آیندۀ سئو به کجا می‌رود؟

5 ترند اصلی در آیندۀ سئو

درست است که ما در ایران هر روز از ترس مردن یک پلتفرم و مسدودشدن اپلیکیشن‌های مختلف از خواب بیدار می‌شویم، اما مصیبت عظیم‌تری هم شاید ذهن ما را به خود مشغول کرده باشد و آن آیندۀ سئو است! زمانی که قرار است مثلاً چیزی دیگر به نام سئو وجود نداشته باشد. این مطلب اگرچه در سال ۲۰۲۳ نوشته می‌شود، اما ترسی که در آن درباره‌اش حرف زده می‌شود، از سالیان قبل وجود داشته و با ظهور ابزارهای هوش مصنوعی شاید وجودش آن‌قدرها هم بی‌منطق و دلیل نباشد.

از آن طرف، اگر هم به آمار Ahrefs پیرامون ترافیک موتورهای جست‌وجو و به‌طور اختصاصی گوگل نگاهی بیندازیم، می‌بینیم که ۹۰.۶۳% صفحات یک سایت هیچ ترافیکی از گوگل نمی‌گیرند و ۵.۲۹% از این صفحات نیز کمتر از ده بازدید ماهانه دارند و این آمار به‌طور ظاهری از آیندۀ سئو به تاریک‌ترین شکل ممکن پرده‌برداری می‌کند!

اما حقیقتاً این‌گونه نیست. گوگل دائماً در حال آزمایش الگوریتم‌های مختلف است تا بتواند بهترین اطلاعات را به مخاطبش بدهد. دلیل اینکه بیش از ۹۰% صفحات بازدیدی از گوگل ندارند، می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • به خاطر سئوی معنایی یا همان نیت جست‌وجو؛
  • نداشتن بک‌لینک؛
  • وجود موضوعاتی که افراد معمولاً به دنبال آن‌ها نیستند.

در ادامۀ این مطلب قصد داریم آیندۀ سئو را با هم بررسی کنیم و ببینیم چه چیزهایی در آینده قرار است سئو را از آن حالت سنتی خود که ارتباط مستقیمی با بازدید دارد خارج کند و اشکال جدیدی از اطلاعات را به کاربر نمایش دهد.

۵ ترند در آیندۀ سئو

پاسخ‌دادن به این سؤال که آیا سئو هنوز نفس می‌کشد یا خیر، آن‌قدرها هم سخت نیست. به عبارتی، حداقل برای جامعۀ دیجیتال مارکتینگِ از خارج تحریم و از داخل مسدود و فیلترِ کنونی، چشم‌اندازی از مرگ سئو وجود ندارد؛ چون بسیاری از ترندهای سئو برای زبان فارسی تعریف‌نشده هستند. باوجوداین، حتی با سرعت لاک‌پشتی هم که شده، الگوریتم‌های گوگل خواسته یا ناخواسته زبان فارسی را به رسمیت شناخته‌اند و این شناخت رو به افزایش است. در ادامه به ۵ ترند اصلی که سئو احتمالاً به سمت آن‌ها می‌رود، می‌پردازیم.

۱) جست‌وجوهای بدون کلیک

جست‌وجوهای صفر-کلیک (Zero-click Searches) به صفحۀ نتایج جست‌وجویی (SERP) می‌گویند که در بالاترین قسمت آن صفحه، پاسخ مستقیمی به عبارت جست‌وجوشدۀ کاربر داده شده است. حتماً این نوع نتایج جست‌وجو را دیده‌اید.

این نتایج، به‌خصوص وقتی که شما عبارات سؤالی یا موارد خیلی محبوبی مانند ساعت، تاریخ، محاسبۀ ریاضی، معنای کلمه یا عبارت، لیستی از حوزۀ خاص و… را جست‌وجو می‌کنید، در قسمت بالای صفحۀ نتایج، بدون اینکه نیاز باشد روی لینکی کلیک کنید، در جواب شما به نمایش درمی‌آیند.

این نوع جست‌وجوها در گوشی‌ها شاید عمومیت بیشتری داشته باشند و شما آن‌ها‌ را بیشتر دیده باشید؛ چون معمولاً آدم‌ها در گوشی به دنبال جوابی کوتاه و سریع هستند و این ویژگی، این امکان را به آن‌ها می‌دهد. اگرچه تعداد این نوع نتایج بسیار زیاد است، اما در ادامه به سه نوع از معمول‌ترین جست‌وجوهای بدون کلیک اشاره می‌کنیم.

  1. فیچر اسنیپت: یا همان قطعات ویژه (که البته به این نام فارسی شناخته‌شده نیستند) به‌شکل یک باکس کامل در بالای صفحه به نمایش درمی‌آید و محتوای مرتبط با عبارت جست‌وجوی شما را به نمایش می‌گذارد.
  2. جواب سریع: وقتی سؤالی را جست‌وجو می‌کنید، گوگل به‌شکلی سریع جواب آن را در قسمت بالای صفحه به شما نشان می‌دهد. برای امتحان این ویژگی و دیدن آن، می‌توانید سؤال سیس در اینستاگرام چیست را در گوگل جست‌وجو کنید.
  3. پنل دانش: این پنل، قطعۀ ویژۀ گسترده و مفصل‌تری را در اختیارتان می‌گذارد که اطلاعات بیشتری را دربارۀ چیزی که جست‌وجو کرده‌اید دارد. معمولاً وقتی دربارۀ یک برند، فرد، سلبریتی، دانشمند، شهر، حادثه و… جست‌وجو می‌کنید، این پنل به نمایش درمی‌آید.

برای اینکه محتواهای شما بتوانند به این شکل نمایش داده شوند، نمی‌توانید مستقیم از گوگل درخواست کنید، اما با رعایت موارد زیر احتمال نمایش آن‌ها را افزایش می‌دهید:

  • برای منظوری که کاربران دارند محتوا تولید کنید نه صرفاً برای گوگل!
  • از جعبۀ «دیگران هم پرسیده‌اند» (People Also Ask) استفاده کنید.
  • متادیسکریپشنی بنویسید که ارزش کلیک‌کردن روی لینک آن صفحه را افزایش دهد.

۲) محتوای همیشه‌سبز

آیندۀ سئو بدون شک برای محتواهای همیشه‌سبز (Evergreen Content) می‌تواند همیشه‌ سبز باشد! چون دقیقاً محتوایی است که گوگل و کاربران، توأمان می‌خواهند. اما موردی که وجود دارد این است که در فضای اینترنت رقابت بسیاری روی کلمات مختلف وجود دارد و برای پیروزی در این رقابت تنگاتنگ، تنها راهی که وجود دارد این است که با تولید محتوای عالی، سایت خود را از دیگران متمایز کنید.

برای این کار باید به‌طور هم‌زمان حرفه‌ای، معتبر و قابل اطمینان باشید. این‌ها فاکتورهایی هستند که گوگل به‌واسطۀ آن‌ها تصمیم می‌گیرد که صفحات شما را در کجای نتایج قرار دهد. مأموریت گوگل این است که تجربۀ کاربری را ارتقا دهد و تقریباً تمامی آپدیت‌های بزرگ الگوریتم‌های گوگل روی ارائۀ سریع‌تر و بهتر اطلاعات به کاربر تمرکز دارند. اگرچه گوگل برای رتبه‌بندی صفحات، فاکتورهای مختلفی را در نظر می‌گیرد، اما سه ویژگی حرفه‌ای (Expertise)، معتبر (Authority) و قابل اطمینان بودن (Trustwothiness) یا همان مدل EAT بدون شک از فاکتورهای اصلی مدنظر گوگل است.

  • حرفه‌ای‌بودن: آیا کسی که محتوا را می‌نویسد تخصصی در آن زمینه دارد؟
  • معتبربودن: آیا آن فرد نویسنده کسی است که برای مشاوره به او مراجعه کنند؟
  • قابل اطمینان بودن: آیا نویسنده اطلاعات معتبری دربارۀ موضوع را ارائه می‌کند؟

با پاسخ‌دادن به ۳ سؤال بالا می‌تواند ببینید که چقدر به مدل EAT نزدیک هستید.

۳) جست‌وجوهای صوتی

سئوی جست‌وجوی صوتی بخشی از کاری است که در قبال بهینه‌کردن رتبۀ خود در گوگل باید انجام دهید؛ چون سرچ صوتی، ترند بزرگی در آیندۀ سئو خواهد بود! چون بسیاری از کاربران، چیزهایی را که می‌خواهند به‌شکل صوتی جست‌وجو می‌کنند و بخش بزرگی از این رشد سرچ صوتی، البته که مدیون اسپیکرهای هوشمند و دستیارهای هوشمندی مانند الکسای آمازون، گوگل هوم، هوم پاد اپل و… است.

البته اینکه آیا جست‌وجوی صوتی برای زبان فارسی فعال است یا خیر، باید گفت که خیر! اما بهتر است کم‌کم خود را برای حضور فعال در این حوزۀ محتوایی هم آماده کنید.

۴) استفاده از ابزارهای سئویی

بسیاری از صاحبان سایت‌ها تا می‌توانند از بخش فنی و مشکلات سایت خود دوری می‌کنند؛ چون یا نیروی دائم برای مدیریت آن ندارند یا آن‌قدر هزینۀ زیادی دارد که سعی می‌کنند با هرآنچه هست، بسازند. اما باید بدانید که ممکن است مشکلات مختلفی در سایت ایجاد شوند که مستقیماً روی جذب ترافیک گوگل تأثیر می‌گذارند.

برای اینکه از این مشکلات دور بمانید و همچنان به آیندۀ سئو امیدوار باشید، از این ابزارها مانند سمراش و… استفاده کنید؛ اگرچه ما دیجیتال مارکترهای تحریم‌شده و فیلترشده، برای استفاده از چنین ابزارهایی باید از هفت‌خوان رستم بگذریم، چون نه توان پرداخت ارزی داریم، نه اجازۀ پرداخت ارزی داریم. صدالبته اینکه ته‌ماندۀ اینترنت لاک‌پشتی، گوگل را هم باز نمی‌کند، چه برسد به ابزارهای سنگین و پرحجم سئویی! اما اگر می‌توانید استفاده کنید و به هر دلیلی توانایی‌اش را دارید، این را از خود و کسب‌وکارتان دریغ نکنید.

۵) سئوی موبایل

۶۰٪ درصد جست‌وجوها با گوشی انجام می‌شود و بدیهی است که این عدد رو به رشد باشد.

شما هم اگر می‌خواهید جایگاهی در آیندۀ سئو داشته باشید، باید سایت خود را برای نمایش درست، صحیح و بدون ایراد در گوشی‌ها بهینه کنید. برای بهینه‌کردن سایت در نسخۀ موبایل می‌توانید:

  • منابعی را که رندر آن‌ها مسدود است و لود نمی‌شود حذف کنید.
  • کشینگ در موبایل را به‌وسیلۀ افزونه‌های مختلف فعال کنید.
  • سایتتان را کاملاً ریسپانسیو کنید.
  • بارگذاری تنبل (Lazy Loads) را برای تصاویر خود فعال کنید.
  • تصاویر خود را با کم‌کردن حجم آن‌ها بهینه کنید.
  • محتوای موبایل-دوستی ایجاد کنید.

درنهایت باید توجه داشته باشید که برای اینکه در آیندۀ سئو کم نیاورید، پاسخ به نیت کاربران را تمرین کنید. رعایت چگالی کلمات کلیدی، هدینگ‌های جذاب، عکس‌داشتن و… مهم است؛ اما مهم‌تر از همۀ آن‌ها پاسخ به نیاز و نیت کاربر است. به این‌گونه که ممکن است یک کاربر بدون اینکه کلمۀ کلیدی‌اش در محتوای شما باشد، وارد صفحۀ سایت شما ‌شود؛ چون شما به نیت او پاسخ داده‌اید و گوگل این را می‌فهمد!

منابع

۵/۵ | (۲ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.