شاید بتوان گفت مهمترین دغدغۀ شما بهعنوان یک بلاگر، خواندهشدن است. زحمات و قلمفرسایی شما فقط زمانی نتیجه خواهد داد که مطلبتان بهخوبی دیده شود و توسط مخاطب هدفش خوانده شود. اما مطلب شما بین ۲.۷میلیون بلاگپست مفید یا بیهودهای که هر روز منتشر میشوند چقدر شانس دیدهشدن دارد؟
نگران نباشید… شما تنها نیستید، این موضوع ذهن هرکسی را که دستی بر قلم دارد مشغول میکند. اما خبر خوب این است که یک بلاگپست پیلار حرفهای که بهدرستی پیادهسازی شده باشد و برای اجرایش وقت گذاشته شده باشد، قطعاً دیده خواهد شد. اگر در ذهنتان میپرسید که اصلاً بلاگپست پیلار چیست؟ روی این مطلب کلیک کنید. با پیلارپست که آشنا شدید، برگردید تا با هم یازده قدم اساسی برداریم و یک بلاگپست پیلار همهچیزتمام بنویسیم.
چرا بلاگپست پیلار شانس دیدهشدن محتوا را بالا میبرد؟
دستورالعمل نوشتن پیلارپست در چند جمله:
ده مطلب برتر درمورد موضوع مدنظرتان را با جستوجو در گوگل پیدا کنید. مطلبی بنویسید که ده برابر بهتر و کاملتر از مجموع آن ده مطلب باشد. درنتیجه مطلب شما ده برابر بهتر دیده خواهد شد. هر جستوجوگری درزمینۀ موضوع انتخابی شما مطلبتان را انتخاب میکند و میخواند. چرا؟
چون هر بلاگری این کار را انجام نمیدهد و مطلب بهاصطلاح استخواندار شما بین ۲.۷میلیون بلاگپستی که هر روز منتشر میشوند، قدی یک سروگردن بالاتر دارد و گم نمیشود.
شما با وقت و توجهی که به نوشتن مطلبتان معطوف میکنید، اطلاعاتی را یکجا به مخاطب میدهید که هیچکدام از آن ده مطلب به آنها اشاره نکرده بودند و این نقطۀ تمایز، برایتان مزایای مهمی خواهد داشت:
- نشان میدهید که درزمینۀ موضوع انتخابی، باتجربه هستید؛
- خودتان را بهعنوان منبعی معتبر و مرجع درزمینۀ موضوع انتخابی اثبات میکنید؛
- مخاطبان هنگام خرید محصول یا خدمتی که به آن پرداختهاید به شما اعتماد دارند و به سراغتان میآیند؛
- از رقبایتان متمایز میشوید و با آنها فاصله میگیرید؛
- مطالبتان یکسروگردن بالاتر از مطالب دمدستی و معمولی خواهد بود؛
- گوگل و مخاطبان مطلب مفید شما را پیدا خواهند کرد؛
- ثابت میکنید که بلاگرشدن کار هر کسی نیست.
۱) هدف را مشخص کنید.
مشخصکردن هدف، راهتان را روشن میکند. پیلارپستها سه هدف عمده را میتوانند دنبال کنند (هر پیلارپست، یک هدف):
- تولید لید یا همان سرنخ (LEAD Generation):
ثبتنام در خبرنامه، ارائۀ کد تخفیف و حضور در ایونتی آنلاین، ازجمله راههایی هستند که یک بلاگپست پیلار میتواند از آن طریق لیدسازی کند. - بهدستآوردن مشتریان واجد شرایط:
مواردی مانند امکان خرید محصولی ارزانتر و یا پیشنهاد سرمایهگذاری کوچک که به افزایش مشتریان واجد شرایط (افرادی که به احتمال زیاد مشتری ما در سطحی بالاتر خواهند شد) ختم میشوند، میتوانند هدف پیلارپست را به سرانجام برسانند. از این جهت روی «واجد شرایط» تأکید میکنیم که درآمد حاصل از این پیشنهادها بسیار پایین است و برند نیاز دارد که حتماً مشتریان واجد شرایط را جذب کند. - افزایش آگاهی دربارۀ پیشنهادی که در متن ارائه میشود:
وقتی نیاز دارید راجع به موضوعی مثل محصول یا خدمتی پیچیده، گرانقیمت و با ریسک بالا توضیحاتی ارائه کنید و آگاهی دربارۀ آن را بالا ببرید، این هدف را انتخاب میکنید. مثل دورۀ آموزشی که قیمت و کیفیتی بالاتر از نمونههای مشابهش در بازار دارد. شما از یک پیلارپست انتظار ندارید که باعث فروش این دورۀ آموزشی شود، فقط میخواهید اشخاص را از وجود همچین دورهای آگاه کنید.
هدف را مشخص کردید؟ برویم سراغ CTA
۲) نوشتن CTA (فراخوان عمل)
قبول دارید که هر بلاگپست خوبی حتماً یک فراخوان عمل (Call To Action) مناسب دارد؟ نگاهی به اهدافی که در قدم قبلی بررسی کردیم بیندازید تا لزوم وجودش را بهتر درک کنید.
با توجه به نوع عملی که قصد فراخوانش را دارید، فراخوانی عمل میتواند در شکلهای گوناگونی صورت پذیرد، ازجمله:
- دانلود؛
- حضور (مراسم، دوره و…)؛
- خرید؛
- تماس؛
- اطلاعات بیشتر؛
- آموزش بیشتر.
بدون CTA خواننده بعد از خواندن مطلب جایی برای رفتن ندارد، مگر اینکه قصدتان این باشد که او با فشردن کلید بازگشت، مسیرش را بهسمت مطالب دیگران پیدا کند. حتماً با نوشتن CTA قدم بعدی مخاطب را برایش مشخص کنید.
۳) انتخاب عنوان
قبل از اینکه عنوانی برای پست خودتان انتخاب کنید، پاسخ این سؤالات را با خودتان مرور کنید:
- مخاطب من برای باورکردن ادعایم و خرید محصول/خدمات من به چه نیاز دارد؟
- مخاطب من قبل از خرید محصول/خدمات من چه چیزهایی را سرچ میکند؟
- مخاطب من درمورد چه چیزهایی سؤال دارد؟
راه دیگری که وجود دارد این است که بررسی کنید مخاطبانتان چطور خود را تعریف میکنند؟ یعنی بهتر است وارد مکالمات ذهنی آنها شوید و از خود بپرسید در لحظۀ شروع جستوجو چه چیزی در ذهنشان میگذرد؟
۴) انتخاب نوع بلاگپست پیلار
کافی است از بین دو مدل زیر یکی را انتخاب کنید:
- پستهای «چطور؟ و چگونه؟»
توضیح نحوۀ اجرای یک موضوع با کمکگرفتن از تصاویر، ویدئوها و… . اگر میخواهید اعتبار کسب کنید، با این نوع پست پیش بروید.
مثال: صوییت چیست؟ و چطور توییت صوتی بزنیم؟
- پستهای ارائهدهندۀ «فهرست»
اگر فهرستی از کتابها، فیلمها، منابع یا هرآنچه مخاطب شما مفید میداند و نیاز دارد درست کنید، این نوع پیلار را انتخاب کردهاید که البته اعتباری برای شما کسب نمیکند؛ اما با سرعت و شدت زیادی وایرال میشود و ترافیک ارگانیک را به سایتتان سرازیر میکند.
مثال: فهرست اصطلاحات توییتر فارسی
۵) زوایۀ پرداختن به موضوع
شما با هر بلاگپستی که مینویسید درواقع یک پیشنهاد به مخاطب میدهید و با او معامله میکنید. مخاطب وقتش را با خواندن مطلبتان در ازای اطلاعاتی که به او ارائه میدهید معامله میکند.
پس در همان ابتدای شروع مطلب باید قلابتان را گیر بیندازید و مخاطب را جذب کنید، وگرنه کارتان تمام است، او را از دست میدهید و مطلبتان نخوانده میماند.
با انتخاب یکی از پنج زاویۀ زیر، با زیرکی به موضوعتان بپردازید و دل و هوش از مخاطب بربایید:
- سود (Benefit)
کاملاً مستقیم به منفعتی که از خواندن مطلب برای مخاطب ایجاد میشود اشاره کنید. بگویید در این مطلب دقیقاً به نیاز او پرداختهاید و این مطلب حتماً برایش کاربردی خواهد بود.
مثال: ۲۸ سرگرمی و فعالیت برای زمانی که قطعی برق داریم!
- جدید (New)
اگر حرف جدیدی برای گفتن دارید که مخاطب تابهحال نشنیده است، حتماً از این زاویه استفاده کنید.
مثال: بلاگرها چطور کسب درآمد میکنند؟ (تحقیقات جدید)
- تهدید (Threat)
زاویۀ تهدید درواقع نوعی از زاویۀ سود است، با این تفاوت که بر دوری از رنج و ضرر تأکید میکند. این نوع زاویه بسیار قوی است و نتایج خوبی هم ایجاد میکند؛ اما منفی است و باید حواستان باشد به سرعت رویکردتان را مثبت کنید.
مثال: مهارتهای مالی که هرگز در مدرسه نمیآموزید و تکنیکهایی برای خودآموزی مدیریت هزینه.
- سواریگرفتن (Piggy Back)
وقت از محبوبیت و اعتبار شخصی دیگر (معمولاً افراد معروف درزمینۀ مورد بحث) استفاده میکنید، از این زاویه به موضوع پرداختهاید.
مثال: راهاندازی پادکست به روش علی بندری
- کنجکاوی (Curiosity)
اگر بتوانید بدون اینکه اطلاعات مستقیمی ارائه دهید، کنجکاوی مخاطبانتان را برانگیزید، این روش را بهخوبی اجرا کردهاید. این روش بهراحتی کار بزرگی برایتان انجام میدهد: مخاطبان را مجاب میکند تا روی لینک مطلبتان کلیک کنند و ادامۀ آن را بخوانند.
هشدار! اگر تازهکار هستید، برای مدتی دور این زاویه را خط بکشید و از زاویۀ سادهتر «بیان سود» استفاده کنید.
۶) انتخاب کلمۀ کلیدی
اگر هنوز نمیدانید کلمۀ کلیدی چیست:
- کلمهها و عباراتی که مشخص میکنند کاربران چه چیزی را جستوجو میکنند.
- کلمهها و عباراتی که مشخص میکنند شما دربارۀ چه موضوعی مینویسید.
این زاویه را با ذکر یک مثال بررسی میکنیم:
عبارت کلیدی «چطور پست پیلار بنویسیم؟» برای بلاگپستی که در حال مطالعۀ آن هستید انتخاب شده است. اگر کلماتی همچون «بلاگنویسی» و یا عبارت «چطور بلاگ بنویسیم؟» انتخاب میشد، قطعاً تلاش برای دیدهشدن این پست و افزایش ترافیک ارگانیک سایت از طریق آن را از بین میبرد.
خیلی خوب است که تعداد بازدیدکنندههای سایت افزایش پیدا کند؛ اما بهتر از آن این است که بازدیدکنندۀ هدف سایت بیشتر شود. برای رسیدن به این منظور بهتر است اطلاعات اولیهای از منحنی تقاضای جستوجو (The Search Demand Curve) داشته باشید.
این منحنی نشان میدهد هرچه تعداد کلمات کلیدی در عبارت کلیدی شما کمتر باشد (محدودۀ Fat Head)، تعداد جستوجوها درمورد آن بیشتر است؛ درنتیجه شما رقبای بسیار زیادی دارید تا بتوانید خود را در نتایج جستوجوی کاربران با آن کلمۀ کلیدی نشان دهید.
بهتر است در محدودۀ Chunky Middle قرار بگیرید و یا بهتر از آن، در محدودۀ Long Tail فعالیت کنید تا رقبای بهمراتب کمتری داشته باشید؛ یعنی باید عبارت کلیدی مشخصتر و اختصاصیتری را انتخاب کنید.
کلمات کلیدی Long Tail معمولاً از سه کلمه و بیشتر ساخته میشوند، پیروزی در میدان رقابتی آنها بسیار سادهتر است. نتایج جستوجوی آنها برخلاف کلمات کلیدی محدودۀ Fat Head حجم کمتری دارد، درنتیجه نرخ تبدیل بالاتری دارند.
مثال:
نتایج جستوجوی کلمۀ کلیدی «بلاگنویسی»:
نتایج جستوجوی عبارت «چطور بلاگ بنویسیم؟»
نتایج جستوجوی عبارت «چطور پست پیلار بنویسیم؟»
در مثال بالا هم مشاهده میکنید که با هر بار اختصاصیترکردن عبارت کلیدی، حجم نتایج جستوجو بهطور چشمگیری کاهش پیدا میکند. بلاگپست حاضر با کلمۀ کلیدی بلاگنویسی در محدودۀ Fat Head و با ۲۴۳،۰۰۰،۰۰۰ نتیجۀ جستوجو، در رقابتی پایانناپذیر و محکوم به شکست قرار میگیرد.
عبارت کلیدی چطور بلاگ بنویسیم؟ اوضاع را کمی بهتر میکند و با ۳۸۰،۰۰۰ نتیجۀ جستوجو، در محدودۀ کمتررقابتیِ Chunky Middle قرار میگیرد.
و اما عبارت کلیدی چطور پست پیلار بنویسیم؟ که کاملاً اختصاصی است، با ۱۳۰ نتیجۀ جستوجو در محدودۀLong Tail قرار میگیرد که حجم و رقابت بسیار کمتری نسبت به کلمۀ اول دارد.
هرچقدر عبارت کلیدی مشخصتر و اختصاصیتر باشد، امکان ظاهرشدنش در نتایج جستوجوی کاربرانی که واقعاً به دنبال آن هستند بیشتر است.
۷) نوشتن طرح اصلی متن
بهترین راه برای اینکه بتوانید ایدهتان را بهخوبی اجرا کنید این است که قبل از اقدام به نوشتن، چارچوب اصلی مطلبتان را مشخص کنید. اگر انتخاب کردهاید که فهرست ارائه دهید، هرآنچه در فهرستتان وجود دارد بنویسید و اگر قرار است یک پست «چطور» بنویسید، سرفصل مطالب را مشخص کنید.
طرح پست ارائهدهندۀ فهرست:
- معرفی/مقدمه؛
- آیتم شمارۀ یک فهرست؛
- آیتم شمارۀ دو فهرست؛
- آیتم شمارۀ… فهرست؛
- نتیجه و جمعبندی.
طرح پست «چطور؟»
- معرفی/مقدمه؛
- موضوع بحث شمارۀ یک؛
- موضوع بحث شمارۀ دو؛
- موضوع بحث شمارۀ …؛
- نتیجه و جمعبندی.
نکته: اگر واقعاً قصد نوشتن یک پست پیلار را دارید، به ارائۀ پنج آیتم یا مبحث بسنده نکنید، مطلب شما قرار است تمام نیازهای مخاطب را حول موضوع متن برآورده کند.
یک بلاگپست پیلار قوی، دربارۀ یک موضوع حداقل ۱۰، ۲۰ تا ۳۰ زیرعنوان را به مخاطب ارائه میدهد.
۸) ارزیابی فرصتهای محتوایی
تفاوت یک پیلارپست خوب و یک پیلارپست خارقالعاده در استفادۀ بجا از انواع عکسها، تصویرسازیها، ویدئوها، نمودارها و… است. پس، از خودتان بپرسید کجای مطلب امکان استفاده از ویدئو، صوت و… باکیفیت وجود دارد؟ به کدام قسمت از متنم عکسی اضافه کنم که پست را از باقی پستهای شبیه به خودش جدا کند؟
سه ایده برای استفاده از فرمتهای مختلف محتوا
- استفاده از اینفوگرافیک برای درگیری بصری بیشتر مخاطب و متن؛
- اگر فهرستی با ۲۳ آیتم ارائه دادهاید، تصویری بزرگ و گرافیکی شامل هر ۲۳ مورد طراحی کنید؛
- از اسکرینشات (مانند مثالها در بخش کلمات کلید) برای اثبات ادعایتان و تقویت ایدهتان استفاده کنید؛
شاید فکر کنید که این موارد بسیار جزئی هستند، اما همین موارد جزئی بلاگپست شما را بین هزاران مطلب دیگر متمایز و درخشان میکند.
۹) نوشتن مقدمه به روش P.A.E.S
با روش P.A.E.S میتوانید مقدمهای (افتتاحیه) جذاب بنویسید و مخاطبان را تا انتهای متن همراه خودتان کنید.
- مشکل (Problem): مشکل را مشخص و مطرح کنید.
- تحریک (Agitate): با نمکپاشیدن به زخم مخاطب او را تحریک کنید.
- همدردی (Empathize): با مخاطب همدردی کنید تا حس بدی به شما نداشته باشد.
- راهحل (Solution): راهحل ارائه کنید.
این نوع مقدمه در ابتدا منفی شروع میشود و بلافاصله مثبت میشود (منفی، منفی، مثبت).
نگاهی به مقدمۀ همین بلاگپست بیندازید:
شاید بتوان گفت مهمترین دغدغۀ شما بهعنوان بلاگر خواندهشدن است، زحمات و قلمفرسایی شما فقط زمانی نتیجه خواهد داد که مطلبتان بهخوبی دیده شود و توسط مخاطب هدفش خوانده شود. (مشکل)
اما مطلب شما بین ۲.۷میلیون بلاگپست مفید یا بیهودهای که هر روز منتشر میشود چقدر شانس دیدهشدن دارد؟ (تحریک)
نگران نباشید، شما تنها نیستید، این موضوع ذهن هرکسی را که دستی بر قلم دارد مشغول میکند. (همدردی)
اما خبر خوب این است که یک بلاگپست پیلار حرفهای که بهدرستی پیادهسازی شده باشد و برای اجرایش وقت گذاشته شده باشد، قطعاً دیده خواهد شد. اگر در ذهنتان میپرسید که اصلاً بلاگپست پیلار چیست، اینجا کلیک کنید. با پیلارپست که آشنا شدید، برگردید تا با هم یازده قدم اساسی برداریم و یک بلاگپست پیلارِ همهچیزتمام بنویسیم. (راهحل)
چند مثال برای شروع همدردی با مخاطب:
- میدانم چه ماجرایی را از سر گذراندهاید…؛
- میدانم چه احساسی دارید…؛
- شما تنها نیستید…؛
- من هم چنین تجربهای داشتهام… .
۱۰) اصل کار: نوشتن یک بلاگپست پیلار
تازه اصل ماجرا شروع شده است. این همه راه را آمدهاید و تمام مشکلات احتمالی را حل کردهاید، حالا وقت آن است که یک جا بنشینید و متن پیلارپست را بنویسید. این قدم سادهترین قدم برای توضیحدادن است؛ اما قطعاً انجام آن کار سادهای نیست.
کاری جذاب و هیجانانگیز نیست و بسیار هم سخت است؛ اما وقتی بلاگپست پیلار جدیدتان رتبۀ بالاتری نسبت به تمام مطالب مشابه خودش در نتایج جستوجوی گوگل پیدا کرد و بازدید خوبی داشت، نتیجۀ زحماتتان را خواهید دید.
۱۱) ویرایش متن
هر بلاگری که برای متنش زحمت کشیده باشد، از اهمیت ویرایش متن آگاه است. وقت آن رسیده است عبارات اضافه را حذف کنید، غلطهای تایپی را ویرایش کنید و دستی به سر و روی متنتان بکشید.
در پروسۀ ویرایش پیلارپست باید به سه C دقت کنید:
- Consumption:
پیلارپست شما باید قابل خواندن و کاربردی باشد. مخاطب اگر با محتوایی شلخته و پاراگرافهایی طولانی روبهرو شود، مطالعه را رها میکند.
۷ راهی که باعث میشود پیلارپست شما خواندنیتر شود:- بولتپوینت؛
- فهرستهای عددی؛
- شکستن پاراگرافها (بهندرت بیش از سه جمله در هر پاراگراف)؛
- نقلقول؛
- استفادۀ بجا از حروف ربط؛
- تلفظ کلمات؛
- هجای کلمات.
- Completeness:
وقتی نوشتن پیلارپست تمام شد، دو ساعت دیگر وقت بگذارید و روی آن کار کنید:- مثال بزنید: از تصاویر، اینفوگرافیک، صوت و تصویر برای راهنمایی بیشتر مخاطب کمک بگیرید.
- مدرک ارائه دهید: منابع قابل دانلود و چاپ، مانند فایلهایpdf ، اکسل و چکلیست آماده کنید.
- طراحی کنید: تصویرسازی و گرافیک سودمند که به رساندن منظورتان کمک میکند اضافه کنید.
- Consistency:
از خودتان بپرسید:
پیلارپست من با هدف اصلی برند من در یک راستاست؟
پیلارپست من با دیگر پستهایم ارتباط دارد و هدف آنها را تقویت میکند؟
۱۲) چطور با یک پیلارپست رفتار کنیم؟
با پیلارپست خود مانند فرزندتان برخورد کنید، بالاخره شما ده برابر بیشتر وقت، انرژی و توجه صرف پیلارپست کردهاید.
پنج نکتۀ زیر را دربارۀ پیلارپست خود حتماً انجام دهید:
- جایی مشخص و دردسترس در بلاگتان برایش پیدا کنید (اصطلاحاً جایی باشد که به چشم بیاید)؛
- درست و حسابی نمایشش دهید و برایش تبلیغ کنید؛
- بسیار به آن لینک دهید؛
- بسیار به اشتراکش بگذارید؛
- در طول زمان بهروزرسانیاش کنید.
بعد از این پنج مرحله شما «عشق گوگلیِ» بیشتری دریافت خواهید کرد و قطعاً ترافیک ارگانیک بیشتری بهسمت سایتتان سرازیر خواهد شد.
جمعبندی: چرا باید رنج نوشتن پیلارپست را به جان بخریم؟
نوشتن یک پیلارپست زمان و انرژی بیشتری نسبت به یک بلاگپست معمولی میطلبد؟
قطعاً همینطور است!
اما نتایج مثبت بلندمدت آن، قطعاً ارزش تلاش بیشتر را دارد و شما را راضی به تحمل این رنج خواهد کرد.
اینکه بین مخاطبان هدف خودتان بهعنوان مرجعی معتبر، دوستداشتنی و مورد اعتماد شناخته شوید، در دنیای کسبوکار بسیار مهم است.