اصول قاب‌بندی برای ساخت ویدئو چیست؟

راهنمای قاب‌بندی ویدئو برای مبتدی‌ها

اگر شما هم درگیر تولید محتوای ویدئویی برای بازاریابی دیجیتال برندتان هستید، احتمالاً می‌دانید که انتخاب بهترین قاب‌بندی برای ویدئوهایی که می‌سازید چقدر می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. برای مثال، نسبت ابعاد ویدئویی که برای پست‌های شبکۀ اجتماعی اینستاگرام تهیه می‌کنید ممکن است با ابعاد استاندارد پست ویدئویی آپارات متفاوت باشد.

ما در این بلاگ‌پست راجع به قاب‌بندی محتوای ویدئویی صحبت کرده‌ایم. اینکه این قاب‌بندی‌ها چه هستند، چه تأثیری بر تجربۀ بصری بیننده می‌گذارند و هرکدام از آن‌ها برای کدام پلتفرم انتشار محتوا مناسب‌تر هستند.

قاب‌بندی ویدئویی چیست؟

هر تصویری اعم از عکس، بنر، نقاشی، ویدئو و… برای اینکه به بهترین شکل به چشم مخاطب دیده شود باید تناسباتی را در اندازه‌های طول و عرض خود رعایت کند. این تناسبات تصویری (Aspect ration) و استاندارد، در شکل‌های مختلف تصویر مثل عکس، ویدئو و… شباهت‌های زیادی با هم دارند و همۀ آن‌ها براساس تناسبات موردعلاقۀ مغز انسان‌ها بنا شده‌اند.

با توضیحاتی که دادیم، وقتی صحبت از قاب‌بندی ویدئویی می‌کنیم، منظورمان تناسبات استاندارد و برمبنای عددهای ثابتی است که در تولید یک ویدئو باید رعایت کنیم. تناسبات معمولاً به‌صورت حروف انگلیسی X و Y نشان داده می‌شوند. X نماد عرض و Y نماد طول تصویر قاب‌بندی‌شده است.

نسبت‌های یک ویدئو از چپ به راست و به‌صورت X:Y نوشته می‌شود. مثلاً وقتی می‌گوییم نسبت یک ویدئو ۴:۵ است، یعنی نسبت عرض به طول تصویر است.

تأثیر قاب‌بندی بر تجربۀ مخاطب چیست؟

قاب‌بندی‌های مختلف تعیین می‌کند که یک ویدئو چگونه در یک دستگاه یا پلتفرم خاص به نمایش در‌می‌آید. دستگاه‌هایی مثل تلویزیون، موبایل، تبلت، لپ‌تاپ و پلتفرم‌هایی مثل اینستاگرام، آپارات، تیک‌تاک (TikTok) و فیس‌بوک همه برای قاب‌بندی‌های استاندارد و بعضاً متفاوتی بهینه‌سازی شده‌اند. برای مثال، پستی که در اینستاگرام منتشر می‌کنید با پستی که برای شبکۀ اجتماعی تیک‌تاک در نظر می‌گیرید باید قاب‌بندی‌های مختلفی داشته باشند.

بدون رعایت قاب‌بندی درست در تهیۀ ویدئو برای هر پلتفرم و دستگاهی، تجربۀ ناخوشایندی را برای مخاطبانتان رقم می‌زنید. آن‌ها ممکن است تصویری مخدوش، بیش از حد خالی، بیش از حد کشیده یا جمع‌شده، و یا بیش از حد بزرگنمایی‌شده را ببینند. علاوه‌بر‌این، قاب‌بندی‌های مختلف روی حال و هوای کلی ویدئو هم تأثیر می‌گذارند و سازندگان حرفه‌ای ویدئو به القای این حال و هواها به‌واسطۀ قاب‌بندی‌های مختلف تسلط دارند.

قاب‌بندی‌های متداول ویدئو کدام هستند؟

قاب‌بندی‌های تصویری در پلتفرم‌های پخش آنلاین و غیرآنلاین به‌صورت مربع یا مستطیل‌های مختلف تنظیم می‌شوند. در ادامه به ۷ تا از متداول‌ترین این قاب‌بندی‌ها می‌پردازیم.

  1. قاب بندی «۱:۱»: این تناسب از ویدئو به‌طور سنتی برای تلویزیون‌های قدیمی و مربعی استفاده می‌شد. اگرچه این تناسب الان در صفحۀ تلویزیون رایج نیست، ولی به لطف اینستاگرام که بیش از یک میلیارد کاربر فعال دارد، به یک تناسب پذیرفته‌شده و رایج در دنیای تولید محتوای تصویری تبدیل شده است. تناسب ۱:۱ به‌شکل یک مربع کامل است. این شکل از قاب‌بندی مناسب تصویرهایی است که در آن تمرکز تصویر روی نقطۀ مرکزی قرار گرفته است؛ زیرا وقتی کاربران برای دیدن محتوای کلی، صفحۀ تلفن هوشمندشان را ‌اسکرول می‌کنند، روی یک قسمت از صفحه‌نمایش خیره می‌شوند.
  2. قاب‌بندی «۳:۲»: این نسبت از قاب‌بندی برای حلقه فیلم‌های ۳۵میلی‌متری استفاده می‌شد و بیشتر در عکاسی کاربرد داشت. اگرچه این نسبت هنوز هم در برخی از دوربین‌های DSLR و تبلت‌ها استفاده می‌شود، ولی برای محتوای ویدئویی شبکه‌های اجتماعی مناسب نیست.
  3. قاب‌بندی «۴:۳»: تناسب قاب‌بندی ۴:۳ به اسم تناسب آکادمی هم شناخته می‌شود. این تناسب زمانی تناسب پیش‌فرض ویدئوها در سطح جهانی بود. امروز هم به دلیل وجود ویدئوهای اچ دی (HD) و دستگاه‌های تلفن هوشمند، تناسب ۴:۳ همچنان کاربرد دارد.
  4. قاب‌بندی «۴:۵»: به‌نسبت قاب‌بندی‌های دیگر، این شکل از قاب‌بندی اخیراً برای ساخت ویدئو متداول و محبوب شده است. قاب‌بندی ۴:۵ اول در ویدئوهای اینستاگرام مورد استفاده قرار گرفت و امروزه هم در بیشتر شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌شود. محبوبیت این قاب‌بندی به این برمی‌گردد که بیشتر صفحه دستگاه را اشغال می‌کند و بیننده تمرکز بیشتری برای دیدن تصویر به دست می‌آورد.
  5. قاب‌بندی «۹:۱۶»: این شکل از قاب‌بندی هم مثل قاب‌بندی قبلی به لطف شبکه‌های اجتماعی‌ای مثل تیک‌تاک و اسنپ‌چت (Snapchat) و گوشی‌های هوشمند جدید، متداول و محبوب شد. در حال حاضر این نسبت از قاب‌بندی ویدئو بیشتر در ریلز اینستاگرام و ویدئوهای کوتاه یوتیوب خود را نشان می‌دهد.
  6. قاب‌بندی «۱۶:۹»: نسبت قاب‌بندی ۱۶:۹ یکی از محبوب‌ترین نسبت‌ها برای مخاطبان یک محتوای ویدئویی است. این نسبت مستطیلی پهن و افقی برای اکثر دستگاه‌های پخش تصویر مثل تلویزیون‌ها، صفحه‌های نمایش فیلم و پلتفرم‌های پخش ویدئوی آنلاین در نظر گرفته می‌شود.
  7. قاب‌بندی «۲۱:۹»: برای ویدئوهای سینمایی این قاب‌بندی ایدئال‌ترین نوع قاب‌بندی است. قاب‌بندی ۲۱:۹ به نشان‌دادن عمق تصویر کمک بزرگی می‌کند و تجربۀ مخاطب از دیدن یک ویدئو به‌خصوص بر پرده‌های بزرگ سینما را لذت بخش‌تر می‌کند. همان‌طور که گفتیم، با اینکه قاب‌بندی ۲۱:۹ در ساخت فیلم‌های سینمایی استفاده می‌شود، ولی روز‌به‌روز محبوبیت بیشتری در بین مردم پیدا می‌کند. دلیل این محبوبیت این است که افراد زمانی که تلفن هوشمند خود را به‌شکل افقی برای دیدن یک تصویر می‌گیرند، نسبت تصویری ۲۱:۹ در صفحه‌نمایش تلفن هوشمند آن‌ها به‌خوبی جا می‌گیرد و تجربه‌های دیدن ویدئو در پلتفرم‌هایی مثل فیلیمو و یوتیوب را راحت‌تر می‌کند.

بهترین قاب‌بندی‌های ویدئویی برای شبکه‌های اجتماعی

هر شبکۀ اجتماعی قاب‌بندی متداول و مخصوص به خود را دارد. این قاب‌بندی‌ها گاهی‌اوقات اشتراکاتی با هم دارند؛ زیرا به‌هر‌حال افراد از گوشی‌های هوشمند استفاده می‌کنند و قاب‌بندی‌ها باید طوری تنظیم شود که در نسبت‌های طول و عرض این گوشی‌ها، به بهترین شکل دیده شوند. در ادامه به رایج‌ترین نسبت‌های متداول در هرکدام از شبکه‌های اجتماعی اشاره می‌کنیم.

  • اینستاگرام: این شبکۀ اجتماعی از نسبت‌های ۱:۱، ۴:۵ و ۱۶:۹ پشتیبانی می‌کند. برای ویدئوهایی که قرار است به‌شکل پست منتشر شود نسبت ۱:۱ و ۴:۵ و برای ویدئوهایی که قرار است به‌شکل IGTV ، ریلز و استوری منتشر شود نسبت‌های ۱۶:۹، ۹:۱۶ را پیشنهاد می‌کنیم.
  • لینکدین: در شبکۀ اجتماعی لینکدین بیشتر نسبت‌های ۱۶:۹ و ۱:۱ دیده می‌شود؛ ولی پیشنهاد ما به شما این است که از نسبت ۱:۱ برای پست‌های ویدئویی خود در این شبکه استفاده کنید؛ زیرا تجربۀ بصری بهتری به مخاطبانتان هم در فرمت دسکتاپ و هم تلفن هوشمند می‌دهید.
  • توییتر: برای ویدئوهای توییتر هم می‌توانید از نسبت ۹:۱۶ و ۱۶:۹ استفاده کنید؛ ولی پیشنهاد ما این است که اگر می‌خواهید محتوای ویدئویتان بهتر دیده شود، از نسبت ۱:۱ کمک بگیرید.
  • آپارات: ایدئال‌ترین نسبت ویدئویی که در آپارات به اشتراک گذاشته می‌شود، نسبت ۹:۱۶ است.

در آخر:

برای انتشار ویدئو در هر پلتفرمی باید با اصول و استاندارد قاب‌بندی آن پلتفرم آشنا باشید، وگرنه زمان و هزینۀ خود را درگیر انتشار محتوایی می‌کنید که درنهایت به چشم مخاطبانتان خوب دیده نمی‌شود. پیشنهاد ما به شما این است که علاوه بر شناختن نسبت‌های قاب‌بندی ویدئو، نوع چیدمان عناصر مختلف در تصویر را هم یاد بگیرید تا به نسبت رقبایتان در فضای دیجیتال محتوای با‌کیفیت‌تر و پرمخاطب‌تری را منتشر کنید.

۵/۵ | (۳ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.