شوک محتوایی (Content shock) چیست؟

۵ راهکار مقابله با شوک محتوایی

همین حالا عبارتی فرضی را در گوگل جست‌وجو کنید؛ بی‌شک می‌بینید که حجم زیادی از محتواهای مرتبط با عبارت مدنظر شما در فضای وب وجود دارد. اما آیا همۀ این محتواها از صحت و کیفیت کافی برخوردارند؟ قطعاً نه!

شوک محتوایی (Content Shock) فرایندی است که در طی آن، انفجار محتوا رخ می‌دهد. حجم زیاد محتوا همراه با اخبار جعلی، مطالب بی‌کیفیت و اطلاعات نادرست منتشر می‌شود و روزانه افراد زیادی این اطلاعات را دریافت و حتی ممکن است باور کنند.

پدیدۀ شوک محتوایی مسئله‌ای است که در حال ‌حاضر، خواه‌ناخواه با آن روبه‌رو هستیم؛ اما آیا راه گریزی از آن وجود دارد؟ در ادامه همراه من باشید، شما را با شوک محتوایی و راه‌های مقابله با آن آشنا می‌کنم.

چرا شوک محتوایی رخ می‌دهد؟

شوک محتوایی پدیده‌ای تقریباً نوظهور است که به‌دلیل تغییرات عظیم در نحوۀ تولید محتوا توسط بازاریابان و نحوۀ مصرف آن توسط مخاطبان، به ‌وجود آمده است.

پیشرفت در فناوری باعث افزایش چشمگیر مصرف محتوا شده است. با دستگاه‌های قابل حملی که هر روز به تعدادشان افزوده می‌شود و اتصالات اینترنتی بهتر، می‌توان به محتواهای مختلف، تقریباً در هر زمان و هر نقطه از جهان دسترسی داشت! درواقع می‌توان گفت که در حال ‌حاضر، رشد محتوا سریع‌تر از مصرف آن است.

در طول سال‌ها بازاریابان آموخته‌اند که اگر می‌خواهند موفق شوند و به‌آرامی بازارهای هدف خود را جذب کنند، به‌جای حمله به بازارهای هدفشان، باید محتوای آموزشی تولید کنند و اجازه دهند که مخاطبان از آن محتواها به‌صورت رایگان استفاده کنند. در دهۀ ۱۹۲۰، مخاطبان به‌طور متوسط ​​۲ ساعت در روز را صرف خواندن محتوا می‌کردند. به گفتۀ نیلسون (شرکت آمریکایی اطلاعات، داده و اندازه‌گیری بازار) این رقم در سال ۲۰۱۶ به یازده ساعت افزایش یافت و تاکنون هم این روند افزایشی بوده است.

اما این اتفاق به این معنا نیست که صرفاً حجم زیادی از محتوا بدون درنظرگرفتن کیفیت و صحت آن‌ باید منتشر شود. امروزه کاربران هوشمندتر از گذشته شده‌اند و اگر کسب‌وکاری محتوای نادرست و بی‌کیفیت منتشر کند، متوجه می‌شوند و اعتماد خود را به آن برند از دست می‌دهند.

در یک کلام، محتوای بیشتر جواب نمی‌دهد، اگرچه این دقیقاً همان کاری است که اکثر شرکت ها انجام می‌دهند! برای اینکه بدانید چگونه می‌توانید از اعتبار محتوای یک سایت ایرانی مطمئن شوید، مطلب زیرا را بخوانید:

چگونه اعتبار محتوای یک سایت ایرانی را بسنجیم؟

مایکل شفر (Michael Schaefer)، تهیه‌کنندۀ معروف آلمانی، یکی از اولین کسانی بود که پدیدۀ شوک محتوایی را این‌گونه توصیف کرد:

«دوران بازاریابی نوظهور زمانی تعریف می‌شود که حجم فزاینده‌ای از محتوا، ظرفیت محدود انسانی ما را برای مصرف آن مسدود می‌کند.»

از کجا بفهمیم که دچار شوک محتوایی شده‌ایم؟

اگر شما در طول هفته، در سایتتان تعداد محتوای ثابتی (مثلاً ۳ محتوا در هفته) را منتشر می‌کنید، اما محتواهای شما کلیک نمی‌خورند و خوانده نمی‌شوند، احتمالاً دچار شوک محتوایی شده‌اید. در این شرایط، محتواهای شما فقط به‌شکل مطالبی که هیچ‌وقت خوانده و دیده نمی‌شوند، در فضای سایتتان بایگانی می‌شوند.

در حال حاضر، عرضۀ محتوا از تقاضا بیشتر است و اختلاف زیادی بین میزان محتوای ایجاد‌شده و محتوای مصرف‌شده وجود دارد. اما راه‌حل چیست؟ در ادامه به ۵ راه مقابله با شوک محتوایی اشاره می‌کنم.

۵ راه مقابله با شوک محتوایی۵ راه مقابله با شوک محتوایی

شوک محتوایی به‌معنای پایان بازاریابی محتوایی نیست؛ درواقع، این ممکن است فقط آغاز باشد. تنها کافی است این ۵ نکته را هنگام تولید محتواهای خود در نظر داشته باشید:

۱) از شوک محتوایی به نفع خود استفاده کنید

اگر همۀ رقبای شما محتوای زیادی تولید می‌کنند، شما باید از این فرصت استفاده کنید و برای دامنۀ خود اعتبار ایجاد کنید. گوگل سایت شما را براساس چندین عامل رتبه‌بندی می‌کند تا مشخص کند که شما چقدر معتبر هستید. این عوامل شامل کیفیت لینک‌های خروجی و ورودی، مرتبط‌بودن محتوا، به‌روزرسانی‌های منظم، کیفیت بالای محتواهای تولیدشده، تجربۀ کاربری، سئوی سایت و… می‌شوند. پس، از این شرایط به نفع خود استفاده کرده و عوامل گفته‌شده را تقویت کنید.

برای اینکه با تولید محتوا بیشتر آشنا شوید، مطلب زیر را بخوانید:

تولید محتوا چیست؟

۲) مخاطبان خود را بشناسید

مخاطبان خود و نیازهای آن‌ها را بشناسید و محتوای مرتبط تولید کنید. این کار در حال حاضر بهترین راه برای مبارزه با شوک محتوایی است. محتوای شما باید برای مخاطب مفید باشد و نیازی را از او برطرف کند.

اگر محتوای شما گره‌ای از مشکل مخاطبتان باز کند، سؤالات او را پاسخ دهد، نیازهایش را برطرف کند، بر اطلاعات و آگاهی او بیفزاید و به‌طور کلی مورد پسند و دلخواه او باشد، حتماً دوباره به سایتتان سر می‌زند و حتی شما را به اطرافیانش معرفی خواهد کرد.

در فرایند تولید محتوای خود می‌توانید از UGC هم کمک بگیرید. محتواهایی که توسط خود کاربران شما تولید می‌شوند، می‌توانند بسیار اثربخش باشند.

۳) برندی قوی بسازید

صدای برند و هویت شما باید قابل تشخیص و ثابت باشد. این کار به ایجاد فالوئرهای قابل اعتماد و وفادار کمک می‌کند. درنهایت، با ایجاد برندی قوی و معتبر، کاربران به‌طور فعال شما را جست‌وجو می‌کنند و خواندن مطالب شما را به مطالب سایت‌های دیگر ترجیح می‌دهند.

شما همچنین می‌توانید با سایر برندها، خصوصاً برندهایی که از شما قوی‌تر و قدیمی‌تر هستند، همکاری داشته باشید. این کار به رشد و دیده‌شدن بیشتر شما کمک می‌کند.

۴) نترسید!

شوک محتوایی کار شما را کمی دشوارتر می‌کند، اما داشتن اعتماد‌به‌نفس و استراتژی مشخص، مسیر را برای شما هموارتر و آسان‌تر خواهد کرد. استفاده از بازاریابی محتوایی درجهت تسهیل شوک محتوایی به کمک شما خواهد آمد. قطعاً شوک محتوایی می‌تواند بر استراتژی بازاریابی شما تأثیر بگذارد؛ با‌این‌حال، اگر از پیامدهای آن آگاه باشید، به‌خوبی از پس آن برمی‌آیید.

۵) بازاریابی دیجیتال را فراموش نکنید

داشتن استراتژی‌های مناسب بازاریابی دیجیتال، شما را از درگیرشدن با شوک محتوایی مصون می‌‌دارد. کانال‌های مختلفی را که احتمال حضور مخاطب شما در آن‌ها بیشتر است بشناسید و در آن‌ها حضور داشته باشید. به یک کانال بسنده نکنید و شبکه‌های اجتماعی مختلف مثل اینستاگرام، توییتر، لینکدین و… را امتحان و بررسی کنید.

جمع‌بندی

به‌طورکلی می‌توان گفت که این شوک محتوایی واقعاً شوک ناشی از محتوای بسیار کم‌کیفیت است. اگر قصد تولید محتوای باکیفیت را دارید، لازم است بدانید که در مسیری طولانی‌ قرار دارید. بازاریابی درون‌گرا بهترین گزینه برای شما خواهد بود و مطمئن باشید که درآمد و اعتباری که از آن کسب می‌کنید، پایدار است.

۴.۸/۵ | (۵ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.