۷ مهارت ضروری که هر بازاریاب دیجیتال باید بلد باشد

صنعت دیجیتال فضایی بسیار گسترده دارد و ممکن است برای تازه‌واردان یا بازاریاب‌هایی که به ‌دنبال یافتن جایگاه خود در این حوزه هستند، گیج‌کننده باشد. از دانستن بهترین ابزارهای تجزیه‌و‌تحلیل داده گرفته تا تسلط بر سئو و بازاریابی محتوا، هرکدام فوت‌وفن‌های خودشان را دارند. یعنی اگر توجه خود را روی حوزه‌هایی که برای کسب‌وکارتان مهم است متمرکز نکنید، ممکن است با موضوعاتی درگیر شوید که هیچ‌گونه کمکی به بازاریابی شما نمی‌کنند.

یک بازاریاب دیجیتال کاربلد توانایی تطبیق سریع و یادگیری را دارد و حتی اگر مهارت‌های قدیمی این روزها کمتر مورد استفاده باشد، آماده است که از آن‌ها برای یک بازاریابی دیجیتالی بهتر بهره‌مند شود. بازاریاب‌های دیجیتالی با تیم‌ها و مشتریان متنوعی کار می‌کنند، بنابراین باید بدانند چگونه با هر گروه ارتباط برقرار کنند و یک تیم قوی برای خودشان بسازند.

خبر خوب اینکه تقاضای جهانی برای بازاریابان با مهارت‌های دیجیتال به‌سرعت رو به ‌افزایش است.

مقالۀ تحقیقاتی DMI با عنوان Perpetual Evolution می‌گوید این استعدادها و فناوری‌ها هستند که آیندۀ بازاریابی دیجیتال را در شرکت‌هایی که مشتاق استخدام بازاریابان آشنا به دانش دیجیتال هستند، هدایت می‌کنند. پس مهم است که یک بازاریاب دیجیتال، مهارت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تکنولوژیک خود را در حین حرکت به‌سمت موقعیت‌های جدید هیجان‌انگیز، ارتقا و بهبود دهد.

۷ مهارت ضروری

ما در این مقاله به شما می‌گوییم که چگونه می‌توانید به‌سرعت از نردبان موفقیت در این بازاریابی دیجیتال بالا بروید و خود را از رقبا متمایز کنید. به‌خصوص اگر می‌خواهید کارتان را به‌عنوان یک فریلنسر دنبال کنید، خودتان را در این ۷ مهارت ضروری به‌روز نگه دارید تا در صنعت دیجیتالِ در‌حال‌تغییر، همیشه حرفی برای گفتن داشته باشید.

۱) بازاریابی ویدئویی

محتواهای ویدئویی اثرگذاری بالایی بین کاربران اینترنت دارند و این اثرگذاری، با وجود انواع شبکه‌های اجتماعی مبتنی بر ویدئو و مولتی‌مدیا‌ها متوقف‌شدنی نیست. مشتریان دیدن ویدئوهای جذاب و سرگرم‌کننده را دوست دارند، به‌خصوص در رسانه‌های اجتماعی. تقریباً از هر ۱۰ نفر، ۸ نفر پس از تماشای ویدئوی تبلیغاتی یک برند از محصولات و خدمات آن برند استفاده کرده‌اند. بیشتر بازاریابان اینترتی، یعنی حدود ۹۳درصد آن‌ها، از ویدئو در کار خود  استفاده می‌کنند و می‌گویند که این ابزار بخش مهمی از استراتژی آن‌ها محسوب می‌شود. حتی ۸۷درصد بازاریابان گزارش داده‌اند که داده‌های تحقیقات بازاریابی ویدئویی‌‌شان بازده سرمایه‌گذاری (ROI) مثبتی را در کسب‌وکارشان نشان می‌دهد. البته این آمارها بسته به اینکه از چه کسی درباره‌شان بپرسید، متفاوت خواهند بود. اما نکته اینجاست که اغلب آمارها روی تعامل و رتبۀ بالاتر سئو درمورد ویدئوها تأکید می‌کنند.

واقعاً چه چیزی ویدئو را این‌قدر جذاب می‌کند؟ ویدئو‌ها محبوب و تأثیرگذار می‌شوند، چون شخصی و سرگرم‌کننده هستند. از طرف دیگر، وقتی مردم چهرۀ شما یا چهرۀ شخصی را که برند را تبلیغ می‌کند ببینند، به احتمال زیاد به کسب‌و‌کار شما  بیشتر اعتماد خواهند کرد. همچنین، ویدئو یک محتوای فوق‌العاده و همه‌کاره برای استفاده در پلتفرم‌های مختلف است. فقط کافی است موفقیت اینستاگرام و رشد سریع TikTok را ببینید!

لازم نیست به‌عنون متخصص بازاریابی دیجیتال همه‌چیز را درمورد تولید ویدئو بدانید؛ اما دانستن اینکه چگونه بدون اینکه نیاز به استخدام یک نیروی جدا برای فیلم‌سازی داشته باشید، کار خوتان را پیش ببرید، اولین قدم است. در این مسیر، ابزارهای مختلفی مانند Promo و Camtasia برای کمک به شما وجود دارند. با کمی آموزش در این زمینه و داشتن علاقه و پشتکار، نتیجۀ نهایی کارتان هرگز هدر نخواهد رفت؛ زیرا ویدئو‌ها همیشه جواب می‌دهند و بینندۀ خودشان را دارند. اگر هم می‌خواهید بیشتر یاد بگیرید، می‌توانید از یادگیری ابزارهای ویرایش ویدئو مانند Apple Final Cut Pro X یا Adobe Premiere Pro شروع کنید.

۲) بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو (SEO) و بازاریابی موتورهای جست‌وجو (SEM)

بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO) کلید اصلی موفقیت در تمام سطوح بازاریابی دیجیتال است. هر کسی که وارد این حرفه می‌شود، باید آشنایی اولیه‌ای با این مهارت داشته باشد. قطعاً می‌توانید کارهای فنی‌تر و بخش بک‌اند ماجرا را به افراد فنی‌تر و کارشناسان مربوطه در تیمتان بسپارید، اما دانستن اینکه SEO واقعاً چگونه کار می‌کند و آگاهی از بهترین شیوه‌ها و روش‌های بهینه‌سازی محتوا، برای اجرای یک کمپین بازاریابی دیجیتال موفق بسیار مهم است.

درحقیقت سئو و بازاریابی موتورهای جست‌وجو (SEM)، کل استراتژی دیجیتالی شما را در سطح داده و محتوا تعیین می‌کنند.

بنابراین، شما باید تعامل خوبی با سایر هم‌تیمی‌های خود درمورد این موضوع داشته باشید و این تعامل، بدون یادگیری اصول اولیه و درک اینکه چگونه SEO و SEM می‌توانند با هم کار کنند، ممکن نیست.

۳) بازاریابی محتوایی (Content Marketing)

محتوا هستۀ اصلی بازاریابی دیجیتال محسوب می‌شود و بازاریابی محتوایی، بدون توجه به اینکه چه اتفاقی قرار است بیفتد، بخش مهمی از استراتژی‌های مختلف شما خواهد بود. پس، بازاریابی محتوایی به‌خودی‌خود کار مهمی است؛ یعنی شما به‌عنوان یک بازاریاب دیجیتال باید بتوانید محتوایی با کیفیت بالا و سئوپسند برای بسیاری از کانال‌های تبلیغاتی آماده کنید. برای این کار، پیش‌ از هر چیز باید بدانید که چگونه می‌توانید یک استراتژی محتوای مؤثر برای جذب و تبدیل مخاطب بالقوه به خریدار ایجاد کنید.

فراموش نکنید که محتواهای تولیدی شما می‌توانند اشکال مختلفی داشته باشند؛ از ویدئو گرفته تا یک پست ساده در شبکه‌های اجتماعی، ایمیل، صفحات وب‌سایتتان، وبلاگ، کتاب الکترونیکی، ویدئو و… . البته باید در نظر بگیرید که در بازاریابی رسانه‌های اجتماعی، هر محتوا و فرم محتوایی در پلتفرم‌های خاصی کاربرد بیشتری دارد. قطعاً متن محتوای شما در توییتر و اینستاگرام تفاوت‌هایی با هم خواهد داشت. بهتر است به نمونۀ تبلیغات و محتواهای برند‌های موفق بین‌المللی نگاهی بیندازید و الهام بگیرید.

۴) خواندن داده‌‌ها و تجزیه‌و‌‌‌تحلیل اطلاعات

مهم نیست که وارد کدام بخش از بازاریابی دیجیتال می‌شوید، درهرصورت تجزیه‌و‌تحلیل‌ها در استراتژی شما نقش اساسی بازی می‌کنند و به شما می‌گویند که  برای کمپین‌هایتان چه تصمیماتی باید بگیرید.

به‌دست آوردن داده و گزارش‌‌گیری از روند کمپین‌ها و میزان تأثیرگذاری بازاریابی دیجیتال به ‌کمک ابزارهایی مانند Google Analytics بسیار ساده است، اما مهم این است که بدانیم چگونه از این داده‌های اطلاعات، برای تولید محتواهای مؤثرتر استفاده کنیم. درواقع با تحلیل این داده‌ها رفتار مصرف‌کننده‌‌ها را برای مراحل بعدی کار در نظر می‌گیریم تا ترافیک سایتمان و کلیک‌خوردن و اشتراک‌گذاری‌های تبلیغاتمان را افزایش بدهیم.

اکثر کسب‌و‌کارها (حتی مشاغل کوچک) حجم عظیمی از داده‌ها را برای ردیابی دارند و بازاریابان بزرگ دیجیتال باید بدانند که چگونه می‌توانند از این داده‌ها به نفع خود استفاده کنند. شرکت‌ها همیشه به دنبال افرادی هستند که نه‌تنها می‌دانند چگونه داده‌ها را با استفاده از مهارت‌های فنی بازاریابی خود «بخوانند»، بلکه می‌دانند چگونه از این داده‌ها برای اثرگذاری بیشتر روی مشتری استفاده کنند و استراتژی‌های آینده را بهبود ببخشند. اگر بتوانید این کار را به روش‌های نوآورانه‌ای که موفقیت کمپین را تضمین می‌کند انجام دهید، یک دارایی ارزشمند برای هر کسب‌وکاری خواهید بود.

حواستان باشد که لازم نیست برای تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها حتماً به یک پلتفرم خاص بچسبید. مثلاً می‌توانید ابزارهای جایگزین‌ و مشابه گوگل آنالیتیکس (مانند هاتجر) را هم امتحان کنید تا ببینید کدام پلتفرم برای شما بهتر کار می‌کند.

۵) تفکر پشت هر طراحی و برنامه‌‌ریزی را بشناسید

تفکر طراحی اصطلاحی است که به روشی برای برخورد با مشکلات از زاویه دید کاربران اشاره می‌کند. اصل مهم در این رویکرد این است که هنگام حل مشکلات پیچیده در مقیاس بزرگ، به روش‌‌های انسان‌محور فکر کنیم.

کارشناسان می‌گویند برای این کار باید ۵ مرحلۀ کلیدی را مدنظر داشته باشیم: همدلی، تعریف، ایده‌پردازی، نمونۀ اولیه و آزمایش.

این روش به‌خوبی کار می‌کند، چون همان‌طور که اشاره شد، تأکید آن روی توجه به تجربۀ کاربر است و کاربران کلید موفقیت بازاریابی دیجیتال هستند. نکتۀ جالب دیگر درمورد این رویکرد این است که می‌توان از آن به‌روش غیر‌خطی هم استفاده کرد. مثلاً در برخی موارد ممکن است به مرحلۀ آزمایش برسید و سپس به فاز میانی برگردید و روی ایده‌ها تجدید‌نظر کنید.

طراحان و توسعه‌دهندگان تیم شما احتمالاً از این نوع رویکرد در کارشان استفاده می‌کنند؛ بنابراین ایدۀ خوبی است که به‌عنوان همکار بازاریاب، حداقل درک کاملی از این روش داشته باشید تا هم رزومۀ بازاریابی خود را تکمیل کنید و هم در صورت امکان، از آن استفاده کنید.

۶) یک کارشناس فنی باشید

از‌آنجایی‌که صنعت دیجیتال بر فناوری وابسته است، شما هم در موقعیت شغلی بازاریاب، به تسلط مناسب بر فناوری و همچنین توانایی یادگیری سریع آن نیاز خواهید داشت. اگر جوان هستید، احتمالاً مشکلی بابت هماهنگ‌شدن با تکنولوژی‌های جدید ندارید؛ اما نسل‌های قدیمی‌تر ممکن است نیاز داشته باشند که مدتی را صرف یادگیری فناوری‌های مربوطه کنند؛ مثلاً با نرم‌افزارها و ابزارهای رایج در این حوزه آشنا شوند.

به‌عنوان مهارت‌های فنی مورد نیاز برای بازاریابی دیجیتال، می‌توانید از اصول برنامه‌نویسی وب و نحوۀ استفاده از سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) شروع کنید. برای مثال، یک سیستم مدیریت محتوا مانند Wordpress -که توسط یک‌سوم وب‌سایت‌ها استفاده می‌شود- می‌تواند برای تقویت سئو به شما کمک کند؛ البته اگر مراحل کار را درست بلد باشید. آشنایی با این مهارت‌های فنی باعث می‌شود که بتوانید به شغلی رؤیایی دست پیدا کنید.

۷) قدرت مذاکرۀ خود را تقویت کنید

یک رهبر بزرگ بازاریابی دیجیتال نه‌تنها مهارت‌های حرفه‌ای و فنی خوبی دارد، بلکه می‌تواند تفکر تحلیلی را با حل خلاقانۀ مشکلات ترکیب کند. این ویژگی به تیم‌های بازاریابی کمک می‌کند تا ایده‌های کمپین بازاریابی نوآورانه را برای پیشبرد کسب‌وکار ارائه کنند.

بخش بزرگی از ویژگی به مهارت‌های متقاعدسازی و تأثیرگذاری در مذاکرات مربوط می‌شود. آیا شما می‌توانید کسی را متقاعد کنید که یک محصول را بخرد؟ اگر قرار باشد سایر اعضا و مدیران مجموعه را راضی کنید که ایدۀ شما بهترین است، چه می‌گویید؟ اینجا موضوع فقط خود ایده و استراتژی نیست، بلکه داشتن اعتماد‌به‌نفس و قدرت مذاکره هم مهم است.

مهارت‌‌های غیرمعمول خود را برجسته کنید

تا جایی که به مهارت‌های نرم مربوط می‌شود، بازاریابان بزرگ دیجیتال باید کنجکاو باشند و از آینده‌نگری و بودن در کسب‌و‌کار متمرکز و استراتژی‌محور لذت ببرند. خوشبختانه در بازاریابی دیجیتال زمینه و فضای زیادی برای انواع شخصیت‌ها و مهارت‌ها وجود دارد. بنابراین، شما باید از شخصیت منحصر‌به‌فرد خود برای رقابتی‌ماندن در این صنعت استفاده کنید.

مثلاً ممکن است هم به استراتژی‌های سئو مسلط باشید و هم با قوانین مدیریت مدرن آشنا؛ یا ممکن است مدرک دانشگاهی حسابداری یا اقتصاد داشته باشید، اما فعالیت در رسانه‌های اجتماعی را هم به‌صورت تجربی آموخته باشید. پس، هرگز از به‌کارگیری نقاط قوت‌ خود نترسید.

با داشتن مدرک حرفه‌ای بازاریابی دیجیتال، موفقیت‌های شغلی‌تان را افزایش دهید.

صنعت دیجیتال مارکتینگ سرعت و تقاضای بالایی دارد. درک اصول اساسی این صنعت به شما کمک می‌کند تا در هر موقعیت شغلی مربوط به آن کارآمد باشید. دیپلم حرفه‌ای بازاریابی دیجیتال معمولاً شامل مهارت‌های مختلف نرم‌افزاری و سخت‌افزاری مربوطه است؛ از آشنایی SEO گرفته تا مدیریت صفحات رسانه‌های اجتماعی یا تولید محتوا‌های مناسب برای استراتژی‌های مختلف بازاریابی. سعی کنید در تمام این زمینه‌ها دانش به‌روز داشته باشید تا به یک بازاریاب دیجیتال عالی تبدیل شوید.

امتیاز می‌دم
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.