🎞 ویدیوکست چیست؟ + معرفی ۵ نوع آن

همه‌چیز دربارۀ ویدئوکست

یکی از راه‌هایی که بسیاری از افراد برای فرار از دنیای پرآشوب و پر از هرج‌و‌مرج این روزها به آن پناه می‌برند، گوش‌دادن به پادکست است. برای خیلی‌‌ها گوش‌دادن به پادکست به روتینی تبدیل شده که دیگر نمی‌توانند آن را کنار بگذارند؛ چون پادکست‌ها توانسته‌اند در سالیان اخیر، در جهان و خصوصاً ایران، به کیفیت بالاتری هم در محتوا و هم در ضبط دست پیدا کنند و به‌تبع آن، مخاطبان بیشتری هم به دست بیاورند.

بنابراین، اینکه نتیجۀ تحقیق Podcastinsights.com (۲۰۲۱) نشان داد ۲میلیون پادکست در سراسر جهان، آن هم با بیش از ۴۵ میلیون قسمت وجود دارد، تعجب چندانی ندارد. با وجود این همه‌گیری و مخاطب بالا، اینکه شما بخواهید برای کسب‌وکارتان یک پادکست راه بیندازید، کاری غیرمنطقی نخواهد بود؛ اما باید این را هم در نظر بگیرید که چگونه می‌توانید بین این همه پادکست که روزانه به تعداد آن‌ها اضافه هم می‌شود، متمایزتر و بهتر باشید؛ اینجاست که می‌توانید سراغ ویدئوکست (Videocast) بروید.

شاید برات جالب باشه:

در این مطلب از وی‌پدیا قرار است هرچیزی را که نیاز است دربارۀ ویدئوکست بدانید، برای شما بررسی کنم. در انتهای این مقاله یاد خواهید گرفت که ویدئوکست چیست و اصلاً چرا باید یک ویدئوکست بسازیم؟ همچنین خواهید فهمید که انواع مختلف ویدئوکست چیست و چه کاربردهایی دارند.

ویدئوکست چیست؟

محتوای ویدئویی، اگر نگوییم محبوب‌ترین، یکی از انواع محبوب محتوا در سراسر جهان است و شاید در شبکه‌های اجتماعی مختلف، اولین چیزی که در تایم‌لاین، ما را از اسکرول‌کردن صفحه بازمی‌دارد، یک ویدئو باشد. پس وقتی صحبت از ویدئو می‌شود، یعنی به احتمال زیاد قرار است محتوای مخاطب‌پسندی تولید شود و ویدئوکست هم از این قاعده مستثنا نیست.

ویدئوکست، وی او دی کست (Video-On-Demand-cast)، ویدکست یا همان ویدئو پادکست (Video Podcast) همان‌طور که از نامش کاملاً پیداست، نوعی پادکست با محتوای ویدئویی است. به‌طور کلی، پادکست‌ها بعد از ضبط در نسخۀ صوتی در اختیار بقیه قرار می‌گیرند. اما برندهای مختلف به‌طور فزاینده‌ای در حال اضافه‌کردن المان‌های ویدئویی به پادکست‌های خود هستند تا آن‌ها را تعاملی‌تر و ارتباط با آن‌ها را راحت‌تر کنند. بنابراین، مشخصاً ویدئوکست در قالب ویدئو به مخاطبان ارائه می‌شود.

این ارتباط‌گیری آسان‌تر و تعاملی‌تربودن با اضافه‌کردن المان‌هایی مانند حالات چهره، زبان بدن، موشن‌گرافیک‌ها و المان‌های بصری رنگارنگ به ویدئو صورت می‌پذیرد که باعث می‌شود پادکست‌ها در این نسخه، یعنی در ویدئوکست‌ها، به نسخۀ بزرگ‌تر و بهتری از خودشان تبدیل شوند.

حالا نتیجۀ حضور این المان‌ها چه خواهد بود؟ به‌طور قطع، تعامل و بازده بالاتری که آن برند تا‌به‌حال در طول فعالیتش ندیده است! طبق تحقیقات انجام‌شده، در حال حاضر حدود ۱۷٪ از کسانی که پادکست تولید می‌کردند، وارد فضای ویدئوکست شده‎‌اند که نشان می‌دهد تولید ویدئوکست چرا می‌تواند یکی از بهترین استراتژی‌های رقابتی، فارغ از نوع کسب‌وکار باشد. حالا بیایید با جزئیات بیشتر سراغ این موضوع برویم که مزایای ویدئوکست چیست و اصلاً چرا باید برای خودمان یک ویدئوکست راه بیندازیم.

۵ دلیل برای ساختن ویدئوکست

مزایای مختلفی برای استفاده از ویدئوکست وجود دارد که باعث می‌شود نسبت به پادکست، یعنی نسخۀ فقط صوتی، در جایگاه بالاتری قرار بگیرد. در زیر به ۵ دلیل اصلی این برتری اشاره می‌کنیم:

۱) ویدئوکست‌ها استعداد وایرال‌شدن دارند.

اگر محتوایی استثنایی تولید شود یا اینکه افراد حاضر در ویدئو یا المان‌های بصری به‌کار‌رفته در آن خاص باشند، شانس بالایی وجود دارد که آن ویدئوکست وایرال شود. مثلاً ممکن است آن را در یوتیوب منتشر کنید، اما مدتی بعد آن را در اینستاگرام، فیس‌بوک، تیک‌تاک و… ببینید! شبکه‌های اجتماعی با داشتن بیش از ۴.۲میلیارد کاربر در سراسر جهان، عاشق محتوای ویدئویی هستند.

۲) دسترسی به ویدئوکست آسان است.

یکی از دلایلی که ویدئوکست این روزها در حال ترندشدن در بین مخاطبان و سازندگان است، دسترسی آسان به آن است. هم سازندگان و هم مخاطبان ویدئوکست‌ها به‌سادگی می‌توانند به پلتفرم‌هایی مثل یوتیوب بروند و ویدئوکست‌ها را منتشر و یا تماشا کنند.

۳) ویدئوکست‌ها قابلیت اشتراک‌گذاری بالایی دارند.

آدم‌ها عاشق تماشا و به‌اشتراک‌گذاشتن ویدئوها هستند و متعاقباً ویدئوکست‌ها هم بیشتر از پادکست‌ها به اشتراک گذاشته می‌شوند. اگر شما ویدئوکست خود را روی یوتیوب منتشر می‌کنید، می‌توانید آن را روی سایت خود هم بگذارید و یا آن را در سایر شبکه‌های اجتماعی هم قرار دهید تا دیگران با یک کلیک بتوانند آن را به اشتراک بگذارند.

۴) ویدئوکست‌ها می‌توانند تغییر حالت دهند.

شاید این بهترین ویژگی یک ویدئوکست باشد! چون شما می‌توانید از همان محتوای ویدئویی که تولید کرده‌اید، انواع و اقسام محتواهای دیگر را نیز تولید کنید. مثلاً می‌توانید مطالب آن را تایپ کرده و تبدیل به یک پست در بلاگ خود کنید، یا نسخۀ صوتی آن را بسازید و به‌عنوان پادکست منتشرش کنید. همچنین، می‌توانید گوشه‌هایی از آن را به‌عنوان پرومو یا بخش‌های جذاب آن را به‌صورت پست، استوری، IGTV یا ریلز در اینستاگرام و یا تیک‌تاک به اشتراک بگذارید.

۵) پشت‌صحنۀ ویدئوکست می‌تواند پولی شود.

وقتی شما یک ویدئوکست ضبط می‌کنید، معمولاً در طی ضبط تپق می‌زنید، سوتی می‌دهید و احتمالاً صحنه‌های خنده‌داری می‌سازید که این محتوا برای مخاطبان وفادار شما آن‌قدر ارزش دارد که با اشتیاق برایش پول بپردازند. پس، می‌توانید اگر پلتفری این قابلیت را داشت، نسخۀ کامل ویدئوکست خود، شامل پشت‌صحنه و… را در نسخۀ پریمیوم به مخاطبان ارائه دهید.

حالا که فهمیدید چقدر ویدئوکست می‌تواند خوب و مخاطب‌پسند باشد، بیایید دربارۀ انواع آن‌ها صحبت کنیم؛ چون قبل از اینکه دوربین خود را بردارید و شروع به ضبط کنید، نیاز است که تفاوت انواع ویدئوکست و کاربرد هرکدام را بدانید. این موضوع از آن جهت مهم است که به شما اجازه می‌دهد که بدانید کدام نوع از ویدئوکست‌ها برای شما مناسب است و بهترین نتیجه را به دنبال دارد.

6 نوع ویدئوکست و کاربردهای آن‌ها

۶ نوع ویدئوکست و کاربردهای آن‌ها

لزوماً نیاز نیست که ویدئوپادکست‌ها یک‌بعدی باشند. شما می‌توانید در ساخت آن‌ها خلاقیت به خرج دهید و ویدئویی تهیه کنید که شما را از بقیۀ تولیدکنندگان ویدئوکست در حوزۀ کاری‌تان متمایز سازد. انواع و فرمت‌های مختلفی از ویدئوکست وجود دارد که می‌توانید از بین آن‌ها انتخاب کنید. بعضی از آن‌ها تهیۀ ساده‌ای دارند و بعضی هم نیازمند آماده‌سازی و کار بالایی هستند.

در ادامه به ۶ نوع ویدئوکستی که استفادۀ رایجی دارند اشاره می‌کنیم:

۱) مونولوگ یا تک‌گویی

در این استایل ویدئوکست، میزبان در مرکز توجه است و برای همگی به‌تنهایی صحبت می‌کند. این نوع بیشتر برای خالقان فردی محتوا که داستانی برای گفتن دارند، مناسب است. آن‌ها می‌توانند دربارۀ افکار، تجارب و ایده‌های خودشان صحبت کنند. ویدئوکست‌های مونولوگ همچنین می‌توانند توسط کسب‌وکارها برای به‌اشتراک‌گذاشتن نظرات تخصصی‌شان دربارۀ یک موضوع مشخص نیز به کار روند. در این لینک می‌توانید یک نمونه ویدئوکست مونولوگ را تماشا کنید.

برای ضبط یک ویدئوکست مونولوگ نیاز دارید که در ابتدا تجهیزات نورپردازی، دوربین و میکروفون مناسبی تهیه کنید و فراموش نکنید که همه‌چیز را هیجان‌انگیز و پویا نگه دارید؛ چون گوش‌کردن به فردی که به‌تنهایی در حال سخن‌گفتن است، می‌تواند بسیار کسل‌کننده باشد.

۲) مصاحبۀ استودیویی

در این نوع از ویدئوکست، میزبان به‌همراه یک مهمان می‌نشیند و دربارۀ یک موضوع مشخص با هم گفت‌وگو می‌کنند. تعداد مهمان در این نوع ویدئوکست می‌تواند یک نفر یا بیشتر باشد. در این لینک می‌توانید نمونه‌ای از این نوع ویدئوکست را مشاهده کنید.

همان‌طور که در نمونه‌لینک بالا مشخص است، اتاق به‌خوبی نورپردازی شده است و هر فرد برای خودش دوربین مجزا دارد. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که شما بیشتر از یک مهمان داشته باشید. به یاد داشته باشید که هرچقدر مهمان بیشتری دعوت کنید، شرایط چالشی‌تری را پیش رو خواهید داشت؛ چون به همان نسبت دوربین، نور و میکروفون بیشتری نیاز خواهد بود و به همین نسبت هم سوتی‌های بیشتری رخ می‌دهد و درنتیجه نیاز به کات‌خوردن بیشتری هم خواهد بود.

۳) مصاحبه از راه دور

ضبط این نوع از ویدئوکست در بین انواع دیگر، بسیار ساده‌تر است؛ چون به‌جای مصاحبۀ حضوری، به تماس تصویری با مهمان یا مهمانان ویدئوکست خود نیاز دارید که با استفاده از پلتفرم‌های مختلف مانند اسکایپ، زوم، گوگل میت و…، به‌سادگی قابل انجام است. در این لینک نمونه‌ای از این شکل ویدئوکست را که مصاحبۀ از راه دوری با متیو مک‌کانهی، هنرپیشۀ معروف آمریکایی است، می‌توانید مشاهده کنید.

ازآنجایی‌که این نوع ویدئوکست ذاتاً از راه دور است، تنها چیزی که نیاز دارید این است که صفحۀ آن پلتفرمی را که دارید با مهمانتان مصاحبه می‌کنید، ضبط کنید؛ بعضی پلتفرم‌ها این ویژگی را درون خود دارند و غیر از این حالت هم شما می‌توانید از نرم‌افزارهای مختلف ضبط اسکرین مانند SnagIt، استفاده کنید.

در این نوع ویدئوکست شما می‌توانید به‌طور هم‌زمان با چندین نفر ارتباط برقرار کنید؛ چون نیازی نیست که به‌صورت فیزیکی به جایی بروید و کار خاصی را سازمان‌دهی کنید. حتی نیاز چندانی به تنظیم نور و صدا و… هم نخواهید داشت. به همین دلیل است که این نوع ویدئوکست، ضبط بسیار آسانی دارد.

۴) تصاویر استاتیک

این نوع از ویدئوکست، ساده‌ترین نوع پادکست ویدئویی در نحوۀ ساخت است. تنها چیزی که در اینجا نیاز دارید یک میکروفون برای ضبط صدا یا یک پادکست ازپیش‌ضبط‌شده است تا به‌وسیلۀ نرم‌افزارهای مختلف ادیت ویدئو آن صدا را روی تصاویر یا اسلایدشوها قرار دهید و از آن خروجی ویدئویی بگیرید و تمام!

شاید این نوع ویدئوکست کمی کسل‌کننده به نظر برسد، اما همچنان می‌توانید در آن خلاقیت به خرج دهید. در این لینک می‌توانید نمونه‌ای را مشاهده کنید که در آن از کارتون‌های مختلف استفاده شده است.

اگر به دنبال این هستید که همه‌چیز را ساده و حرفه‌ای نگه دارید، می‌توانید در این نوع ویدئوکست از تصاویر واقعی مهمانانتان استفاده کنید. اگر هم می‌خواهید خلاقیت بیشتری به خرج دهید، می‌توانید هنگامی که از عکس‌های واقعی استفاده می‌کنید، زمانی که نوبت صحبت‌کردن فرد خاصی شد، تصویر او را هایلایت کنید تا مخاطب بتواند محل واقعی ضبط ویدئو را در ذهنش متصور شود.

۵) ویدئوی انیمیشنی

در این نوع ویدئوکست از المان‌های متحرک مانند کاراکترها، موشن‌گرافیک‌ها، افکت‌های ویژه و دیگر استایل‌های انیمیشن‌سازی استفاده می‌شود که از آن‌ها به‌عنوان اهداف بصری برای بسط و توضیح موضوع و محتوای پادکست بهره گرفته می‌شود. مثلاً در این لینک شما می‌توانید انیمیشن صحبت‌های دو بازیگر از سریال The Office به نام‌های جنا فیشر (Jenna Fischer) و آنجلا کینزی (Angela Kinsey) را مشاهده کنید که درواقع صوت یک پادکست دیگر را برای تبدیل به یک ویدئوکست، روی یک انیمیشن مرتبط قرار داده‌اند که بسیار جذاب و دیدنی هم شده است.

۶) B-Roll + مصاحبه

این نوع از ویدئوکست می‌تواند ترکیبی از ۵ نوع بالا باشد که باعث می‌شود ویدئو تعاملی‌تر و پویاتر شود. مثلاً وقتی دارید دربارۀ یک هواپیما صحبت می‌کنید، می‌توانید تصاویری از یک هواپیما را در ویدئو به نمایش بگذارید و سپس برگردید روی صورت خود و صحبت‌هایتان را ادامه دهید.

اگر هم دارید از خودتان تصاویر B-Roll می‌گیرید که درواقع در حال ارزش‌دهی بیشتری به ویدئوکست خود هستید. اما در‌عین‌حال تولید آن سخت‌تر هم هست؛ چون به جابه‌جایی زیاد و ضبط از زوایای مختلف هم نیاز دارید تا بتوانید داستانتان را به‌خوبی بیان کنید (اگر A-Rollها تصاویری باشند که داستان اصلی را می‌گویند، B-Rollها تصاویر مکملی هستند که از زوایای مختلف صحنه‌های اصلی را نشان می‌دهند و آن را از یکنواختی درمی‌آورند).

همان‌طور که مشاهده کردید، ساخت ویدئوکست در‌عین‌حال که می‌تواند آسان باشد، در مواردی هم چالش‌هایی را پیش روی شما قرار می‌دهد. اما حتی اگر تجهیزات زیادی هم ندارید، اما خلاقیت و حرفی برای گفتن دارید، نگذارید که محدودیت مانع شروع شما شود. هرچه زودتر شروع کنید تا در طی مسیر بیشتر و بهتر ویدئوکستینگ را یاد بگیرید.

محتوای ویدئویی هم در حوزۀ سرگرمی و هم در حوزۀ تبلیغات در حال تصاحب هرچه بیشتر بازار است؛ بنابراین بعد از سنجش و ارزیابی دقیق توانایی‌های خود، ورود به این حوزه را به تعویق نیندازید.

۴.۳/۵ | (۶ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.