چه تفاوتهایی بین بازاریابی محتوایی و محتوای روابط عمومی وجود دارد؟
مقایسۀ دو مفهموم محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی
از گذشته یکی از روشهای مهم جذب مشتری، استفاده از تکنیکها و استراتژیهای محتوای روابط عمومی بوده است. هنوز هم این روش در میان کسبوکارها جایگاه ویژۀ خود را دارد. با گسترش تبلیغات و روشهای بازاریابی دیجیتال، بازاریابی محتوایی جایگزین بسیاری از روشهای سنتی جذب مشتری شده است.
در نگاه اول، محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی دو نوع محتوا هستند که هردو برای جذب مشتری تولید میشوند؛ اما وقتی دقیقتر به این دو مفهوم نگاه کنیم، متوجه میشویم که روشها و جزئیات آنها از زمین تا آسمان با هم تفاوت دارد.
در ادامۀ این مطلب، هرکدام از این مفاهیم را بررسی کرده و تفاوت آنها را ذکر خواهیم کرد.
به چه محتوایی، محتوای روابط عمومی میگویند؟
طبق تعریف PRSA، محتوای روابط عمومی (Public Relations Content) یا بهاختصار PR Content به محتوایی گفته میشود که هدف آن ایجاد ارتباط مفید بین مردم و برند موردنظر است. تأثیرگذاری این نوع محتوا بهشکلی است که احساس مخاطب به برند را تغییر داده و باعث افزایش شهرت آن میشود.
نکتۀ مهم این است که هر دو محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی موجب افزایش آگاهی از برند میشوند و این یکی از مهمترین نقاط مشترک آنهاست.
برای مثال، تصور کنید که در مقطعی، قیمت آرد بالا برود. در این زمان، یکی از برندهای فروش این محصول، آردهای داخل انبار خود را با قیمت پایینتر از بازار عرضه کرده و محتوایی را با عنوان «به فکر شما هستیم و قیمت خود را بالا نبردیم» در سایتهای خبری منتشر میکند.
این برند شاید نسبت به سایرین سود کمتری به دست آورد، اما مزایای دیگری را کسب میکند. در میان تمام محصولات گران بازار، این برند با ایدۀ خود مشهور شده و باعث میشود که مردم به او احساس خوبی پیدا کنند. به چنین محتوایی، محتوای روابط عمومی میگویند که تأثیر فوقالعادهای بر افزایش فروش دارد.
چند نوع محتوای روابط عمومی وجود دارد؟
محتوای روابط عمومی دو نوع دارد که عبارت است از:
- محتوای روابط عمومی سنتی: این مدل محتوا در بسترهایی مثل روزنامه، تلویزیون و کانالهایی به این شکل منتشر شده و باعث تغییر در تفکر افراد جامعه میشود.
- محتوای روابط عمومی دیجیتال: این مدل محتوا کمی بهروزتر از مدل قبلی است و روی رسانههای آنلاین کار میکند. محتوای روابط عمومی دیجیتال در کانالهایی مثل سایتهای خبری، پیامرسانها و شبکههای اجتماعی منتشر شده و افزایش آگاهی از برند را به دنبال دارد.
بازاریابی محتوایی چیست؟
بازاریابی محتوایی (Content Marketing) یکی از ستونهای بازاریابی دیجیتال است که در قالبهایی مثل پست بلاگ، پادکست، شبکههای اجتماعی، اینفوگرافیک و… تولید میشود. در بازاریابی محتوایی میتوان بهصورت غیرمستقیم و با استفاده از آموزشدادن، مخاطب را به مشتری تبدیل کرده و مشتری را نیز به مشتری وفادار تبدیل کرد.
در استفاده از بازاریابی محتوایی باید به چند نکته توجه کنید. نکتۀ اول اینکه پس از شناخت مخاطب هدف برند خود باید به دنبال ایدههای مناسب برای تولید محتوا باشید. نکتۀ دوم این است که پس از یافتن ایده و تولید محتوا دربارۀ آن، باید استراتژی درستی برای توزیع محتوا داشته باشید.
به کمک بازاریابی محتوایی میتوانید مخاطب را به تخصص و خدمات برند خود علاقهمند کرده و به این شکل فروش خود را بالا ببرید.
معرفی مدلهای مختلف محتوا
محتواهایی که میتوان با آن اهداف بازاریابی مثل آگاهی از برند را پیادهسازی کرد، بسیارند. برخی از این محتواها عبارت است از:
- بلاگپست
- محتوای ویدئویی
- اینفوگرافیکها
- محتوای تصویری برای شبکههای اجتماعی
- محتوای تولیدشده توسط کاربر
- کتابهای الکترونیکی
هریک از این محتواها کانال انتشار مخصوص به خود را دارند و از روشهای مختلفی به جذب مخاطب میپردازند. برای مثال، بلاگپستها جایگاه ما را در گوگل بالا میبرند و محتواهای مربوط به شبکههای اجتماعی باعث شناختهترشدن ما میشوند.
نکتۀ مهم این است که هر برند باید نوع محتوای خود را با درنظرداشتن مخاطب هدف خود انتخاب کند. ممکن است برای یک برند تولید بلاگپست لازم و کافی باشد و برای برند دیگری هر ۶ مدل محتوایی که گفتیم، ضروری باشد.
آیا تفاوتی بین محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی وجود دارد؟
میتوان گفت که هدف هر دو محتوا تقریباً یکی است؛ اما هرکدام برای رسیدن به هدف موردنظر، روشهای مختلفی را طی میکنند. علاوهبراین، محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی در موارد دیگری نیز متفاوت هستند که این موارد عبارت است از:
- زمان فعالیت: معمولاً محتواهای بازاریابی بهصورت روزانه منتشر میشوند و تولید آنها بیشتر اتفاق میافتد. این در حالی است که محتوای روابط عمومی باید در پی اتفاق و شرایط خاصی ایجاد شود.
- کانال توزیع: بهطور کلی، محتواهای روابط عمومی باید در کانالهای گستردهتری مثل تلویزیون، خبرگزاریهای پرطرفدار و کانالهایی به این شکل منتشر شوند؛ زیرا برای اثرگذاری بیشتر، نیاز به دیدهشدن توسط عموم مردم دارند. درمقابل، محتواهای بازاریابی به این شکل نیستند و میتوانند در کانالهای محدودتری نیز منتشر شوند.
- معیارهای موفقیت: با توجه به روش کار متفاوت محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی، دستاوردها و معیارهای موفقیت آنها نیز باهم متفاوت است. برای مثال، در محتوای بازاریابی، تعداد بازدید، تأیید، سرنخ و… میتواند معیار خوبی برای سنجش موفقیت آن باشد.
درمقابل، سنجش موفقیت محتوای روابط عمومی به سادگی بازاریابی محتوایی نیست و حتماً باید توسط متخصص این حوزه انجام گیرد. - سختی کار: در بسیاری از مواقع، تولید محتوای بازاریابی از محتوای روابط عمومی سختتر است. یکی از دلایل این موضوع، وجود مدلهای مختلف محتوای بازاریابی و روش کار با آنهاست. همچنین، تولید محتواهای بیشتر نسبت به محتوای روابط عمومی نیز یکی از دلایل سختتربودن بازاریابی محتوایی است.
- اثرگذاری: محتوای روابط عمومی و محتوای بازاریابی تأثیرات متفاوتی روی مخاطبان دارند. محتوای روابط عمومی روی ارتباطات احساسی اثر گذاشته و ذهنیت افراد را کنترل میکند. این در حالی است که محتوای بازاریابی با رویکرد آموزشی سعی در جلب اعتماد و رضایت مخاطب دارد.
کدامیک از این دو گزینه بهتر هستند؟
نمیتوان گفت که کدام محتوا بهتر یا بدتر است. انتخاب هرکدام از آنها به هدف برند شما بستگی دارد. اگر قصد دارید احساس مخاطب را نسبت به خود بهبود ببخشید و شهرت بیشتری کسب کنید، محتوای روابط عمومی انتخاب مناسبتری برای شماست.
اگر میخواهید توجه مخاطب را به خود جلب کنید و کاری کنید که همیشه شما را دنبال کند، بازاریابی محتوایی بهترین گزینه است.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که ترکیب این دو نوع محتوا و استفاده از هردوی آنها تأثیرگذاری بسیار بیشتری خواهد داشت.
جمعبندی
گفتیم که به کمک دو مدل محتوای روابط عمومی و محتوای بازاریابی میتوان آگاهی از برند و فروش را افزایش داد. شاید بتوان گفت که این محتواها فقط در هدف نهایی با یکدیگر شباهت دارند و در غیر این حالت، کاملاً مستقل و متفاوت هستند. در بازاریابی محتوایی، بهطور غیرمستقیم و به کمک اهرم آموزش میتوان مخاطب را بیشتر با خود همراه کرده و افراد جدید را به جمع مخاطبان اضافه کرد.
محتواهای بازاریابی در انواع مختلفی مثل بلاگپست، ویدئو و… تولید میشوند که انتخاب آنها به هدف تولید محتوا بستگی دارد. محتوای روابط عمومی نیز محتوایی است که سعی در ایجاد ارتباط بین مردم و برند را داشته و روی احساسات و ذهن آنها تأثیر میگذارد.
محتوای روابط عمومی به دو شکل سنتی و دیجیتال تولید میشود که استفاده از آن با توجه به مخاطب هدف صورت میگیرد. محتوای روابط عمومی و بازاریابی محتوایی در مواردی مثل معیار موفقیت، کانال توزیع، مدل اثرگذاری، سختی کار و زمان فعالیت باهم متفاوت هستند.