما چقدر است بستگی دارد؛ بااینحال، طبق آمار WYZOwl، حدود ۸۳٪ از پاسخدهندگان گفتهاند که بازگشت سرمایۀ خوبی را در استفاده از ویدئو مارکتینگ تجربه کردهاند.
شاید شما فکر کنید که تولید محتوای ویدئویی هزینهبر و زمانبر است، اما فناوریهای دردسترس و نسبتاً ارزانقیمت مانند گوشیهای هوشمندِ میانردۀ بسیاری وجود دارند که به شما این اجازه را میدهند که بدون داشتن بودجۀ بالا، ویدئوهای باکیفیتی در مدتزمان کوتاه تولید کنید.
۳) به چندین شکل استفاده میشود
در ابتدای این مطلب هم اشاره کردم که ویدئو میتواند به اشکال مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد و همین است که آن را به یکی از جذابترین ابزارهای بازاریابی تبدیل میکند. به این ترتیب، شما میتوانید بسته به هدفی که در سازمان خود دنبال میکنید، از یکی از این اشکالِ ویدئو استفاده کنید.
یوتیوب یکی از اصلیترین پلتفرمهای انتشار ویدئوست؛ اما متأسفانه این سایت در ایران مسدود است. در ادامه به چند پلتفرم دیگر برای انتشار انواع مختلف ویدئو اشاره میکنم. در نظر داشته باشید که بعضی از پلتفرمهای زیر نیز در ایران مسدودند و صرفاً برای آگاهی شما به آنها اشاره شده است.
رسانههای انتشار ویدئو مارکتینگ
- بیشتر پلتفرمهای اجتماعی مانند اسنپچت، فیسبوک، اینستاگرام، یوتیوب و… به شما اجازۀ انتشار استوریهایی را میدهند که تاریخ انقضای مشخص دارند. انتشار ویدئو بهصورت استوری، راهی سریع و بسیار ساده و ارزان برای نمایش مستقیم محصول یا خدمتتان به مشتریان است. برای تأثیرگذاری بیشتر استوریها، به مخاطبان بیشتری در شبکههای اجتماعی نیاز خواهید داشت.
- ازآنجاییکه غولهای این حوزه مانند فیسبوک، یوتیوب، اینستاگرام، توییچ و… بهروزرسانیهای گستردهای در این زمینه داشتهاند، ویدئوی زنده در سالیان اخیر گسترش زیادی پیدا کرده است. فیسبوک در آماری که ارائه داده است بیان کرده که ویدئوهای زنده تا ۶ برابر بیشتر اینتراکشن ایجاد میکنند.
- وبینارها هم بهعنوان شکل دیگری از محتوای ویدئویی میتوانند ارتباط خوبی بین شما و مشتریان بالقوهای که دارید ایجاد کنند. از وبینار میتوان برای پاسخ به سؤالاتی که افراد مختلف دربارۀ شما و محصولاتتان دارند هم استفاده کرد. پلتفرمهای بینالمللیای مانند GoToWebinar و پلتفرمهای داخلیای مانند اسکای روم میتوانند به شما در برگزاری وبینارها کمک کنند.
۴) افراد عاشق ویدیو هستند
وجود تجهیزات و فناوریهای مختلف، ساخت و بهاشتراکگذاری محتوای ویدئویی را راحت کردهاند؛ بهواسطهی همین فناوریها، تماشای ویدئو نیز برای افراد راحتتر شده است. آمار بسیاری دربارۀ این موضوع بیان شده است که در ادامه به ۳ نمونه از آنها اشاره میکنم:
- بلاگ رسمی یوتیوب گفته است که افراد روزانه بیش از یک میلیارد ساعت ویدئو در یوتیوب تماشا میکنند.
- توییتر هم در خبری اعلام کرد که روزانه ۲میلیارد بازدید ویدئو در این پلتفرم اتفاق میافتد. همچنین، توییتهای شامل ویدئو تا ۱۰ برابر تعامل بیشتری نسبت به توییتهای متنی یا تصویری کسب میکنند.
- DigiDay هم در آماری اعلام کرد که فیسبوک روازنه بیش از ۸میلیارد بازدید ویدئو دارد. بسیار جالب است که ۸۵٪ این ویدئوها بدون صدا تماشا شدهاند!
۵) ویدیو برای سئو عالی است!
انتشار ویدئو در یوتیوب میتواند همان کلمات کلیدیای را که کسبوکار شما به دنبال رتبهگرفتن در آن در گوگل است هدف قرار دهد؛ چون خود گوگل هم بسیاری از ویدئوهای یوتیوب را در همان صفحۀ سرچ اصلی در نتایج ابتدایی به نمایش میگذارد. جدا از نمایش در قسمت سرچ اصلی گوگل، ویدئوها همچنین هنگامی که افراد چیزی را در خود یوتیوب سرچ میکنند هم به نمایش درمیآیند. بلاگ Moz در آماری اعلام کرد که یوتیوب سومین رتبۀ مارکت سرچ را در آمریکا بعد از Google.com و Google Images در اختیار دارد؛ یعنی اگر فردی چیزی را در صفحۀ اصلی گوگل و قسمت تصاویر آن پیدا نکرد، سراغ جستوجوی آن در یوتیوب میرود.
معایب ویدیو مارکتینگ
جدا از مزایای ویدئو مارکتینگ، این استراتژی معایبی نیز دارد که نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد:
- ساخت آن میتواند هزینهبر باشد: بودجهای که باید برای ساخت ویدئو تخصیص دهید ممکن است در بسیاری از موارد بسیار بالا شد؛ چون شما نیاز دارید که فیلمنامۀ آن را بنویسید، دوربین و میکروفون بخرید، اگر ویدئو انیمیشنی باشد، آن را بسازید و دکوری را طراحی و آماده کنید که اینها تماماً هزینهبر خواهد بود.
- تولید آن میتواند زمانبر باشد: با توجه به اینکه ساخت ویدئو دارای ۳ مرحلۀ پیش تولید، تولید و پستولید است، گذراندن و ردکردن هر مرحله، بسته به هدفی که شما دارید و نیرو و هزینهای که میگذارید، میتواند طولانی شود.
- ممکن است برای همه جذاب نباشد: ذائقۀ هرکسی متفاوت است و اینکه شما بخواهید با یک ویدئو دل همه را به دست بیاورید عملاً ممکن نیست و همین موضوع ممکن است از تأثیر ویدئو بکاهد. پس بهتر است که قبل از ساختن ویدئو تمام متغیرهای تأثیرگذار را در نظر بگیرید.
چگونه ویدیو مارکتینگ را شروع کنیم؟
فقط کافی است ۵ مرحلۀ زیر را دنبال کنید:
- برنامهریزی کنید، اهدافتان را تعیین کنید و آنها را بسنجید.
- چیزی را ادامه دهید که آن را بلد هستید.
- ساختن ویدئو را شروع کنید و جلوی خودتان را نگیرید.
- همیشه در حال جستوجو باشید تا ضعفهایتان را برطرف کنید.
- با اینفلوئنسرها همکاری کنید.
- از تبلیغات با حداکثر توانشان استفاده کنید.
نمونههای موفق ویدیو مارکتینگ در کسبوکارهای ایرانی
نمیتوان با آمار یا معیاری خاص، کمپینی موفقیتآمیز برای ویدئو مارکتینگ در ایران نام برد؛ چون اکثر تبلیغهای مشهور در صداوسیما پخش میشوند که با هزاران نوع محدودیت روبهروست. اما بهطور کلی میتوان به تبلیغ محصولات بیژن توسط امین حیایی، تبلیغ سن اینچ توسط نوید محمدزاده، تبلیغات محصولات عالیس با جملۀ معروف «کدومو بدم؟»، تبلیغ برند آلتون با الیکا عبدالرزاقی و همسرش و… اشاره کرد.
نکتۀ جالب توجه اینکه بیشتر این تبلیغات، برای دیدهشدن، به حضور یک بازیگر شناختهشده متوسل شدهاند و اگرچه این کار در تمام دنیا مرسوم است، اما شاید این حضور مانع از دیدهشدن تمام ایرادهای آن تبلیغ ویدئویی شود.
درنهایت، در نظر داشته باشید که مهم شروعکردن ویدئو مارکتینگ است. تا شروع نکنید نخواهید دانست که آیا موفق خواهید شد یا خیر. در حین گذر از مسیر است که میتوانید ضعفهای خود را پیدا کنید و سراغ بهبود و پیشرفت بروید.
سؤالات متداول
ویدئو مارکتینگ چیست؟
ویدئو مارکتینگ یک ویدئوست که در پلتفرمهای مختلف معمولاً با اهداف تجاری قرار داده میشود.
انواع ویدئو مارکتینگ کداماند؟
انواع مختلفی از ویدئو مارکتینگ وجود دارد که ازجمله میتوان به ویدئوی لایو، ویدئوی How-to، ویدئوهای آموزشی، ویدئوهای فرهنگ سازمان، ویدئوهای شبکههای اجتماعی و… اشاره کرد.