حتماً شما هم افرادی را میشناسید که فیلمبرداری حرفهای با گوشی انجام میدهند و شما را وسوسه میکنند محتواهایی را که در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند، تا ثانیۀ آخر ببینید. آنها هیچ نوع دوربین حرفهای ندارند، اما با همین موبایلی که در دست دارند، بهترین محتوا را برای تبلیغات ویدئویی با بقیه به اشتراک میگذارند.
در این مطلب از ویپدیا قرار است درمورد آموزش فیلمبرداری حرفهای با گوشی صحبت کنیم. در ابتدا برایتان میگوییم که این کار به چه تجهیزاتی نیاز دارد و برای اینکه فیلمهایتان یک سروگردن از دیگران بهتر باشند، چه کارهایی باید انجام دهید. در ادامه هم دربارۀ فیلمبرداری در شب و برنامههای ادیت آن صحبت میکنیم. اگر هم تا انتها همراهمان باشید، راههای صدابرداری حرفهای در فیلمبرداری با موبایل را در اختیارتان میگذاریم.
درصورتی که فرصت خواندین این مطلب را ندارید؛ پیشنهاد میکنیم این فایل صوتی از بلاگ صباویژن را گوش دهید.
آیا برای فیلمبرداری حرفهای با موبایل به تجهیزات خاصی نیاز داریم؟
بعد از زدن دکمۀ «پخش» فیلم متوجه میشوید صدا واضح نیست و در جاهایی از آن، لرزش دستهایتان باعث شده است تا خروجی محتوای ضبطشده را نپسندید. در فیلمبرداری حرفهای با گوشی لازم است جلوی این اتفاقات را بگیرید تا مجبور نباشید برای کارهایی مانند ساخت تیزر تبلیغاتی برای کسبوکارتان، همۀ مراحل را دوباره انجام دهید؛ اما صرف داشتن مهارت در این زمینه کافی نیست و برای بالابردن کیفیت ضبط لازم است تجهیزاتی را تهیه کنید، مانند:
- لنز و فیلتر موبایل؛
- میکروفون برای ضبط بهتر صدا؛
- لرزشگیر موبایل مانند سهپایه، گیمبال و گریپ؛
- ابزارهای تهیۀ نور مانند رینگلایت برای اوقات بدون نور طبیعی.
برای فیلمبرداری باکیفیت چهکار کنیم؟
نکات زیر به شما کمک میکند که خروجی کار فیلمبرداریتان حرفهایتر به نظر برسد:
۱) نور خوب داشته باشید
از مهمترین نکتههای فیلمبرداری باکیفیت، استفادۀ مناسب از نور است.
نورپردازی تفاوت زیادی در کیفیت یک ویدئوی حرفهای تمامشده ایجاد میکند، بنابراین آن را یکی از اولویتهای اصلی خود در طول فیلمبرداری قرار دهید. اگر درست از نور مناسب استفاده نکنید، ویدئوی شما احتمالاً آماتور به نظر میرسد، حتی اگر از جهات دیگر مثل تدوین و صداگذاری عالی باشد.
خورشید یکی از بهترین منابع نور برای ویدئو است. اگر در نور طبیعی فیلمبرداری میکنید، تمام تلاش خود را بکنید تا فیلمهای خود را در صبح یا عصر، زمانی که نور ملایمتر است، ضبط کنید. نور ظهر که از بالای سر و مستقیم میآید، سایههای اغراقشدهای را روی سوژههای شما ایجاد میکند، درحالیکه با نور صبح و عصر، سایههای ایجادشده ملایمترند.
اگر مجبورید در وسط روز فیلم بگیرید، سعی کنید این کار را در یک روز ابری انجام دهید یا دوربین و سوژه را در جایی قرار دهید که مستقیم جلوی نور نباشند.
۲) پسزمینهتان را خلوت کنید
درمورد پسزمینهای که برای فیلمبرداری استفاده میکنید، سنجیده عمل کنید.
هیچچیز به اندازۀ یک پسزمینۀ آشفته، ویدئوی شما را شلوغ و گیجکننده نشان نمیدهد.
یکی از راههای آسان برای بهدستآوردن پسزمینۀ حرفهای، استفاده از پسزمینۀ تکرنگ است. یک دیوار، یک ملحفه یا یک ورق بزرگ کاغذ، همگی گزینههای خوبی برای پسزمینه هستند. مطمئن شوید که سوژۀ شما حداقل چندده سانتیمتر از پسزمینه فاصله دارد، به این ترتیب از ایجاد سایۀ روی سوژه جلوگیری کنید.
گاهیاوقات اگر قرار است دربارۀ حوزۀ کاری خود تولید محتوا کنید، میتوانید میز کار یا مکانی را که در آن کار میکنید بهعنوان پسزمینه در نظر بگیرید. بازهم تأکید میکنیم: شلوغش نکنید. یک میز ساده به همراه کامپیوتر و چند عنصر تزیینی شاید بهترین پسزمینه برای ویدئوی شما باشد.
۳) ادیت ویدئو را حرفهای انجام دهید
وقتی از نکات فیلمبرداری باکیفیت صحبت میکنیم، همهچیز فقط به خود فیلمبرداری برنمیگردد، بلکه شاید مرحلۀ تدوین ویدئو هم به اندازۀ خود فیلمبرداری مهم باشد.
اگر میخواهید حرفهایتر به نظر برسید، پیشنهاد میکنیم ادیت ویدئوهای خود را در برنامههای موبایلی که در دسترس همه است انجام ندهید، وگرنه کیفیت ویدئوهایتان بسیار متوسط به نظر میرسد.
لازم نیست بترسید؛ شما میتوانید با یک یا دو هفته وقتگذاشتن، یک برنامۀ تدوین ویدئوی حرفهای مثل پریمیر را در حد مبتدی یاد بگیرید و با یادگرفتن آن در همین حد، کیفیت ویدئوهای خود را یک سروگردن از دیگران بالاتر ببرید. وجود چند ویژگی کلیدی در تدوین، کیفیت ویدئوی شما را بالا میبرد، ازجمله:
- زیرنویس
- لوگوموشن
- فیلتر
- افکت و ترنزیشن
- نسبت درست تصویر
- کاتهای مناسب
۴) نگهدارنده داشته باشید
مهم نیست با دوربین گوشی فیلمبرداری کنید یا حرفهایترین دوربین دنیا را در دست داشته باشید، لرزش دوربین، ویدئوی شما را به محتوایی غیرحرفهای تبدیل میکند.
همانطور که در بالا هم گفتیم، یک نگهدارنده مانند سهپایه بگیرید که روی آن هم گوشیهای هوشمند وصل شود و هم دوربینهای حرفهای. ارتفاع سهپایه را به نسبت میزان نور تنظیم کنید. در طول فیلمبرداری محتوا سعی کنید خیلی ارتفاع و محل سهپایه را تغییر ندهید.
اگر به هر دلیلی مجبور شدید که در روند تولید محتوایتان دوربین را حرکت دهید، در مرحلۀ تدوین ویدئو از ابزاری که لرزش دوربین را میگیرند استفاده کنید؛ مانند ابزار Warp stabilizer در برنامۀ پریمیر و افترافکت یا ابزارهایی که مخصوص این کار طراحی شدهاند.
۵) قانون یکسوم را رعایت کنید
قطعاً یکی از نکات مهم فیلمبرداری باکیفیت، رعایت قانون یکسوم و تناسبات تصویری است. تمام کارگردانان و فیلمبرداران بزرگ از این قانون در آثار خود استفاده میکنند.
تصور کنید که یک شبکۀ ۳ × ۳ فرضی و مساوی روی کادر فیلمبرداری شما وجود دارد. بهجای اینکه سوژۀ خود را درست در وسط عکس قرار دهید، آن را روی نقاط طلاقی خطهای این شبکه قرار دهید. این نقاط، تمرکز چشم بیننده را بیشتر به خود جلب میکنند. مانند تصویر زیر:
یادتان باشد که لازم نیست همیشه از قانون یکسوم پیروی کنید، اما اگر از نحوۀ قاببندی برای ساخت ویدئو اطلاع خاصی ندارید، رعایت این قانون به شما در فیلمبرداری حرفهایتر کمک میکند. با کسب تجربه، غریزۀ بهتری برای اینکه چه زمانی به این قانون پایبند باشید و چه زمانی آن را زیر پا بگذارید، به دست خواهید آورد.
۶) از زومکردن پرهیز کنید
زومکردن بیش از حد روی سوژه، بهخصوص اگر با دوربین تلفن همراه فیلمبرداری میکنید، کیفیت کار شما را پایین میآورد. سعی کنید تا جای ممکن سوژه را به دوربین نزدیک کنید.
مثلاً اگر در حال ضبط ویدئو برای توضیح محصول هستید و قصد دارید آنباکسینگ یک محصول را در ویدئو نشان دهید، دوربین را روی سهپایه بگذارید، با فاصلهای مناسب و متوسط از سوژه فیلم بگیرید و به این توجه کنید که در طول مدت فیلمبرداری، فوکوس دوربین به هم نخورد.
بعد از مرحلۀ فیلمبرداری و در مرحلۀ تدوین، با نرمافزاری مثل پریمیر روی قسمتی از محتوا که برای شما اهمیت دارد زوماین (Zoom in) یا زوماوت (Zoom out) کنید.
۷) براساس سناریو پیش بروید
این نکته هم یکی از نکتههای فیلمبرداری باکیفیت است که متأسفانه اکثر افراد به اندازۀ کافی به آن توجه نمیکنند. اگر میخواهید فیلمبرداری باکیفیتی داشته باشید، بهتر است از قبل به مواردی مثل زاویۀ دوربین در حین فیلمبرداری، تعداد سکانسها، مدتزمان هر سکانس، نحوۀ اتصال قسمتهای مختلف هر تکه فیلم به هم و… فکر کنید. درواقع یک استوریبرد ساده برای خودتان درست کنید.
ممکن است این کار بسیار سخت و وقتگیر به نظر برسد، ولی مطمئن باشید بدون داستانسرایی زمان و هزینۀ بیشتری در مراحل بعد از فیلمبرداری متقبل میشوید. اگر برای خودتان محتوا تولید میکنید، لازم نیست در حد یک فیلم هالیوودی استوریبورد داشته باشید، یک استوریبورد کلی و ساده هم نیاز شما را برطرف میکند.
۸) درجهت مناسب فیلم بگیرید
هیچکس دوست ندارد هنگامی که با یک ویدئو مواجه میشود، در اطراف کادرِ آن فضای سیاه و خالی زیادی ببیند.
اشتباهی که اکثر افراد میکنند این است که برای فیلمبرداری محتوای خود فقط از کادر افقی یا فقط از کادر عمودی استفاده میکنند.
شما باید ببینید قرار است نتیجۀ کار را در چه پلتفرمی قرار دهید. اگر قرار است آن را در یوتیوب یا آپارات بگذارید، پس باید از کادر افقی استفاده کنید. اگر قرار آن را بهشکل ریلز در شبکۀ اجتماعیای مثل تیکتاک یا اینستاگرام قرار دهید، پس باید تنظیمات عمودی داشته باشید.
۹) بههیچوجه از برنامۀ پیشفرض موبایل استفاده نکنید
از نکتههای فیلمبرداری باکیفیت که کمتر به آن اشاره میشود این است که لزوماً برنامههای پیشفرض موبایل برای فیلمبرداری محتوا خوب نیستند. بنابراین اگر قصد دارید با دوربین موبایل فیلمبرداری کنید، حتماً راجع به برنامههای دیگر هم تحقیق کنید. برنامههای رایگان زیادی هم برای اندروید و هم برای iOS وجود دارد که کیفیت فیلمبرداری شما را بالا میبرد.
اگر هم دوربین شما دوربینی حرفهای است، حتماً به تنظیمات آن تسلط پیدا کنید. تسلط به ابزارها و امکاناتی که در اختیار دارید، باعث میشود خروجی کار باکیفیتتری داشته باشید. خیلیاوقات پیش میآید که با یک تنظیم ساده، چه در گوشی و چه در دوربینهای حرفهای، کیفیت فیلمبرداریتان را چند پله بالاتر ببرید.
۱۰) به صدا بیشتر از تصویر توجه کنید
شاید پیش خودتان فکر کنید که صدا چه ربطی به نکتههای فیلمبرداری باکیفیت دارد. حق دارید، شاید صدا ربط مستقیمی به فیلمبرداری باکیفیت نداشته باشد، اما مکمل آن است و بدون صدای خوب، زحمات فیلمبرداری شما به هدر میرود.
اکثر افراد حاضرند ویدئویی را تماشا کنند که با کیفیت Full HD گرفته نشده است یا حتی کمی پیکسل و نویز دارد، اما صدای مبهم و نامشخص معمولاً آنقدر کافی هست تا بیننده را چند ثانیه پس از شروع پخش ویدئو، به خروج از صفحۀ سایت یا شبکۀ اجتماعی وادارد.
اگر قصد بلاگر یا اینفلوئنسر شدن دارید، اما در اوایل راه هستید، بهتر است به سراغ محصولاتی با قیمت پایینتر بروید. این موارد کار شما را بهخوبی راه میاندازند و از طرف دیگر، هزینۀ بالایی به شما تحمیل نمیکنند.
علاوه بر چیزهایی که گفتیم، خوشبختانه هوش مصنوعی هم به کمک صدا آمده و قابلیتهایی را ارائه میکند تا بتوانید با استفاده از آن، صدای ضبطشده را بهبود ببخشید.
علاوه بر چیزهایی که گفتیم، خوشبختانه هوش مصنوعی هم به کمک صدا آمده و قابلیتهایی را ارائه میکند که بتوانید با استفاده از آن، صدای ضبطشده را بهبود ببخشید.
نکات فیلمبرداری با گوشی در شب
استفاده از تنظیمات پیشفرض برای فیلمبرداری حرفهای با گوشی در شب، نتیجۀ فوقالعادهای به شما نمیدهد و ممکن است تنها بخش کوچکی از آن چیزی که چشمتان میبیند، ثبت شود. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است چند نکته را به خاطر بسپارید.
- وایت بالانس و ایزو را بهشکل دستی تنظیم کنید.
- برای داشتن تصویر نرمتر بهجای ۲۴ فریم در ثانیه از ۳۰ یا ۶۰ استفاده کنید.
- بهجای حالت دوربین پیشفرض از حالت Pro یا Night Mode استفاده کنید.
- اگر در حال حرکت هستید، Ultra Wide را بزنید تا ویدئوی شما لرزش کمتری داشته باشد.
بهترین برنامههای فیلمبرداری با گوشی در آیفون و اندروید
بخش بزرگی از ساخت محتوای ویدئویی به نحوۀ ضبط محتوا مانند زاویۀ دوربین و صحنههایی که ثبت میکنید، بستگی دارد؛ اما همانطور که در بالا هم گفتیم، بخش دیگری که اهمیت فراوانی دارد، ادیت آن است. برای اینکه از طریق تولید محتوای ویدئویی، بهعنوان مثال بتوانید تبلیغات بهیادماندنی طراحی کنید، لازم است از تکنیکهای مختلف ادیت استفاده و محتوایتان را از بقیه متمایزتر کنید.
ازآنجاییکه فیلمبرداریای حرفهای با گوشی انجام دادهاید، بهتر است برنامههایی را که برای ادیت در آن استفاده میشوند بشناسید؛ چون گاهیاوقات ممکن است دسترسی به سیستم برایتان فراهم نباشد و نیاز داشته باشید محتوای خام را سریعتر به نسخۀ نهایی تبدیل کنید.
در ادامه، چند مورد از برنامههای موبایل را معرفی میکنیم که بعضی از آنها برای اندروید و بعضی دیگر برای IOS هستند. برای استفاده از خدمات کامل بعضی از آنها باید حق اشتراک بپردازید یا آنها را بخرید؛ اما تعدادی از آنها هم خدمات رایگانی دارند که میتوانید بهراحتی استفاده کنید.
- MAVIS
- FilMic Pro
- Cinema 4K
- Camera MX
- Cinema FV-5
- Open Camera
- Pro Movie Recorder
- Moment Pro Camera
آموزش صدابرداری حرفهای برای فیلم با موبایل
میکروفونها به شما کمک میکنند صدای فوقالعادهای هنگام فیلمبرداری حرفهای با موبایل داشته باشید و با همان کیفیتی که صحبت میکنید یا صدا در فضا وجود دارد، فیلمبرداری کنید. این محصول مدلهای مختلفی مانند یقهای، ثابت، با سیم و… دارد که شما باید با توجه به کارتان از آنها استفاده کنید؛ اما در کنار تهیۀ آن، یادتان باشد نگهدارندهای برای ثابتنگهداشتن آن و بادگیری برای جلوگیری از خشخش صدا هم تهیه کنید تا صدابرداری شما هیچ مشکلی نداشته باشد.
در انتها
در این مطلب درمورد فیلمبرداری حرفهای با گوشی صحبت کردیم و برایتان نکاتی را عنوان کردیم که این کار را بینقص انجام دهید. تابهحال به کدامیک از آنها عمل میکردید و کدامیک از آنها را در نظر نمیگرفتید؟ در کنار عمل به موارد بالا، حتماً از محتواهای ویدئویی دیگران هم ایده بگیرید تا خلاقیت بیشتری در فیلمبرداری خود بهخرج دهید.
اگر شما هم نکتۀ مفیدی میدانید که به کیفیت فیلمبرداری با موبایل کمک میکند، همینجا در قسمت کامنتها آن را با ما در میان بگذارید.
منابع
سؤالات متداول
چه مواردی در یک فیلمبرداری باکیفیت تأثیر میگذارند؟
نورخوب، تقسیمبندی مناسب کادر، زمینۀ ساده، نلرزیدن دوربین، جهت کادر، رنگ سوژههای کادر، صدای باکیفیت و… مواردی هستند که در نتیجۀ یک فیلمبرداری باکیفیت تأثیر میگذارند.
چه برنامههایی برای ادیت ویدئو بعد از فیلمبرداری، بهتر هستند؟
برنامههای ادوبی مثل پریمیر و افترافکت بهترین خروجیهای تدوین را به همراه دارند. علاوهبراینها، برنامۀ داوینچی که وظیفۀ آن اصلاح رنگ است، به حرفهایتر بهنظررسیدن فیلمبرداری شما کمک میکند.