۱۰ مورد از جزئیات زندگی خانوادگی که نباید در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شوند!

با رعایت این نکات می‌توانید از مزاحمت‌ها در امان باشید

آیا جزئیات زندگی خانوادگی خود را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارید؟ عکس‌های خیلی شخصی، گزارش دعواها و اختلافات خانوادگی، اطلاعات حساب‌ها، جزئیاتی دربارۀ فرزندان، سفرها و… که این روزها به‌وفور در پلتفرم‌های گوناگون شبکه‌های اجتماعی ازجمله اینستاگرام، فیس‌بوک و حتی توییتر به اشتراک گذاشته می‌شوند، می‌توانند برای شما دردسرساز شوند.

پیش از این در وی‌پدیا دربارۀ چگونگی محافظت از حریم خصوصی مطلبی نوشته‌ایم که می‌توانید آن را بخوانید: چگونه از حریم خصوصی خود در شبکه‌های اجتماعی محافظت کنیم؟

اما در این مطلب می‌خواهیم به‌طور دقیق‌‌تر به مواردی از جزئیات زندگی خانوادگی بپردازیم که نباید با دوستان آنلاین به اشتراک گذاشته شوند.

۱۰ مورد از جزئیات زندگی خانوادگی که نباید در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شوند

پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی با ظهور خود فرصت‌های فراوانی در اختیار ما گذاشتند تا بتوانیم شادی‌ها و غم‌های خود را با افرادی در میان بگذاریم که شاید هرگز آن‌ها را ندیده باشیم. این امکان، به افراد مختلف به‌ویژه زنان اعتمادبه‌نفس داد تا اسراری از خود و خانواده‌شان را فاش کنند که در زندگی واقعی با کسی در میان نمی‌گذارند، چون از واکنش‌های منفی اطرافیان می‌ترسند.

این رازها شامل دعوا با خانوادۀ همسر، آرزوی هدایایی از سوی همسران که هرگز برآورده نشد، دلخوری‌های دوران نوجوانی از والدین، مسائل مربوط به بارداری و مهم‌تر از همه، رابطۀ زناشویی با همسر است. این کاربران شبکه‌های اجتماعی، ناآگاهانه پایگاه دادۀ رو‌به‌رشدی از «اسرار» خود ایجاد می‌کنند که ممکن است توسط شکارچیان سایبری برای تعقیب، مزاحمت، زورگویی و قلدری استفاده شود.

اغلب مردم (حتی با وجود سال‌ها تجربۀ اینترنتی) تمایل دارند جزئیات زندگی خانوادگی خود را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند که ممکن است برای آن‌ها نتیجۀ معکوس داشته باشد. در ادامه، به ۱۰ مورد از جزئیات زندگی خانوادگی اشاره می‌کنیم که بهتر است در شبکه‌های اجتماعی از آن‌ها سخن گفته نشود:

۱) دعواهای خانوادگی

گاهی‌اوقات به‌روزرسانی‌های وضعیت آنلاین افراد (استاتوس‌ها) همراه با ایموجی‌های «قلب شکسته»، «احساس بی‌حوصلگی»، «اشک»، «گریه» و… است. این استاتوس‌های کنجکاوی‌برانگیز، یکی از راه‌هایی است که افراد به‌طور ناخواسته زمینه را برای دعواهای تلخ با اعضای خانوادۀ خود آماده می‌کنند. این اتفاق در استوری‌های اینستاگرام هم می‌افتد. برخی حتی به دنبال پیشنهادهایی از سوی دیگران برای اقدام‌های بعدی خود هستند.

هرچقدر هم که یک تجربه یا اتفاق خانوادگی تلخ و دردناک باشد، بهتر است از بیانِ آن در شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید؛ زیرا باعث جذب مزاحم‌ها و ترول‌ها می‌شود و در‌عین‌حال به شکارچیان آنلاین اجازه می‌دهد تا از شما باج‌گیری کنند. همچنین، باید از انتشار اسامی افراد (صرف‌نظر از اینکه فرد از اعضای خانوادۀ شما باشد یا نه) خودداری کنید؛ زیرا این کار نه‌تنها به روابطتان آسیب می‌رساند، بلکه موجب افترا نیز می‌شود.

۲) رابطۀ زناشویی

برخی از کاربران با اعتماد زیادی که به دوستان آنلاین خود دارند، اطلاعات صریحی درمورد رابطۀ زناشویی خود در گروه‌های خصوصی ارائه می‌دهند؛ زیرا تصور می‌کنند که هیچ فرد غریبه و ناامنی در جمع حضور ندارد. این یک خیال خام است؛ زیرا همواره این احتمال وجود دارد که حرف‌های مطرح‌شده، در اثر سهل‌انگاری کاربران گروه به بیرون درز کند. یا شاید یکی از همسران اعضای گروه که به حساب همسر خود دسترسی دارد و فعالیت‌های آنلاین او را ردیابی می‌کند، آن اطلاعات را بخواند. سپس این اسرار در قالب شایعات به اشتراک گذاشته شود و حتی زندگی مشترک فرد را در معرض خطر قرار دهد.

۳) اطلاعات شخصی حساس

برخی از کاربران ممکن است تصاویری از گذرنامه‌ها، کارت‌های شناسایی، کارت‌های اعتباری و نقدی خود را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند. این کار بسیار خطرناک است. برخی حتی شمارۀ حساب بانکی یا جزئیات موجودی بانکی خود را در مکالمات معمولی آنلاین به اشتراک می‌گذارند. درز چنین داده‌هایی، می‌تواند زیان‌های سنگینی به افراد وارد کند.

۴) جزئیات به‌اشتراک‌گذاشته‌شده توسط کودکان

کودکان معمولاً از خطرات به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات شخصی در گروه‌های آنلاین آگاه نیستند. بنابراین هیچ بعید نیست که هنگام گپ‌زدن با دوستانشان اطلاعات حساسی مانند آدرس خانه، آدرس ایمیل یا شماره‌تلفن والدین خود را به اشتراک بگذارند. کودکان خود را از خطرات ارائۀ داده‌های شخصی حساس آگاه کنید؛ زیرا ممکن است اطلاعات درزداده‌شده توسط آنان به دست مجرمان بیفتد و مورد سوء‌استفاده قرار گیرد.

اگر نمی‌دانید چگونه این کار را انجام دهید، ما پیش از این به‌طور مفصل درباره‌اش نوشته‌ایم: چگونه از فرزندان خود در شبکه‌های اجتماعی مراقبت کنیم؟

۵) انتشار تصاویر افراد بدون رضایت آنان

یک روند بسیار رایج در فضای مجازی، به‌اشتراک‌گذاری تصاویر افرادی است که ممکن است از انتشار تصاویر خود رضایت نداشته باشند. توجه داشته باشید که هنگام آپلود عکس‌هایی از برنامه‌های خانوادگی، مهمانی‌ها و پیک‌نیک‌ها، با انتشار بدون اجازۀ عکس‌های دیگران، حریم خصوصی آن‌ها را نقض می‌کنید. همچنین توصیه می‌شود از انتشار تصاویر صمیمی با شریک زندگی خود و سلفی‌های برهنه یا نیمه‌برهنه خودداری کنید تا از خطر استاکرها و افراد فضول و مزاحم در امان باشید.

۶) تجربیات و تصاویر بارداری و زایمان

برخی زن‌های باردار و تازه‌مادران علاقه دارند تجربیات بارداری و زایمان خود را به‌صورت آنلاین به اشتراک بگذارند. شاید این کار برای کسب آگاهی درمورد سلامتی مادر و نوزاد و نحوۀ فائق‌آمدن بر بیماری‌ها مفید باشد، اما می‌تواند پیامدهای منفی نیز داشته باشد. هیچ دو تجربۀ زایمانی یکسان نیست؛ برخی از مادران با پرستاران خود مشکل دارند، برخی از آنان از پزشکان خود شاکی‌اند، درحالی‌که برخی دیگر ممکن است بخواهند همسرشان در حین زایمان در کنارشان حضور داشته باشد. تعداد کمی از مادران نیز ممکن است ویدئوهای مربوط به شیردهی را پست کنند. عنوان‌کردن این مسائل می‌تواند به بحث‌های غیرضروری و داغ منجر شود که افراد قلدر، مزاحم‌ها و ترول‌ها را به خود جذب می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود این موارد را خصوصی نگه دارید.

۷) مکان‌های جغرافیایی

استاکرها براساس موقعیت جغرافیایی که افراد به‌صورت آنلاین به اشتراک می‌گذارند، به آن‌ها حمله می‌کنند. در سناریوی امروزی، که اغلب امنیت زنان به خطر می‌افتد، بهتر است به‌منظور جلوگیری از تعقیب، آزار و اذیت یا قتل‌های انتقام‌جویانه، موقعیت مکانی خود را به‌صورت آنلاین به اشتراک نگذارید.

۸) اطلاعات سفر

همان‌طور که گفتیم، به‌اشتراک‌گذاشتن موقعیت مکانی به‌صورت آنلاین، خطرناک است. علاوه‌بر‌آن، نباید در شبکه‌های اجتماعی اعلام کنید که برای تعطیلات به‌مدت طولانی دور از خانه خواهید بود. ذکر تاریخ دقیق سفر در پست‌های شبکه‌های مجازی و اعلامِ اینکه خانۀ شما در آن زمان خالی است، یک دعوت آشکار از سارقان است.

۹) به‌روزرسانی درمورد کودکان تنها در خانه

پیشرفت فناوری، این امکان را برای مادران شاغل فراهم کرده است تا با کودکان خود که در خانه تنها یا تحت مراقبت خدمتکاران هستند، در تماس باشند. اما آیا می‌دانستید که به‌اشتراک‌گذاشتن اطلاعات بیش از حد درمورد فعالیت‌های کودکان در زمانی که آن‌ها در خانه تنها هستند می‌تواند خطرناک باشد؟

براساس به‌روزرسانی‌های والدین، کودکان ممکن است از خانه‌ها یا پارک‌ها ربوده شوند یا توسط مجرمان (که شامل اقوام نزدیک نیز می‌شود) مورد تجاوز جنسی قرار گیرند، به‌ویژه زمانی که والدین خیلی دورند. چنین مجرمانی که شاید حتی برای کودکان آشنا باشند، می‌توانند از فرصت استفاده کنند، سراغ کودکان بروند و مرتکب جنایت شوند. جنایتی که جبران‌ناپذیر خواهد بود.

۱۰) عقاید نژادی و مذهبی

بیان نظرات تند مذهبی و نژادی -هرچند شخصی- در شبکه‌های اجتماعی، می‌تواند باعث ایجاد دردسرهای غیرضروری برای افراد و خانوادۀ آن‌ها شود. گاهی‌اوقات، چنین پست‌هایی نظر دولت‌ها را نیز جلب می‌کند، به‌ویژه زمانی که احتمال وقوع شورش درمورد موضوعات حساس وجود داشته باشد. از‌این‌رو، بهتر است آتش نفرت را به‌صورت آنلاین شعله‌ور نکنید.

و در آخر…

اگر براساس اطلاعاتی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اید، مورد مزاحمت یا قلدری قرار گرفتید، موارد نقض حقوق و جرایم سایبری را به مراجع مسئول مانند پلیس، دادگاه‌ها و صاحبان سایت‌ها گزارش دهید تا فعالیت‌های مجرمان را بررسی و از تشدید حملات آنان جلوگیری کنند. اما با رعایت نکات بالا می‌توانید از بسیاری مزاحمت‌ها در امان باشید. همیشه احتیاط شرط عقل است و پیشگیری بهتر از درمان.

منابع

۵/۵ | (۱۲ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.