اگر تبلیغ گوگل ادز روی اسم رقیب بهدرستی انجام شود، بدون شک باعث ارتقای عملکرد تبلیغات آنلاین شما خواهد شد. چیز عجیبی هم نیست! تصور کنید که افراد به دنبال محصول خاصی از رقیب شما هستند و آن را اینگونه جستوجو میکنند: «مداد رنگی آنلاین شاپ A». اگر شما روی کلمۀ کلیدی آنلاین شاپ A گوگل ادز بروید، میتوانید در همان نتیجۀ جستوجویی که برای رقیبتان ظاهر میشود قرار بگیرید و محصول یا خدمتی را که دارید به دیگران ارائه کنید.
البته که اگر این کار اشتباه انجام شود ممکن است وارد پروسۀ نامطلوبی شوید که اوضاع را بدتر کند. در این مطلب از ویپدیا سراغ بررسی این موضوع میرویم که آیا تبلیغات گوگل ادز روی اسم یا برند رقیب کار درستی است یا خیر؟
آیا دیگران میتوانند از اسم برند شما برای تبلیغاتشان استفاده کنند؟
قبل از اینکه سراغ بررسی تبعات تبلیغات در گوگل روی اسم رقیب برویم، باید بررسی کنیم که آیا اصلاً قانونی برای آن تعریف شده است یا نه؟ اگرچه ما نگاهی جهانی به این موضوع داریم و اگر از داخل ایران به این موضوع نگاه کنیم و بخواهیم پاسخ دهیم، باید بگوییم که معلوم است که قانونی وجود ندارد که شما را از تبلیغ روی اسم برند دیگر منع کند! شما به نام خود گوگل هم میتوانید در ایران تبلیغات داشته باشید، حتی اگر فروشندۀ لوازم جانبی خودرو باشید!
اما جواب اصلی و درست به سؤال فوق این است که در اواخر دهۀ ۲۰۰۰، گوگل قوانین خودش مبنی بر محدودیت تبلیغات بر کلمات کلیدی برند رقیب را برداشت. به این ترتیب، شما و رقبایتان میتوانید از برند و اسم یکدیگر در تبلیغات گوگل ادز خود استفاده کنید. البته این قانون تا زمانی پشتیبان این کار شماست که آن برند یا اسم، یک نشان تجاری ثبتشده نباشد و یا اینکه از آن اسم یا برند برای اعمال فریبنده استفاده نشده باشد؛ مانند سایتهایی که خود را بهجای سایتهای اصلی برندها جا میزنند.
پس اگر آن نشان تجاری ثبت شده باشد، یعنی شما صاحب اختصاصی آن هستید و طبق قوانین گوگل، دیگران نمیتوانند از آن در تبلیغات خود استفاده کنند، مگر اینکه آنها فروشندۀ رسمی محصولات آن برند باشند؛ مثل فروشگاههای آنلاینی که محصولات برندهای معروف را به فروش میرسانند. البته اگر این مسئله را کمی عملیتر بررسی کنیم، میبینیم که حتی اگر نشان تجاری ثبت شده باشد، بازهم دیگران میتوانند از آن استفاده کنند و کار خاصی هم از دست کسی برنمیآید!
۳ مزیت تبلیغ گوگل ادز روی اسم رقیب
مشخصاً نمیتوان مزایایی را که با تبلیغ گوگل ادز روی اسم رقیب نصیب شما میشود نادیده گرفت و با وجود اینکه شاید جوانمردانه به نظر نرسد، اما بههرحال امکانی است که در اختیار همه قرار دارد و همه میتوانند از آن بهره ببرند.
۱) رقابت کمتری دارد
معمولاً نام برند رقیب، جزو کلمات کلیدی کمرقابتتری محسوب میشود و به همین دلیل قیمت کلیک پایینتری دارد. ازآنجاکه بسیاری از برندها روی نام خودشان تبلیغ گوگل ادز میروند، کلمۀ آن برند قبلاً خودش ایمپرشن و کلیک کسب کرده است و به همین خاطر قیمتی مشخص دارد. بهعلاوه، به خاطر نبرد سختی که در گرفتن کلیک هست، بسیاری سراغ سرمایهگذاری روی هزینۀ کلیک بالاتر نمیروند و ازاینرو رقابت معمولاً روی اسامی رقبا کمتر است.
۲) آگاهی از برند را افزایش میدهد
از دیگر مزایای تبلیغ گوگل ادز روی اسم رقیب این است که باعث افزایش آگاهی از برند شما میشود؛ یعنی وقتی کسی به دنبال خرید محصول یا خدمت مشخصی از یک برند است، وقتی با جستوجوی آن اسم شما را نیز میبیند، درواقع شما دارید به او میگویید که «آیا اسم برند ما را شنیدهای؟» و اینگونه است که او از وجود شما نیز آگاه میشود.
۳) فروش محصولات مشترک با رقیب
وقتی برندی محصولات مشابهی با شما دارد، تبلیغ گوگل ادز روی اسم او باعث میشود که شما نیز بتوانید کالاهای مشترکتان با او را بفروشید؛ یعنی وقتی کسی به دنبال خرید مدادرنگی ۱۲رنگ از یک برند مشخص است، وقتی در صفحۀ نتایج با اسم شما هم روبهرو میشود، متوجه شما شده و از شما هم خرید میکند. به این ترتیب هم نرخ تبدیل خود را بالا میبرید و هم باعث کاهش نرخ تبدیل رقیب میشوید.
۳ عیب تبلیغ گوگل ادز روی اسم رقیب
مشخص است که این کار ظاهر خوشایندی برای رقیب شما نخواهد داشت و قطعاً بدون پاسخ نمیماند و باید عواقبی را که دارد نیز بپذیرید:
۱) جرقهای برای آغاز جنگ
هر برندی باشد، از اینکه ببیند کسی روی نام خودش تبلیغ گوگل ادز رفته قطعاً عصبانی میشود. اگرچه این کار بهشکلی نشان از اعتبار آن برند دارد، اما خب بههرحال میتواند درصدی از مشتریان آن رقیب را کم کند. به همین دلیل ممکن است که آن برند هم مقابلهبهمثل کند. چون وقتی شما روی نام آنها تبلیغ گوگل ادز میروید، درواقع آن کلمه را به یک کلمۀ کلیدی رقابتی تبدیل میکنید و قیمتش را بالا میبرید و باعث افزایش هزینه برای خود آن رقیب هم میشوید؛ خود همین موضوع هم دلیلی منطقی برای آغاز جنگ است. حتی فعالیتهای سئوی کلاه سیاه میتواند در این جنگ استفاده شود که خطرات جبران ناپذیری خواهد داشت.
۲) نرخ کلیک پایین
وقتی کسی برند خاصی را در گوگل جستوجو میکند، درواقع فقط به دنبال همان برند است و نه نمونههای مشابه! این یعنی افراد کمتری روی آن تبلیغ کلیک میکنند و باعث میشود نرخ کلیک پایین بیاید. البته این موضوع شاید از نظر شما مشکل خاصی نباشد، چون شما هزینۀ کمتری میپردازید، اما باید توجه داشته باشید که نرخ کلیک پایین باعث کاهش Quality Score شما میشود که درنهایت به افزایش قیمت نمایش تبلیغ شما منجر خواهد شد. به عبارت دیگر، بدون اینکه کسی کلیک کند شما هزینه میپردازید.
۳) ممکن است گران شود
اگرچه تبلیغ گوگل ادز روی اسم رقیب ممکن است کارآمد باشد، اما میتواند هزینه تبلیغات در گوگل را برای شما بالا ببرد و باید حواستان به بودجهای که برای آن اختصاص میدهید باشد. بهجای این کار میتوانید روشهای دیگر تبلیغ روی اسم رقیب را در نظر بگیرید که هزینۀ کمتری دارند.
درنهایت، با درنظرگرفتن تمامی مزایا و معایبی که این کار دارد، باید تصمیم بگیرید که حاضر به شروع این جنگ هستید یا خیر. این بستگی به هدف، بودجه و توانایی شما در کنترل عواقبی که در پی خواهد بود، دارد.