گاهیاوقات افراد تصور میکنند که کلمات بازاریابی و تبلیغات، تقریباً هممعنی هستند و هرکدام را میتوان بهجای دیگری استفاده کرد، اما این تصور اشتباه است. هرکدام از این کلمات نقش متفاوتی را برای کسبوکارها ایفا میکنند و باید در جای خود به کار گرفته شوند. از رایجترین اصطلاحاتی که در دنیای کسبوکارها بهاشتباه و بهجای هم استفاده میشوند میتوان به بازاریابی ویدئویی و تبلیغات ویدئویی اشاره کرد.
در این مطلب سعی کردیم معنی بازاریابی ویدئویی و تبلیغات ویدئویی را توضیح دهیم و تفاوت آنها را از ۵ جهت مختلف بررسی کنیم. همراه ما باشید.
بازاریابی ویدیویی چیست؟
میگویند که یک تصویر ارزش هزار کلمه را دارد. برای یک ویدئو، آن را در یک هزار دیگر ضرب کنید. این جمله اساس بازاریابی ویدئویی (Video marketing) است؛ شکل قدرتمندی از بازاریابی که بهطور مؤثر مخاطبان شما را از طریق کانالهای سنتی و دیجیتال درگیر میکند.
بازاریابی ویدئویی بهمعنای استفاده از ویدئوها برای تبلیغ و اطلاعرسانی درمورد محصول یا خدمات شماست. این نوع از بازاریابی به افزایش تعامل بین کسبوکار شما و مخاطبانتان کمک میکند، به آنها آموزش میدهد و این امکان را برایتان فراهم میکند که از طریق رسانههای گوناگون مثل سایت، شبکههای اجتماعی، تلویزیونهای اینترنتی و… با آنها بهشکل مؤثر ارتباط برقرار کنید.
تبلیغات ویدیویی چیست؟
تبلیغات ویدئویی (Video advertising) یکی از زیرشاخههای بازاریابی ویدئویی است. این شکل از تبلیغات بهطور خاص محصول یا خدمتی از کسبوکارها را بهشکلی کوتاه، جذاب و آموزنده معرفی میکند. تبلیغات ویدئویی به بهبود حجم فروش، انتقال مختصر و جذاب اطلاعات راجع به محصولات یا خدمات، دستیابی به مخاطبان بیشتر و ایجاد سروصدا در بازار کمک میکند.
۵ تفاوت بازاریابی و تبلیغات ویدئویی در چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، تبلیغات ویدئویی زیرشاخهای از بازاریابی ویدئویی است؛ به همین علت ممکن است که این دو در نوع اجرا شباهتهایی نیز با هم داشته باشند که افراد عادی آنها را از هم تشخیص ندهند. تفاوت این دو مفهوم با ۵ ویژگی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، روشنتر خواهد شد.
۱) هدف
در کوتاهترین و سادهترین توضیح باید بگوییم که در بازاریابی ویدئویی هدف فقط فروش نیست، درحالیکه تبلیغات ویدئویی بهشکل عمده فروش بیشتر را دنبال میکنند. کسبوکار شما میتواند با اهداف مختلفی بازاریابی ویدئویی را دنبال کند؛ مثلاً به مخاطبانتان راجع به محصول یا خدمتی آگاهی و آموزش دهد، مسائل مرتبط با حوزۀ تخصصی کارتان را پوشش دهد، عملکرد رقبا را تحلیل کند و… .
از آن طرف، تبلیغات ویدئویی قرار است فروش بیشتر را برای کسبوکار شما تضمین کند؛ به همین علت معمولاً در تبلیغات ویدئویی مخاطب هدف بهشکلی واضح مشخص شده و وادار میشود که بعد از دیدن تبلیغات، کال تو اکشن (فراخوان به اقدام) داشته باشد.
۲) مدتزمان
یکی از بارزترین تفاوتهای ویدئوهایی که به قصد بازاریابی ویدئویی ساخته میشوند، با ویدئوهایی که بهمنظور تبلیغات تهیه میشوند، مدتزمان آنهاست؛ تبلیغات ویدئویی مدتزمان کوتاهی دارند و در بیشترین حالت بین ۲ تا ۳ دقیقه نمایش داده میشوند، درحالیکه محتوای ویدئویی که به قصد بازاریابی ویدئویی تهیه شده است، در مدتزمان طولانیتری نشان داده میشود.
برای مثال، تبلیغاتی که در تلویزیون به نمایش درمیآیند چیزی بین ۳۰ تا ۴۵ ثانیه طول میکشند، ولی یک محتوای آموزشی که در آپارات و به هدف بازاریابی به نمایش درمیآید ممکن است مدتزمان بسیار طولانیتری هم داشته باشد.
۳) قالب
یکی دیگر از تفاوتهای مهم، قالبهایی است که محتوای ویدئویی بازاریابی ویدئویی یا تبلیغات ویدئویی بهواسطۀ آنها به نمایش درمیآیند. قالب محتوای بازاریابی ویدئویی معمولاً به شکلهای زیر خود را نشان میدهد:
- دموها؛
- ویدئوهای آموزشی؛
- لایوها (لایو اینستاگرام، لایو لینکدین و…)؛
- ویدئوی معرفی محصول؛
- ویدئوی تجربۀ مشتری؛
- ویدئوی آنباکسینگ؛
- ویدئوی پشت صحنه؛
- ویدئوی نقد و بررسی؛
- ریلز.
قالب محتوای تبلیغات ویدئویی هم به شکلهای زیر خود را نشان میدهد:
- تبلیغات سایت؛
- تبلیغات تلویزیونی (یا بنرهای دیجیتال در سطح شهر)؛
- تبلیغات شبکههای اجتماعی؛
- تبلیغات آپارات؛
- تبلیغات موبایلی.
نکتۀ مهم دربارۀ قالبها این است که هرکدام از این قالبها میتوانند در پلتفرمهای مشترکی استفاده شوند؛ یعنی مثلاً ممکن است همانطور که محتوای بازاریابی ویدئویی در شبکۀ اجتماعی یک برند به اشتراک گذاشته میشود، تبلیغات ویدئویی آن برند نیز در همان شبکه نشان داده شود.
۴) کیفیت و قیمت
در بازاریابی ویدئویی شما این امکان را دارید که بدون امکانات خاص و حتی با یک گوشی متوسط، محتوای ویدئویی پربازدید، مؤثر و درگیرکننده را توسط افراد مختلف و بعضاً غیرمتخصص تولید کنید؛ درحالیکه تبلیغات ویدئویی احتیاج به تجهیزات خاص، باکیفیت و افراد متخصص و محیط مناسب فیلمبرداری دارد.
از طرف دیگر، مخاطب کسبوکار شما وقتی با یک محتوای بازاریابی ویدئویی مثل لایو یا ریلز برخورد میکند، انتظار کیفیت بهشدت بالا را ندارد؛ ولی اگر به همان مخاطب تبلیغ ویدئویی بیکیفیت نشان دهید، احتمالاً برای همیشه یا حداقل مدتزمان طولانی از چشم او میافتید.
به همین ترتیب، وقتی به ویژگی قیمت میرسیم نیز برای بازاریابی ویدئویی به نسبت تبلیغات ویدئویی هزینۀ کمتری را برای کسبوکارتان متقبل میشوید. برای بازاریابی ویدئویی، از تجهیزات گرفته تا نیروی انسانی و پلتفرم انتشار، به صرف هزینۀ بالا احتیاج ندارید، ولی استفادۀ همین موارد برای تبلیغات ویدئویی هزینه را بالا میبرد.
۵) استراتژی
ویژگی استراتژی به ویژگیهای زمان، تکرار و عمق گره خورده است. بهطور کلی، در بازاریابی ویدئویی شما به دنبال گفتن داستان کسبوکارتان به مخاطبانی که دارید هستید، درنتیجه استراتژی بازاریابی شما به این شکل درمیآید که مخاطبتان را با تکرار زیاد، در مدتزمان طولانی به عمق داستان کسبوکارتان دعوت کنید.
درمقابل، در تبلیغات ویدئویی ترجیح بر این است که توجه مخاطبتان را در مدتزمان کم و با تعداد تکرار محدود، به ویترین کسبوکارتان جلب کنید تا به مشتری شما تبدیل شود.
نکتۀ آخر:
هیچ مرز مشخص و واحدی که درنهایت تعیین کند ویدئوی تهیهشده توسط کسبوکار شما جزو بازاریابی ویدئویی قرار میگیرد یا جزو تبلیغات ویدئویی وجود ندارد. این دو مفهوم مثل چرخدندههای متصل به هم یک دستگاه عمل میکنند که بدون حرکت یکی، حرکت دیگری با مشکل مواجه میشود.
مهمترین نکتهای که باید به آن در بازاریابی یا تبلیغات ویدئویی توجه کنید، هدف شما از تولید محتوا برای این ۲ مفهوم است. اول هدفتان را تعیین کنید و بعد ببینید تولید محتوا برای کدامیک از این دو مفهوم بیشتر به نفع کسبوکار شما عمل میکند.