بازاریابی ویدئویی شبکه‌های‌ اجتماعی چیست؟

«ویدئو پادشاه است!»

احتمالاً این نقل‌قولی است که شما همین ‌روزها وارد هر سایتی که بشوید، با آن روبه‌رو خواهید شد. جملۀ «محتوا پادشاه است» را بیل گیتس گفت و از قضا کاملاً درست بود و اگر کسی هنوز ویدئو را به‌صورت رسمی بر تخت سلطنت محتوا ننشانده باشد، من تاج‌گذاری آن را اعلام می‌کنم! البته دلایل کافی و مستندی نیز برای واجد‌شرایط‌بودن پادشاهی محتوای ویدئویی وجود دارد.

روزانه ساعت‌ها ویدئو در پلتفرم‌های مختلف مانند اسنپ چت، تیک تاک، اینستاگرام، ردیت، توییتر، فیس‌بوک و… تولید، منتشر و مشاهده می‌شود. اگر شما کسب‌وکاری هستید که هنوز وارد این بخش از بازاریابی محتوایی نشده‌اید، باید هرچه سریع‌تر دست‌به‌کار شوید تا آینده را از دست ندهید. اگرچه که تولید محتوای متنی جذاب، استفاده از اینفوگرافیک‌ها و… همچنان، حتی بیشتر از قبل، مورد توجه ماشین‌های جست‌وجو و کاربران است، اما محتوای ویدئویی، بازی را به‌سمت دیگری کشانده است.

مخاطب ما دنبال تماشای چه چیزی است؟ چگونه ویدئوهای باکیفیت بسازیم؟ بهترین نوع محتوای ویدئویی برای دستیابی به بازدید، تعامل و نرخ تبدیل بالاتر کدام است؟ شاید این‌ها سؤالاتی باشند که الان در ذهن شما مطرح می‌شوند، اما پاسخی برایشان ندارید. در این مطلب از ‌وی‌پدیا می‌خواهم پاسخ تمام این سؤالات را بدهم. پس نفس عمیقی بکشید، خونسرد باشید و اجازه دهید تا شما را در این راه هدایت کنم.

بعد از خواندن این مطلب خواهید دانست که بازاریابی ویدئویی شبکه‌های‌ اجتماعی (Social Video Marketing) چیست و چگونه می‌توانید اولین قدم‌ها را در این حوزه بردارید.

تعریف ویدیو مارکتینگ در شبکۀ‌ اجتماعی

همان‌طور که احتمالاً می‌دانید، منظور از بازاریابی ویدئویی، ایدۀ ساخت ویدئوهایی درجهت پیشبرد اهداف بازاریابی است. برای مثال، این ویدئو می‌تواند برای سایت شما یا تبلیغ کالا و خدمات و… باشد. اما بازاریابی ویدئویی شبکه‌های‌ اجتماعی به‌طور اختصاصی روی توسعه و ساخت ویدئو برای شبکه‌های اجتماعی تمرکز دارد.

خوشبختانه در دنیایی زندگی می‌کنیم که انواع و اقسام پلتفرم‌های شبکهۀ اجتماعی برای به‌اشتراک‌گذاری ویدئو وجود دارند و شوربختانه در کشور ما، با مسدودسازی بی‌دلیل و مغرضانۀ بسیاری از این شبکه‌های اجتماعی، به آن‌ها دسترسی نداریم و شاید بیشترین مخاطب کسب‌وکارهای ایرانی در اینستاگرام باشند که آن هم در لبۀ پرتگاه است. از بین این پلتفرم‌ها می‌توان به یوتیوب به‌عنوان بزرگ‌ترین پلتفرم و باقی پلتفرم‌ها نظیر فیس‌بوک، اینستاگرام، تیک‌تاک و… اشاره کرد که این مطلب، نگاهی کلی به این حوزه دارد و محدود به هیچ‌کدام از این پلتفرم‌ها نیست.

مزایای بازاریابی ویدئویی شبکۀ اجتماعی

اگر خیلی ساده بخواهیم به این سؤال پاسخ دهیم که چرا کسب‌وکارها روی استراتژی بازاریابی ویدئویی شبکه‌های اجتماعی مختلف سرمایه‌گذاری می‌کنند، باید بگوییم که این کار را انجام می‌دهند، چون به‌خوبی جواب می‌دهد! ویدئویی که درست ساخته شده باشد، افراد را مجبور به توقف و توجه به خود می‌کند.

ویدئو در ادامه به‌وسیلۀ مخاطبانی که تعامل می‌کنند، ارتباط عمیقی بین برند و مشتریان می‌سازد که باعث ایجاد اطمینان و اعتماد می‌شود. ویدئو به مشتریان اجازه می‌دهد که نگاه مختصری به شرکت داشته باشند و در مقابل، به آن کسب‌وکار قدرت این را می‌دهد که خود را رهبر صنعت کاری خود معرفی کند.

ازجمله مزایای اصلی این نوع بازاریابی این است که اگر شما ویدئوی قانع‌کننده‌ای بسازید، مشتریان آن را در کمتر از یک ثانیه با دوستان، آشنایان، خانواده و… به اشتراک می‌گذارند. همچنین، باعث می‌شود که رتبۀ شما در نتایج موتور‌های جست‌وجو افزایش پیدا کند؛ چون در سال‌های اخیر، موتورهای جست‌وجو برای محتوای ویدئویی ارزش بیشتری قائل ‌شده‌اند و قابل پیش‌بینی است که این میزان توجه، در سال‌های آینده بیشتر از این هم بشود.

6 مرحله تا رسیدن به یک بازاریابی ویدئویی موفق۶ مرحله تا رسیدن به یک بازاریابی ویدئویی موفق

پس از مطالبی که تا اینجا عنوان شد، شما احتمالاً قانع شده‌اید که برای کانال‌های شبکۀ اجتماعی شروع به ساختن ویدئو کنید. اما این تمام ماجرا نیست؛ بین اینکه می‌خواهید شروع کنید تا اینکه واقعاً اقدام به ساخت ویدئو کنید، فاصلۀ بسیاری است و در این بین نیاز است که مراحلی را در نظر بگیرید، اهداف خود را تعیین کنید، مخاطبان خود را بشناسید و… . در ادامه به ۶ مرحله که به شما کمک می‌کند در این راه موفق شوید، اشاره می‌کنم.

۱) اهداف خود را مشخص کنید.

کاغذی جلوی خود بگذارید و در بالای آن بنویسید «اهداف». در زیر این تیتر باید تمام اهدافی را که در بازاریابی ویدئویی شبکۀ اجتماعی به دنبال آن‌ها هستید یادداشت کنید؛ مانند پاسخ به این سؤال که چرا به تولید و انتشار ویدئو در کانال‌های شبکۀ اجتماعی علاقه پیدا کردید. چون بعضی از کسب‌وکارها دنبال شناخته‌شدن و جذب مشتری بیشتر هستند و بعضی دیگر می‌خواهند با مخاطب تعامل بیشتری داشته باشند و نرخ تبدیل بیشتری را تجربه کنند.

پس پاسخ به این سؤال می‌تواند مشخص کند که شما با این کار دنبال چه چیزی هستید. در غیر این صورت، شما ویدئوهایی بدون هدف می‌سازید که تأثیری هم نخواهند داشت. معمولاً این پاسخ که «فقط می‌خواهم برندم را رشد بدهم» کافی نیست و باید برای ویدئو، در هر قسمت از قیف بازاریابی و فروش، برنامه داشته باشید. برای شروع بهتر است که یک نقطۀ تمرکز برای خود در این قیف مشخص کرده و کار خود را آغاز کنید.

۲) مخاطبان و پلتفرم مناسب آن‌ها را پیدا کنید.

حالا که هدف خود را مشخص کردید، پیداکردن مخاطبانتان به‌مراتب آسان‌تر می‌شود و به‌تبع آن، پیداکردن محتوایی که باید تولید کنید و پلتفرمی که این محتوا باید در آن منتشر شود نیز راحت‌تر خواهد شد. مثلاً آیا مخاطب محتوای شما دانشجویان حدوداً ۲۰‌ساله‌ای هستند که به فوتبال علاقه دارند یا اینکه مخاطب شما افراد بازنشسته‌ای هستند که دنبال خرید یک وسیلۀ الکترونیکی نو هستند؟

برای مشخص‌کردن مخاطبان به این شکل، باید برای کسب‌وکار خود پرسونای خریدار داشته باشید که در آغاز کار بسیار به‌کار می‌آید. پرسونای خریدار شامل موارد زیر است:

  • شغل
  • علایق
  • سرگرمی‌ها
  • اهداف
  • نقاط درد
  • سن
  • حقوق
  • عادت‌های خرید

هرچه بیشتر دربارۀ بازار ایدئال ویدئوهای خود بدانید، می‌توانید ویدئوهای بهتر و مرتبط‌تری تولید کنید. شناختن مخاطب به این معناست که می‌توانید پلتفرم مناسب برای ویدئوهای خود را نیز پیدا کنید. درنهایت، انتخاب پلتفرم درست باعث ایجاد تعادلی ظریف بین مخاطب شما، نوع محتوای شما و فاکتورهای دیگر می‌شود؛ چون چیزی که کاملاً واضح خواهد بود این است که انتشار ویدئو در پلتفرمی که شامل مخاطب شما نمی‌شود، آورده‌ای برای شما نخواهد داشت.

یکی از راه‌های پیدا‌کردن پلتفرم ایدئال برای مخاطبان، استفاده از آمارهاست؛ مثلاً طبق آمار مشخص شد که فقط ۸درصد از مخاطبان محتوای بالای ۶۵ سال در اینستاگرام هستند، در‌حالی‌که میزان حضور این افراد در فیس‌بوک در این بازه سنی، طبق آمار بیش از ۴۶درصد است. یا مثلاً اگر دنبال مخاطبان حرفه‌ای می‌گردید، احتمالاً لینکدین گزینۀ مناسبی برای شما خواهد بود.

گذر از این مرحله شاید در ایران کار چندان سختی نباشد؛ چون اکثر پلتفرم‌ها مسدود هستند و شما به‌جز لینکدین و اینستاگرام، انتخاب دیگری ندارید و همین انتخاب را هم باید با احتیاط کامل انجام دهید و برای خود دنبال پلن B باشید؛ چون چیزی قابل پیش‌بینی نیست. هدف از این کار، درنهایت این است که مطمئن شوید مخاطب هدفتان در پلتفرمی که برای بازاریابی ویدئویی شبکه‌های اجتماعی خود انتخاب می‌کنید، حضور دارد.

۳) با توجه به نقاط قوتی که دارید، برنامه‌ریزی کنید.

هر روز داستان‌های مختلفی از افرادی می‌شنویم که مطمئن نیستند می‌خواهند چه محتوایی تولید کنند؛ در‌نهایت هم مجبور می‌شوند نوع محتوا را حدس بزنند و تیری در تاریکی رها کنند. اگر شما هم شبیه این افراد هستید، توصیه می‌شود به نقاط قوت خود بیشتر توجه کنید. چرا وقتی می‌توانید در حوزه‌ای که در آن اعتماد‌به‌نفس و مهارت بالایی دارید تولید محتوا کنید، سراغ حوزه‌ای بروید که این ویژگی‌ها را در آن ندارید؟ مثلاً از یکی از این چهار ایده برای ساخت ویدئو استفاده کنید:

  • آموزش استفاده از محصولات؛
  • راهنماهای how-to؛
  • ویدئوهای آموزشی (دانشگاهی و…)؛
  • نقد و بررسی حوزه یا محصولات مرتبط با زمینۀ کاری خود؛
  • مصاحبه و سؤال و جواب.

شما معمولاً بیشتر از مشتریان دربارۀ محصولات و صنعتی که در آن فعالیت می‌کنید می‌دانید؛ اما این موضوع را بدیهی فرض نکنید، چون همیشه هم این‌گونه نیست و نیاز است که دانش و آگاهی خود را به‌روز نگه دارید. همین‌طور که اعتماد‌به‌نفس شما در تولید ویدئو بالاتر می‌رود، خواهید توانست ویدئوهای اختصاصی بهتر و سرگرم‌کننده‌تری بسازید. هویت و شخصیت برند را با ویدئوهایی از پشت‌صحنه به مخاطب نشان دهید تا او هم به خرید از شما تشویق شود.

حتما بخوانید

۴) ویدئو را تولید کنید.

در این مرحله شما آمادۀ ساخت ویدئو هستید. بسیار مهم است که روند ساخت ویدئو را به سه مرحلۀ زیر تقسیم کنید:

پیش‌تولید: در این مرحله برای ضبط، چیزهایی که باید گفته شود و دیگر موارد مرتبط با ویدئو برنامه‌ریزی خواهید کرد. کجا قرار است فیلم‌برداری شود؟ از چه تجهیزاتی قرار است استفاده شود؟ چه نوع محتوایی قرار است ضبط شود؟ توصیه می‌شود که یک استوری‌ بورد بسازید و مراحل ساخت، شامل تمامی موارد را در آن مشخص کنید.

تولید: اینجا نوبت ضبط می‌رسد که باید کیفیت بصری، صوتی، استایل، نورپردازی، ظاهر و آمادگی افراد حاضر در ویدئو و… را در نظر داشته باشید. تجهیزات را زودتر از موعد ضبط آماده و تست کنید و مطمئن شوید که آن مکان، تمام پیش‌نیازهای ضبط یک ویدئو را دارد.

پس‌تولید: بعد از ضبط شما می‌توانید به ویدئوی خود جلوه‌های بصری، زیرنویس، المان‌های متنی، جلوه‌های صوتی و گرافیکی اضافه کنید. در این مرحله مطمئن شوید که ویدئو حتماً دارای یک CTA یا همان فراخوان به اقدام است.

البته اگر در ساخت ویدئو تازه‌کار هستید، احتمالاً خطر برنامه‌ریزی و ویرایش بیش‌‌از‌حد ویدئو شما را تهدید می‌کند. اما پیشنهاد این است که ویدئو را منتشر کنید و با استفاده از بازخوردی که از مخاطبان به دست می‌آورید، کیفیت ویدئوهای بعدی را ارتقا دهید. هیچکدام از اولین ویدئوهایی که می‌سازید قرار نیست اسکار ببرند!

درمورد تجهیزات هم زیاد سخت نگیرید؛ با اکثر گوشی‌های امروزی و یک میکروفون یقه‌ای می‌توانید ضبط ویدئو را شروع کنید. نرم‌افزارهای رایگان ویرایش ویدئو هم که به تعداد، در اینترنت وجود دارند.

۵) ویدئو را برای سئو بهینه کنید.

اگر چند نکته را رعایت کنید، بازاریابی ویدئویی شبکه‌های اجتماعی، سئو را تقویت خواهد کرد. مانند بهینه‌کردن یک مطلب برای بلاگ قبل از انتشار، مطمئن شوید که ویدئوی شما برای موتورهای جست‌وجو نیز بهینه شده است. در زیر به ۴ موردی که باید آن را رعایت کنید اشاره می‌کنم:

  1. همۀ متن‌ها را بهینه کنید (مانند کپشن‌ها، توضیحات، تگ‌ها و عنوان‌ها).
  2. مخاطبان را تشویق به به‌اشتراک‌گذاشتن کنید.
  3. همیشه ویدئو تولید و منتشر کنید و وقفه نیندازید.
  4. ویدئوها را در سایت خود نیز منتشر کنید.

۶) بازبینی و ارتقا

کار شما با بازاریابی ویدئویی شبکه‌های اجتماعی هرگز تمام نمی‌شود. بسیار مهم است که عملکرد ویدئوی خود را بررسی کنید و بینید که چگونه می‌توانید آن را ارتقا دهید تا کمک‌حال رسیدن به اهدافتان باشند. برای مثال، آن‌هایی که دنبال آگاهی از برند هستند، باید دنبال تعداد ایمپرشن‌ها، بازدید ویدئو، تعداد کاربران یکتا و… باشند. در مقابل، کسانی که دنبال تعامل هستند، باید دنبال فروش، کلیک، زنگ، ثبت‌نام و… باشند.

درپایان باید به این موضوع اشاره کرد که موفقیت در بازاریابی ویدئویی شبکه‌های اجتماعی، به روندی طولانی‌مدت نیاز دارد و باید در طی زمان، با استفاده از معیارهای مختلف، ویدئوهای خود را تحلیل کنید و آن‌ها را ارتقا دهید. در این بین می‌توانید با استفاده از ابزارهای شنیدن شبکه‌های اجتماعی، به بهبود روند خود در این حوزه کمک کنید.

منابع

۵/۵ | (۳ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.