کسبوکارهای هوشمند به تغییر سلایق و رفتارهای مخاطبان خود در آینده هم توجه میکنند. «ازکی» برخلاف سایر شرکتهای حوزۀ بیمه از همان ابتدا مخاطبان جوان را هدف قرار داد و با سبکی متفاوت شروع کرد. او میداند که همین افراد، حتی اگر مجرد باشند، چند سال بعد به بیمۀ ازدواج، آتشسوزی و مواردی از ایندست نیاز خواهند داشت. از طرفی، آنها روی نظر و تصمیم بزرگترهای خود هم تأثیر میگذارند.
درنظرگرفتن این نکته در شرایط فعلی کشور ما اهمیت دوچندانی دارد؛ چون با ورود نسل Z به بازار کار و تبدیلشدن آنها به خریداران و مشتریان اصلی برندها روبهرو هستیم. این نسل رفتار متفاوتی با مخاطبان قبلی شرکتها دارد و اگر آنها خود را آماده نکنند، حتماً آسیب میبینند.
در این مطلب از ویپدیا علت آن را توضیح میدهیم و ۸ استراتژی بازاریابی را برای موفقیت در جلب نظر این نسل بیان میکنیم.
نسل Z چه کسانی هستند و چه ویژگی رفتاری متفاوتی دارند؟
نسل Z به گروهی گفته میشود که از زمان کودکی با دستگاههای هوشمند و اینترنت آشنا بوده و با آنها زندگی کرده است؛ به همین دلیل به نسل بومیان دیجیتال مشهور هستند. تفاوت فرهنگی و رفتاری این قشر با باقی گروههای جامعه کاملاً مشهود است:
- آنها با تبلیغات سنتی میانۀ خوبی ندارند و کمتر به تبلیغات مستقیم جواب میدهند؛
- ادبیات و دایرۀ واژگان خاص خود را دارند که گاهی برای بقیه غریب است؛
- در انتخاب نوع پوشش، موسیقی، کتاب، اینفلوئنسر و برند هم سلیقۀ خاص و متفاوتی دارند؛
- اغلب از موتور جستوجوی شبکههای اجتماعی استفاده میکنند؛
- سریع واکنش نشان میدهند و موضوع موردنظر خود را ترند میکنند.
متأسفانه در کشور ما مطالعات تحقیقی دقیق و ریزبینانهای دربارۀ علایق و رفتارهای نسل Z انجام نشده است. اما با همین کلیات هم کاملاً مشخص است که بازاریابی برای این نسل، نوع خاص و متفاوتی از هوشمندی را میطلبد. آیا آمادۀ بازاریابی برای نسل جدید مصرفکنندگان هستید؟
۸ استراتژی بازاریابی برای نسل Z
یک بازاریابی موفق مستلزم وجود درکی عمیق از مشتریان است؛ چه کاری انجام میدهند، چه چیزی دوست دارند و چه انتظاری از کسبوکار دارند. پیشنهاد میشود در کنار روشهایی که در ادامه گفته میشود، حتماً مطالعهای جداگانه دربارۀ دغدغهها و انتظارات این نسل در حوزۀ کسبوکار خود داشته باشید.
۱) محتوایی تولید کنید که چشم آنها را بگیرد
نسل z از بازۀ توجه کوتاهی برخوردار است و باید در کمتر از ۸ ثانیه آنها را قانع کنید که محتوای شما ارزش توجه دارد؛ در غیر این صورت آنها را از دست میدهید. از توضیحات طولانی و غیرضروری در ویدئو و پستهای خود صرفنظر کنید و مستقیماً به سراغ اصل پیام بروید.
۲) از پیامها و محتواهای کوتاه استفاده کنید
این گروه محتوا و پیام کوتاه را ترجیح میدهند و کمتر از محتواهای متنی، بهخصوص اگر طولانی باشند، استقبال میکنند. به همین خاطر است که میمها، ریلز اینستاگرام (Instagram reels) و ویدئوهای کوتاه تیکتاک تا این حد مورد استقبال قرار گرفتهاند. برای بازاریابی و تبلیغات هم باید از چنین محتواهای کوتاهی استفاده کنید تا هم این مخاطبان را جذب کرده و هم هرچه سریعتر پیام خود را منتقل کنید.
۳) به بازاریابی تعاملی فکر کنید
این کاربران دوست ندارند صرفاً محصول یا خدمتی به آنها فروخته شود. آنها ترجیح میدهند با محتوای شما درگیر شوند، با برند تعامل داشته باشند و احساس کنند بخشی از یک جامعه (Community) هستند. محتواهای تعاملی مانند نظرسنجی و مسابقات و ایدههایی که افراد را به مشارکت تشویق کنند، شانس موفقیت بیشتری خواهند داشت.
روشهای تعامل با محتوا و شرکت را هم برای مخاطبان خود آسان کنید؛ با حضور در شبکههای اجتماعی مختلف، پاسخگویی در کامنتها و دایرکتها یا ابزار چت در سایت.
۴) از پتانسیل تگها و هشتگها استفاده کنید
ایجاد یک هشتگ برند و قابلیت تگ، دسترسی شما را افزایش میدهد و درعینحال فضایی انحصاری برای محتوایتان ایجاد میکند. همچنین مخاطبان را هم به مشارکت بیشتر ترغیب میکند.
- میتوانید تمام پستهای مرتبط با یک هشتگ را جمعآوری کنید؛
- امکان رصد و اندازهگیری میزان موفقیت بازاریابی خود را خواهید داشت؛
- میتوان مخاطبان را به مشارکت در تولید محتوای خاصی تشویق کرد؛
- میتوانید در رویدادهای فرهنگی (در راستای مسئولیت اجتماعی) شرکت کرده و آگاهی افراد را در زمینههای موردنظر افزایش دهید؛
- به مشتریان این امکان را میدهد که یکدیگر را در فضای آنلاین پیدا کنند.
۵) روی محتوای ویدئویی سرمایهگذاری کنید
نسل z عاشق محتواهای ویدئویی است؛ چه ویدئوهای کوتاه در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام و تیکتاک یا ویدئوهای طولانیتر در یوتیوب و آپارات. البته قبل از تصمیمگیری دربارۀ بازۀ زمانی و پلتفرم ویدئویی خود، باید تحقیق کرده و روی بهترین حالت سرمایهگذاری کنید. از تأثیر موسیقی، فیلترها و جلوههای ویژۀ خوب غافل نشوید و سعیکنید در همان چند ثانیۀ اول، آنها را برای دیدن تمام ویدئو جذب کنید.
۶) به باورها و ارزشهای جامعه توجه کنید
نسل z با مشکلات محیطزیستی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی امروزی هماهنگ است. آنها به این مسائل اهمیت میدهند. متقابلاً از برندهایی هم که این کار را انجام میدهند و مسئولیت اجتماعی خود را در جامعه میپذیرند حمایت میکنند.
بهعنوان مثالی بسیار موفق از این مورد میتوان به اقدام ۲۰۲۰ برند نایک اشاره کرد. این شرکت به جنبش Black Lives Matter پیوست و مخاطبان خود را به مبارزه با نژادپرستی دعوت کرد: «برای یک بار هم که شده، این کار را نکنید. وانمود نکنید که مشکلی وجود ندارد و نژادپرستی را نادیده نگیرید». بسیاری از رقبای این برند مثل آدیداس هم به این جنبش پیوستند و همگی در یک جبهه قرار گرفتند. برخی از آنها در صفحات خود از محتوای نایک استفاده کردند.
۷) پاسخگوی اشتباهات باشید
هیچکس از اشتباه مبرا نیست. نسل Z هم این را میداند؛ پس بهجای سرپوشگذاشتن و انکار اشتباهات برندتان (بهخصوص اشتباهات بزرگ) بهتر است پای آنها بایستید و پاسخگو باشید. پاسخهای صادقانه و عملگرایانه نشان میدهد که برای بهبود اوضاع چه کاری میخواهید انجام دهید. در این صورت، احتمال بیشتری وجود دارد که آنها برند را ببخشند.
برندهایی که وانمود میکنند همهچیز خوب است، تصویری کامل و ایدهئال از خود نشان میدهند و سعی میکنند بیعدالتیها، اشتباهات و شکستهای خود را پشت درهای بسته پنهان کنند، از احترام و حمایت چندانی برخوردار نخواهند بود.
۸) اینفلوئنسرهای درستی انتخاب کنید
اینفلوئنسرمارکتینگ یکی از موفقیتآمیزترین استراتژیهای بازاریابی برای تعامل با این گروه است. نسل باهوش دیجیتالی، بیشتر با اینفلوئنسرهای جدید ارتباط دارد نه افراد مشهور سنتی. البته آنها مانند گذشتگان در گیروبند و تحتتأثیر هر سلبریتی و اینفلوئنسری قرار نمیگیرند و سلیقههای انتخابی خاص خود را دارند؛ اما میتوان گفت درنهایت بسیار تابع اینفلوئنسر مورد تأیید خود هستند و اغلبْ توصیههای او را امتحان میکنند.