اگر زمانیکه اسم تبلیغات میآید سریع یاد بیلبورد و تلویزیون میافتید، بهتر است بدانید دنیا عوض شده است و بازاریابی دیجیتال فرصتهای تازه و ارزانی را در اختیار افراد مختلف گذاشته است. تبلیغات در فضای مجازی، درهای تازهای را به روی کسبوکارهای کوچک و بزرگ باز کرده و به آنها اجازه میدهد تا از رقبا پیشی بگیرند و خود را به طیف وسیعتری از مشتریان نشان دهند.
در این مطلب از بلاگ صباویژن درمورد تبلیغات در فضای مجازی صحبت میکنیم. قرار است به شما بگوییم که این موضوع چه خدمتی به شما میکند، انواع مختلف تبلیغات در فضای دیجیتال را معرفی میکنیم و هرکدام را توضیح میدهیم. درنهایت هم میگوییم کدام گزینه بهتر کسبوکارتان مناسب است.
منظور از تبلیغات در فضای مجازی چیست؟
این روزها وارد هر حوزهای که میشوید، حداقل چندین و چند رقیب ریز و درشت حضور دارند که به این راحتیها اجازهٔ فعالیت به شما (کسبوکارتان) را نمیدهند؛ بنابراین برای فعالیت مؤثر و فروش بیشتر، به ناچار باید راههای مختلفی را امتحان کنید. در این مسیر، تبلیغات در فضای مجازی یکی از روشهایی است که با استفاده از آن میتوانید میزان بازدید و فروش خود را بالا ببرید.
اگر به چند سال گذشته نگاه کنید، همیشه نام تبلیغات (سنتی) با کلمۀ گران گره خورده بود و کسبوکارها اغلب نمیتوانستند برای معرفی خود و همچنین فروش بیشتر محصولاتشان به سراغ این روش بروند؛ اما وقتی تبلیغات دنیای دیجیتال وارد زمین بازی شد، قوانین تغییر کردند و کسبوکارهای با درآمد کم نیز توانستند از این فرصت برای پیشرفت خودشان استفاده کنند.
در مطلب حقوق مالکیت فکری در فضای مجازی از ویپدیا اطلاعاتی درمورد حقوق مالکیت فکری سایتها و یافتن مؤثرترین روشهای محافظت از آن، در اختیار شما قرار میدهد.
اهمیت تبلیغات در فضای مجازی
تعدادی از کسبوکارها عمیقاً به این موضوع معتقدند که اگر محصول یا خدمت باکیفیتی داشته باشند، حتماً مشتریان زیادی به دست میآورند. اما این روزها کیفیت به یک الزام برای کسبوکارها تبدیل شده است و گروههای زیادی به آن پایبندند؛ بنابراین، با وجود داشتن کیفیت بالا، بازهم چندین رقیب در بازار هستند که باید آنها را کنار بزنید تا به فروش برسید. تبلیغات در فضای مجازی به کارتان سرعت میبخشد و علاوه بر فروش بیشتر، برندسازی بهتر و دستیابی به سهم بازار بالاتر، کمک میکند تا از رقبا پیشی بگیرید.
انواع تبلیغات در فضای مجازی (شبکههای اجتماعی، سایت و…)
یکی از نقاط قوت فضای مجازی، آن است که در حوزهٔ بازاریابی (Marketing) و تبلیغات از تنوع بسیار بالایی برخوردار است. این تنوع دست کسبوکارهای کوچک و بزرگ را در انجام این کارها باز میگذارد و به آنها اجازه میدهد با انتخاب روش درست، خود را به افراد بیشتری معرفی کنند. در ادامه به معرفی انواع تبلیغات در فضای مجازی میپردازیم.
۱) گوگل ادز
احتمالاً برای شما هم پیش آمده است که وقتی کلمهای را در گوگل سرچ میکنید، عباراتی مانند تبلیغات (Ad) یا اسپانسر (Sponsered) را کنار اولین لینکی که در صفحهٔ نتایج به شما نمایش داده میشود، ببینید. درواقع این کسبوکارها هستند که با استفاده از گوگل ادز تلاش میکنند تا رتبهٔ اول صفحهٔ نتایج موتور جستوجو را به صفحهٔ محصول/خدمت اختصاص دهند که درنهایت، شما هنگام جستوجو با آن روبهرو میشوید.
البته درنظر داشته باشید که شما تنها با پرداخت پول بیشتر، نمیتوانید در رتبۀ اول قرار بگیرید. رتبهای که از طریق تبلیغات گوگل بهدست میآورید به میزان هزینهای که برای هر کلیک در نظر گرفتهاید و همچنین کیفیت محتوای شما بستگی دارد. هر اندازه که امتیاز بهدست از آمده از طریق این دو فاکتور بالاتر باشد، احتمال اینکه محتوای شما در سرپ اول قرار بگیرد نیز بیشتر خواهد بود.
۲) تبلیغات در شبکههای اجتماعی
این روزها اکثر افراد در شبکههای اجتماعی مختلف حضور دارند و حداقل یک حساب کاربری در آنها نیز ایجاد کردهاند. شما میتوانید از این کانالها استفاده کرده و محصول/خدمت خود را تبلیغ کنید.
اینستاگرام یکی از شبکههای اجتماعی است که محبوبیت فراوانی میان اشخاص با سنین گوناگون دارد و میتوانید به آن بهعنوان یک گزینۀ موفقیت حتمی در تبلیغات نگاه کنید. تولید محتوا در این شبکهٔ اجتماعی در مدت کوتاهی شما را به مخاطبان هدفتان میرساند. همچنین با همکاری اینفلوئنسرهای مرتبط با حوزهٔ فعالیتتان و انجام تبلیغات توسط آنها، در مدتزمان کوتاهی میتوانید آگاهی از برند و فروش خود را افزایش دهید.
تلگرام نیز گزینۀ دیگری است که تبلیغات در آن را باید جدی بگیرید. هرچند تلگرام بیشتر بهعنوان یک پیامرسان شناخته میشود، نه یک شبکهٔ اجتماعی، اما روزانه افراد زیادی در کانالهای مختلف آن عضو میشوند. شما نیز میتوانید از این فرصت نهایت استفاده را کرده و محصولات یا خدمات خود را به مخاطبان تبلیغ کنید.
فراموش نکنید که استفاده از محتوای جذاب و باکیفیت در تبلیغات شبکههای اجتماعی است که باعث میشود نظر مخاطب نسبت به برند شما جلب شود و درنهایت دست به انتخاب محصول (خدمت) بزند.
توییتر، یوتیوب، آپارات و پینترست چند مورد دیگر از رسانههای اجتماعی هستند که با تبلیغ در آنها میتوانید مخاطبان را از حضور خود آگاه کنید و محصولاتتان را به شکل هدفمندتری به آنها بفروشید.
۳) تبلیغات کلیکی (PPC)
تبلیغات کلیکی یا پرداخت به ازای هر کلیک، روش دیگری از تبلیغات در فضای مجازی است که کسبوکارهای زیادی از آن استفاده میکنند.
نحوهٔ عملکرد تبلیغات کلیکی بسیار هوشمندانه است، چرا که امروزه این نوع از تبلیغات عمدتاً بر مبنای تبلیغات کلمات کلیدی پایهگذاری شدهاند. بنابراین میتوان آنها را با سرعت و دقت بالایی، درست مطابق با کلمات کلیدی موردنظر سفارشسازی کرد.
۴) تبلیغات همسان (Native Ads)
اگر به تبلیغات همسان نگاه کنید، تفاوت چندانی بین آن و مطالب اصلی سایت پیدا نمیکنید. درواقع هدف از این نوع تبلیغات این است که مخاطب به شکلی غیرمستقیم با محصول یا خدمت یک برند روبهرو شود؛ اما به گونهای که احساس دچار احساس فریبخوردگی نمیشود. در این روش، احتمال کلیک توسط مخاطب نیز بیشتر است.
۵) ایمیل مارکتینگ
زمانیکه با مخاطبانتان ارتباط برقرار میکنید، حتماً از آنها راههای ارتباطی مختلفی مانند شمارهتماس و آدرس ایمیل را درخواست کنید. بعضی از افراد گمان میکنند ایمیل مارکتینگ راهی است که نباید از آن انتظار تعامل یا تبدیل بالایی داشته باشید؛ اما درحقیقت، با استفاده از این روش میتوانید تخفیفهای مختلف و پیشنهادهای ویژهای را در اختیار مخاطبانی قرار دهید که قبلاً از شما خرید کردهاند و به این شکل نرخ تعامل و نرخ تبدیلشان را افزایش دهید.
۶) رپورتاژ آگهی
رپورتاژها یکی از انواع تبلیغاتی هستند که برای همیشه سر جای خود باقی میمانند. سایتهای مختلفی رپورتاژ منتشر میکنند که شما هم میتوانید از این فرصت استفاده کنید و افراد را از سایتهای دیگر به صفحۀ خود بکشانید. برای گرفتن نتیجۀ بهتر، قبل از تهیۀ رپورتاژ حتماً سایت میزبان را بررسی کنید و ببینید از چه لحن و سبکی برای این کار استفاده میکند. سپس، شما هم محتوای رپورتاژ را به همان شکل درآورید و بنویسید.
۷) تبلیغات بنری (Banner Ads)
اگر به سایتهای پربازدیدی مانند ورزش سه مراجعه کنید، بنرهای مختلفی میبینید که هر یک از آنها خدمات و محصولات مختلفی را معرفی و تبلیغ میکنند. ازآنجاییکه اکثر افراد بهراحتی میتوانند تشخیص دهند این بنرها در واقع بنرهای تبلیغاتی هستند، کمتر روی آن کلیک میکنند؛ اما اگر از روشهای بهینه و خلاقانه برای تولید این نوع از تبلیغات کمک بگیرید، حتماً افراد روی تبلیغات بنری شما کلیک میکنند.
۸) تبلیغات ویدیویی
تبلیغات خود را بهشکل ویدئو در اختیار مخاطبان بگذارید. شاید این روش تولید محتوا برای تبلیغات گرانتر و سختتر از سایر روشهای تبلیغاتی باشد، اما اگر بودجۀ کافی برای تبلیغات ویدئویی در اختیار داشته باشید، میتوانید بهراحتی ذهن و قلب مخاطبان موردنظر خود را هدف قرار دهید. تحقیقات نشان داده است که معمولاً افراد علاقه و توجه بیشتری به محتوای این دسته از تبلیغات نشان میدهند و درصورتیکه با محتوای خلاقانهای روبهرو شوند، احتمال اینکه اقدام موردنظر کسبوکار را انجام دهند، افزایش پیدا میکند.
کانالهایی مانند آپارات و یوتیوب گزینههای مناسبی برای انتشار تبلیغات ویدئویی به شمار میروند. شما میتوانید متناسب با بودجه خود، محتوای تبلیغاتیتان را در در ابتدا، وسط یا انتهای ویدئوهای پربازدید در این پلتفرمها به نمایش درآورید.
۹) تبلیغات درون اپلیکیشن
اگر به بعضی از برنامههای نصبشدۀ گوشی خود توجه کنید، حتماً تبلیغات برنامهها و بازیهای دیگر را در قسمتهای مختلف آن میبینید. اگر برنامهای دارید، برای درج در برنامۀ خود دیگران را در جریان بگذارید. همینطور، میتوانید تبلیغ خودتان را به این برنامهها بسپارید. هماهنگی برنامه و نوع کسبوکار باعث بهترشدن جریان تبلیغ میشود.
۱۰) تبلیغات ریتارگتینگ
رهاکردن مشتریان پس از انجام خرید باعث میشود تا منابع زیادی برای جذب دوبارۀ آنها صرف کنید. در تبلیغات ریتارگتینگ به سراغ کسانی میروید که قبلاً از شما خرید کردهاند و پیشنهادهایی به آنها میدهید که آنها ترغیب شوند برای خرید مجدد، دوباره به سراغ شما بیایند. این روش نهتنها نیازی به ساخت دوبارۀ اعتماد ندارد، بلکه از نرخ تبدیل نسبتاً بالایی نیز برخوردار است.
۱۱) تبلیغات پاپآپ
تبلیغات پاپآپ (pop up) به آن دسته از تبلیغات آنلاینی گفته میشود که بهصورت ناگهانی در پنجرهای با ابعاد گوناگون و جدا از صفحهٔ اصلی که کاربر در آن حضور دارد، باز میشود و شامل تبلیغ یا پیشنهاد است.
معمولاً افراد نمیخواهند در صفحهای که هستند، بهصورت ناگهانی پیشنهاد غیرمرتبطی (مزاحم) ببینند یا هنگام تماشای قسمت حساسی از یک فیلم یا هنگام بازی، یک تبلیغ بزرگ تمرکز آنها را از بین ببرد. بنابراین اگر قصد استفاده از این روش تبلیغاتی را دارید، حتماً باید محتوای جذابی آماده کنید که در زمان و مکان مناسب به مخاطب نمایش داده شود.
چگونه در فضای مجازی تبلیغ کنیم؟
زمانی که قصد انجام تبلیغات در فضای مجازی را دارید، لازم است به جنبههای مختلف آن نگاه کنید. هرکدام از روشهایی که در بالا معرفی کردیم، شیوه و کارگزاران خاص خود را دارد. اگر میخواهید تبلیغات در فضای مجازی را انجام دهید، لازم است اطلاعات مختلفی مانند پرسونا، هدف تبلیغ و نوع محصولتان را مشخص کنید. سپس، براساس آنها تبلیغ خود را انجام دهید.
شما نمیتوانید همۀ افراد را متقاعد کنید که محصول یا خدمت شما را انتخاب کنند.
اگر بخواهید چنین کاری انجام دهید، هرگز پیشرفت نمیکنید؛ چون افراد مختلف نیازهای گوناگونی دارند و به همین دلیل است که باید یک (یا چند) پرسونای مشخص طراحی کنید که محصولتان در راستای نیازهای او باشد.
توجه داشته باشید که هدف و چشماندازی که بعد از اجرای تبلیغات برای کسبوکارتان ترسیم کردهاید نیز، باید مشخص شود. گاهیاوقات میخواهید دیگران را از حضورتان آگاه کنید، بعضیاوقات هم ممکن است بخواهید فروشتان را با ارائهٔ تخفیف یا پیشنهاد خاص دیگری به سمع و نظر مخاطبان برسانید. در این زمان، اگر چندین گزینه برایتان اهمیت دارد، حتماً همۀ آنها را یادداشت و سپس براساس مزایا و معایب هرکدام، آنها را اولویتبندی کنید.
برای مشخص کردن هدفت، پیشنهاد میکنیم از روش هدفگذاری اسمارت (Smart) استفاده کنید که هر یک از حروف آن به ترتیب بیانگر موارد زیر است:
- S: مشخص
- M: قابلاندازهگیری
- A: قابل دستیابی
- R: واقعگرایانه و مرتبط
- T: دارای محدودیت زمانی
اگر میخواهید با هدفگذاری اسمارت آشنا شوید، توصیه میکنیم مقاله مدل هدفگذاری اسمارت را مطالعه کنید.
از گذشته درس بگیرید و دست به اقداماتی بزنید که منجر به سودآوری بیشتری برای کسبوکارتان میشود. حتماً اهدافتان را بازنگری کنید و مطابق با آن، شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) مناسبی مانند افزایش ترافیک، افزایش نرخ تبدیل، افزایش درآمد و… را در نظر بگیرید تا با گذر زمان بتوانید تحلیل درستی از وضعیت خود داشته باشید.
تحقیقات بازار را انجام دهید و نیاز اصلی را در آن کشف کنید. سپس به سراغ رقبا بروید و ببینید در کسبوکارهای مشابه شما، چه تبلیغی مؤثرتر از بقیه بوده است. پس از آن، براساس این موارد به یک جمعبندی مناسب برای انتخاب بهترین شیوهٔ تبلیغات در فضای مجازی برسید.
بهترین روش تبلیغ در فضای مجازی متناسب با کسبوکار شما
اگر بخواهیم فقط یک روش را برایتان عنوان کنیم و بگوییم که تنها با انجام آن حتماً تبلیغ مؤثری خواهید داشت، اشتباه است. این مسئله به موارد مختلفی بستگی دارد که باید درموردشان تحقیقات کاملی انجام دهید. بعضی از این موارد عبارتند از:
- بودجهٔ تبلیغات: اولین مورد بودجه است. شما باید بدانید قرار است تا چه سقفی برای تبلیغات خود هزینه کنید. با این کار میدانید تا چه اندازه میتوانید برای این کار از روشهای مختلف استفاده کنید.
- هدف از انجام تبلیغات:با کدام هدف بازاریابی میخواهید در فضای مجازی تبلیغات انجام دهید؟ این مورد هم از سؤالاتی است که هنگام انجام تبلیغ اینترنتی باید به آن پاسخ دهید. همیشه هدف از تبلیغات صرفاً فروش بیشتر نیست و گاهیاوقات کسبوکارها میخواند خود را به مخاطبان جدیدی معرفی کنند. هرکدام از این موارد استراتژی و روش تبلیغ متفاوتی را میطلبند.
- آشنایی کامل با محصول/خدمت: شما چه محصول یا خدمتی را ارائه میدهید؟ همۀ روشهای تبلیغاتی برای یک محصول مشخص قابل پیادهسازی نیست؛ به همین دلیل، باید با محصول یا خدمت خود بهخوبی آشنا شوید و براساس آن تصمیم بگیرید که از کدام روش برای تبلیغ در فضای مجازی استفاده کنید.
- شناخت مخاطب هدف: قرار است تبلیغ شما برای چه کسانی به نمایش دربیاید؟ اگر به رفتار آدمها دقت کنید، متوجه میشوید آنها در گروههای سنی متفاوت، رفتارهای مختلفی دارند. بعضی از آنها به متن توجه بیشتری نشان میدهند و حتی اگر رپورتاژ بنویسید، آن را تا خط پایان میخوانند. گروه دیگری هم ممکن است تنها به عکسها دقت کند و فقط یک جمله را بخوانند. در این زمان، باید بدانید قرار است محتوای خود را برای چه کسانی آماده کنید و آنها چه ویژگیهایی دارند. با شناخت مخاطبان، بهتر میتوانید تصمیم بگیرید کدام روش تبلیغاتی بازدهی بیشتری دارد.
- انتخاب رسانه: قصد تبلیغ در کدام رسانه را دارید؟ نمیتوانید تبلیغ را آماده کرده و تازه پس از آن، رسانۀ مدنظرتان را انتخاب کنید. ابتدا باید محل انتشار تبلیغ موردنظرتان را مشخص کنید و براساس آن، محتوای تبلیغ خود را آماده کنید. با انجام این کار پس از انتشار تبلیغتان بازخورد بیشتر و بهتری دریافت میکنید.
در انتها
در این مطلب درمورد روشهای تبلیغات در فضای مجازی صحبت کردیم. هرکدام از این روشها جزئیات فراوانی دارند که هنگام انتخاب باید آنها را در نظر بگیرید. سپس، براساس تطابق آنها با کسبوکارتان تصمیم بگیرید کدام گزینه از آنها را انتخاب کنید. تجربۀ خود را با ما به اشتراک بگذارید و بگویید در کدام حوزه فعال هستید و از کدام روش برای تبلیغ استفاده کردهاید؟