رتبۀ ارگانیک صفحه چیست و چرا برای موفقیت سایت شما مهم است؟ برای توضیح این موضوع به زبان ساده، تصور کنید کیفیت برند شما فوقالعاده است و محصولی جذاب و پرطرفدار دارید. بااینحال، اگر در صفحۀ اول نتایج گوگل (SERPS) برای جستوجوهای مرتبط رتبهای نداشته باشید، ممکن است مردم هرگز ندانند که کسبوکار شما وجود دارد.
زمانی که قصد افزایش فروش یا افزایش آگاهی از برند را دارید، افراد زیادی باید سایت شما را ببینند و روی آن کلیک کنند. این امر، زمانی که بخواهید در رتبۀ اول گوگل قرار بگیرید، باید بسیار بیشتر انجام شود. درواقع، رتبۀ اول در جستوجوی گوگل از ۳۳٪ ترافیک (نرخ کلیک) برخوردار است. بنابراین، نرخ کلیک (Click Through Rate) که بهاختصار CTR گفته میشود، برای افزایش رتبۀ سایت و صفحات مرتبط، ضروری است.
تبلیغات پولی (PPC) به افزایش رتبۀ جستوجوی هر صفحه از سایت شما کمک میکند؛ اما نمیتوانید برای موفقیت تجاری بهطور مستمر به این روش اعتماد کنید. درحالیکه با اجرای چند نکتۀ ساده اما مهم، البته بهصورت مداوم، میتوانید با افزایش رتبۀ سایت خود به صدر نتایج جستوجوی گوگل دست پیدا کنید.
۱۰ نکتۀ مهم
در این مطلب از ویپدیا ۱۰ نکتۀ مهم برای بهبود ترافیک ارگانیک و رتبهبندی صفحات سایت را بیان میکنم.
۱) رتبهبندی جستوجوی فعلی خود را بررسی کنید.
قبل از اینکه رتبۀ جستوجوی سایت خود را افزایش دهید، در قدم اول باید بدانید در حال حاضر چه جایگاهی در نتایج جستوجوی گوگل دارید. با درک این اطلاعات، میتوانید ببینید که در چه قسمتی باید پیشرفت کنید و با یک برنامهریزی درست و اصولی حرکت کنید. برای انجام این کار، میتوانید از ابزارهایی مانند SERPs.com بهمنظور بررسی رتبۀ صفحۀ سایت به خاطر استفاده از یک کلمۀ کلیدی یا اصطلاح خاص استفاده کنید.
هنگامی که این اطلاعات را وارد کردید، میتوانید رتبهبندی جستوجوی صفحۀ خود را در گوگل، یاهو و بینگ و همچنین سرعت بارگذاری سایت خود را مشاهده کنید. با ثبت و بررسی این اطلاعات، متوجه میشوید چه مسیری را برای بهبود رتبهبندی کلی جستوجوی ارگانیک سایت خود طی کردهاید.
۲) لیست کلمات کلیدی را مشخص کنید.
اکنون که میدانید صفحات شما برای عبارات کلیدی خاص در چه رتبهای قرار میگیرند، میتوانید فهرست کلمات کلیدی را اصلاح و تعریف کنید تا بتوانید محتوای سایت خود را براساس آن قرار دهید.
بهطور خلاصه، شما میتوانید مرتبطترین کلمات کلیدی را برای سایت خود انتخاب کنید تا ترافیک مرتبطی را وارد کنید که رتبۀ صفحۀ شما را افزایش میدهد.
اگر برای هر صفحه از سایت خود براساس آنچه میخواهید بفروشید، پیامی که میخواهید ارسال کنید و جایی که انتظار دارید مشتری را در سفر خریدش ملاقات کنید، کلمات کلیدی مناسبی را هدف قرار دهید، پیشرفت زیادی در رتبهبندی جستوجوی ارگانیک خود خواهید دید.
برای تعریف موفقترین فهرست ممکن، باید از ترکیبی هدفمند از کلمات کلیدی گسترده، دقیق و طولانی استفاده کنید که مختص آنچه میفروشید و نحوۀ جستوجوی کاربران شما است. همچنین باید سؤالات زیر را از خود بپرسید:
- چه کلمات کلیدیای باعث جذب کاربران میشوند؟
- کلمات کلیدی من را در چه موضوعاتی میتوان دستهبندی کرد؟
- با چه کلمات کلیدیای میتوانم محتوایی تولید کنم که به رتبهبندی و ترافیک منجر شود؟
اگر تصمیم دارید بهترین و اثربخشترین کلمۀ کلیدی را برای رسیدن به هدف که همان بیشتردیدهشدن و بهبود رتبۀ سایت است، انتخاب کنید، باید کلمات کلیدی انتخابی خود را بهطور دقیق تجزیهوتحلیل کنید. برای تجزیهوتحلیل و انتخاب کلمات کلیدی خود باید از روشهای زیر استفاده کنید:
- گوگل ترندز (Google Trends) یکی از بهترین ابزارها برای سئو و بهینهسازی سایت است.
- عبارتهای جستوجوی احتمالی مربوط به صفحۀ خود را در نوار جستوجوی گوگل تایپ کنید و ببینید که چه عبارتهای جستوجوی مرتبطِ پرطرفداری باز میشوند.
- از برنامهریز کلمات کلیدی گوگل ادوردز(Google Adwords Keyword planner) استفاده کنید.
۳) صفحات را اول برای کاربران و بعد برای موتورهای جستوجو بهینه کنید.
داگ کسلر (Doug Kessler):
بازاریابی سنتی دربارهی مردم صحبت میکند، اما بازاریابی محتوایی با مردم صحبت میکند.
استفاده از پرسونای خریدار (نمایشی کلی و روایی از یک مشتری ایدئال) برای رسیدن به اهداف یک سایت ۲ تا ۵ برابر مؤثرتر است و استفاده از آن توسط کاربران هدف، آسانتر. مصرفکنندۀ امروزی باهوشتر و توانمندتر از همیشه است؛ بنابراین برای درگیرشدن با نیازهای آنها و بهنوبۀ خود، ایجاد قدرت جستوجوی ارگانیک خود، باید محتوای باکیفیت تولید کنید که آموزشی، آموزنده و جدید باشد.
با استفاده از شخصیت خریدار و تولید محتوا برای یک انسان بهجای یک موتور جستوجو، شانس بسیار بیشتری برای مصرف و اشتراکگذاری محتوای خود خواهید داشت و بکلینکهایی ایجاد میکنید که رتبۀ جستوجوی شما را افزایش میدهد. هنگامی که در حال بهبود کپی و محتوای صفحۀ سایت خود هستید، همیشه در نظر داشته باشید که آیا برای مخاطبان انسانی قابل هضم، ارزشمند و مناسب است؟ اگر برای شما خوب نیست، برای دیگران هم خوب نیست و رتبهبندی نخواهد شد.
۴) محتوای باکیفیت همیشه برنده است
رابرت کالیر (Robert Collier):
تصمیم بگیرید که میخواهید چه اثری در خوانندۀ خود ایجاد کنید.
یکی از کلیدیترین نکات برای کسب رتبۀ برتر در موتورهای جستوجو، نظر مخاطب است. زمانی که محتوایِ شما از دید مخاطبان خوب باشد، کاربران زمان بیشتری برای دیدن یا خواندن محتوای شما صرف میکنند و به احتمال زیاد ارتباط بهتری با محتوا برقرار میکنند؛ بنابراین در موتورهای جستوجو رتبۀ بهتری به دست میآورید.
البته، برای کار در موتورهای جستوجو، به محتوایِ باکیفیت، متن قوی و عناوین مشخص نیاز دارید. ازآنجاکه الگوریتم پاندای گوگل در سال ۲۰۱۱ بهروزرسانی شد (جایی که بسیاری از سایتها دچار افت شدید قدرت جستوجو شدند)، بازاریابان باید بر ایجاد بهترین تجربۀ کاربری ممکن برای رتبهبندی خوب تمرکز کنند. کپیرایتینگ خوب که کلمات کلیدی را هم بهصورت پراکنده و هم بهطور طبیعی ترکیب میکند، کلید تقویت رتبهبندی ارگانیک شماست. محتوای باکیفیت به شما کمک میکند برند خود را انسانی کنید و درعینحال تجربۀ مشتری بهتری ایجاد کنید.
۵) محتوای سنگبنا (Cornerstone) بسازید.
این احتمال وجود دارد که سایت شما دارای چندین صفحه باشد که دربارۀ یک موضوع یا کلمۀ کلیدی یکسان هستند. درواقع، محتوای سنگبنا مهمترین محتوای سایت شماست که میخواهید در رتبهبندی پیروز شود. محتوای سنگبنا بهطور معمول آموزشی و طولانی است که پستهای مختلف و مرتبط بلاگ را به هم زنجیر میکند.
محتوای سنگبنای نوآورانه نیز راهی عالی برای ایجاد آگاهی از برند و بالابردن رتبۀ سایت شما در موتورهای جستوجو است. هنگامی که یک صفحۀ سنگبنای متشکل از محتوای مرتبط از سایر صفحات سایت خود ایجاد میکنید، یک منبع اصلی غنی، آموزنده و معتبر برای خزیدن رباتهای موتور جستوجو ایجاد خواهید کرد.
برای مثال، HubSpot یک کتاب الکترونیکی رایگان با عنوان «چگونه طرفداران فیسبوک را به مشتریان پرداختکننده تبدیل کنیم» ایجاد کرد که منابع آن پستهای بلاگ و مطالعات قبلی آنهاست. این قطعۀ هوشمندانه از محتوای سنگبنا به آنها کمک کرد که در سال ۲۰۱۳ تا ۵۰درصد رشد کنند.
۶) عناوین صفحات را بهینه کنید.
وقتی صحبت از گوگل و سایر موتورهای جستوجوی محبوب میشود، تگ عنوان در HTML بهعنوان یک متادیتای (Metadata) ارزشمند برای صفحۀ شما شناخته میشود که باید ساختار درستی داشته باشد.
تگ عنوان باید بهعنوان توضیح مختصری از محتوای صفحۀ شما باشد و هیچ دو تگ عنوانی نباید یکسان باشند (گوگل تگهای تکراری را دوست ندارد). برای نوشتن یک برچسب عنوان که به افزایش رتبۀ جستوجوی ارگانیک صفحۀ شما کمک میکند، عناوین را زیر ۷۰ کاراکتر نگه دارید و مرتبطترین یا اصلیترین کلمات کلیدی را در ابتدای کار قرار دهید.
همچنین، اگر میخواهید اعتبار برند خود را تقویت کنید، استفاده از کلمۀ کلیدی برند خود (کلمۀ کلیدیای که برای جستوجوی نام شرکت شما استفاده میشود) ایدۀ خوبی است.
ساختار برچسب عنوان شما چگونه باید باشد؟ در ادامه یک نمونۀ خوب از برچسب عنوان را برای شما توضیح میدهم.
سایت Esquire Mag که به دنبال کسب بهترین رتبهبندی گوگل برای «بهترین برگرها در لندن» است (در حال حاضر رتبۀ اول را در نتایج جستوجوی ارگانیک گوگل دارد)، کلمۀ کلیدیای را که میخواهد برای آن رتبهبندی شود در ابتدای برچسب عنوان صفحۀ خود گنجانده است. سپس محتوای صفحه را بهطور خاصتر و بهشیوهای جذابتر توصیف میکند و از کلمۀ «buns» بهجای تکرار عبارت همبرگر استفاده میکند.
این کار به گسترش شبکۀ عبارات جستوجویی که ممکن است کاربران را به سایت Esquire Mag هدایت کند، کمک میکند. استفاده از buns بهعنوان کلمۀ کلیدی غنی، فریبنده، مختصر و طبیعی، درواقع همان ترکیب عالی برای یک برچسب عنوان عالی است.
۷) توضیحات متا را تقویت کنید.
با اینکه توضیحات متا (Meta description) شما یک عامل مستقیم رتبهبندی درمورد خزندههای جستوجو نیست، اما تأثیرگذار است و اگر بهخوبی نوشته شود، این توضیح کوچک از محتوا، افراد را تشویق میکند که روی یک صفحه از سایت کلیک کنند. توضیحات متا اعتبار صفحه را افزایش میدهد. درواقع با استفاده از کلمۀ کلیدی خاص آن صفحه در توضیحات متا و جذب نگاه کاربران، به بهترشدن رتبۀ صفحه کمک میکنید و بر سئوی سایت خود تأثیر میگذارید.
همچنین، اگر از کلمات کلیدی موردنظر خود در توضیحات متا استفاده کنید، وقتی صفحۀ شما در نتایج گوگل ظاهر میشود، گوگل آنها را پررنگ میکند و باعث میشود سایت شما قابل توجهتر نمایان شود.
هنگام نوشتن توضیحات متا به این موارد دقت کنید: هر توضیح متایی باید منحصربهفرد باشد، حاوی کلمات کلیدی بوده و بیشتر از ۱۶۰ کاراکتر نباشد. یک متای عالی باید مختصر و واضح باشد و از عبارات جذاب برای توصیف آن محتوا استفاده کند و با یک فراخوان به اقدام درست به پایان برسد.
۸) از تگهای ALT خود عاقلانه استفاده کنید.
این مثال نمونهای است که معمولاً در CMSهایی مانند وردپرس مشاهده میکنید و به تصاویر شما مربوط میشود. بسیاری از افراد تگ ALT را نادیده میگیرند؛ چراکه تگ ALT هنگام نمایش تصویر در یک صفحۀ سایت مشاهده نمیشود، اما نقش مهمی در بهبود رتبهبندی صفحه دارد.
تگهای Alt روی تصاویر نقش مهمی در رتبهبندی ارگانیک صفحات سایت شما دارند. این عنصر HTML برای خزندههای موتور جستوجو طراحی شده است و دارای اهداف مهمی است. برای مثال، صفحهخوانهای نابینایان تگهای ALT تصاویر سایت را برای کاربر میخوانند یا زمانی که تصاویر بهدرستی نمایش داده نمیشوند، تگ آلت بهعنوان جایگزین در کنار آن نمایش داده میشود. با افزودن یک کلمۀ کلیدی خاص در برچسب ALT صفحات سایت خود، میتوانید به افزایش رتبۀ جستوجوی ارگانیک صفحۀ سایت خود کمک کنید.
۵ قانون طلایی برای اضافهکردن تگ ALT به تصاویر
زمانی که تگ جایگزین را مینویسید، باید این ۵ قانون را رعایت کنید تا هم از نظر سئو بهینه باشد و هم توضیحات مناسبی برای صفحهخوانها به شمار بیاید.
- متن را کوتاه و در صورت امکان بین ۳ تا ۶ کلمه بنویسید که شامل ۱۲۵ کاراکتر یا کمتر باشد.
- مطمئن شوید که موضوع صفحه را در توضیحات تگ ALT خود ذکر کردهاید.
- از کلمات کلیدی، بیش از حد در تگ آلت استفاده نکنید.
- از کلمات کلیدی مشابه هم استفاده کنید.
- سعی کنید تاحدامکان طبیعی باشید.
۹) ساختار URL مهم است.
URL درواقع همان آدرس سایت است که در نوار بالای هر صفحه نوشته میشود و به کاربران توضیحاتی دربارۀ محتوای صفحه میدهد. ساختار URL شما مهم است و اگر برای بهبود سئوی داخلی سایت تلاش میکنید، باید آدرس تمام صفحات سایت، خصوصاً آدرس صفحات مهمی مانند لندینگ پیجها، سئو فرندلی باشد.
در ادامه به ۴ نکتۀ مهم در ساختار URL اشاره میکنم:
- سعی کنید طول URL صفحات بین ۵۰ تا۶۰ کاراکتر باشد.
- اگرچه شرکتهایی مانند گوگل و بینگ میتوانند URLهای طولانیتر را بدون هیچ مشکلی پردازش کنند، اما مطالعات MOZ نشان میدهد که URLهای کوتاهتر، در جستوجوی طبیعی بهتر عمل میکنند.
- بهطور کلی، یک URL حاوی کمتر از ۱۰۰ کاراکتر، خوب است و یک URL شامل ۵۰ تا ۶۰ کاراکتر، بهتر است.
- به ساختار URL خود HTTPS اضافه کنید. کاربران به سایتهایی که از HTTPS برخوردارند راحتتر اعتماد میکنند و باعث بهبود بازدید سایت میشود.
۱۰) انکرتکستها را متنوع کنید.
متن انکرتکست (Anchor Text) یا متن لنگر درواقع متن قابل کلیک در یک لینک است که معمولاً آبیرنگ و زیرخطدار است. همچنین، انکرتکست به گوگل کمک میکند تا مشخص کند صفحهای که به آن لینک داده میشود، دربارۀ چیست.
برای اینکه انکرتکست شما سئو فرندلی (Seo Friendly) باشد، بهتر است مختصر و مرتبط با صفحۀ هدف (یعنی صفحهای که به آن لینک میشود) باشد.
هنگامی که به محتوایی در یک مقاله لینک خارجی یا داخلی میدهید، باید سعی کنید از انواع کلمات کلیدی هدفِ مرتبط با صفحهای که افراد را به آن هدایت میکنید، استفاده کنید، نه اینکه فرصت افزایش سئو را با لینکدادن به چیزی شبیه به مثال پایین هدر دهید. درواقع، استفادهنکردن از انکرتکست یا استفاده از انکرتکستهای عمومی مانند «اینجا کلیک کنید»، اشتباهی بزرگ در سئوی سایت است.
تصور کنید کلمۀ کلیدی شما «سئو» است؛ بهجای استفاده از انکرتکست «کلیک کنید»، استفاده از عبارت «۴+۸ روش برای بهبود سئوی داخلی و خارجی سایت» بهترین انتخاب است.
استفاده از کلمۀ کلیدی بهعنوان انکرتکست به خزندههای موتورهای جستوجو کمک میکند اطلاعات بیشتری درمورد آنچه در حال پردازش آن هستند داشته باشند. همچنین، این اطمینان را به خزندهها میدهد که link profile شما بهخوبی ساختار یافته است.
سعی کنید از کلمات کلیدی کاملاً یکسان، بیش از حد استفاده نکنید. استفاده از کلمات کلیدی فرعی به شما کمک میکند تا برای انتخاب گستردهتری از کلمات کلیدی، رتبۀ بهتری کسب کنید.
کلام آخر
شاید بعضی از افراد گمان کنند سئو یک هنر تاریک است؛ اما همانطور که با خواندن این مطلب متوجه شدید، روشهای سادۀ زیادی وجود دارد که میتوانید برای بهبود رتبهبندی جستوجوی ارگانیک خود انجام دهید. برای مثال، در این مطلب از ویپدیا دربارۀ نکات ساده اما بسیار کاربردی تأثیر سوشال سیگنال بر سئو صحبت کردهایم.
اگر صادقانه بخواهم صحبت کنم، باید بگویم هیچ راه سریعی برای بهدستآوردن رتبۀ اول در نتایج جستوجو وجود ندارد؛ اما با استراتژیهای درست، کاملاً حسابشده و اطمینان از پیروی از بهترین روشهای سئو، سریعتر از آنچه فکر میکنید در جایگاه اول گوگل قرار خواهید گرفت.