اگر با محتوای تاپیک کلاستر آشنا شدهاید و با دقت بررسی کردهاید و مطمئن شدهاید که سازوکارش با کسبوکار شما جور درمیآید، احتمالاً حالا در مرحلۀ چطور شروع کنم هستید.
حق باشماست، تولید محتوای تاپیک کلاستر اصلاً آسان نیست. در این بلاگپست سعی کردهایم مراحل تولید محتوا براساس این مدل را به سادهترین شکل ممکن توضیح دهیم تا از سختی آن بکاهیم. خب، قدم اول را بردارید:
۱) موضوع پست پیلار را انتخاب کنید
وقتی صحبت از تولید محتوای تاپیک کلاستر میشود، مهمترین عنصری که باید مدنظر قرار دهید، انتخاب موضوعی قوی و کاملاً مرتبط با جایگاه اصلی شما در صنعت کسبوکارتان برای پست پیلار است. در غیر این صورت، این مدل برای شما کار نخواهد کرد.
بازارتان را با بررسی پرسونای مخاطبِ هدف آنالیز کنید. بزرگترین دغدغه و نیازشان چیست؟ مشتریان شما معمولاً به دنبال چه چیزی در ارتباط با کسبوکارتان هستند؟ اگر نگاهی به سؤالات متداولِ (FAQ) مربوط به کسبوکارتان بیندازید، بیشک متعجب خواهید شد. بسیاری از سؤالاتی که در صنعت شما پرسیده میشوند با یکدیگر همپوشانی دارند و شبیه هم هستند، اینطور نیست؟
آیا گستردگی این سؤالات به اندازهای هست که بتوان در یک بلاگپست به آنها پرداخت؟ آیا هرکدام از آن سؤالات قابلیت آن را دارند که در بلاگپستی جداگانه نیز بهطور مفصل بررسی شوند؟
۲) قصد اصلی مخاطبانتان از جستوجوهایشان را بررسی کنید
ممکن است فکر کنید گزینههایتان برای انتخاب موضوع پیلار بینهایت هستند! لطفاً اول به سؤالات زیر پاسخ دهید و بعد دوباره نظرتان را اعلام کنید:
مخاطبانتان چه چیزهایی را دربارۀ سایت و برند شما و صفحات محصولاتتان جستوجو میکنند؟ آنها به اطلاعاتی دربارۀ محصول شما علاقهمند هستند یا آموزشهایی کلی دربارۀ صنعتتان را بیشتر میپسندند؟
شاید فکر کنید که چه طاقتفرسا! اما نگران نباشید، پاسخ بسیاری از این سؤالات را قبلاً در گزارشهای تحقیقات بازارتان بررسی کردهاید، حالا کافی است کمی عمیقتر شوید تا نیاز واقعی مخاطب هدفتان را پیدا کنید.
احتمالاً متوجه روندی مشخص خواهید شد. مشتریان شما مدام سؤالاتی منحصربهفرد دربارۀ بخش خاصی از محصول یا خدمت شما میپرسند. اگر موفق به شناسایی این روندها شوید، به پیداکردن موضوع اصلی تاپیک کلاستر هم نزدیک شدهاید.
همواره اطلاعاتی را که دربارۀ کسبوکارتان و موضوع اصلی پست پیلارتان پیدا میکنید مکتوب کنید. تمام این نکات ریز و درشت، در مراحل بعدی و نوشتن کلاسترها به شما کمک خواهند کرد.
به احتمال زیاد موضوعهای کلاسترها همپوشانی زیادی دارند. بهتر است از هر نوع ابزاری که کمک کند آنها را یکپارچه و با دیدی همهجانبه بررسی کنید، استفاده کنید. آنوقت است که بهراحتی متوجه میشوید که کدام موضوعهای اصلی (موضوع پیلار) گستردگی لازم را ندارند و کلاسترهای کدام موضوع، آنقدر به هم شبیه هستند که قابلیت پُرکردن یک محتوای تاپیک کلاستر کامل را ندارند؟
۳) درمورد کلمههای کلیدی تحقیق کنید
وقتی تصمیمتان دربارۀ موضوع اصلی قطعی شد، به سراغ تحقیق دربارۀ کلمههای کلیدی بروید.
کلمههای کلیدی کمک میکنند تا کلاسترها را به زیرموضوعهایی قابل توجه تبدیل کنید. در روند تحقیق خود به موارد زیر دقت کنید:
- مطمئن شوید این کلمهها کاملاً مربوط به کسبوکارتان هستند؛
- بررسی کنید مخاطبان هدفتان چه کلمههایی را جستوجو میکنند؛
- آیا هر کلمۀ کلیدی این قابلیت را دارد که بلاگپستی جداگانه دربارهاش نوشته شود؟
- کلمات کلیدی بههیچوجه نباید همپوشانی داشته باشند.
کلمههای کلیدی چطور به شما کمک میکنند؟
- آگاهی از نیاز و درخواست اصلی مخاطبان هدفتان؛
- انتخاب عنوان مناسب برای کلاسترها.
ابزارهای تخصصی جستوجوی کلمۀ کلیدی همچون Answer The Public، Google Analytics،Buzzsumo، به پیداکردن کلمههای کلیدی long-tail کمک میکنند.
اگر متوجه شدید که سؤالات پیرامون موضوع اصلی بسیار شبیه به هم هستند و یا کلمههای کلیدی که انتخاب کردهاید نتایج جستوجوی زیادی را نشان نمیدهند، یعنی وقتش رسیده است که دوباره همهچیز را ارزیابی کنید.
آیا واقعاً کلمههای کلیدیِ درستی را انتخاب کردهاید؟
دوباره پرسونای مشتری را بررسی کنید، کلمههای درستی را برای تولید محتوا انتخاب کردهاید؟
شاید مخاطبانتان علاقۀ چندانی به موضوع اصلی شما ندارند، اصلاً شاید استراتژی تولید محتوای شما گنجایش استفاده از مدل تاپیک کلاستر را ندارد. اگر اینطور است، کمی عقب بایستید و هرآنچه از ابتدا تابهحال انجام دادهاید مرور کنید. شاید چند بلاگپست طولانی برای پرداختن به این موضوع کافی باشد.
۴) کلاسترها را بنویسید
حالا که موضوع اصلی را مشخص کردید و از پسِ مرحلۀ پیداکردن کلمۀ کلیدی مناسب هم بهخوبی برآمدید، وقت آن است که نوشتن کلاسترها را شروع کنید.
اگر کلاسترها با هر محتوای دیگری در بلاگتان همپوشانی داشته باشند، سیلالیت خود را از دست خواهند داد و ممکن است خواننده دربارۀ محتوایی که مطالعه میکند گیج شود.
اهداف کلیدی محتوای کلاسترها:
- بیان نظری روشن و شفاف در هر کلاستر؛
- بررسی عمیق و همهجانبۀ یک موضوع خاص (زیرعنوان مربوط به موضوع اصلی)؛
- ارائۀ اطلاعاتی مفید و کاربردی برای مخاطب.
یک محتوای تاپیک کلاستر قوی مانند دفترچۀ راهنمای موضوع اصلی (موضوع پیلار) عمل میکند و هریک از اجزای آن را کامل و دقیق شرح میدهد. هر کلاستر حتماً و حتماً باید به پست پیلار لینک شود (به Crawler گوگل کمک میکند تا بهتر متوجه ارتباط پیلار و کلاسترها شود.).
کلاسترها باید به روش یک بلاگپست معمولی نوشته شوند. هر قانون و اصولی که متوجه بلاگپستهاست، درمورد کلاسترها هم صدق میکند:
- عنوانی با قابلیت کلیک؛
- قالببندی اصولی و شفاف؛
- تصاویر و…؛
- Alt-text؛
- اعداد و ارقامی که بتواند ادعاهای عنوانشده در متن را ثابت کند؛
- CTA (فراخوان عمل) شفاف و مناسب که قدم بعدی مخاطب را تعیین کند، وگرنه مخاطب صفحه را ترک میکند.
در آخر URL را چک کنید تا بیش از حد بلند نباشد.
۵) پست پیلار را بنویسید
با مطالعۀ بخش قبلی حتماً این سؤال برایتان پیش آمده است که چرا باید پست پیلار را بعد از کلاسترها بنویسید؟
خب سؤالتان منطقی است، چراکه کلاسترها براساس پیلار نوشته میشوند؛ اما اگر ابتدا پست پیلار را بنویسید، باعث میشود زمان زیادی را روی نوشتن بدون تمرکز صرف کنید. حالا فرض کنید تمام کلاسترهایتان را نوشتهاید و مجموعهای از آنها دارید، بهراحتی میتوانید چکیدهای از هرکدام را بنویسید. دیگر فقط کافی است دستی به سرورویشان بکشید و همچون یک تدوینگر، این مجموعه را در پست پیلار پیادهسازی کنید.
هنگام نوشتن پست پیلار هیچ موضوعی را عمیقاً بررسی نکنید، منطقی هم نیست در یک صفحۀ اصلی به جزئیات بپردازید. در پست پیلار، شما دربارۀ موضوعی فراگیر و بسیار گسترده صحبت میکنید. باید به بازگوکردن بخش کوچکی از هر کلاستر بسنده کنید و مطمئن شوید که به تمام کلاسترهای مربوطه، به نحوی که قابل فهم و شفاف باشد، لینک دادهاید.
نوشتن پست پیلار که تمام شد، دوباره از ابتدا بازبینی کنید. تمام لینکهایتان بهدرستی کار میکنند؟ هیچ همپوشانی بین زیرعنوانها وجود ندارد؟ حالا میتوانید بگویید پست پیلارتان مانند یک سنگبنای مستحکم محتوایی عمل میکند.
۶) روند پیشروی تاپیک کلاستر را زیر نظر بگیرید
مانند هر محتوای دیگری که تولید میکنید، باید بعد از انتشار، روند پیشروی تاپیک کلاستر را زیر نظر بگیرید. اهدافتان را بازبینی کنید، از ابزارها و استراتژیهای مناسب برای بررسی بازخورد مخاطبان کمک بگیرید.
اگر میخواهید بررسی کنید که مخاطب چگونه از صفحهای به صفحۀ دیگر میرود، پیشنهاد میکنیم از گوگل آنالیتیکس و هاتجر استفاده کنید تا بتوانید هر صفحه را با جزئیات بیشتری بررسی کنید.
مطمئن شوید که کلمۀ کلیدی در URL وجود دارد، در این صورت میتوانید نحوۀ عملکرد هر صفحهای را که شامل این کلمۀ کلیدی خاص است، در ارتباط با CTRها (نرخ کلیک -Click-through rate)، مدتزمان مطالعۀ کاربر و دیگر فاکتورها بررسی کنید.
زیرنظرگرفتن تعداد همرسانیهای مطالب در شبکههای اجتماعی کمک میکند که بدانید آیا محتوایتان آنقدری برای مخاطب ارزش دارد که آن را با دیگران به اشتراک بگذارد یا نه؟ اگر میزان همرسانی محتوایتان زیاد شد، بهتر است به همۀ آن کاربران دسترسی پیدا کنید و برای کمکشان به دیدهشدن محتوایتان تشکر کنید.
دیگر وقت آن است که موضوعی فراگیر انتخاب کنید، دربارۀ آن عمیقاً جستوجو کنید و با تیم خود جلسات توفان فکری برگزار کنید تا مناسبترین محتوا را برای مخاطبان و صنعت خودتان تولید کنید. نگران نباشید، اگر محتوای تاپیک کلاستر مناسب شما و کسبوکارتان نباشد، در همان قدمهای اول و دوم متوجه میشوید. زمان هزینه کنید… و حالا شما قهرمان تولید محتوای تاپیک کلاستر هستید.