در دنیای امروز، همهچیز بهطرزی باورنکردنی بصری شده است. مصرفکنندگان هر روز در معرض آگهیهای بسیاری قرار میگیرند و این یک معنای مشخص دارد: لازم است برندها تصاویر خود را برجستهتر کنند تا بتوانند توجه مردم را به دست بیاورند. اقتصاد توجه هم همین را میگوید.
حالا، هر کسبوکاری بخواهد محصول یا خدماتش را بهشکلی تأثیرگذار به نمایش بگذارد، از عکاسی تبلیغاتی برای رسیدن به این هدف استفاده میکند. این نوع عکاسی متکی بر خلق تصاویری است که از نظر بصری برای مخاطبان محرک باشد، به این امید که آنها را برای خرید ترغیب کند.
در این مطلب از ویپدیا، درمورد اینکه عکاسی تبلیغاتی چیست، چه انواعی دارد، از چه مزیتهایی برخوردار است و تفاوتهایش با عکاسی تجاری چیست، صحبت میکنیم.
عکاسی تبلیغاتی چیست؟
عکاسی تبلیغاتی (Advertising Photography) هنر استفاده از عکاسی برای خلق تصاویر چشمنواز با تمرکز بر فروش محصولات/خدمات برندهاست.
این تصاویر معمولاً با کیفیت بالا، حرفهای، کنترلشده و دارای عناصری هستند که برای تعامل با مخاطبان طراحی شدهاند. در این سبک عکاسی، تمرکز عکس لزوماً روی محصول نیست، بلکه روی روایتی است که محصول بیان میکند. برای مثال، یک برند لباس از مدلهای حرفهای در محیطهای جذاب برای تبلیغ یک مجموعۀ جدید از لباسهایش استفاده میکند، نه اینکه فقط عکسهایی از خود لباسها به نمایش بگذارد.
انواع عکاسی تبلیغاتی
برای عکاسی تبلیغاتی متناسب با محصولی که تبلیغ میشود، رویکرد متفاوتی مورد نیاز است. اقتضائات هر صنعت تعیین میکند که در یک تصویر تبلیغاتی باید چه دستورالعملهایی رعایت شود. به همین دلیل، برخی عکاسان در یک یا دو صنعت خاص متمرکز میشوند و تخصص ویژه پیدا میکنند. در ادامه به معرفی ۶ صنعت میپردازیم که عکاسی تبلیغاتی در آنها چشمگیرتر است:
۱) غذا و نوشیدنی (فستفودهای زنجیرهای، آبمیوه و نوشیدنیهای گازدار و…)
این نوع عکاسی تصاویر وسوسهانگیزی از غذاها ارائه میدهد که مشتریان را وادار به امتحانکردن آن میکند. بهطور مثال، عکس یک همبرگر عالی و لذیذ از یک فستفود زنجیرهای را به یاد بیاورید. برگر واقعی احتمالاً شباهت زیادی با تصویر ندارد، اما این عکس همان چیزی است که میتواند افراد را وسوسه کند تا بیدرنگ همبرگر را امتحان کنند.
۲) مد و لباس (برندهای High street، لباسهای مد روز و…)
عکاسی مد تصاویری را ارائه میکند که در آن افراد لباسهای برند را میپوشند و اغلب مشغول فعالیتهای هیجانانگیزند؛ مانند بازی در برف، دویدن در پارک و… . مدلهای حرفهای در این نوع عکاسی نقش ویژهای ایفا میکنند.
۳) زیبایی (ساعت، عطر، لوازم آرایشی و…)
این نوع عکاسی تبلیغاتی اغلب از مدلهای زیبا استفاده میکند و آنها را در حالتهای پرزرقوبرقی به تصویر میکشد که ویژگیهای جذاب بدن و چهرۀ آنها را برجسته میکند. همچنین ممکن است مدل عکاسی، محصول موردنظر را بهشیوهای فریبنده در دست گرفته باشد، حتی اگر از آن استفاده نکند.
۴) معماری (آژانسها و استودیوهای معماری، ساختمانسازها، بنگاههای مشاور املاک و…)
این نوع عکاسی تبلیغاتی ساختمانها و سازهها را به تصویر میکشد. نمایش این اجسام بیجان بهشیوهای جذاب متکی بر یافتن بهترین زاویه، استفاده از لنزهای مختلف و حتی تصویربرداری در یک فصل خاص برای ثبت فضا و القای احساسی خاص است. بهطور مثال، یک مشاور املاک ممکن است بخواهد تصویری از طراوت و سرسبزی یک خانه در بهار بگیرد تا آن ملک را برای خریداران بالقوه، جذابتر کند.
۵) سبک زندگی
واقعیت را بهگونهای نشان میدهد که بسیاری از مصرفکنندگان آرزو میکنند بتوانند آن را تجربه کنند. اغلب هدف آن ثبت وقایع زندگی واقعی بهروشی هنری است. برای مثال، به افراد و خانوادههایی فکر کنید که در پرترههای طبیعی اما حرفهای ثبت شدهاند.
۶) خودرو (اتومبیل، موتورسیکلت و…)
در عکاسی از خودرو، ثبت جزئیات مهم خودرو از زاویهای مطلوب و در پسزمینهای مناسب، اهمیت ویژهای دارد. چه حسی از خودرو باید به مخاطب منتقل شود؟ سرعت زیاد؟ لوکس و براق بودن؟ القای این حس با استفاده از ترفندهای عکاسی، کاری است که عکاسی تبلیغاتی انجام میدهد.
تفاوت بین عکاسی تجاری و تبلیغاتی چیست؟
عکاسی تبلیغاتی را میتوان زیرمجموعۀ عکاسی تجاری (Commercial Photography) طبقهبندی کرد. درحالیکه عکاسی تجاری طیف وسیعی از اهداف را پوشش میدهد، عکاسی تبلیغاتی معمولاً یک هدف اصلی را دنبال میکند: فروختن.
برای رسیدن به این هدف، عکاسی تبلیغاتی بر خلق تصاویری تمرکز دارد که از یک بازاریابی خاص یا روایت برند پیروی میکنند. تمرکز این شیوۀ عکاسی فقط روی خود محصول نیست، بلکه بر ارزش افزودۀ محصول، مانند سبک زندگی یا مزیتهای آن نیز تمرکز دارد. ایده این است که مشتری را بهسمت خرید محصول سوق دهیم تا بتواند آنچه را در تصویر نشان داده شده، تجربه کند.
بنابراین، عکسهای تبلیغاتی میتوانند عناصر سوررئال بیشتری داشته باشند؛ زیرا اینگونه تبلیغات بهگونهای طراحی شدهاند که متقاعدکنندهتر باشند و احساسات مخاطبان را تحریک کنند. درمقابل، عکاسی تجاری معمولاً واقعبینانهتر است و بیشتر روی ارائۀ جزئیات محصول یا خدمات تمرکز میکند؛ بهطور مثال، در یک سایت یا کاتالوگ، بیشترین سعی عکاسی محصول این است که محصول را تا حد امکان دقیق و با جزئیات نمایش دهد.
۵ مزیت کلیدی عکاسی تبلیغاتی
عکاسی تبلیغاتی مزایای متعددی دارد، ازجمله:
- آگاهی از برند را افزایش میدهد: تصاویر، رنگها و سایر کیفیتها میتوانند میزان آشنایی مصرفکنندگان با برند را بهبود بخشند. سبک ثابت و یکپارچگی تصاویر قادر است صدای برند را منتقل کند و تشخیص و دنبالکردن آن را برای مشتریان فعلی و بالقوه در پلتفرمهای چاپی و دیجیتال آسانتر کند.
- باعث میشود بیشترین بهره را از شبکههای اجتماعی ببرید: با ورود عکسهای تبلیغاتی به پلتفرمهای دیجیتال، این تصاویر پتانسیل دسترسی به میلیونها نفر در سراسر جهان را دارند. این امر، نهتنها میتواند به افزایش سرنخها و فروش بیشتر کمک کند، بلکه تصویری که در فضای مجازی پخش میشود توجه بسیاری را به شرکت جلب میکند.
- یک پیام را به مخاطبان منتقل میکند: عکاسی تبلیغاتی میتواند با تصاویر چشمنواز و زمینۀ جذاب، پیام خاصی را به مخاطبان ارائه دهد و اعتماد آنها را جلب کند. برای تأکید بیشتر بر هدف، میتوان از یک متن کوتاه نیز استفاده کرد و بدین ترتیب مطمئن شد که مشتریان متوجه معنای تصویر میشوند.
- مصرفکنندگان را به خرید ترغیب میکند و سبب افزایش فروش میشود: یک عکس تبلیغاتی موفق میتواند مخاطبان را برای خرید یک محصول ترغیب کند؛ زیرا مردم دوست دارند آنچه را تصویر ارائه میدهد تجربه کنند.
- میتواند ارزان باشد: اگرچه هزینۀ اولیۀ خرید تجهیزات و نرمافزارها میتواند بالا باشد، ثبت عکسها درمجموع فرایندی نسبتاً ارزان است. در این صورت، هزینۀ آن معمولاً کمتر از تبلیغات ویدئویی خواهد بود و بسیار سریعتر از آن در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
در عکاسی تبلیغاتی از چه تکنیکهایی استفاده میشود؟
عکاسی تبلیغاتی به طیف وسیعی از مهارتها و سبکهای بصری و استفاده از تکنیکهای خلاقانه نیاز دارد. درعینحال، عکاسان باید سلایق و ترجیحات منحصربهفرد مشتریان هر برند را درک کنند تا بتوانند روی آنها تأثیرگذار باشند.
تکنیک عکاسی ماکرو
این تکنیک بهویژه برای عکاسی از محصولات و گاهیاوقات عکاسی از غذا خوب است.
استفاده از عکاسی ماکرو به شما این امکان را میدهد که بهطور واقعی جزئیات یک محصول را به رخ بکشید و چشماندازی متفاوت ارائه دهید.
بهطور مثال، درخششهای یک حلقۀ الماس، از نزدیک بسیار بهتر و چشمگیرتر به نظر میرسد.
عکسهای اکشن
این عکسها میتوانند هم برای انسان و هم برای اشیاء بیجان مانند غذا اعمال شوند؛ برای مثال، یک ورزشکار در تبلیغات نایکی را به یاد بیاورید، یا عکاسی اسپلش (عکاسی با سرعت بالا از مایعات) در تبلیغات یک برند نوشیدنی.
صحنهپردازی و لوازم
در عکاسی تبلیغاتی، همهچیز برای ثبت یک عکس عالی چیدمان میشود؛ بنابراین صحنهپردازی مجموعهای از وسایل بسیار رایج است. رساندن داستان و پیام مناسب برای هر برندی حیاتی است و استفاده از لوازم جانبی یا صحنهپردازی یک مجموعه بهروشی خاص، به انجام این کار کمک میکند.
درواقع، شما اغلب افراد خاصی را در صحنۀ فیلمبرداری خواهید داشت که تمام کارشان فقط چیدمان آیتمهایی است که تا حد امکان جذاب به نظر برسند.
ویرایش
اگر میخواهید مردم را به خرید ترغیب کنید، محصولاتتان باید بینقص به نظر برسند. ساعت لوکسی که بهخوبی میدرخشد، یا آبدارترین همبرگری که تابهحال دیدهاند. ویرایش به صیقلدادن تصویر نهایی کمک میکند. ازطرفی، تصاویر را میتوان بهگونهای ویرایش کرد که صدا و لحن شرکت و محصولاتش را بهطور دقیق به تصویر بکشد. این صدا همراه با پیام تبلیغاتی، مشتریان را ترغیب میکند تا بهطور مداوم از آن شرکت خرید کنند.
یکی دیگر از دلایل مفیدبودن ویرایش در عکاسی تبلیغاتی این است که گاهی تبلیغات در مقایسه با سایر انواع عکاسی سبکی سوررئال دارد؛ یعنی با استفاده از اغراق و جلوههای بصری، نمایش محصولات را بهیادماندنیتر میکند.
ارتباط عاطفی
و اما مهمتر از همه اینکه برای دستیابی به اهداف عکاسی تبلیغاتی، ازجمله تأثیرگذاری بر مخاطبان برای خرید یک محصول، باید مهارتهای حرفهای عکاسی را با روانشناسی (مثلاً روانشناسی رنگها) ترکیب کرد تا بتوان در دریایی از تبلیغات بازاریابی دیگر برجسته شد.
قویترین ارتباط بین مشتریان و محصولات، ارتباط عاطفی است. بهجای اینکه فقط محصول را به نمایش بگذارید، اگر بتوانید عکسی بسازید که تصویری ذهنی مانند زندگی شادتر، خانۀ بهتر یا خاطرهای دوستداشتنی را تداعی کند، مشتری نوعی پیوند عاطفی با برند شما برقرار میکند و احتمال خریدش بسیار بیشتر خواهد بود. استراتژی تبلیغات تصویری در این راه به شما کمک میکند.
یک کسبوکار ابتدا آرزوهای مشتریانش را شناسایی میکند و عکاس از آن آرزوها برای تبلیغ محصول استفاده میکند. این آرزوها میتواند زندگی آسانتر، احترام به محیطزیست، سرگرمی یا موارد دیگر باشد. اینها همان چیزی است که محصول را میفروشد. مشتریان با رجوع به آرزوهایشان متقاعد میشوند که برای رسیدن به اهداف خود، به محصول نیاز دارند.
در دهۀ ۱۹۴۰ و در بحبوحۀ جنگ جهانی، کداک این راز را بهخوبی میدانست. این برند باید دوربین میفروخت، اما در عکاسی تبلیغاتیاش هیچ اثری از دوربین مشاهده نمیشد. بهجایش چه چیزی را برجسته میکرد؟ همان کاری را که مشتریان میتوانند با دوربین انجام دهند. در تبلیغ کداک، سربازانی خوشحال را میبینیم که به عکسهای عزیزانشان نگاه میکنند و کودکانی که عکس میگیرند تا برای پدرانشان ارسال کنند. بدین ترتیب، ارتباط عاطفی با برند از این طریق برقرار میشد و دوربینهای کداک بهعنوان بخشی ضروری از سبک زندگی فروخته میشدند.
۶ نکتۀ کلیدی برای اجرای عکاسی تبلیغاتی
- مدلها را با جمعیتشناسی مخاطبان هدف خود مطابقت دهید.
- پسزمینهها و مضامینی را انتخاب کنید که منعکسکنندۀ آرزوهای مخاطبان باشد.
- بر جنبههای تصویر با استفاده از عمق میدان تأکید کنید تا عناصر کلیدی برجسته شوند.
- از مدلها بخواهید با مخاطبان ارتباط چشمی برقرار کنند تا پیوند مستقیمی بین آنها ایجاد شود.
- با موضوعات احساسی مانند خاطرات و آرزوها بازی کنید.
- از داستانی استفاده کنید که میدانید مخاطب با آن ارتباط برقرار میکند.
سخن آخر
عکاسی تبلیغاتی یک جنبۀ کلیدی در بازاریابی برند یا کسبوکار شماست. خوشبختانه، با درک قوی از خواستههای مخاطبان هدف و اندکی دانش فنی، تعیین معیارهای مناسب برای یک عکاسی تبلیغاتی خوب، چندان دشوار نیست. درواقع، ممکن است متوجه شوید که میتوانید برخی از بهترین عکسهای تبلیغاتی را حتی با گوشی هوشمند پیشرفتۀ خود بگیرید!
آژانس تبلیغات آنلاین صباویژن میتواند در اجرای انواع تبلیغات دیجیتال به شما کمک کند.