گذاشتن پست در لینکدین مثل شبکههای اجتماعی دیگر نیست و چالشهای خود را دارد. این شبکۀ اجتماعی فقط مخصوص سرگرمی یا اطلاعرسانی نیست. در این پلتفرم شما باید خود و کسبوکارتان را همزمان بهشکلی معرفی کنید که حرفهای به نظر برسید و از طرف دیگر برای مخاطبانتان جذابیت هم داشته باشید.
با توجه به دلایلی که در بالا اشاره کردیم، ممکن است از خود بپرسید که چه پستهایی در لینکدین منتشر کنیم که هم جذابیت داشته باشند و هم باعث شوند بهطور مستمر و مفید در این شبکه فعالیت داشته باشیم؟ ما در این مطلب با ۲۷ ایده برای موضوع پست به کمک شما آمدهایم؛ پس همراهمان باشید.
۲۷ موضوعی که برای پست لینکدین مناسب هستند
ایدهها برای گذاشتن پست و محتوا در شبکههای اجتماعی تمامی ندارند، اما ۲۷ ایدۀ زیر شما را راهنمایی میکند تا در تقویم شبکۀ اجتماعی لینکدین خود به بنبست نخورید. به این نکته هم توجه کنید که گاهیاوقات میتوانید این ایدهها را باهم ترکیب کنید.
۱) مصاحبۀ زنده
لایو لینکدین یکی از جدیدترین ویژگیهایی است که به این شبکۀ اجتماعی اضافه شده است. شما میتوانید به نسبت تخصصی که دارید، با افراد مختلف بهصورت زنده مصاحبه کنید، یا اینکه بهشکل فردی، دربارۀ موضوعهای مختلف لایو برگزار کنید. خوبی لایو به این است که با مخاطبانتان ارتباط بهتری میگیرید و حرفهایتر دیده میشوید.
۲) گفتن داستان
داستانسرایی مهارتی است که باید برای بازاریابی دیجیتال آن را یاد گرفت. بهعنوان فردی که قصد دارد در لینکدین فعالیت حرفهای داشته باشد، باید به اتفاقهایی که در حوزۀ کاریتان میافتد با دقت بیشتری نگاه کنید؛ سپس آنها را در قالب داستانهایی واقعی، جذاب و کوتاه بیان کنید.لیغات
۳) تجارب کاری قبلی
بسیاری از ما تجارب خاص و جالبی از کارهایی که قبلاً به آنها مشغول بودهایم داریم. مهم نیست که این تجارب تلخ یا شیرین باشند، درنهایت هرکدام از آنها ظرفیت این را دارند که بهعنوان یک پست تأثیرگذار در لینکدین به اشتراک گذاشته شوند.
گفتن تجارب قبلی باعث میشود مخاطبانتان شما را بهتر بشناسند؛ اینکه کجا بودهاید و چه پستی و بلندیهایی را برای جایگاهی که دارید طی کردهاید. فقط این نکته را در نظر داشته باشید که در گفتن این تجارب، حفظ حریم شخصی افراد را در نظر بگیرید و از لحاظ قانونی برای خودتان مشکلی ایجاد نکنید.
۴) گفتن نقلقولها
پستکردن یک نقلقول معروف ممکن است بیهوده به نظر برسد، اما اگر یک قدم فراتر بردارید و پس از گفتن نقلقول، دیدگاه خودتان را هم راجع به آن به اشتراک بگذارید، باعث میشود تا مخاطبانتان شما را فردی دارای دیدگاه خاص ببینند.
۵) بهاشتراکگذاشتن محتوای تولیدشده
میتوانید فایلهای پیدیاف، لینک مقالههای سفید، لینک بلاگپست، لینک محتوای همیشهسبز و… را در محتوای لینکدینی خود جا دهید. توجه کنید که هیچ نقطهضعفی در محتوای بهاشتراکگذاشتهشده مثل غلط املایی، لینک خراب یا فایلهای با حجم بیش از حد نداشته باشید.
۶) استفاده از نظرسنجی
استفاده از نظرسنجی در تمام شبکههای اجتماعی باب شده است. شما هم از همین قابلیت استفاده کنید و درمورد مسائلی که برای کارتان اهمیت دارد نظرسنجی کنید. نظرسنجی چند ویژگی خوب دارد: اول اینکه باعث میشود به این فکر کنید که چطور بهتر سؤال بپرسید یا سؤال بهتری بپرسید؛ دوم اینکه به بالارفتن تعامل صفحهتان کمک میکند، و در آخر اینکه میتوانید از جوابها جهت یافتن ایده برای پستهای بعدی خود کمک بگیرید.
۷) استفاده از آخرین مطالعات روز و اخبار
یکی از روشهای درگیرکردن مخاطب در لینکدین، بهاشتراکگذاشتن آخرین مطالعات و نتایج بهدستآمده در حوزۀ تخصصی کاریتان است. با این کار به مخاطبانتان یادآوری میکنید که در کارتان آدم بهروزی هستید و بهطور مداوم سعی دارید اطلاعاتتان را بالا ببرید؛ درنتیجه افراد شما را کمکم بهشکل یک مرجع که آخرین اطلاعات حرفهای را در اختیار آنها میگذارد نگاه میکنند.
۸) معرفی محتوای مفید
سعی کنید محتوایی را که به شما در مسیر کاریتان (یا شخصیتان) کمک کرده است تبلیغ و معرفی کنید. این محتوا میتواند یک پادکست خوب، یک کتاب خوب، یک فیلم خوب و… باشد.
۹) نشاندادن بخشی از محیط کار
فضای کاری شما، مثل میزی که پشت آن کاری میکنید، نمادی از همان چیزی است که واقعاً هستید. این میز راجع به شما و نحوۀ کارکردنتان چیزهای زیادی به مخاطب میگوید. فقط اینکه عکسی را منتشر نکنید که قوانین مربوط به محیط کارتان را نقض کند، وگرنه دچار مشکل میشوید.
۱۰) پاسخ به سؤالات متداول
در هر حوزۀ کاری سؤالهایی وجود دارد که افراد بارها و بارها آنها را میپرسند. شما هم بهعنوان یک متخصص به این سؤالها پاسخ دهید، ولی سعی کنید که به نسبت جوابهایی که دیگران قبلاً دادهاند، اطلاعات بیشتری را به مخاطبانتان ارائه کنید.
۱۱) برگزاری چالش
برگزاری چالش در بین بعضی از حوزههای کسبوکاری که در لینکدین فعالیت میکنند، بیشتر از بقیۀ کسبوکارها وجود دارد. برای مثال، هر چند وقت یک بار کپیرایترها با هم بر سر گفتن جملۀ تبلیغاتی جذاب براساس موضوعی مشترک، رقابت میکنند. شما هم بگردید و ببینید در حوزۀ کاریتان چه موضوعی برای مخاطبانتان جذاب است. با استفاده از همان موضوع چالش ایجاد کنید. افراد عاشق شرکتکردن در چالشهای مختلف و سرگرمکننده هستند.
۱۲) بازاریابی B2B
بخش بزرگی از بازاریابی در لینکدین بهشکل بازاریابی B2B انجام میشود. شما هم از ظرفیت این پلتفرم استفاده کنید و هرازچندگاهی خدمات یا محصول خود را برای بقیۀ کسبوکارها تبلیغ کنید. حواستان باشد که این پستهای تبلیغاتی بیش از حد منتشر نشود، چون تأثیرگذاری خود را از دست میدهد.
۱۳) نشاندادن مهارت جدید
اگر مهارت جدیدی را درخصوص حوزۀ کاریتان یا حتی حوزههای دیگر کسب میکنید، آن را به اشتراک بگذارید. با این کار به مخاطبانتان نشان میدهید که فرد منفعلی نیستید و برای حرفهایترشدن خودتان تلاش میکنید. همانطور که گفتیم، لازم نیست حتماً مهارتی را که در حوزۀ کاری به دست آوردهاید به اشتراک بگذارید، گاهیاوقات نشاندادن مهارتهای دیگر، به دیگران یادآوری میکند که ربات نیستید و کل مهارتهای زندگیتان به حوزۀ تخصصیای که دارید معطوف نشده است.
۱۴) بهاشتراکگذاشتن برنامۀ هفتگی
شاید کمی با این کار متظاهر به نظر برسید، اما باید بدانید که گاهیاوقات نشاندادن یک ویترین جذاب در صفحۀ لینکدینتان بقیه را قانع میکند تا شما را فالو و پستهایتان را دنبال کنند. گاهی خودنمایی کنید (البته با واقعیت) و برنامۀ شلوغ هفتۀ کاریتان را به اشتراک بگذارید و پس از پایان هفته هم در گزارشی کوتاه و جذاب به مخاطبانتان بگویید که چه کارهایی را تمام و چه کارهایی را ناتمام گذاشتهاید.
۱۵) پرسیدن سؤال چالشی
شما همیشه نمیتوانید با نظرسنجی، افکار مردم را راجع به تمام موضوعات متوجه شوید؛ چون جواب تمام سؤالها سیاه و سفید نیست. گاهیاوقات سؤالهایی پرچالش و جنجالی بپرسید و از مخاطبانتان بخواهید که جوابهایشان را بهشکلی کامل در زیر پستتان بگویند و با هم بحث و گفتوگو کنند.
۱۶) استفاده از ترندها
گاهیاوقات اتفاقهایی میافتند که جریانساز میشوند و هر کسبوکاری با زاویه دید خود به آنها واکنش نشان میدهد. مثلاً ممکن است یک کسبوکار پوستری پرحاشیه طراحی کند تا همه آن را در سطح شهر ببینند و راجع به آن نظر بدهند. در این موقعیت، کسبوکارهای دیگر در لینکدین، با اضافهکردن زاویۀ دید خود، پوستری طراحی میکنند که شبیه پوستر اول است، ولی پیام دیگری دارد.
این اتفاقها در حوزۀ کسبوکارها کم نمیافتند؛ درنتیجه اگر از اتفاقات اطرافتان باخبر باشید، خلاقیت داشته باشید و بهموقع اقدام کنید، میتوانید پستهای مربوط به ترندهای روز را در لینکدین خود منتشر کنید.
۱۷) نقد نرمافزارها و پلتفرمها
هرکدام از ما برای پیشبرد کسبوکارمان از نرمافزارها و پلتفرمهای مختلف استفاده میکنیم. این نرمافزارها و پلتفرمها مزایا و معایب خود را دارند. شما میتوانید بهشکلی تخصصی راجع به مزایا و معایب آنها در پست لینکدین خود صحبت کنید. برای مثال، اگر تجربۀ کار با پلتفرم خاصی را در بازاریابی پیامکی یا بازاریابی ایمیلی دارید، این تجربه را بهشکل یک نقد با مخاطبانتان در میان بگذارید.
۱۸) معرفی تیم
اگر در تیمی فعالیت میکنید که اعضای آن در لینکدین فعالیت دارند، هرازچندگاهی پستی منتشر کنید که این اعضا را به دیگران بهشکلی مثبت معرفی کند. با این کار هم به همکارانتان احساس خوبی میدهید و هم اینکه باعث میشوید پستتان بهواسطۀ آنها به اشتراک گذاشته شود و تعامل بیشتری با آن انجام بگیرد.
۱۹) استفاده از شبکههای اجتماعی دیگر
شما باید بسته به هر پلتفرم و ویژگیهایی که دارد، محتوای مناسب آن را تولید کنید؛ اما گاهی هم میتوانید از محتواهایی که تولید کردهاید، در چند شبکۀ اجتماعی استفاده کنید. اگر محتوایی تولید میکنید که فکر میکنید مناسب پلتفرم لینکدین هم هست، حتماً خود محتوا یا لینک آن را در لینکدین به اشتراک بگذارید.
۲۰) استفاده از توصیۀ دیگران
همانطور که شما به دیگران محتواهای مفیدی را که از آن استفاده کردهاید معرفی میکنید، اجازه دهید دیگران هم در بعضی از پستهای شما این کار را انجام دهند. با این کار شناخت بیشتری از مخاطبانتان پیدا میکنید و بستری را ایجاد میکنید که با شما مکالمه داشته باشند؛ بهعلاوه، در این بین خودتان هم چیزهای زیادی یاد میگیرید.
۲۱) خدمات یا محصولات رایگان
یکی از کلماتی که در اکثر پستهای شبکههای اجتماعی بازدید و تعامل خوبی میگیرد، کلمۀ رایگان است. هر چند وقت یک بار بهشکلی محدود برای مخاطبانتان یکی از خدمات یا محصولاتی را که دارید بهشکل رایگان عرضه کنید؛ مثلاً اشتراک رایگان ۳روزه از خدمات یک سایت، برای افرادی که زیر پست شما کامنت میگذارند یا مواردی از این دست.
۲۲) تبریک روزهای خاص
در انواع تقویمها چه تقویم کشور و چه تقویمهای بینالمللی جستوجو کنید و مناسبتهای مربوط به کسبوکارتان را پیدا کنید. برای این مناسبتها در تقویم شبکههای اجتماعی خود مثل لینکدین، پست مخصوص طراحی کنید. بهعلاوه، حتماً برای روزهایی که برای کسبوکار خودتان بهشکل ویژه اهمیت دارد هم برنامهریزی کنید؛ مثل سالگرد تأسیس یا افتتاح شعبۀ جدید و مواردی از این دست.
۲۳) از گیفها استفاده کنید
گاهیاوقات پایتان را از محتوای معمولی فراتر بگذارید و کمی چاشنی طنز به پستهایتان اضافه کنید. گیفها بهترین قالب تصویری برای نشاندادن روحیۀ طنز شما هستند. بعضی از روزها برای توصیف حالی که دارید، چه خوب و چه بد، از این گیفها استفاده کنید. با این روش، باز هم به مخاطبانتان میگویید که شما انسانید نه ربات.
۲۴) تبلیغ کسبوکارهای دیگر
در بعضی از پستهایتان برای کمک به کسبوکارهای دیگر قدم بردارید و اگر از خدمات یا محصولاتشان راضی بودید، آنها را تبلیغ کنید. این کار بهخصوص به کسبوکارهای کوچک کمک میکند که بیشتر دیده شوند؛ از طرف دیگر آنها هم ممکن است در آینده با پستهای شما تعامل بیشتری داشته باشند.
۲۵) دادن هدیه بهواسطۀ تعامل
هر چند وقت یک بار پستهایی را طراحی کنید که خدمات یا محصولات شما را به یکی از برندگان خوششانستان هدیه بدهد. در این نوع پستها بهشکلی کوتاه و واضح از مخاطبانتان بخواهید که با انجامدادن نوعی تعامل مثل کامنت، منشنکردن یا لایک، شانس خود را برای برندهشدن امتحان کنند.
۲۶) آموزش
لینکدین شبکهای حرفهای برای رشد و آموزش است و افرادی که در این شبکه بهشکلی جدی فعالیت دارند، از محتواهای آموزشی بهشدت استقبال میکنند. شما هم بهعنوان فردی که میخواهد فعالیت حرفهایتر و پربازدهتری در این شبکۀ اجتماعی داشته باشد، حتماً روی پستهای آموزشی حساب باز کنید.
این پستها میتوانند تبلیغ شرکت در دورۀ شما، آموزش درمورد نحوۀ استفاده از خدمات یا محصول جدید، ویدئوی رایگان آموزشی مثل ویدئوهای DIY، آموزش میانبرها، لینک یک مقالۀ آموزشی و… از طرف شما باشد.
۲۷) بهاشتراکگذاشتن اهداف و پیشبینی آینده
انتشار اینگونه از پستها کمی برای شما ریسک به همراه دارد؛ ولی همانطور که گفتیم گاهی لازم است یک ویترین جالب به مخاطبانتان در شبکههای اجتماعی نشان دهید. اهداف و پیشبینیهای کوتاه، میان و بلند مدت خودتان را در قالب پست، در لینکدین منتشر کنید.
با این کار هم خودتان انگیزۀ بیشتری میگیرید که به این اهداف برسید و هم مخاطبانتان را کنجکاو میکنید که روند بهواقعیتپیوستن پیشبینی شما را پیگیری کنند و به این واسطه با پستهای شما تعامل بیشتری برقرار کنند.