پیامرسانها و شبکههای اجتماعی مختلف به این امر واقف هستند که انسان ذاتاً به تعامل با دیگران علاقهمند است؛ بنابراین قابلیتهایی در اختیار او قرار دادهاند تا بتواند عقاید، نظریات، احساسات و مهارتهای خود را با دیگران به اشتراک و بحث بگذارد و جامعۀ ارتباطی خود را تشکیل دهد.
در شرایطی که به نظر میرسید این شبکهها و پیامرسانها تمامی نیازهای محتوایی افراد از تصویر تا صدا را پوشش دادهاند، اپلیکیشن کلاب هاوس (Cloubhouse) با ظهور خود و رشد فوقالعادهای که در عرض چند ماه داشت، تمامی این معادلات را به هم ریخت. استقبال زیاد مردم از کلابهاوس، این تفکر را القا کرد که احتمالاً در تمام این مدت، علیرغم نزدیکبودن مردم در شبکههای اجتماعی، سایهای از فاصله همچنان در بین آنها حاکم بوده است و همیشه کمبود ارتباطی از جنس گفتوگوی واقعی حس میشده است.
این تفکر و ایده سؤالات زیادی برای آیندۀ شبکههای اجتماعی و حرکت آنها بهسمت محتوای صوتی و گفتوگوی آنلاین ایجاد کرد. با این حساب آیا میتوان گفت کلابهاوس شبکۀ اجتماعی آینده است؟ یا مثل بسیاری سرویسها و اپلیکیشنهای دیگر بهزودی شاهد حذف آن خواهیم بود؟ در این پست ضمن توضیح دربارۀ کلابهاوس به پاسخ این سؤالات نیز میپردازیم.
کلابهاوس چیست؟
کلابهاوس یک پلتفرم تعاملی صوتمحور است که در آن کاربران میتوانند درلحظه و بهطور زنده به بحث و گفتوگو با هم بپردازند. آنها میتوانند در اتاقهای مختلف موجود در این پلتفرم شرکت کنند و به مکالمات و مذاکرات افراد دیگر حول موضوعات متعدد، از سیاست گرفته تا موضوعات سرگرمکننده، گوش بسپارند یا حتی با ایشان به گفتوگو بپردازند. در پایان گفتوگو، این اتاق مانند بهپایانرسیدن یک مکالمۀ تلفنی تمام و حذف میشود و از آن هیچ متن، صدای ضبطشده یا مستندی باقی نمیماند.
رقابت پیامرسانها و شبکههای اجتماعی دیگر با کلابهاوس
شبکۀ اجتماعی کلابهاوس تنها در چند ماه، موفق به جذب بیش از ۱۰میلیون کاربر ازجمله تعداد زیادی از اینفلوئنسرها و افراد شاخص در حوزههای مختلف شد. این موج پیشآمده، پیامرسانها و دیگر شبکههای اجتماعی را متوجه نیاز کاربران به محیطی برای گفتوگو و چت کرد. بنابراین، آنها نیز سعی کردند بخشی را تحت این عنوان، به پلتفرمهای خود اضافه کنند و حتی در قابلیتهای جدید خود ضعفهای کلابهاوس را هم پوشش دهند. اجازه بدهید برخی از آنها را بررسی کنیم:
- توییتر قابلیت اسپیسز (Spaces) خود را راهاندازی کرد؛ در این قابلیت کاربر میتواند با فالوئرهای خود یا افرادی که انتخاب میکند به گفتوگو بپردازد. در این گفتوگو ۱۰ نفر همزمان میتوانند صحبت کنند، اما محدودیتی برای تعداد شنوندگان وجود ندارد. از طرفی کاربر این اختیار را دارد که در همان ابتدای شروع چت، تعیین کند که مکالمات ضبط شود. این صدای ضبطشده تا سه ماه نزد توییتر خواهد ماند و هرگاه نیاز باشد کاربر میتواند آن را دانلود کند.
- اینستاگرام نیز برای راحتی کاربران، در لایوهای چهارنفرۀ خود این امکان را قرار داده است که افراد بتوانند با توجه به موقعیت و شرایطی که در آن قرار دارند، دوربین خود را خاموش کنند و تنها صدای آنها پخش شود. در صورت لزوم، امکان خاموشکردن میکروفون نیز در این لایو وجود دارد.
- تلگرام به قابلیت چت صوتی خود ویژگیهای جدیدی اضافه کرد؛ این اپلیکیشن در چت صوتی خود محدودیتی برای تعداد اعضا ندارد، درحالیکه میدانیم اتاقهای کلابهاوس ظرفیتی حداکثر تا ۵۰۰۰ نفر دارد. همچنین، در تلگرام امکان ضبط مکالمات نیز وجود دارد.
فیسبوک و لینکدین هم از راهاندازی چت صوتی خود در روزهای آینده خبر دادهاند و قطعاً باید منتظر آپدیتهای جدید دیگر پلتفرمها نیز در این حوزه باشیم. حتی ممکن است در آینده، اپلیکیشنهای جدیدی برمبنای گفتوگوی آنلاین ایجاد شوند. اما آیا همۀ اینها به این معناست که این شبکهها تهدیدی برای کلابهاوس به حساب میآیند؟ آیا باید بهزودی منتظر حذف این اپلیکیشن باشیم؟ اجازه دهید در بخش بعد به پاسخ آن بپردازیم.
آیا کلابهاوس شبکۀ اجتماعی آینده است؟
استقبال کاربران، تکاپوی پلتفرمهای دیگر برای اضافهکردن قابلیت چت صوتی و بهوجودآمدن استارتاپهای صوتمحور نشان میدهند که کلابهاوس نیاز مخاطب را بهدرستی درک کرده است. بنابراین، برمبنای درستی پایهگذاری شده است و شبکههای اجتماعی صوتمحور، قطعاً در آینده جایگاه خاص خود را در بین مردم خواهند داشت.
حتی اگر کلابهاوس در آینده المانهای متنی و تصویری را به قابلیتهای خود اضافه کند، باز هم میتواند همین پایه را برای پلتفرم خود حفظ کند. کمااینکه درمورد شبکههای دیگر نیز همینطور بوده است؛ توییترِ تکستمحور، اینستاگرامِ تصویر و ویدئومحور، لینکدینِ تخصصمحور و باقی شبکهها با اضافهکردن خدماتی مثل چت صوتی، استوری و… دچار تغییر کاربری یا تغییر مبنا نشدهاند. کلابهاوس نیز صوتمحور است و این یکی از بزرگترین مزایای آن محسوب میشود.
بدین ترتیب، قابلیت چت صوتی که توسط دیگر شبکهها در اختیار کاربران قرار میگیرد نمیتواند لزوماً تهدید بزرگی برای این اپلیکیشن به حساب آید. از طرفی، قبلاً هم شاهد چنین رقابتی بین شبکههای اجتماعی بودهایم؛ اینستاگرام ایدۀ استوری را از اسنپچت برداشت کرد و پس از آن، کمکم دیگر پلتفرمها نیز به استوری روی آوردند. در حال حاضر شاهد وجود این قابلیت، در دیگر پیامرسانها و شبکههای اجتماعی نیز هستیم، بدون اینکه هیچیک از آنها مخاطبان خود را از دست بدهند.
بااینحال، این موضوع که کلابهاوس تبدیل به شبکۀ اجتماعی ماندگار شود یا مانند خیلی از استارتاپها از بازار خارج شود کاملاً بستگی به نحوۀ فعالیت و عملکرد خود این شرکت دارد. درصورتیکه این شرکت بتواند نقاط ضعف خود را بهخوبی پوشش دهد، استراتژی قدرتمندی در مقابله با رقبا در پیش بگیرد و راهکارهای خلاقانهای مثل امکان اتصال اکانت هر فرد با اکانت او در دیگر شبکههای اجتماعی در نظر بگیرد، قطعاً به یکی از شبکههای اجتماعی آینده تبدیل خواهد شد.
تجربۀ شما از حضور در شبکۀ کلابهاوس به چه صورت بوده است و آیا شما آیندهای ماندگار در آن میبینید؟ خوشحال خواهیم شد دیدگاه خود را با ما و دیگر خوانندهها به اشتراک بگذارید.