شاید در گذشته برای اضافهکردن نیرویی به یک کسبوکار، فقط کافی بود که آن مجموعه آگهی استخدام سادهای را در روزنامههای کثیرالانتشار یا در سایتهای استخدام منتشر کند. آنوقت سیل درخواست متقاضیان کار بود که برای کارفرما ارسال میشد. اما امروزه دیگر اینطور نیست و افراد جویای کار به یک آگهی شغلی ساده واکنش نشان نمیدهند. درواقع برای آنها جدای از آگهی، برندینگ کارفرما هم اهمیت دارد.
در این مطلب به همین موضوع پرداختهایم؛ معنی برندینگ کارفرما را توضیح دادهایم و در ادامه اشاره کردهایم که با داشتن چه استراتژیهایی میتوانید برندینگ کارفرمای کسبوکارتان را بهبود ببخشید. در ادامه همراه ما باشید.
برند کارفرما چیست؟
برندینگ کارفرما (Employer branding) چهارچوبی است که به ایجاد شهرت کسبوکار شما در بین افرادی که تمایل دارند به مجموعهتان بپیوندند کمک میکند. این چهارچوب فقط افرادی را که قرار است کارمند مجموعۀ شما شوند شامل نمیشود و افرادی را که در حال حاضر با مجموعۀ شما همکاری دارند هم در بر میگیرد. درواقع، این نوع از برندینگ بیان میکند که چرا کارکردن با شما به نفع افراد است. درنظرگرفتن موارد زیر به بهترشدن برند کارفرمای کسبوکار شما کمک میکند. برندینگ کارفرما باید:
- چشمانداز، مأموریت و ارزشهای کسبوکار را نشان دهد.
- بینش کارفرما را هم به کارکنان فعلی و هم به کارمندان آینده نشان دهد.
- ارزش پیشنهادی کارمند (EVP) را بهشکل واضح مشخص کرده باشد.
- روش بازاریابی را بهمنظور بهدستآوردن افراد جویای کار مشخص کرده باشد.
- همسویی بین برند کارفرما و برند کسبوکار را نشان داده باشد.
- تأثیر منابع انسانی و شیوههای مدیریت کسبوکار را معلوم کرده باشد.
- معیارهای استخدام را بهطور کامل مشخص و قابل پیگیری کرده باشد.
دانلود اینفوگرافیک اهمیت برندینگ کارفرما
کلیک کنید۵ پیشنهاد برای ساختن استراتژی برند کارفرما
فرایند ایجاد یک استراتژی برند کارفرمای موفق، روی استفاده از شیوههای متفاوتی تکیه میکند. این شیوهها بهطور همزمان دستبهدست هم میدهند تا برند کسبوکار شما را از داخل به بیرون بسازند. در ادامه به ۵ مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم.
۱) فرایند برندسازی داخلی خود را ایجاد کنید
ساختن یک برند کارفرمای موفق فرایندی است که از هستۀ شکلگیری یک کسبوکار شروع میشود و مشخص میکند که ارزشهای کسبوکار شما درخصوص نگهداری کارکنان فعلی و همکاران آینده چیست. مثل هر عنصر کلیدیای که در کسبوکارتان وجود دارد، برندسازی کارفرما هم با رشد و گسترش کسبوکار بزرگتر میشود، تغییر هویت میدهد و ایرادات خود را اصلاح میکند.
دپارتمانهای منابع انسانی معمولاً در برندسازی کارفرما پیشتاز هستند و در این فرایند، بازخورد و دیدگاه کارکنان فعلی و کارکنان آتی را نسبت به کسبوکار در نظر میگیرند. علاوهبراین، در برندسازی داخلیِ کارفرما مواردی مثل نوع خدمات و محصول کسبوکار، اندازۀ کسبوکار، هویت کلی بازاریابی کسبوکار، شیوههای استخدام، اهداف تجاری و مهمتر از همه فرهنگ شرکت در نظر گرفته میشود.
با همۀ این اوصاف، مشخص میشود که قبل از اینکه فکر کنید چه مواردی باعث برندسازی موفقتر کارفرما برای کسبوکارتان میشود، باید به این فکر کنید چه چیزهایی باعث بهترشدن فرهنگ سازمانیتان (Company culture) خواهد شد. کسب اطمینان از اینکه در فرایند برندسازی کارفرما، ارزشهای اصلی کسبوکار شما بهطور واقعی منعکس میشود تا افراد جویای کار بتوانند درک کنند که همکاری با شما چه تجربهای را برای آنها رقم میزند، مهم است.
۲) از بازاریابی استخدام استفاده کنید
ممکن است کسبوکار شما ویژگیها و شرایط بسیار مثبتی را برای کارکنانش فراهم کند، اما نتواند این پیام را به افراد جویای کار، بهشکل مؤثر برساند. بازاریابی استخدام (Recruitment marketing)، همانطور که از نام آن پیدا است، به فرایند افزایش آگاهی و شناخت دربارۀ برند کارفرما در بین افراد جویای کار گفته میشود.
بازاریابی استخدام معمولاً از طریق پلتفرمهای آگهی استخدام شغلی، شبکههای اجتماعی و… انجام میشود. یک کمپین بازاریابی استخدامی موفق، به ایجاد علاقه، جذب و حفظ افراد مستعد جویایی کار منجر میشود. درواقع، همانطور که بازاریابی خریدار افراد را بهسمت محصولات و خدمات کسبوکار شما جذب میکند، بازاریابی استخدام هم کاندیداهای مناسب و افراد مستعد را به همکاری با شما علاقهمند میکند.
از طرف دیگر، بازاریابی استخدام، داستان برند شما را برای افراد جویای کار به بهترین شکل تعریف میکند و احساسات آنها را درگیر میکند. به همین علت است که کسبوکارهای مختلف در آگهی استخدام بهشکلی هویت و داستان برند خود را به مخاطبانشان القا میکنند. آنها میدانند که در بازار رقابتیِ جذب استعدادهای برترِ جویای کار، فقط با انتشار یک آگهی ساده موفق نمیشوند و باید برای این موضوع، تولید محتوای حرفهای داشته باشند.
۳) از کارمندانتان برای رشد برند کارفرما کمک بگیرید
درنهایت، برندسازی کارفرمای شما باید شهرت کسبوکار شما را بهعنوان مکان مناسبی برای کار، به افراد جویای شغل نشان دهد و هیچچیز این شهرت را به اندازۀ حرفهای کارمندانتان به وجود نمیآورد. درواقع این کارمندانتان هستند که بهشکلی برای برندسازی کارفرمایتان تبلیغات دهانبهدهان انجام میدهند.
با توجه به نکاتی که گفتیم، قبل از اینکه از کارمندان خود بخواهید سفیر برند شما شوند، باید مطمئن شوید که آنها از کار خود واقعاً راضی هستند. این بدان معناست که باید روی رضایت و خوشحالی کارمندانتان نظارت داشته باشید. تیم منابع انسانی کسبوکار شما باید بهطور مداوم کارمندانتان را بررسی و رضایت آنها را از پاداش، مزایا و فرهنگ سازمانی، ارزیابی کند. این کار باعث میشود که مشکلات محل کار برطرف شود و بهترین کارمندان برای کسبوکارتان حفظ شوند؛ زیرا احساس میکنند که تلاش آنها دیده و حرفهای آنها شنیده میشود.
ایجاد برند کارفرمای قویای که کارمندانتان سفیر آن شوند و به بهاشتراکگذاری تجربههای کاری در شبکههای اجتماعیشان مثل لینکدین و دیگر سایتهای ارزیابی مایل باشند، یکی از باارزشترین راهها برای نمایش برند کارفرمای شماست.
۴) ترفند بازاریابی مجدد را امتحان کنید
احتمالاً شما هم قبلاً با تبلیغات بازاریابی مجدد (Remarketing ads) مواجه شدهاید. برای مثال، قصد خرید لپتاپی را از سایتی داشتهاید، ولی به هر دلیلی آن را نخریدهاید. چند روز بعد وقتی به صفحهای دیگر سر زدهاید، تبلیغ بنری همان تبلت را دیدهاید که با ۱۰% تخفیف به نمایش گذاشته شده است و دوباره انگیزه پیدا کردهاید که آن لپتاپ را بخرید.
بازاریابی مجدد، به همین منوال میتواند به استراتژی برندینگ بازاریابی کارفرمای شما کمک کند. بعضی از افرادی که جویای کار هستند ممکن است به سایت شما سر بزنند، ولی فرم درخواست شغل را پر نکنند. بهواسطۀ بازاریابی مجدد میتوانید در روزهای بعد یا صفحههای دیگر به این افراد انگیزه دهید تا برای پرکردن فرم اقدام کنند.
۵) از چتباتها استفاده کنید
چتباتها (Chatbot) رباتهای شبیهساز مکالمهای هستند که در پلتفرمهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. میتوانید از این باتها برای بازاریابی برند کارفرما استفاده کنید. مثلاً سؤالهای متداولی را که جویندگان کار بهطور معمول بعد از انتشار آگهی استخدام میپرسند در این باتها پیادهسازی کنید تا بهطور خودکار به این سؤالها پاسخ داده شود.
اگر شخصی سؤالی داشت که در بات موجود نبود، میتوانید با فراهمکردن برخی امکانات، مشخصات او را بگیرید و بهوسیلۀ ایمیل یا شکلهای دیگر با او ارتباط برقرار کنید. این کار باعث اعتماد بیشتر فرد جویای شغل به حرفهایبودن کسبوکار شما میشود.
در آخر
صرفنظر از اندازه و صنعت کسبوکارتان، استرتژی برند کارفرمای شما عاملی حیاتی برای ادامۀ کسبوکار و جذب بهترین و مناسبترین افراد برای مجموعهتان است. کسبوکارهایی که روی ایجاد استراتژی مناسب برای برندینگ کارفرمایشان سرمایهگذاری میکنند، در طول زمان بهعنوان یک محیط خوب برای افراد جویای کار به شهرت میرسند و از رقبایشان جلو میافتند.