«همۀ تخممرخهای خود را در یک سبد نگذارید»؛ به نظر میرسد در بحث بازاریابی همیشه با این جمله سروکار داریم. زمانی کسبوکارها به این نتیجه رسیدند که فقط روی یک استراتژی سرمایهگذاری نکنند و بازاریابی چندکاناله (OmniChannel Marketing) در پیش بگیرند. امروز هم متوجه شدهاند که در پروموشنها و کمپینهای خود فقط بر بازاریابی ایمیلی متمرکر نباشند و از ترکیب آن با بازاریابی پیامکی استفاده کنند.
هریک از این دو شیوۀ بازاریابی بخشی از نیازهای شرکت و مشتری را پوشش میدهند؛ پس میتوانند مکمل یکدیگر باشند و در کنار هم، نسبت به حالتی که جداگانه به کار برده میشوند، نتایج بهتری را رقم بزنند.
در این مطلب از ویپدیا ابتدا توضیح میدهیم که این دو روش بازاریابی چه نیازهایی را رفع میکنند و چگونه محدودیتهای یکدیگر را پوشش میدهند. سپس شیوههای ترکیب آنها را معرفی و از اجرای آن در شرکتها مثالهایی میزنیم.
نقاط قوت و ضعف پیامک و ایمیل را بشناسیم
برای اینکه بدانیم چگونه بازاریابی ایمیلی و پیامکی را با هم ترکیب کنیم، ابتدا باید کاراییشان و نیازهایی را که هریک پاسخ میدهند، بهخوبی بشناسیم:
- اساماسْ کوتاه و محدود به داخل کشور است، درحالیکه در ایمیل میتوان پیامی طولانی و مفصل همراه با تصویر، ویدئو یا فایل پیوست فرستاد. ایمیل این قابلیت را دارد که به سراسر جهان فرستاده شود و برخلاف پیامک، وابسته به موقعیت جغرافیایی نیست.
- درعوض، اساماس در گوشیهای غیرهوشمند و بدون اینترنت هم قابل ردوبدلکردن است؛ به همین دلیل نرخ بیشتری در دریافت (Delivery) و بازشدن (Open Rate) دارد. متعاقباً در پیامک سرعت پاسخدهی کاربر هم بالاتر خواهد بود.
مطالعات، میزان خواندهشدن پیامک را ۹۸% و ایمیل را ۲۰.۵۶% نشان میدهند. مردم بهطور متوسط طی ۹۰ ثانیه به اساماس جواب میدهند و این مدتزمان در ایمیل به ۹۰ دقیقه میرسد.
با این حساب، از پیامک بیشتر برای یادآوری، هشدار، ارائۀ پیشنهادها با زمان محدود، تغییر پسورد و مواردی از این دست استفاده میشود. ایمیل را در مواقعی به کار میبریم که به جزئیات و توضیحات کاملتری نیاز داشته باشیم؛ مثل خبرنامه، نظرات مشتریان یا آموزشها.

از ترکیب دو شیوۀ بازاریابی چه چیزی به دست میآوریم؟
اغلب کسبوکارها در موقعیتهایی استفاده از ایمیل را منطقی میدانند و در شرایطی دیگر پیامک را انتخاب بهتری میبینند. اما وقتی هردو را با هم ترکیب کنیم:
- در استراتژی خود یک کانال ارتباطی اضافی هم خواهیم داشت و میتوانیم مشتریان را بهگونهای مؤثرتر هدف قرار دهیم؛
- همهجا به مشتریان دسترسی خواهیم داشت؛
- مشتری میتواند از روش دلخواه و در دسترس خود، خدمت یا پروموشن را دریافت کند؛
- میزان تعامل مشتری و نرخ تبدیل نهایی افزایش مییابد؛
- با بررسی بازخوردهای دریافتی از پیامک و ایمیل، اطلاعات بیشتری از رفتار مشتری به دست میآوریم و استراتژیهای بهتری میتوان تدوین کرد.
حالا بهتر است به سراغ این برویم که چگونه بازاریابی ایمیلی و اساماس را با هم ترکیب میکنند.
۴ روش ترکیب اساماس و ایمیل
۱) از پیامک برای بهبود نتایج کمپین کمک بگیریم
اگر از نقاط قوت پیامک استفاده کنیم، اثربخشی و بازدهی بازاریابی ایمیلی را تا چند برابر افزایش خواهیم داد. ممکن است کاربر فراموش کند ایمیل خود را چک کند یا انجام فراخوان به اقدام آن را به وقت دیگری موکول کند. پیامک یادآوری او را مجدداً بهسمت ایمیل هدایت میکند. گاهی هم لازم است او را در جریان مراحل کار بگذاریم تا در ابهام باقی نماند. به برخی از موقعیتهای ارسال پیامک که در این دسته قرار میگیرند نگاهی بیندازیم:
- پای رویداد یا وبیناری وسط است و شروع آن را به مخاطب اطلاع میدهیم؛
- او را در جریان هر مرحله از فرایند ثبتنام یا خرید میگذاریم. برای مثال، کالای خریداریشده ارسال گردید یا قرعهکشی نهایی امشب انجام خواهد شد؛
- بعد از ثبتنام، کد تخفیف برای او میفرستیم؛
- دربارۀ محتوای ایمیل، در اساماس از فرد بازخورد میگیریم و برای بهینهسازی آن اقدام میکنیم؛
- در صورت نیاز لینک تغییر پسورد برای کاربر ارسال میکنیم.
۲) از هر روش برای تکمیل پایگاه دادۀ دیگری استفاده کنیم
چگونه آدرس ایمیل یا شمارۀ مشتری را به دست آوردهایم؟ با پیشنهاد دریافت خبرنامه یا اطلاع از تخفیفهای ویژه؟ میتوان در پیامک از کاربران خواست آدرس ایمیل خود را هم در پایگاه دادۀ ما ثبت کنند. یا اینکه برعکس، در پایان ایمیل از آنها شمارهتلفن همراهشان را درخواست کنیم. مسلماً باید پیشنهادهای خوب و جذابی داشته باشیم تا کاربران به ارائۀ اطلاعات خود ترغیب شوند.
با این کار اطمینان حاصل میکنید که همۀ مشتریان پیام شما را دریافت کردهاند. برای کسانی که اساماس Undelivery شده است ایمیل میفرستیم و برای افرادی که بعد از روزها هنوز ایمیل خود را باز نکردهاند، پیامک ارسال میکنیم.
۳) دادههای بیشتری برای شناخت مشتری در دست خواهیم داشت
هر نقطۀ تماس با مشتری، دادههای خوبی از رفتار او در اختیارمان میگذارد. با ترکیب ایمیل و اساماس تعداد این نقاط و درنتیجه دیتای ما بیشتر خواهد بود. تطبیقدادن نتایج بهدستآمده و تجزیهوتحلیل آنها بینش بهتری دربارۀ پرسونای مشتری به ما میدهد.
۴) از پیامک برای تیتر (Subject) استفاده کنیم
ابتدا برای جلب توجه مخاطب جمله یا تیتری کنجکاوکننده به مخاطب ارسال میشود. سپس شرایط و جزئیات آن در Inbox ایمیل او قرار میگیرد. این رویکرد سرعت بازشدن ایمیل، میزان آگاهی از محتوای آن و نرخ تعامل مخاطب را افزایش میدهد.
مثالهایی از ترکیب پیامک و ایمیل
- ایسمینار: ایسمینار از طریق ایمیل، وبینارهایی که ممکن است برای کاربر جالب باشند به او اطلاعرسانی میکند. وقتی در وبیناری ثبتنام کرد، در روز برگزاری، پیامکی برای او میفرستد و حضور در آن را یادآوری میکند.
- ایربیانبی (Airbnb): این شرکت در بازاریابی ایمیلی خود فهرستی از اقامتگاهها، اطلاعات مهم قبل از سفر یا راهنمای بازدید از شهرهای مختلف را برای کاربران میفرستد. تأیید رزرو انجامشده و بهروزرسانیهای اقامتگاه رزروشده را از طریق پیامک اطلاعرسانی میکند.
- دیجیکالا: دیجیکالا در ایمیل آخرین تخفیفهای خود را ارسال میکند و زمان تحویل یا لینک نظرسنجی را از طریق پیامک میفرستد.