دیدهشدن در جامعه و فضای کسبوکار دغدغهی بسیاری از کسبوکارهای نوپاست. قطعاً تبلیغات خوب، راهحل مناسبی برای این هدف به نظر میآید؛ اما واقعیت این است که اکثر کسبوکارهای نوپا نمیتوانند هزینهی زیادی برای تبلیغاتشان بپردازند.
کسبوکارها به دو شکل میتوانند تبلیغات کنند: تبلیغات آنلاین و تبلیغات آفلاین. براساس اطلاعات سایت Internet Live Stats، هماکنون بیشتر از ۵میلیارد نفر کاربر اینترنت هستند؛ پس، تعجبی ندارد که تبلیغات و بازاریابی دیجیتال بیشتر از روشهای سنتی تبلیغات، مثل تبلیغات آفلاین، طرفدار پیدا کرده باشد. تمرکز این مطلب هم روی دستهی پرطرفدارتر تبلیغات، یعنی تبلیغات آنلاین است.
اگر شما هم کسبوکار کوچک و یا متوسطی دارید و نمیدانید که چطور میتوانید در بودجهای که برای تبلیغات کنار گذاشتهاید صرفهجویی کنید، به بلاگپست درستی سرزدهاید. ما در این مطلب با ۱۰ روش به شما میگوییم چگونه میتوانید با هزینهی کم یا بدون هزینه، تبلیغات خوبی برای کسبوکارتان انجام دهید.
چطور ارزانترین تبلیغات آنلاین را داشته باشیم؟
روشهای زیادی برای تبلیغات کمهزینه وجود دارد، اما متأسفانه به خاطر محدودیتهای پرداخت ارزی، همۀ آنها در ایران قابل اجرا نیستند. ما در ادامۀ این مطلب به ۱۰ روشی اشاره میکنیم که در ایران هم کاربرد دارند؛ به علاوۀ اینکه بیشتر این روشها وقتی به کار میآیند که بخواهید از طریق تولید محتوا، کسبوکارتان را تبلیغ کنید.
۱) از تبلیغات کلیکی و بنری استفاده کنید
هر کسبوکاری باید برای خود مخاطب هدف در نظر بگیرد و تشخیص دهد که مخاطب هدف او در کدام فضای آنلاین فعالیت بیشتری میکند. اگر مخاطبان هدفی دارید که به سایتهای پربازدید سرمیزنند، استفاده از تبلیغات بنری و کلیکی، مناسب کسبوکار شماست.
توجه کنید همۀ سایتهایی که این تبلیغات را به شما پیشنهاد میدهند مناسب نیستند. شما باید تبلیغ کلیکی و بنری خود را به جایی دهید که قبلاً امتحان خود را پس داده باشد و هزینۀ نامعقولی برای تعرفۀ تبلیغات خود در نظر نگرفته باشد.
خوب است بدانید که تبلیغ شما باید در سایتهایی به نمایش گذاشته شود که مخاطب هدفتان در آنها رفتوآمد دارد. پیشنهاد ما به شما استفاده از امکانی است که صباویژن در اختیارتان گذاشته است. با سپردن تبلیغ خود به صباویژن، مطمئن میشوید که با هزینهای حدود یکمیلیون (با احتساب دلار روز)، تبلیغ کلیکی یا بنری هدفمندی را برای کسبوکار خود منتشر میکنید که مخاطبتان حتماً آن را میبیند.
۲) سئوی خود را تقویت کنید
اگر برای کسبوکارتان سایت دارید، یکی از روشهای بیشتربهچشمآمدن کسبوکار شما در فضای اینترنت، بهبود سئو (SEO) یا همان بهینهسازی موتورهای جستوجوست. قطعاً در ادامۀ فعالیتتان، برای بهبود سئو به متخصص احتیاج پیدا میکنید؛ اما اگر در اوایل راه هستید و فردی را ندارید که از او کمک بگیرید، خودتان هم میتوانید به کمک ابزارهایی مثل سمراش (SEMrush)، به کمک سئوی سایتتان بروید.
این برنامه با ابزارهایی که دارید به شما کمک میکند که از جهات گوناگون سایتتان را با رقبایی که دارید مقایسه کنید و استراتژی بازاریابی محتوایی و تبلیغی بهتری را به نسبت آنها برای خود رقم بزنید.
۳) از کلمات کلیدی و پرجستوجو غافل نشوید
استفاده کلمات کلیدی مناسب، یکی از مواردی است که بسیاری از کسبوکارها به آن توجه نمیکنند. اگر برای کسبوکارتان بلاگ مینویسید، باید بدانید که استفاده از کلمات کلیدی فقط به استفادۀ آنها در عنوان، زیرعنوان، متن و… محدود نیست. بخشی که بیشتر کسبوکارهای آنلاین نوپا از روی آن بهراحتی میگذرند، تحقیق بهروز و مداوم دربارۀ کلمات کلیدی و پرجستوجوست. حتماً وقتی را به این اختصاص دهید که کلمات پرجستوجو در حوزۀ کسبوکارتان را پیدا کنید و دربارۀ آنها تولید محتوا کنید.
با جستوجویی ساده در گوگل میتوانید تشخیص دهید که پراستفادهترین کلمات کلیدی چه چیزهایی هستند. در شبکههای اجتماعی هم با جستوجوی هشتگها متوجه میشوید که بهتر است در کپشن یا توییت خود از چه کلماتی استفاده کنید تا مخاطب بهواسطۀ آن، به سایت یا صفحۀ شما در شبکههای اجتماعی سر بزند و با کسبوکار شما آشنا شود.
۴) یک بلاگ بسازید
شما وقتی بین رقیبانتان پررنگ میشوید که برای پاسخ سؤالهای مخاطبانتان به یک مرجع تبدیل شوید. پس، قدرت بلاگ را دستکم نگیرید. با یک بلاگ میتوانید به مخاطبانتان یادآوری کنید که میدانید دغدغۀ آنها چیست و میتوانید همیشه کمکشان کنید.
اگر سایت دارید، حتماً در دستهبندیهای اصلی آن، قسمت بلاگپست را اضافه کنید. اگر هم سایت ندارید، از پلتفرمهای مخصوص انتشار بلاگپست استفاده کنید. یکی از این پلتفرمها در ایران، سایت ویرگول است. در ویرگول میتوانید راجع به هر شاخۀ تخصصی که کسبوکار شما به آن مربوط است بلاگپست منتشر کنید.
برای بلاگپستنوشتن، به سایت خودتان محدود نشوید. برای سایتهای دیگر پست مهمان بنویسید تا به این واسطه مخاطبان آن سایتها هم به شما مراجعه کنند. بلاگپستنویسی روشی است که هزینۀ زیادی ندارد، از طرفی اگر مخاطب پیدا کند، برای مدت زیادی تخصص و کسبوکار شما بهواسطۀ آن تبلیغ میشود.
۵) در شبکههای اجتماعی فعالیت مداوم داشته باشید
گفتن اینکه حتماً برای تبلیغ کسبوکارتان از شبکههای اجتماعی استفاده کنید حرف جدیدی نیست. مهم این است که بسته به مخاطب و تخصصی که دارید تشخیص دهید از کدامیک از امکانات شبکههای اجتماعی استفاده کنید. برای مثال، اگر مخاطب شما بیشتر در اینستاگرام فعالیت دارد، لایو امکان رایگان و خوبی است تا در آن کسبوکارتان را تبلیغ کنید؛ ولی اول باید بدانید چطور در لایو اینستاگرام تبلیغ کنید.
شبکۀ اجتماعی لینکدین هم فضای مناسبی برای تبلیغ کسبوکارتان است. میتوانید در این شبکه دانش و تجربهای را که در حوزۀ کاریتان به دست آوردهاید به اشتراک بگذارید تا افراد دیگر، با کاری که شما میکنید آشنا شوند. یک امکان خوب لینکدین این است که میتوانید لینک بلاگپستهایی را که در سایتهای دیگر نوشتید، در آن به اشتراک بگذارید.
بیشتر شبکههای اجتماعی امکان بهاشتراکگذاشتن ویدئو را به شما میدهند. از طریق ساخت ویدئو در این شبکهها، کسبوکارتان را تبلیغ کنید. اگر بگوییم تبلیغات ویدئویی، آیندۀ تبلیغات دیجیتال است و روزبهروز طرفدار این نوع از تبلیغ بیشتر میشود دروغ نگفتهایم.
برای اینکه یک تبلیغ ویدئویی خوب بسازید، دنبال امکانات ویژه نباشید. از همان امکاناتی که دارید استفاده کنید و سخت نگیرید. ما بههیچوجه نمیگوییم که برای تبلیغ ویدئویی در شبکههای اجتماعی استراتژی نداشته باشید، ولی دستدست هم نکنید. شاید مطلب راهنمای گامبهگام برای انجام تبلیغات ویدئویی، بهتر شما را راهنمایی کند.
۶) در پیامرسانها گروه بسازید
قبول داریم که تعداد پیامهایی که در طول روز در پلتفرمهای پیامرسان میبینیم آنقدر زیاد است که وقت زیادی برای نگاهکردن به پیامهای مستقیم یا غیرمستقیم تبلیغاتی نمیماند، اما این دلیل نمیشود که کانالزدن و تبلیغکردن در این پیامرسانهای رایگان را به شما پیشنهاد نکنیم.
اگر میخواهید مخاطبتان در این پیامرسانها بهسادگی از محتوای کانال شما نگذرد، باید محتوای مداوم ولی مفید و منحصربهفرد منتشر کنید. باید بدانید که تعداد نوتیفیکیشنهایی که از سمت شما برای مخاطبتان میرود تفاوتی در فروش شما ایجاد نمیکند، حتی گاهی او را کلافه هم میکند.
۷) به محتوای بقیه سرک بکشید
چه در شبکههای اجتماعی و چه در بلاگپستها بگردید و محتواهای پربازدید مربوط به کسبوکارتان را پیدا کنید. بهطور معمول، مردم در زیر این محتواها کامنتهای زیادی گذاشتهاند و سؤال و نیاز خود را مطرح کردهاند. با پروفایل کاریتان به سؤال آنها پاسخ دهید.
علاوهبراین، میتوانید با حساب کاربری کسبوکارتان و با رعایت اخلاق، به آنها مستقیم پیام دهید و جوابشان را بگویید، یا اینکه اگر دربارۀ سؤال آنها بلاگپستی تهیه کردهاید، لینک آن را برایشان بفرستید.
۸) از بازاریابی ایمیلی استفاده کنید
بیشتر کسبوکارهای کوچک و متوسط، به استفاده از بازاریابی ایمیلی اعتقاد چندانی ندارند، آن را مفید نمیبینند و فکر میکنند که این کار وقتگیر و هزینهبر است؛ ولی جالب است بدانید که برخلاف تصورشان، ایمیلها هم به اندازۀ پستهای شبکههای اجتماعی دیده میشوند و هزینۀ خاصی هم ندارند.
برای یک تبلیغ ایمیلی خوب حتماً به یک فرم جذاب احتیاج پیدا میکنید که در آن متن تبلیغ و دکمۀ فراخوان به اقدام گذاشته شده باشد. خوشبختانه لازم نیست هزینه کنید تا این فرم برایتان طراحی شود؛ پلتفرمهای مخصوص بازاریابی ایمیلی مثل سِندر (Sender) و مِیلچیمپ (MailChimp) به شما کمک میکنند تا بدون هزینه، فرمتان را بسازید و آن را برای مشتریان و مخاطبانتان بفرستید.
۹) در پلتفرمهای فریلنسری حضور داشته باشید
اگر کسبوکار کوچکی دارید، سایت و بلاگ ندارید، ترجیح میدهید بهصورت فریلنسر کار کنید و از طرفی نمیدانید که چطور کسبوکار خود را تبلیغ کنید، پلتفرمهای فریلنسری، گزینهی مناسبی برای تبلیغ کسبوکار شماست. کافی است در این پلتفرمها ثبتنام کنید و مشخصات، تجربهها و روزمۀ کلی خود را به اشتراک بگذارید.
خوبی این پلتفرمها این است که در آن کارفرما به شما امتیاز میدهد و خود این امتیاز یک جور تبلیغ است؛ درنتیجه اگر کارتان خوب باشد، بهزودی پروژههای بیشتری به سمتتان خواهد آمد. دو نمونه از پلتفرمهای فریلنسری که در ایران مخاطبان زیادی دارند پونیشا و کارلنسر هستند.
۱۰) با اینفلوئنسرها کار کنید
بهطور کلی اینفلوئنسرها گزینۀ ارزانی برای تبلیغات نیستند، اما بعضی از آنها حاضرند با گرفتن خدمات یا محصولات رایگان، کسبوکار شما را تبلیغ کنند. اگر در اول راه هستید، این نوع از تبلیغ را به شما پیشنهاد نمیدهیم؛ صفحۀ شبکۀ اجتماعی شما حتماً باید دارای زیرساختی باشد که بعد از تبلیغ بتواند پاسخ نیاز افراد زیادی را که از طرف اینفلوئنسر آمدهاند بدهد، وگرنه تبلیغ نتیجۀ عکس میگیرد.
نتیجهگیری
تبلیغات آنلاین برای دیدهشدن بیشتر کسبوکارها لازم است؛ اما این دلیل نمیشود که برای انجامدادن آن، بهخصوص در اوایل راه، هزینۀ زیادی متقبل شوید. به قول معروف، به جیبتان نگاه کنید و ببینید با بودجهای که دارید کدام شیوۀ تبلیغاتی مناسب کار شماست.
پلهپله پیش بروید. درنهایت اگر کسبوکار شما واقعاً خوب باشد، ناخودآگاه در بین جامعۀ مخاطبتان تبلیغ خواهد شد و برای اینکه تشخیص دهید کدامیک از شیوههای تبلیغات نتیجۀ بهتری برای کسبوکارتان دارد، باید کمی آزمون و خطا کنید. پس نترسید، از امکانات موجود استفاده کنید و شک نکنید که در زمان مناسب دیده میشوید.