چندوقتی است که تب و شوروشوق ویدئوکست در بین پادکسترها و پلتفرمها سربهفلک کشیده است. اپل، اسپاتیفای و یوتیوب هم هر روز برای آسانترکردن Videocasting، ارائۀ تحلیلهای بهتر و ایجاد درآمد بیشتر برای سازندگان این نوع محتوا ویژگیهای جدیدی را به سرویسهای خود اضافه میکنند.
اما ویدئوکست چیست؟ فرق آن با پادکست چیست؟ چگونه ساخته میشود؟ و چه انواعی دارد؟ در این مطلب از ویپدیا تصمیم داریم به این پرسشها پاسخ بدهیم.
ویدئوکست چیست؟
ویدئوکست (Videocast) یا ویدئوپادکست، پادکستی است که به آن تصویر هم اضافه شده و فرمت ویدئویی دارد. این نوع از محتوا را وودکست (Vodcast) هم مینامند که از عبارت طولانیتر Video-On-Demand-Cast گرفته شده است. تب ویدئوکست در ایران بسیار داغ است. از نمونههای آن میتوان به بیپلاس، طبقۀ ۱۶، رادیوگیگ یا دیپپادکست اشاره کرد. حالا دیگر طرفداران پروپاقرص این پادکستها به یوتیوب میروند تا محتواهای ویدئویی آنها را ببینند.
اما چرا باید ویدئوپادکست را به جمع محتواهای خود اضافه کنیم؟ درحالیکه پادکستها برای این باب شدند که از انعطافپذیری بالاتری برخوردارند و افراد در هر جایی که هستند تنها با یک هدفون و اینترنت (که به سرعت بالایی هم نیاز ندارد) میتوانند به آنها گوش کنند، پس چرا وودکست این همه طرفدار پیدا کرده است؟
۵ مزیت مهم ویدئوپادکست برای برندها
دلیل اصرار برندها به داشتن این نوع محتوا به فرق پادکست با ویدئوکست برمیگردد. یکی در نسخۀ صوتی و دیگری بهصورت بصری است و همین المان بصری دستاوردهای مهمی در پی دارد:
- تعامل و ارتباط عمیقتری با مخاطب ایجاد میشود: حالات چهره، زبان بدن و المانهای بصری متحرک و رنگارنگ، محتوا را تعاملیتر میسازند و به این ترتیب اینگیجمنت و توانایی آن را برای جذب و ارتباط با مخاطبان افزایش میدهند. ویدئو چهرۀ انسانی موجود در پشت صحنۀ برند را به آنها نشان میدهد و اعتمادساز است؛ به این ترتیب، ارتباط عمیقتر و پایدارتری ایجاد میکند.
- ویدئوکستها خوراک خوبی برای رسانههای دیگر ما هستند: شاید نتوانیم پادکست را در باقی رسانههای خود مثل اینستاگرام و توییتر منتشر کنیم، اما ویدئوکست انعطافپذیری خوبی دارد و میتواند تقویم محتوایی ما را برای هریک از آنها پر کند؛ نسخۀ صوتی یا تایپی وودکست آن را در بلاگ و سایت خود بارگذاری میکنیم یا گوشههایی جذاب از آن را در قالب پست، استوری، ریلز یا IGTV در صفحات اجتماعی به اشتراک میگذاریم.
- دسترسپذیری محتوا افزایش مییابد: برخی از مخاطبان ما مثل ناشنوایان، کمشنوایان و افرادی که به زبانهای دیگر صحبت میکنند نمیتوانند از پادکست ما بهره ببرند. در ویدئوکست میتوانیم زیرنویسهای چندزبانه اضافه کنیم و همۀ این گروهها را هم با محتوا درگیر کنیم. این کار مزیت سئویی هم دارد؛ چون گوگل کلمات کلیدی زیرنویسها را تشخیص و محتوا را در بین کاندیدهای رتبهبندی خود قرار میدهد. همانطور که گفته شد، با انتشار این محتوا در رسانههای دیگر، مخاطبانی را که جای دیگری نیستند و فقط در این رسانهها وقت میگذرانند به چنگ میگیریم.
- ویدئوکستها استعداد وایرالشدن دارند: پلتفرمهای ویدئومحور مثل آپارات و شبکههای اجتماعی کار بهاشتراکگذاری را برای کاربران بسیار راحت کردهاند. آنها میتوانند در کسری از ثانیه و با یک یا دو کلیک ساده ویدئو را برای دیگران بفرستند. با این حساب شانس بالایی برای وایرالشدن این نوع از محتوا وجود دارد.
- وودکستینگ برای ما جریان درآمدی ایجاد میکند: مهمترین دلیل رویآوردن پادکسترهای ما به ویدئوکست، رسیدن به یک جریان درآمدی آن هم از نوع دلاری است. اگر کانالی اعضای فعال و بازدید خوبی داشته باشد، یوتیوب در طول ویدئوهای آن آگهیهای تبلیغاتی پخش میکند و سپس براساس تعداد دفعات دیدهشدن آنها مبلغی را به صاحب اکانت میپردازد.
چگونه ویدئوکست بسازیم؟
ساخت ویدئوکست همانقدر که ساده به نظر میرسد میتواند چالش برانگیز هم باشد. در حالت سادۀ آن به تجهیزات ضبط پادکست یک دوربین فیلمبرداری هم اضافه میکنیم. اما باید چند فاکتور مهم را قبل از شروع کار در نظر بگیریم:
- در قدم اول بسنجیم که آیا افزودن فیلم به محتوای صوتی ارزش افزودهای برای ما ایجاد میکند یا نه. جواب این پرسش تکلیف مراحل بعدی را تعیین میکند؛ اینکه چه ساختار، سبک و سناریویی برای ما مناسب است و میتواند بهترین نتیجه را به دنبال داشته باشد.
- محیط جذاب و نورپردازی مناسبی برای ضبط ویدئو فراهم کنیم.
- با انواع ویدئوکست آشنا باشیم؛ سبک و موضوع انتخابی ما باید با فرمت آن مطابقت داشته باشد و بتواند مخاطب را درگیر کنند.
حال سؤال اینجاست که چه گزینههایی برای ساخت ویدئوکست روی میز داریم؟ کدام شیوه به کار ما میآید؟
معرفی ۶ نوع از ویدئوکستهای رایج و کاربردی
همانطور که پادکستها به شیوههای مختلف ساخته میشوند، ویدئوکستها هم در ساختار و نحوۀ اجرا متنوع هستند. باید دید از بین انواع ویدئوکست کدامیک برای مخاطب جذابتر است و ما را به هدفی که داریم میرساند. اجازه بدهید با آنها آشنا شویم:
۱) مونولوگ یا تکگویی
در این شیوه گوینده، میزبان یا وودکستر بهتنهایی در مقابل دوربین صحبت میکند و معمولاً از افکار، تجربهها و ایدههای خود میگوید. علی بندری در بیپلاس خلاصۀ کتابهای غیرداستانی را تکگویی میکند.
ممکن است مونولوگ برای بیننده کسلکننده و یکنواخت شود؛ با تغییر زاویۀ دوربین در طول فیلم، دقت در بالاوبلندیهای لحن صحبت، استفادۀ مناسب از آهنگ پیشزمینه و مواردی از این دست میتوان آن را هیجانی و پویا نگه داشت.
۲) مصاحبۀ استودیویی
در مصاحبۀ استودیویی، میزبان به همراه یک یا چند مهمان مینشینند و دربارۀ یک موضوع مشخص با هم گفتوگو میکنند. البته تدوین و آمادهسازی آن نسبت به حالت قبل زمان و زحمت بیشتری میبرد؛ چون افراد بیشتری در آن دخیل هستند و به همین دلیل با سوتیهای بیشتری مواجه هستیم و ممکن است بحث آنطور که باید، پیش نرود. ویدئوکستهای کار نکن از امین آرامش هم دقیقاً به همین شکل هستند.
۳) مصاحبه و گفتوگو از راه دور
با استفاده از پلتفرمهایی مثل اسکایپ، زوم و گوگلمیت میتوانیم با افراد در نقاط مختلف جهان بهصورت آنلاین گفتوگو کنیم؛ کاری که سهیل علوی در وودکست طبقۀ ۱۶ انجام میدهد.
ناگفته نماند که هماهنگی در این نوع از ویدئوکستها چالشهای خاص خود را دارد: اینکه همۀ افراد حاضر در گفتوگو اینترنت، دوربین و میکروفون باکیفیتی داشته باشند. برخی پلتفرمهای ارتباطی هم امکان ضبط صفحه را در خود ندارند و به نرمافزارهای جداگانهای مثل SnagIt نیاز است.
۴) تصاویر استاتیک
در این حالت میتوانیم از تصاویر مرتبط یا تصاویر مهمانها اسلایدشو بسازیم و آن را با صدای خود میکس کنیم. این نوع ویدئوکست کمی کسلکننده به نظر میرسد؛ به همین دلیل بهتر است در آن خلاقیت به خرج داد و دلیلی به مخاطب بدهیم که به تماشای آن بنشیند. در این لینک میتوان نمونهای را مشاهده کرد که در آن از تصاویر کارتونی استفاده شده است.
۵) فیلم و ویدئویی متفاوت از فضای ضبط
در این نوع از ویدئوکستها صدا با یک محتوای ویدئویی متفاوت ترکیب میشود. گاهی از فیلمها و انیمیشنهای آماده استفاده میشود و گاهی هم برای آن ویدئویی اختصاصی میسازند.
در این لینک هم انیمیشنی از صحبتهای دو تن از بازیگران سریال The Office به نامهای جنا فیشر (Jenna Fischer) و آنجلا کینزی (Angela Kinsey) را میبینیم. فایل صوتی یک پادکست روی آن قرار داده شده که ویدئوکستی جذاب و دیدنی خلق کرده است.
۶) B-Roll + مصاحبه
برخی وودکسترها از ترکیب تمام حالتهای قبل استفاده میکنند تا ویدئو تعاملیتر و پویاتر شود. برای مثال، وقتی دربارۀ یک هواپیما صحبت میکنند، تصاویری از آن را به نمایش میگذارند، سپس به صورت خود برمیگردند و اگر لازم شد نظر شخص دیگری را هم در حین ضبط، دربارۀ موضوع جویا میشوند.
تولید چنین وودکستی همانقدر که جذابتر است سختتر هم هست؛ چون تدوینی قویتر و حرفهایتر میخواهد و برای ساخت کاری تمیز به جابهجایی زیاد و ضبط از زوایای مختلف نیاز خواهد بود.
محبوبیت ویدئو در بین مردم، نیاز محتوایی ما در رسانههای مختلف و شرایط اقتصادی کشور جای شکی برای ضرورت استفاده از ویدئوکست نمیگذارد؛ پس بهتر است آستینها را بالا بزنید و برای تصاحب سهم بازار خود در پلتفرمهای ویدئومحور دستبهکار شوید و یا تبلیغات ویدیویی را استارت بزنید.