گوگل در سالهای اخیر اعلام کرده است که سرعت صفحۀ سایت یک عامل کلیدی در رتبهبندی نتایج جستوجو است؛ بدین ترتیب، تأکید بیشتری بر بهینهسازی عملکرد سایت شده است. چندین ابزار آنلاین با هزینهها و قابلیتهای متفاوت وجود دارد که میتوان از آنها برای افزایش عملکرد سایت استفاده کرد. یکی از بهترین و معروفترین این ابزارها، جی تی متریکس (GTMetrix) است.
ابزار جی تی متریکس به کاربران این امکان را میدهد که بهراحتی سایت خود را تحلیل کنند و متوجه شوند که سایتشان سریع کار میکند یا کند است، در چه بخشهایی خوب عمل میکند و کجا نیاز به بهبود دارد.
در این مطلب از ویپدیا به آموزش ابزار جی تی متریکس میپردازیم و به شما میگوییم که چگونه میتوانید گزارشهای جی تی متریکس سایت خود را بخوانید و آنها را تجزیهوتحلیل کنید.
جی تی متریکس چیست؟
جی تی متریکس (GTMetrix) یکی از ابزارهای تست عملکرد وب است که توسط شرکت میزبانی GT.net مستقر در ونکوور کانادا ساخته شده است. شما از طریق تجزیهوتحلیل سایت خود با این ابزار، میتوانید برای بهبود سرعت سایتتان اقدام کنید.
در سال ۲۰۲۰، جی تی متریکس پلتفرم خود را با بزرگترین تغییر خود تاکنون، بهروزرسانی کرد و کتابخانههای PageSpeed/YSlow را با Lighthouse، پلتفرم استاندارد صنعت وب، جایگزین کرد. با افزودن این فناوری، گزارشهای جدید جی تی متریکس کاملاً بازطراحی شده است تا دادهها و معیارهای لایتهاوس را در خود جای دهد.
جی تی متریکس همچنین یک سیستم امتیازدهی جدید ارائه کرد که شامل امتیاز الفبایی جی تی متریکس در کنار امتیازهای عملکرد (Performance) و ساختار (Structure) است. با گزارش جدید جی تی متریکس، میتوانید از طریق زبانههای جدید، تجسمها، نمودارها و بینشهای عمیقتر، اطلاعات بیشتری دربارۀ عملکرد سایت خود کسب کنید.
چرا جی تی متریکس سایت مهم است؟
سرعت صفحۀ وب یکی از معیارهای برتر برای سئو هر سایتی است. اگر سرعت سایت شما پایین باشد، این احتمال وجود دارد که کاربران، سایت شما را ترک کنند و نرخ پرش افزایش یابد. داشتن یک سایت سریع، برای ارائۀ یک تجربۀ کاربری بهینه و مهمتر از همه، جلوگیری از ترک سایت، توسط کاربران ضروری است.
تست سرعت جی تی متریکس سایت به ما امکان میدهد با تجزیهوتحلیل سرعت و نحوۀ بارگذاری صفحات و سپس تمرکز بر تجربۀ کاربران، روی عملکرد سایت یا بهتر است بگوییم تکتک صفحات تمرکز کنیم.
هدف اصلی جی تی متریکس، تجزیهوتحلیل عملکرد سایت و ارائۀ لیستی از توصیههای عملی برای بهبود است. همچنین، به ما امکان میدهد تا بهصورت روزانه، هفتگی یا ماهانه، براساس تعدادی معیار کلیدی، از عملکرد سایت خود گزارشگیری کنیم. با کمک جی تی متریکس، شما میتوانید متوجه شوید که سایتتان چه مشکلاتی دارد و آن را بهراحتی بهبود ببخشید.
چگونه با جی تی متریکس کار کنیم؟
با مراجعه به سایت جی تی متریکس (GTMetrix) میتوانید از نسخۀ مبتنی بر وب آن استفاده کنید. اما بهتر است ابتدا یک حساب کاربری رایگان جی تی متریکس ایجاد کنید. این کار به شما امکان میدهد تست خود را سفارشی کنید و نتیجۀ عملکرد قابل اطمینانتری داشته باشید. حساب رایگان، محدود به تعدادی درخواست در روز است.
برای تجزیهوتحلیل سرعت بارگذاری یک صفحه با جی تی متریکس، فقط کافی است URL موردنظر خود را وارد کنید و روی دکمۀ Analyze کلیک کنید.
بااینحال، برای بهدستآوردن نتایج دقیقتر، توصیه میشود گزینههای تجزیهوتحلیل را تغییر دهید و سفارشی کنید. چندین گزینۀ سفارشیسازی (منطقۀ آزمایشی سرور، نوع مرورگر و…) تجربۀ جی تی متریکس سایت را کاملتر و قابل اعتمادتر میکند. به یاد داشته باشید که بهعنوان کاربر مهمان هم میتوانید از این ابزار استفاده کنید؛ اما بهمنظور بهرهگیری از ویژگیهای بیشتر، ازجمله امکان تغییر مکان سرور، باید برای یک حساب کاربری رایگان ثبتنام کنید. ضمن اینکه حسابهای پولی امکانات پیشرفتهتری را در اختیارتان قرار میدهند.
توجه به این نکته ضروری است که مدتزمان تکمیل تجزیهوتحلیل، به میزان شلوغی سایت جی تی متریکس و همچنین سرعت سایت شما بستگی دارد. کل فرایند تجزیهوتحلیل میتواند از چند ثانیه تا یک دقیقه طول بکشد.
چگونه تست جی تی متریکس خود را سفارشی کنیم؟
همانطور که گفتیم، چندین گزینه وجود دارد که میتوانید آنها را برای سفارشیکردن تست جی تی متریکس سایت خود تغییر دهید. این گزینهها شامل موارد زیر است و با کلیک روی منوی بازشوی Analysis Options، قابل پیکربندی است:
A: تنظیمات مکان (منطقۀ آزمایشی) سرور است. اگر روی منوی کشویی کلیک کنید، این امکان را دارید که سرورهای مختلف موجود برای آزمایش را ببینید و از بین آنها انتخاب کنید. درمجموع ۹۷ سرور آزمایشی برای امتحان وجود دارد. اولین قدم برای کسب نتایج قابل اعتماد از تستهای سرعت، این است که تا حد امکان مکانی را نزدیک به سرور خود انتخاب کنید. این بدان معناست که اگر سرور شما در اروپا قرار دارد، آزمایش سرعت شما از کانادا نتیجۀ گمراهکنندهای به شما میدهد، مگر اینکه مخاطبان کانادایی را نیز هدف قرار دهید و ترافیک زیادی را از آنسو جذب کنید. در این مورد، فراموش نکنید که CDN را در سایت خود فعال کنید!
بهطور پیشفرض از سرورهای ونکوور استفاده میشود، اما میتوانید آن را تغییر دهید و سرور دیگری را انتخاب کنید. جی تی متریکس خدمات خود را به دو صورت حسابهای رایگان و حسابهای پریمیوم ارائه میدهد. تفاوت کلیدی در این است که با حسابهای پولی به مکانها و سرورهای بیشتری برای تست دسترسی دارید و میتوانید آزمایشهای بیشتری را در هفته انجام دهید. با نسخۀ رایگان میتوانید از بین این ۷ مکان مختلف انتخاب کنید:
- ونکوور، کانادا؛
- هنگکنگ، چین؛
- بمبئی، هند؛
- لندن، انگلستان؛
- سن آنتونیو، تگزاس، ایالاتمتحدۀ آمریکا؛
- سیدنی، استرالیا؛
- سائو پائولو، برزیل.
درحالیکه با نسخۀ Pro میتوانید از بین ۲۲ مکان انتخاب کنید. لیست و مکان تمام سرورهای سایت جی تی متریکس را در اینجا مشاهده کنید. اگر سایت شما از یک منطقۀ خاص ترافیک زیادی را جذب میکند، داشتن یک حساب پریمیوم میتواند به شما کمک کند که با آزمایشهای بیشتر، سایت خود را بهلحاظ محلی ارتقا دهید.
B: میتوانید نوع عامل/دستگاه مرورگر را برای آزمایش تغییر دهید. اگر در حال آزمایش ظاهر سایت خود در iPad یا نوع خاصی از تلفن هستید، این منوی کشویی برای شماست. به خاطر داشته باشید که فقط در صورتی میتوانید دستگاه دیگری را انتخاب کنید که یک حساب حرفهای داشته باشید.
C: این تنظیم به شما امکان میدهد اتصال را قطع کنید تا بتوانید بارگذاری سایت خود را در نوع خاصی از اتصال، مانند dialup یا ۳G/4G موبایل تجربه کنید.
D: این تنظیم به شما امکان میدهد با مشاهدۀ دقیق نحوۀ بارگیری صفحه در محیط آزمایش، مشکلات بارگذاری صفحه را اشکالزدایی کنید. جی تی متریکس ویدئویی ضبط میکند که در آن صفحۀ شما ۴ برابر کندتر بارگذاری میشود، بنابراین تشخیص مشکلات احتمالی بارگذاری آسانتر خواهد بود.
E: با استفاده از تنظیمات AdBlock Plus، میتوانید ببینید که آیا قوانین پلاگین معروف AdBlock Plus بر عملکرد صفحۀ شما یا بارگذاری CSS/asset تأثیر میگذارد یا خیر. همچنین، اگر در سایت خود تبلیغات دارید، میتوانید ببینید که بارگذاری سایتتان بدون تبلیغات چگونه است.
F: اگر سایتی که در حال محکزدن آن هستید به احراز هویت HTTPS نیاز دارد، در اینجا باید آن را وارد کنید.
G: با گزینۀ Only Allow URL، میتوانید تعیین کنید که جی تی متریکس فقط منابعی را بارگیری کند که با یک یا چند URL در لیست مطابقت دارند.
H: اگر صفحاتی را آزمایش میکنید که نیاز به ورود کاربر دارند (مانند صفحۀ پرداخت)، میتوانید برای شبیهسازی آن، کوکی و شناسۀ سشن را در اینجا وارد کنید.
I: با ویژگی Block URL، میتوانید از بارگیری منابعی که با یک یا چند URL در لیست مطابقت دارند جلوگیری کنید.
بدین ترتیب، سایت شما با استفاده از ابزارهای موجود تجزیهوتحلیل میشود و درنهایت، یک گزارش کامل از وضعیت صفحۀ وب موردنظر به شما نمایش داده میشود. با تفسیر بخشهای مختلف این گزارش و عملکردن به اشکالها و پیشنهادات مطرحشده، میتوانید عملکرد سایت خود را بهینه کنید.
نحوۀ تفسیر نتایج جی تی متریکس
گزارشهایی که جی تی متریکس تولید میکند بسیار مفید و البته پر از جزئیات است؛ درنتیجه درک آنها تا حدودی چالشبرانگیز است. در ادامه به معرفی بخشهای مختلف این گزارشها میپردازیم.
بهطور کلی، گزارش جی تی متریکس سایت شامل ۳ دستۀ اصلی میشود:
- جزئیات مربوط به امتیازدهی سایت در جی تی متریکس (GTmetrix Grade)؛
- آمارهای حیاتی سایت در جی تی متریکس (Web Vitals)؛
- زبانههای مربوط به تحلیل تخصصی بخشهای مختلف سایت در جی تی متریکس.
در ادامه، به معرفی جزئیات هریک از بخشهای گزارش جی تی متریکس سایت خواهیم پرداخت.
۱) امتیاز جی تی متریکس (GTmetrix Grade)
سیستم امتیازدهی مورد استفاده در گزارش جی تی متریکس تا حدی براساس سیستم امتیازدهی لایت هاوس (Lighthouse) است. با این حال، این سیستم توسط پیکربندی اختصاصی خود جی تی متریکس بهبود یافته و کمی بهینهسازی شده است. GTmetrix Grade یک نمرۀ وزنی است که بهصورت الفبایی از A تا F (بهترین تا بدترین) درجهبندی میشود. این نمره، از نتایج نمرات جدید Performance و Structure که جایگزین نمرات قدیمی PageSpeed و YSlow از گزارشهای قدیمی شدهاند، به دست میآید. امتیاز جی تی متریکس میانگین وزنی دو امتیاز مبتنی بر درصد است:
- امتیاز عملکرد، که ۷۰٪ از کل امتیاز را شامل میشود.
- امتیاز ساختار، که ۳۰٪ باقیمانده از کل امتیاز را شامل میشود.
به خاطر داشته باشید که آنچه بیان میشود، پیکربندی فعلی برای محاسبۀ امتیاز جی تی متریکس است که از نوامبر ۲۰۲۰ اعمال شده است. جی تی متریکس بهطور دائم فرمولهای خود را تغییر میدهد و بهروزرسانی میکند و با گذشت زمان آنها را تکامل خواهد داد.
امتیاز عملکرد (Performance)
امتیاز عملکرد بیانگر این است که صفحۀ شما از دیدگاه کاربر چقدر خوب عمل میکند.
امتیاز عملکرد، درواقع امتیاز عملکرد لایتهاوس شماست که توسط تستهای جی تی متریکس، با استفاده از هر گزینهای که در سفارشیسازی آزمایش مشخص کردهاید (مرورگر، کدهای سختافزاری و نرمافزاری مانند AdBlock، سرعت اتصال و…) به دست آمده است. امتیاز عملکرد از چند معیار کلیدی با وزنهای زیر تشکیل شده است:
- عملکرد بارگذاری (Loading performance)، که ۵۵٪ از امتیاز عملکرد را تشکیل میدهد. این امتیاز به شرح زیر است:
- بارگذاری اولین محتوا (First Contentful Paint) با وزن ۱۵٪. این معیار تعیین میکند که بازدیدکنندگان با چه سرعتی میتوانند اولین محتوای مشخص سایت شما (مانند متن، تصویر، ویدئو و…) را مشاهده کنند.
- شاخص سرعت (Speed Index) با وزن ۱۵٪. این معیار اندازهگیری میکند که صفحۀ شما از نظر بصری چقدر با چه سرعتی برای کاربر نمایش داده میشود.
- بارگذاری بزرگترین محتوا (Largest Contentful Paint) با وزن ۲۵٪. این معیار عملکرد در سال ۲۰۲۰ توسط لایتهاوس برای اندازهگیری بهتر تجربۀ بارگیری درکشده توسط کاربران معرفی شد. این معیار، یکی از معیارهایی است که Web Vitals Google را تشکیل میدهد و معرف مدتزمانی است که طول میکشد تا بزرگترین المان صفحۀ شما لود شود.
- تعامل (Interactivity) که ۴۰٪ از امتیاز عملکرد را تشکیل میدهد. این امتیاز به شرح زیر است:
- زمان تعامل (Time to Interactive) با وزن ۱۵٪. یک معیار عملکرد است که میزان پاسخگویی صفحۀ شما را میسنجد و به شناسایی موقعیتهایی کمک میکند که به نظر میرسد صفحه کاملاً بارگذاری شده و یک صفحۀ تعاملی است، اما درواقع اینطور نیست و هنوز مواردی وجود دارند که در حال لودشدن هستند. این موارد میتواند یک ویدئو، یک عکس بزرگ، یک بنر و یا حتی آیکونهای کنار متن شما باشد.
- زمان کل مسدودکردن (Total Blocking Time)، با وزن ۲۵٪. یک معیار عملکرد از لایتهاوس است که در سال ۲۰۲۰ معرفی شد. این نیز یکی از معیارهای Web Vitals گوگل است. این معیار نشاندهندۀ مدتزمانی است که اسکریپتهای سایت امکان استفاده از خدمات سایت را به کاربر نمیدهند.
- ثبات بصری (Visual Stability) که ۵٪ از امتیاز عملکرد را تشکیل میدهد. این امتیاز به شرح زیر است:
- تغییر چیدمان تجمعی (Cumulative Layout Shift) با وزن ۵%. یکی دیگر از معیارهای Web Vitals گوگل است که در سال ۲۰۲۰ توسط لایتهاوس معرفی شد. این معیار، ثبات بصری درکشده هنگام بارگذاری صفحه یا به عبارتی میزان تغییر غیرمنتظرۀ عناصر وب در هنگام بارگذاری صفحه را اندازهگیری میکند.
هریک از این معیارها اندازهگیری و بهعنوان یک امتیاز محاسبه میشوند، سپس با یک آستانه (حد نصاب) مقایسه میشوند و نتیجۀ کل، با وزندهی مناسب، امتیاز نهایی عملکرد را تشکیل میدهد. یافتههای مربوط به امتیاز عملکرد در زبانۀ Performance گزارش جی تی متریکس موجود است.
امتیاز ساختار (Structure)
امتیاز ساختار، نشاندهندۀ ارزیابی انحصاری جی تی متریکس برپایۀ ممیزیهای مشخصی است و به شما میگوید که صفحۀ موردنظرتان برای عملکرد بهینه چه ساختاری با چه امتیازاتی دارد. این ممیزیها براساس معیارهای مختلف جی تی متریکس صورت میگیرد و در کنار آن، توصیههایی درجهت بهینهسازی عملکرد سایت ارائه میشود.
درواقع، جی تی متریکس برای هر ممیزی معیارها و مقادیر مشخصی را در نظر دارد و براساس آن، عملکرد سایت شما از نظر ساختار را ارزیابی میکند. این امتیاز نشان میدهد که سایت شما تا چه اندازه از نظر ساختار برای موتورهای جستوجو بهینه شده است.
۲) آمارهای حیاتی (Web Vitals)
گزارش جی تی متریکس به ما امکان میدهد امتیازات صفحۀ خود را براساس معیارهای Web Vitals نیز مشاهده کنیم. Web Vitals یا Core Web Vitals معیارهایی هستند که توسط گوگل در سال ۲۰۲۰ برای ارزیابی تجربۀ کاربر در یک سایت معرفی شدند. گوگل معیارهای Web Vitals را بهعنوان معیارهای اصلی برای ارائۀ یک سایت/برنامۀ وب سریع، معرفی کرد.
اطلاعاتی که در بخش Web Vitals نمایش داده میشود، ارزیابی عملکرد سایت شما درزمینۀ بارگذاری، تعامل و لذتبخشبودن آن برای کاربران است.
بخش Web Vitals جی تی متریکس شامل ۳ بخش اصلی است:
- بارگذاری و نمایش بزرگترین محتوا (LCP): LCP اندازهگیری مدتزمانی است که بزرگترین عنصر محتوای شما نمایش داده میشود.
- زمان کل مسدودکردن (TBT): TBT مقدار زمان مسدودشده توسط اسکریپتها در طول بارگذاری صفحه را اندازهگیری میکند.
- تغییر چیدمان تجمعی (CLS): CLS نشان میدهد که کاربر هنگام بارگیری سایت/برنامۀ وب شما، با چه میزان تغییر غیرمنتظره در چیدمان عناصر صفحه مواجه میشود. تغییر چیدمان تجمعی معیاری مهم و کاربرمحور برای سنجش پایداری بصری به شمار میآید.
اگر عملکرد سایت شما در این معیارها خوب باشد، بیانگر این است که شما یک تجربۀ سریع به بازدیدکنندگان سایت خود میدهید؛ همان تجربهای که گوگل آن را «تجربۀ لذتبخش» نامیده است.
۳) گزارش عملکرد جی تی متریکس
یکی از جذابیتهای اصلی این ابزار، امکان دسترسی سریع و آسان به شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) است. بعد از اینکه جی تی متریکس تجزیهوتحلیل سایت شما را کامل کرد، یک گزارش عملکرد برای سایتتان نمایش میدهد. با دریافت این اطلاعات مفید، میتوانید از جی تی متریکس برای بهدستآوردن درک کاملی از عملکرد سایت خود استفاده کنید و سپس براساس اطلاعات مطرحشده، سایت خود را بهینه کنید.
۶ بخش مختلف گزارشهای GTmetrix سایت
گزارشهای جی تی متریکس سایت به ۶ بخش مختلف (در قالب ۶ زبانه) تقسیم میشوند:
- خلاصه (Summary)
- عملکرد (Performance)
- ساختار (Structure)
- آبشار (Waterfall)
- ویدئو (Video)
- تاریخچه (History)
در ادامه، به بررسی دقیقتر هریک از این زبانهها و اطلاعاتی که در اختیار شما قرار میدهد، میپردازیم.
۱) زبانۀ خلاصه (Summary)
این زبانه یک عکس فوری از عملکرد، ساختار و بارگذاری سایت شما نمایش میدهد. شما باید هر مشکلی را که در اینجا بهعنوان موارد اقدام عنوان شده، در نظر داشته باشید. اطلاعات این بخش بهتنهایی راهنمایی قابل توجهی در بهبود عملکرد صفحۀ شما ارائه میدهد.
این گزارش شامل بخشهایی به شکل زیر است:
- تجسم سرعت (Speed Visualization): در بالای گزارش، Speed Visualization قرار دارد که یک ترسیم بازهای از بارگذاری صفحه با پرچمهایی است که معیارهای مختلف امتیاز عملکرد را هنگام بارگیری سایت شما مشخص میکند. این نشانگر بصری، مراحل بارگذاری صفحه را نشان میدهد و به شما میگوید کدام بخش از صفحه در یک زمان معین بارگذاری میشود. بنابراین، یک ایده به شما میدهد که صفحۀ موردنظرتان در هنگام بارگیری کامل، برای بازدیدکنندگان چگونه ظاهر میشود.
- موضوعات برتر (Top Issues): ممیزیهای فهرستشده در اینجا تأثیر مهمی بر عملکرد سایت/برنامۀ وب شما دارد. رفع این موارد، تأثیر بزرگی بر سایر ممیزیهای ساختار دارد و میتواند بهطور چشمگیری نمرۀ کلی جی تی متریکس و عملکرد/امتیازات ساختار شما را بهبود بخشد. بنابراین، ابتدا باید برای رفع این خطاها اقدام کنید. با بهبود موارد برجستهشده در این بخش و آزمایش مجدد صفحه، موارد موجود در این بخش تغییر خواهند کرد. این به شما امکان میدهد موارد اصلاحی را براساس تأثیر بر عملکرد صفحۀ خود اولویتبندی کنید.
- جزئیات صفحه (Page Details): بخش جزئیات صفحه نموداری از نوع درخواستهای صفحۀ شما، ازجمله تعداد درخواستها برای بارگیری صفحه/برنامۀ وب و اندازۀ بایت آنها را نشان میدهد.
این بخش همچنین برای تشخیص اینکه آیا صفحۀ وب شما برای امکاناتی مانند جاوا اسکریپت، CSS و تصاویر بسیار سنگین است یا خیر، بسیار مفید است.
اگر ماوس را روی بخش خاصی از نمودار نگه دارید، اطلاعات بیشتری درمورد آن نوع درخواست مشاهده خواهید کرد.
اطلاعات بیشتر از جی تی متریکس (More from GTmetrix)
نکاتی که در اینجا نمایش داده میشود براساس آن چیزی است که جی تی متریکس در طول آزمایش صفحۀ وب/برنامه تشخیص میدهد. این ابزار ممکن است نکات و راهنماییهایی را براساس پلتفرم شما ارائه دهد؛ مثلاً اگر از وردپرس استفاده میکنید، پیشنهاداتی درمورد چگونگی بهبود عملکرد نصب وردپرس، نوع افزونههایی که میتوانید استفاده کنید و موارد دیگر ارائه میدهد.
۲) زبانۀ عملکرد (Performance)
این زبانه، معیارهای امتیاز عملکرد شما را با جزئیات بسیار زیاد نشان میدهد!
هر معیار در زبانۀ عملکرد همراه با یک توضیح است؛ به این ترتیب شما با نگاهی سریع متوجه میشوید که چه معنایی دارد. علاوهبراین، معیارها برای نشاندادن میزان موفقیت شما در آن معیار، رنگی هستند. معنی کدهای رنگی به ترتیب زیر است:
در زیر بخش معیارهای امتیاز عملکرد، زمانبندی مرورگر قرار دارد که هیچ تأثیری بر امتیاز عملکرد شما ندارد، اما اطلاعات بیشتری درمورد عملکرد صفحه یا برنامۀ شما ارائه میدهد که قطعاً ارزش دیدن دارد.
۳) زبانۀ ساختار (Structure)
در نسخۀ جدید جی تی متریکس، زبانۀ Structure جانشین PageSpeed و YSlow از گزارشهای Legacy شده است که شامل ممیزیهای لایتهاوس مبتنی بر ساختار و بهترین روشها برای عملکرد بهینۀ سایت/برنامۀ وب است.
در این زبانه، در قالب یک جدول، ممیزیهایی دربارۀ سایت شما ارائه میشود که نیاز به بهبود دارند و براساس میزان رعایت آنها سازماندهی شدهاند. بدترین عملکرد در بالای جدول نمایش داده میشود. در نسخۀ جدید جی تی متریکس، میزان تأثیر اعمال هر ممیزی بر امتیاز عملکرد سایتْ محاسبه و بهشکل زیر نشان داده میشود:
مجموع تأثیرات صفحۀ موردنظر شما از هر ممیزی، محاسبه شده و مطابقت داده میشود تا امتیاز کلی ساختار صفحه به دست بیاید. با کلیک روی منوی کشویی کنار هر ممیزی، آن منو باز میشود و نتایجی که به تأثیر ممیزی کمک کردهاند، نمایش داده میشود.
۴) زبانۀ آبشار (Waterfall)
برای غورکردن در جزئیات عملکرد سایت خود، باید روی زبانۀ سوم کلیک کنید و نمودار آبشار جی تی متریکس را بخوانید. نمودار آبشار، رفتار بارگذاری صفحۀ شما را با تشریح هر درخواست و اندازهگیری زمان آن توصیف میکند که شامل هر اسکریپت، فایل چندرسانهای یا منبع شخص ثالث موجود در صفحۀ آزمایششده است.
برای هر درخواست، شما زمان بارگیری آن را دارید، که با نوارهای افقی نشان داده میشود: هرچه نوار طولانیتر باشد، دانلود/اجرای درخواست کندتر انجام میشود. مشاهدۀ آبشار به ما این امکان را میدهد که ابتدا ترتیب بارگذاری عناصر صفحه را درک کنیم. همچنین، در یک نگاه ببینیم که کدام عناصر بیشترین زمان بارگیری را دارند و چگونه میتوان آنها را بهینه کرد.
۵) زبانۀ ویدئو (Video)
جی تی متریکس به ما امکان میدهد عملکرد سایت خود را بهصورت ویدئویی مشاهده کنیم. گزینۀ ویدئو یکی از ویژگیهایی است که فقط برای کاربران ثبتنامشده، فعال است. این گزینه، نحوۀ بارگذاری و نمایش سایت به کاربر را در قالب یک ویدئو نشان میدهد. این ویدئو دقیقاً همان تجربهای را به شما منتقل میکند که گویی آدرس یک سایت را در مرورگر وارد کرده و دکمۀ اینتر را زدهاید.
با استفاده از ویژگی پخش ویدئو، بارگذاری با یکچهارم سرعت اصلی پخش میشود تا ما بتوانیم مشکلات و تأخیرهای پیشآمده در بارگیری محتوای خاص را درک کنیم. این ویدئو یک کمک بصری در اختیار ما قرار میدهد که پاسخ پرسشهای زیر را برایمان روشن میکند:
- چه مدتزمانی طول میکشد تا سایت به کاربر نمایش داده شود؟
- آیا سایت در زمان بالا آمدن، بههمریختگی و آشفتگی بصری دارد؟
- آیا تمرکز طرح سایت شما روی آن نقطهای است که کاربر را مجاب به استفاده و تعامل با سایت بکند؟
- آیا تمام ویژگیهایی که برای سایت طراحی کردهاید به همان اندازه که انتظار داشتهاید کاربردی به نظر میرسد؟
- آیا سایت شما امکان یک تجربۀ کاربری لذتبخش را برای کاربران فراهم میکند؟
۶) زبانۀ تاریخچه (History)
یکی از توصیههای مهم برای بهدستآوردن بهترین نتایج در هنگام انجام تست سرعت، انجام چندین تست در زمانهای مختلف است. جی تی متریکس امکان مشاهدۀ آمار تاریخچۀ سایت در گذر زمان را فراهم کرده است. اگر یک صفحه را دستکم دو بار تست کرده باشید، گزارش تاریخچۀ آن صفحه تولید و ذخیره میشود.
این تاریخچه را میتوانید هر بار که تجزیهوتحلیل سایت خود را اجرا میکنید و همچنین در زمانهای برنامهریزیشده بهروزرسانی کنید تا بتوانید بهروزرسانیهای دورهای عملکرد سایت خود را دریافت کنید. ردیابی برنامهریزیشده را میتوان بهگونهای تنظیم کرد که بهصورت روزانه، هفتگی و ماهانه اجرا شود تا از نظارت مستمر بر عملکرد سایت اطمینان حاصل شود.
نمودارهای تاریخچه را میتوان بزرگنمایی و جابهجا کرد یا روی یک بازۀ زمانی تنظیم کرد تا پیشرفت را در یک دورۀ زمانی خاص نشان دهد و امکان تجزیهوتحلیل دادههای تاریخچه را فراهم آورد. علاوهبراین، میتوان هشدارهای ایمیلی را تنظیم کرد تا در صورت عملکرد ضعیف بخشی از سایت، به شما اطلاع داده شود.
یکی از ویژگیهای اضافی ردیابی عملکرد، امکان اسکن سایت یک رقیب و مقایسۀ نتایج با سایت خود است. با انجام تجزیهوتحلیل رقبای خود، میتوانیم نقاط قوت و ضعف سایت خود را ارزیابی کنیم. تجزیهوتحلیل رقیب ممکن است توصیهای را که رقیب نادیده گرفته است علامتگذاری کند و فرصتی را برای شما فراهم کند تا از مزیت پیشآمده استفاده کنید. برعکس، تجزیهوتحلیل ممکن است نقصی را در سایت شما آشکار کند و فرصت رفع مشکل نشانهگذاریشده را به شما بدهد.
طرحهای قیمتگذاری جی تی متریکس
این ابزار طرحهای قیمتگذاری پایه و رایگان (Basic) را به همراه طرحهای پیشرفته (Pro) در ۳ قالب زیر ارائه میدهد:
- Individual
- Business
- Custom
برای مشاهدۀ جزئیات ویژگیها و خدمات هریک از طرحهای قیمتگذاری، به سایت جی تی متریکس مراجعه کنید. توجه داشته باشید که دسترسی به نسخۀ رایگان این ابزار برای کاربران ایرانی راحتتر است و برای استفاده از خدمات گزینههای پولی، چالشهایی را پیش روی خود خواهید داشت.
نتیجه
اگر به دنبال ابزاری هستید که بتواند تجزیهوتحلیل جامعی از عملکرد سایت شما ارائه دهد، مقاله آموزش جی تی متریکس خوراک شماست. این ابزار، ارزیابی عمیقی از نحوۀ عملکرد سایت شما انجام میدهد و لیست بلندبالایی از توصیهها را درمورد چگونگی بهبود آن ارائه میدهد. با ابزار GT Metrix میتوانید عملکرد سایت خود را ببینید، دلیل کندبودن آن را بیابید و فرصتهای بهینهسازی را کشف کنید.
ابزارهای نظارتی به جی تی متریکس این امکان را میدهند که بخشی ضروری از استراتژی عملکرد آنلاین شما باشد. پس، هرچه سریعتر برای استفاده از آن اقدام کنید.