در سال ۲۰۲۰، جهان مجبور شد تا جهشی بزرگ را درجهت دیجیتالشدن انجام دهد. این جهش باعث شد تا بازاریابی و ارتباطات نیز دستخوش تغییر شود. در این مطلب ۱۰ ترند سال ۲۰۲۱ را برای شما فهرست کردهایم. در پایان هم همۀ این اطلاعات را همراه با آماری کلیدی، برای شما در یک اینفوگرافیک جمعآوری کردهایم.
دانلود اینفوگرافیک ۱۰ ترند بازاریابی برای سال ۲۰۲۱
۱) مسئولیتپذیری برند (Brand accountability)
از برندها انتظار میرود که بایستند و با شفافیت به مسائل پاسخ دهند. برای مثال، شرکت لیانا (Liana) ارزشها و اقدامات CRS خود را بهصورت عمومی و در سایت این شرکت منتشر میکند. فانی ماکی (Fanni Mäki)، متخصص ارتباطات این شرکت، دراینباره میگوید:
«مسئولیت اجتماعی شرکت یکی از جنبههای حیاتی داشتن کسبوکار امروز است. تعداد مصرفکنندگانی که به یک مدل کسبوکاری قابل اعتماد، نیاز فوری دارند، روزبهروز افزایش مییابد. نیاز به شفافیت، در همۀ مشاغل و صنایع انتظار میرود. صفحۀ CRS لیانا قصد دارد تا تمام مراحلی را که برای عملیاتهای پایدار اجرا شده است، چه بزرگ و چه کوچک، به اشتراک بگذارد.»
شاید برای شما تعجببرانگیز باشد که چه چیزی را در ازای شفافبودن به دست خواهیم آورد؟ برندهایی که شفافیت داشتهاند، دو برابر رشد سریعتری را نسبت به سایر برندها تجربه کردهاند. شرکتها باید بدانند که نمیتوانند از شفافیت فرار کنند و باید هزینۀ صادقنبودن خود را بپردازند.
۲) اینفلوئنسرمارکتینگ چندکاناله (Multichannel influencer marketing)
اینفلوئنسرمارکتینگ همیشه توانایی خود را حفظ میکند و شما مجبور نیستید برای آن هزینۀ زیادی را پرداخت کنید. میکرو و نانو اینفلوئنسرهایی که کمتر از ۲۵هزار دنبالکننده دارند، بالاترین نرخ تعامل را با مخاطب خود خواهند داشت و نتایجی عالی را برای مشاغل مختلف ارائه میدهند.
اینفلوئنسرمارکتینگ نباید تنها به اینفلوئنسرها و رهبران اصلی کانالهای شبکههای اجتماعی محدود شود. درعوض، برندها از اینفلوئنسرها برای کمپینهای بازاریابی چندکانالۀ خود استفاده میکنند.
برای مثال، Linqia استفاده از محتوای تولیدشده توسط اینفلوئنسرها را در سایت، فروشگاه آنلاین و بازاریابی ایمیلی یک شرکت پیشنهاد میکند.
۳) محتوای ویدئویی (Video Content)
برای ۷۰درصد از بازاریابان B2B، تولید محتوا بهترین سرمایهگذاری برای سال ۲۰۲۱ است. به شما پیشنهاد میکنیم که برای امسال از تولید محتوای ویدئویی استفاده کنید.
سمراش در گزارشی نشان داده که محتوای بصری بخش مهمی از آناتومی بهترین پستهاست؛ بهویژه ویدئوها برای برانگیختن واکنشهای احساسی مفید هستند. پستهایی که حاوی ویدئو نیستند، در مقایسه با پستهایی که حداقل یک ویدئو دارند، ۹۲درصد ترافیک کمتری دریافت میکنند.
۴) Hyper automation
گارتنر (Gartner) در تحقیق خود درمورد ترندهای فناوری استراتژیک برتر برای سال ۲۰۲۱ بیان میکند که اتوماسیون فوق، اجتنابناپذیر است. شرکتها با کمک هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، تاحدامکان بسیاری از فرایندهای تجاری و IT را خودکار خواهند کرد.
لیانا در آخرین نظرسنجی بینالمللی خود نشان داد که هدفگیری بهبودیافته و بازگشت سرمایه در ازای سرمایهگذاری بهتر، از مهمترین مزایای اتوماسیونهای بازاریابی هستند. نتایج این نظرسنجی را میتوانید از طریق این لینک مشاهده کنید.
۵) بازاریابی دادهمحور (Data-driven marketing)
نقش تجزیهوتحلیل و دادهها در بازاریابی افزایش خواهد یافت. تجربههای مشتریان پیچیدهتر میشود و این بدان معناست که باید رفتار مشتری را بیشتر تجزیهوتحلیل کنید. بازاریابی مبتنی بر داده مزایای زیادی دارد؛ اما درعینحال، بازاریابان به مهارتها و دانشهای جدیدی نیاز دارند.
مارکتو (Marketo) پیشبینی میکند که در سال ۲۰۲۵ بیشترین مهارتهای بازاریابی مورد تقاضا، تجزیهوتحلیل دادهها و تجسم (Visualization)، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای ارائۀ محتوا و مدیریت CX خواهد بود.
۶) حریم خصوصی و امنیت داده در اینترنت (Internet privacy and data security)
مشکلات مختلف و متعددی که برای حفظ اطلاعات و دادههای کاربران در اینترنت رخ داده، دانش مصرفکنندگان را در استفاده از دادههای خود افزایش داده است و همچنین انتظارات از شرکتها برای مدیریت دادهها بهروشی امن، روزبهروز افزایش پیدا میکند.
این امر مستلزم آن است که بازاریابان با استفاده از دادهها بین بازاریابی شخصی و احترام به قانون حفظ حریم خصوصی تعادل برقرار کنند. حدود ۵۷درصد از بازاریابان ایالاتمتحده میگویند که قوانین حفظ حریم خصوصی باعث افزایش شفافیت در استفاده از دادهها شده است.
۷) حضور فرهنگ کار از راه دور (The rise of remote working culture)
کرونا و شرایط بهوجودآمدۀ ناشی از آن باعث شد که با حالت جدیدی از کارکردن (کار از راه دور) آشنا شویم و همین اتفاق باعث شده که دیدگاه شرکتها درمورد کار از راه دور بهشدت تغییر کند. کار از راه دور مزایا و معایب خودش را دارد؛ برای مثال، کار در خانه باعث شده تا مردم به فکر شرایط زندگی و حتی جابهجایی خود باشند. البته کار از راه دور، برخی نکات منفی مانند دشواری در مرزبندی بین مسائل کاری و زندگی، و حفظ تمرکز در طول روز را به همراه داشته است.
Forrester پیشبینی کرده است که کار از راه دور ۳۰۰درصد نسبت به دوران قبل از کووید-۱۹ افزایش پیدا کند. زمان نشان خواهد داد که آیا کارکردن از راه دور به نوعی فرهنگ برای کارکردن تبدیل خواهد شد یا خیر؟
۸) آیندۀ رویدادها بهصورت ترکیبی است (The future of events is hybrid)
بسیار از رویدادهای بزرگ به سال ۲۰۲۱ منتقل شدهاند و ما معتقدیم که این رویدادها ترکیبی خواهند شد و تجربیات آنلاین و حضوری را ارائه خواهند کرد. اپیکگیمز میزبان کنسرت مجازی تراویس اسکات در بازی بتل رویال فورتنایت بود که جمعیتی معادل ۱۲.۳میلیون نفر را میزبانی کرد.
استریمینگ نیز به رشد خود ادامه خواهد داد. طبق گفتۀ استریملب (Streamlabs)، در سهماهۀ سوم سال ۲۰۲۰، مخاطبان بیش از ۷.۴۶میلیارد ساعت محتوا را در تمام پلتفرمهای پخش زنده تماشا کردند؛ این یعنی رشد ۹۱.۸درصدی نسبت به سهماهۀ سوم سال ۲۰۱۹.
۹) محتوای تولیدشده توسط کاربر تبدیل به یک کلمهی جدید میشود (User-generated content is the new word of mouth)
محتوای تولیدشده توسط کاربر (UGC) میتواند شامل ویدئوها، نظرات، پستهای رسانههای اجتماعی و اساساً هر محتوایی باشد که کاربر دربارۀ یک برند تجاری تولید و منتشر میکند، که ثابت شده است که از محتوای ایجادشده توسط خود آن برند بسیار بهتر است.
محتوای تولیدشده توسط کاربر برای اضافهکردن صفحۀ فید شبکۀ اجتماعی استفاده نمیشود. درعوض، از UGC میتوان به روشهای خلاقانهتری برای رشد برند خود استفاده کرد. برای مثال، شرکت BMW از انتقاد رسانههای اجتماعی برای رونمایی BMW iX استفاده کرد. ماری سیوونن (Mari Sihvonen)، متخصص بازاریابی محتوای شرکت لیانا تکنولوژی، دراینباره گفت:
«ازآنجاییکه UGC برای شرکت ارزش زیادی دارد، هرگز نباید آن را بدیهی تلقی کرد. پاداشدادن به تلاشهای مشتری میتواند بهمعنای UGC با کیفیت بالاتر باشد و همین موضوع باعث میشود که افزایش رضایت مشتری، یک امتیاز شود.»
۱۰) تجارت الکترونیک همچنان رشد خواهد کرد (eCommerce keeps growing)
بیماری همهگیر کووید-۱۹ تقاضا برای تجارت الکترونیک (eCommerce) را افزایش داده است. براساس گزارش GlobalWebIndex ،۴۹ درصد از تمام کاربران اینترنت قصد دارند پس از پایان همهگیری، بیشتر بهصورت آنلاین خرید کنند. بزرگترین تغییر در میان مصرفکنندگانی بوده است که پیش از این هم بهصورت آنلاین خرید میکردند. آکسلی ماتیلا (Akseli Matila)، مدیر فروش لیانا تکنولوژی، دراینباره گفت:
«ما شاهد افزایش تجارت الکترونیک B2C بودهایم و برخی از شرکتهای B2B نیز در حال بررسی این موضوع بودهاند. پیشبینی میکنیم که سال ۲۰۲۱ سال تجارت الکترونیک B2B خواهد بود؛ زیرا شرکتها در همۀ صنایع به کار عادی و از راه دور جدید روی میآورند و طبیعی است که خرید B2B نیز تکامل یابد.»
حدود ۳۱درصد از مصرفکنندگانی که قبل از قرنطینه خرید آنلاین انجام ندادهاند میگویند که در دوران قرنطینه خرید آنلاین را شروع کردهاند و قصد دارند که از این پس نیز این کار را انجام دهند.
پلتفرمهای رسانههای اجتماعی نیز ازجمله فیسبوک و اینستاگرام، در تلاش هستند تا با ادغام فروشگاه در برنامههای خود و همچنین ساخت فروشگاه داخلی در اسنپچت توسط آمازون، خرید درونپلتفرمی را بدون دردسرتر کنند. آکسلی ماتیلا ادامه میدهد:
همانطور که آمازون در شمال اروپا قویتر میشود، همۀ شرکتهای تجارت الکترونیک به این فکر میکنند که چگونه میتوانند در این نبرد جان سالم بهدر ببرند و به دلیل تواناییهای عملیاتی و لجستیک برتر آمازون، از تجارت خارج نشوند. تجربۀ مشتری یکی از راههای متمایزکردن و افزایش وفاداری آنها به برند خود است. اگر بتوانید تجربۀ مشتری خود را بهتر از رقبا کنید، شانسی برای افزایش سهم بازار خود خواهید داشت. به یاد داشته باشید که مردم با دلایل احساسی خرید میکنند و هیچچیز نمیتواند یک تجربۀ عالی را شکست دهد.